PROGRESSIEVE METALBAND EX LIBRIS MAAKT UNIEK DRIELUIK ‘ANN’

exlibris

De Nederlandse progressieve metal formatie Ex Libris(met ex-Xandria zangeres Dianne van Giersbergen)brengt op 1 augustus het eerste deel uit van een unieke trilogie met de overkoepelende naam ‘ANN’. In dit bijzondere project staan drie historische vrouwen centraal.  In het eerste hoofdstuk wordt de luisteraar meegenomen op een muzikale reis door het tragische leven van de Engelse koningin Anne Boleyn. Via de crowdfundingcampagne www.gogetfunding.com/exlibris-ann kunnen fans de ontwikkelingen rondom de andere twee hoofdstukken volgen en de band hierin actief ondersteunen.
‘ANN’ is niet alleen de titel van het derde studioalbum van Ex Libris, het is ook de naam die de drie vrouwen uit de verschillende hoofdstukken verbindt. Ieder met haar eigen bijzondere verhaal dat zich afspeelt in een andere tijd, op een andere plaats en tegen een andere achtergrond. Maar wat alle drie de vrouwen gemeen hebben, is dat ze een verhaal hebben dat verteld móet worden. Of beter gezegd: bezongen door de betoverende stem van Dianne van Giersbergen.
Het ruim 20 minuten durende ‘Chapter One: Anne Boleyn’ is vanaf 1 augustus te beluisteren. De plaat, die wordt gekarakteriseerd  door een grote verscheidenheid aan vocale kleuren en sterke melodieën, wordt ondersteund door bijzonder artwork van de hand van 2D artiest en illustrator Jelle Steenhuisen. ‘ANN’ wordt geproduceerd door Joost van den Broek vanuit Sandlane Recording Facilities. Van den Broek werkte eerder samen met grote progressieve en symphonische metalbands als After Forever (de oude band van Floor Jansen van Nightwish), Epica, Ayreon en vele anderen.
Een eerste voorproefje van ‘ANN’ vindt u hier:  https://youtu.be/oO_00DkiKSA 

Het uitbrengen van de volgende twee hoofdstukken van ‘ANN’, die de trilogie moeten vervolmaken, staat gepland voor 2019. In de loop van dit jaar zal bekend worden gemaakt welke andere historische vrouwen centraal staan op deze platen.

Meer informatie over ‘ANN’ en de crowdfundingcampagne: https://gogetfunding.com/exlibris-ann/

 

 

Aanvullende informatie over de bandleden:

Dianne van Giersbergen haalde in 2012 haar master klassieke muziek aan het Artez conservatorium te Arnhem. Als frontvrouw en mede-oprichter van Ex Libris is zij al ruim 15 jaar met hart en ziel verbonden aan de band. Tussen 2013 en 2017 was zij tevens frontvrouw van de Duitse symfonische metalband Xandria, waarmee zij twee albums uitbracht en tourde binnen en buiten Europa. Naast Ex Libris is Dianne actief als zangdocent en heeft zij een populaire sieradenlijn onder de noemer ‘Precious Metal’. Samen met gitarist Bob Wijtsma vormt zij tevens het akoestisch duo ‘Ex Libris Light’.
Koen Stam is autodidact en sinds 2004 toetsenist van Ex Libris. Sinds 2016 vervult hij die rol ook bij de Nederlandse metalband Equisa van gitarist Sebas Honing, zowel live als op cd. Daarnaast is zijn werk als toetsenist en componist te horen op het debuutalbum ‘Wasteland’ van de Braziliaans-Nederlandse band Phantom Elite, waarmee hij ook tourde. Tevens verzorgt hij synth- en keyboardwerk voor het project ‘JtR 1888’, een nog te verschijnen rockopera van de Dordrechtse gitarist Mark Bogert.
Bob Wijtsma studeerde gitaar aan conservatorium Codarts te Rotterdam. Tussen 2004 en 2010 speelde hij in de Nederlandse metalband Xystus, waarmee hij veel optrad en meerdere albums uitbracht. In 2008 voerde hij met deze band de rock opera Equilibrio op samen met Simone Simons en George Oosthoek en diverse musical sterren. Tevens speelde hij gitaar in het project Karmaflow, waarmee hij in 2015 samen met het Metropole Orkest op de planken stond en een cd opnam. Op deze cd speelde hij met bekende artiesten zoals Alissa White Gluz (Arch enemy), Dani Filth (Cradle of Filth), Simone Simons (Epica) en Marc Hudson (Dragonforce). Bob is daarnaast mede-eigenaar van de gitaarschool in Vlaardingen, waar hij ook actief is als gitaardocent. Samen met Dianne van Giersbergen vormt hij het akoestisch duo ‘Ex Libris Light’.
Luuk van Gerven is bij het grote publiek vooral bekend van zijn rol als bassist in de Nederlandse metalband After Forever. Tussen 1996 en 2009 bracht Luuk met deze band vijf albums uit en tourde hij intensief binnen en buiten Europa. In Nederland was After Forever onder andere op Pinkpop te bewonderen. Tevens is hij bassist bij Robby Valentine, waar hij in juni 2018 het nieuwe album ‘The Alliance’ mee uitbrengt. 
Harmen Kieboom is drummer en in het afgelopen decennium zeer actief geweest als sessiemuzikant voor film en televisie via Schijmer music productions studio. Zo is hij onder andere te horen in de leadermuziek van DWDD en The Voice of Holland. Met de band Penny’s Twisted Flavour bracht hij in 2010 het album ‘Sketches’ uit, waar ook de Dordrechtse gitarist Mark Bogert op te horen is. Als drummer is hij verbonden aan Bogert’s project ‘JtR 1888’, een nog te verschijnen rockopera.