CD van de Maand December 2017

201712 vonhertzenbrothers

VON HERTZEN BROTHERS

War Is Over

.
(Mascot/Bertus)
Patrick Lamberts
85

In vaderland Finland kunnen de drie gebroeders Von Hertzen niets meer fout doen. Bij ons op de Aardschok-redactie waren de meningen nogal eens verdeeld. Een plaat kon zomaar heel sterk beginnen om vervolgens als een pudding in elkaar te zakken, zoals het meest recente ‘New Day Rising’ uit 2015. ‘War Is Over’ is echter over de gehele linie sterk. Het Chris Cornell-achtige timbre in de stem van Mikko en de combinatie van hardrock en progressieve rockcomposities met popelementen werken bijzonder goed. ‘Een reusachtige rockplaat met gevoel voor melodie en arrangement’, dat was Dave Grohls doel toen hij met zijn Foo Fighters aan ‘Concrete And Gold’ begon. Volgens mij is ‘War Is Over’ precies wat Grohl voor ogen had met zijn band. Maar waar de Amerikanen te vaak zwichtten voor de veilige middenweg, volgden de gebroeders Von Hertzen hun hart en gooiden ze alle registers open. De passie knalt hierdoor van de plaat. Dat het door een flinke lading strijkers af en toe té episch wordt, maakt dan eigenlijk al niet zoveel meer uit. Het vuurwerk en gejuich aan het eind van ‘War Is Over’ lijkt zelfs een knipoog naar de soms bombastische composities, en is meteen een viering van tijden van vrede en honderd jaar Finse onafhankelijkheid. Een must voor iedere liefhebber van rockmuziek. Tiptracks: „War Is Over”, „Jerusalem”, „Who Are You?” en „Wanderlust”.