Aardschok Augustus/September 2018

In de Aardschok van Augustus/September lees je alles over:

MAYANDEE SNIDERMICHAEL ROMEODOROCHRIS CAFFERYOTEPALICE IN CHAINSJUNGLE ROTREDEMPTIONMOB RULESTWO OF A KINDTHE MAGPIE SALUTEPRIMAL FEARENUFF Z’NUFFMAD MAXDE KLASSIEKER: ICED EARTHHALESTORMASGBAESTCARNATIONSINSAENUMGRASPOP METAL MEETING XLJERA ON AIRANTWERP METAL FEST

MAYAN

Op 21 september verschijnt het derde album van MaYaN. De mensen van de pers mogen op zaterdag 30 juni voor het eerst naar de nummers van ‘Dhyana’ komen luisteren in de Sandlane Recording Facilities te Rijen, maar omdat ondergetekende op die dag op Antwerp Metal Fest rondhuppelt komen gitarist Frank Schiphorst en toetsenist Jack Driessen – samen met Mark Jansen de belangrijkste componisten van de band – een dag eerder naar de Aardschok-burelen om de vruchten van hun werk te laten proeven.

Metal Mike

DEE SNIDER

SNOEIHARDE COMEBACK

Het zag er een tijd naar uit dat de machtige stem van Dee Snider voor altijd zou zwijgen. Een allerlaatste tournee en een bijzonder onderhoudende documentaire (‘We Are Twisted F#@king Sister’) hadden zijn band Twisted Sister in 2016 een daverend slotakkoord bezorgd. Mochten er al plannen zijn om solo verder te gaan, werden die in de kiem gesmoord door de slechte kritieken en desastreuze verkoopcijfers waarmee zijn datzelfde jaar verschenen album ‘We Are The Ones’ onthaald werd. Twee jaar later is er dan toch weer een soloplaat, misschien wel de hardste uit zijn lange loopbaan: ‘For The Love Of Metal’. En de Amerikaanse zanger heeft ook weer toegegeven aan de lokroep van het podium. Met dank aan Jamey Jasta van Hatebreed.

Robert Haagsma

MICHAEL ROMEO

SYMPHONY (E)X(IT)?

Michael Romeo’s nieuwe soloalbum ‘War Of The Worlds // Pt. I’ klinkt eigenlijk als een nieuwe plaat van zijn band Symphony X. Met één groot verschil: geen Russell Allen op zang, maar de nog onbekende New Yorker Rick Castellano. Symphony X staat volgens Romeo ‘op non-actief’. Bij ons borrelt echter de vraag op: betekent dit ‘soloalbum’ niet gewoon het einde van de progressieve metalband rond Romeo en Allen?

Patrick Lamberts

DORO

DE LIEFDE VOOR MUZIEK

Dorothee Pesch, oftewel Doro voor vrienden en bekenden, viert dit jaar dat ze 35 jaar geleden voor het eerst op een plaat te horen was. Voor haar debuut op het podium moeten we nog verder terug in de tijd. De jaren hebben echter geen vat gekregen op Doro. De Duitse zangeres viert het jubileum met het allereerste dubbelalbum in haar lange loopbaan. Over ‘Forever Warriors/Forever United’ vertelt ze met het aanstekelijke enthousiasme dat zo kenmerkend voor haar is.

Robert Haagsma

CHRIS CAFFERY

HEAVY METAL-HOFNAR

Het verdriet van het overlijden van Trans-Siberian Orchestra-oprichter Paul O’Neill zit ruim een jaar later nog steeds diep bij gitarist Chris Caffery. De twee werkten ruim dertig jaar samen. Eerst kort bij het onbekende Heaven, maar al snel bij het populaire en grensverleggende Savatage. Sinds die band is gestopt en de gitarist naar O’Neills ‘TSO’ overstapte, houdt de gitarist er een solocarrière op na. Binnenkort verschijnt zijn zesde album ‘The Jester’s Court’. Het laat opnieuw horen hoe bepalend Chris Caffery was voor Savatage en TSO en vice versa.

Bastiaan Tuenter

OTEP

TRUMPINATOR

De Amerikaanse zangeres Otep Shamaya maakt van haar hart geen moordkuil. In recente jaren kwam ze veelvuldig in de media door bekvechterij met collega-muzikanten. Zo betichtte ze Rott, voormalig vocalist van Terror Universal, van seksuele intimidatie en stelde ze Butcher Babies-zangeres Heidi Shepherd voor de keuze: ‘Wil je een gebroken kaak of een kapotte ribbenkast? Laat maar weten wat je suikeroompje het gemakkelijkst kan laten oplappen’. Klare taal dus. Met het nieuw Otep-album ‘Kult 45’ richt ze haar giftige pijlen niet op collega’s, maar op een gedeelde vijand: de Amerikaanse president Donald Trump.

Patrick Lamberts

ALICE IN CHAINS

STABIELER DAN OOIT

Alice In Chains kan met recht een legendarische band worden genoemd. Het viertal uit Seattle behoort begin jaren negentig tot de vaandeldragers van de grunge en verkoopt tientallen miljoenen platen. Van alle bands uit die tijd heeft AlC zonder meer het meest duistere geluid. Door de loepzuivere meerstemmige zang van (wijlen) zanger Layne Staley en bandleider Jerry Cantrell en het unieke, bezwerende gitaarspel van laatstgenoemde weten de zwartgallige klanken, gesteund door MTV, desondanks de weg naar een groot publiek te vinden. Wat volgt is bekend. Na het titelloze derde album uit 1995 zorgen de drugsperikelen van Staley ervoor dat de carrière dermate in het slop raakt dat Cantrell de band noodgedwongen op non-actief stelt. Toeren met Staley behoort immers niet meer tot de mogelijkheden. Het duurt nog vijf jaar voordat Staley, die steeds verder wegzakt in zijn destructieve levenspatroon, het tijdelijke voor het eeuwige verruilt. Zijn levenloze lichaam wordt op 5 april 2002 gevonden in zijn appartement waarbij wordt vastgesteld dat hij ongeveer twee weken eerder moet zijn overleden; een einde even onheilspellend als de muziek die hij maakte. Hij werd slechts 34 jaar…

Stan Novak

JUNGLE ROT

HET JACHTSEIZOEN IS GEOPEND

Jungle Rot heeft z’n tiende album de naam van de band meegegeven omdat de mannen nooit gedacht hadden dat ze de dubbele cijfers zouden halen en nog altijd trots zijn op wat ze doen. De groovende old-school death metallers uit Wisconsin runnen inmiddels al vijfentwintig jaar een stabiele subtopper in het genre. Zanger/gitarist Dave Matrise over Duitse invloeden, niet meer optreden in zijn thuisstaat en zijn grote passie, jagen.

Bastiaan Tuenter

REDEMPTION

WISSELING VAN DE WACHT

Veerkracht kan de heren van Redemption niet ontzegd worden. Na alle tegenslagen in aanloop naar ‘The Art Of Loss’ (2016), werden de Amerikaanse proggers de afgelopen jaren opnieuw op de proef gesteld. Ze moeten het tegenwoordig namelijk doen zonder de iconische stem van Ray Alder (tevens Fates Warning). Zijn dubbele verplichtingen waren voor beide partijen niet langer werkbaar en dus moest gitarist en bandleider Nick van Dyck op zoek naar een opvolger. Dat werd uiteindelijk niet de eerste de beste. Op het nieuwe ‘Long Night’s Journey Into Day’ neemt namelijk niemand minder dan Evergrey-zanger Tom Englund de vocalen voor zijn rekening. Aardschok spreekt over alle ontwikkelingen met Redemptionist van het eerste uur Van Dyck.

Justin Erkens

MOB RULES

MUZIEK ALS THERAPIE

Al ruim twintig jaar een vaste waarde, maar van vermoeidheid is bij Mob Rules geen sprake. Integendeel. De Duitse power metalmeesters stapelen de releases op elkaar en amper twee jaar na ‘Tales From Beyond’ (2016) is het weer raak. Helemaal vanzelf ging het deze keer zeker niet. Gitarist Sven Lüdke is desondanks een meer dan tevreden man. Het brein achter de formatie vertelt nu alvast het roerige verhaal achter het op 24 augustus te verschijnen ‘The Beast Reborn’.

Justin Erkens

TWO OF A KIND

KLAAR OM DE PODIA TE BETREDEN

De Nederlandse melodieuze rockband Two Of A Kind is een project van Fred Hendrix, de zanger en belangrijkste componist van Terra Nova. Samen met Terra Nova-gitarist Gesuino Derosas, toetsenist Ron Hendrix, drummer Hans in ’t Zandt en de zangeressen Esther Brouns en Anita Craenmehr werd Two Of A Kind opgericht. Onlangs verscheen het tweede album, ‘Rise’.

Liselotte Hegt

THE MAGPIE SALUTE

VAN JE FAMILIE MOET JE HET HEBBEN

Dat de gebroeders Robinson (zanger Chris en gitarist Rich) geen maatjes zijn is alom bekend. Door hun vetes stond de succesvolle rockband The Black Crowes veelvuldig onder hoogspanning in het dertigjarig bestaan. De miljoenen aan albumverkopen staan dan ook in schril contrast tot de onherstelbare emotionele schade. Daar waar Chris een jaar of zeven geleden zijn draai vond in de naar hem genoemde Chris Robinson Brotherhood (de ironie…) laat ook Rich de laatste jaren weer van zich horen. Eind 2016 richtte hij The Magpie Salute op, waarin hij zich verenigde met drie voormalig Black Crowes-leden. Aangezien de muziek van The Magpie Salute een bluesy, licht psychedelische inslag heeft en de magpie (ekster) een vogel is (en dus familiebanden heeft met de kraai) mogen we gerust spreken van groot Black Crowes-stempel. Het nieuwe album ‘High Water’ onderschrijft dat. Aardschok spreekt Rich Robinson in Amsterdam.

Stan Novak

PRIMAL FEAR

LIEFDESBABY

Primal Fear zit vandaag de dag in een compleet andere positie dan aan het begin van het decennium. Sinds ‘Unbreakeble’ (2012) en met name het twee jaar jongere ‘Delivering The Black’ heeft de band de weg omhoog weer gevonden. Op 10 augustus verschijnt het volgende kunststukje van de Duitse power metalveteranen, getiteld ‘Apocalypse’. Medeoprichter Mat Sinner is de aangewezen persoon om dat verder toe te lichten. Aardschok belt een Duits nummer, maar wordt vervolgens in het Italiaans aangesproken…

Justin Erkens

ENUFF Z’NUFF

NOOIT GENOEG

Het einde van de jaren tachtig waren de hoogtijdagen van hair metalbands als Poison, Warrant en Ratt, terwijl toen ook gerenommeerde bands als Heart en Whitesnake hun graantje meepikten van de immense invloed van MTV. Ook Enuff Z’Nuff deelde in de successen. Op de titelloze debuutplaat uit 1989 stonden de hits „Fly High Michelle” en „New Thing”. Mede door bijbehorende flitsende videoclips behaalde het album de gouden status in Amerika. Opvolger ‘Strength’ deed het nog net zo goed, maar vanwege een gewijzigd muzikaal klimaat (lees: grunge) werd het daarna kwakkelen voor de band. Nadat zanger Donnie Vie voor de zoveelste keer de band verliet en er geen geschikte opvolger gevonden kon worden, besloot oprichter en bassist Chip Z’Nuff dan maar zelf de microfoon ter hand te nemen. Op 10 augustus verschijnt ‘Diamond Boy’, het inmiddels vijftiende studioalbum. Hoog tijd voor een gesprek met een gedreven muzikant die van geen ophouden wil weten.

Ron Willemsen

MAD MAX

FAMILY BUSINESS

Mad Max heeft nooit tot de absolute top van de Duitse hardrockscene behoord, maar zeker wel tot de subtop. Bovendien beschikt de band in de persoon van gitarist, zanger, producer en songschrijver Michael Voss over een muzikant met een indrukwekkende staat van dienst. Het nieuwe Mad Max-album is getiteld ‘35’ en dat heeft alles te maken met de leeftijd van de band. Sprak Aardschok vorig jaar nog met Voss vanwege de albums van Phantom 5 en Michael Schenker Fest, nu is zijn eerste liefde aan de orde.

Ron Willemsen

DE KLASSIEKER: ICED EARTH

SOMETHING WICKED THIS WAY COMES

Precies twintig jaar geleden verscheen het album dat Iced Earth definitief een plaats in de voorhoede van de metal zou bezorgen: ‘Something Wicked This Way Comes’. Het was de plaat waarop de ‘Something Wicked’-saga werd geïntroduceerd, een verhaallijn die op latere albums verder uitgewerkt zou worden. In de vorm van „Watching Over Me” bevatte het ook nog eens een ontroerend eerbetoon aan een overleden boezemvriend van Jon Schaffer, de gitarist en het creatieve meesterbrein van Iced Earth. Tijdens de tournee die erop volgde, werd in een stampvolle zaal in Athene een geweldig livealbum opgenomen. Jon Schaffer blikt terug op een cruciaal album.

Robert Haagsma

HALESTORM

HELEMAAL ZICHZELF

Twee jaar geleden hadden de leden van Halestorm genoeg songs geschreven om een compleet album mee te vullen. Ze wisten dat ze de platenmaatschappij en de radiostations er blij mee zouden maken. Toch verdween het resultaat van de uitputtende schrijfsessies in de prullenmand. Ze waren er zelf namelijk niet gelukkig mee. Het gevolg was dat ze samen met de bekende producer Nick Raskulinecz (o.a. Rush, Ghost, Korn) de studio ingingen met nauwelijks meer dan een paar basale ideeën. De sprong in het onzekere pakte goed uit. ‘Vicious’ is een live klinkend en vooral heel eerlijk album geworden. „Het meest Halestorm van al onze platen”, vindt zangeres Lzzy Hale zelf.

Robert Haagsma

ASG

HET BOETEKLEED AAN

ASG staat voor All Systems Go. Met zo’n bandnaam wek je bepaalde verwachtingen. Vreemd genoeg is daadkracht echter niet de grootste kracht van ASG. Dat de formatie uit North Carolina ondanks vijf prima studioalbums niet hoger in de pikorde staat heeft het naar eigen zeggen dan ook vooral aan zichzelf te danken. Met ‘Survive Sunrise’ leverde de formatie onlangs echter andermaal een dijk van een melodieuze rock/metalplaat af. Aardschok voelt bandleider Jason Shi aan de tand.

Stan Novak

BAEST

ZWEEDS OP Z’N DEENS

Baest kent een vliegende start: van de oprichting in 2015 tot het debuutalbum via het gerenommeerde Century Media-label in 2018. De Deense band produceert typisch Scandinavische old-school death metal en heeft de wind in alle opzichten mee. Voor de webcam, live vanuit de oefenruimte, verschijnt de voltallige band. Dat leidt tot een drukke conversatie. Hieronder volgt daarvan een verslag, waarbij je verslaggever voor het gemak even doet alsof hij met slechts één van de bandleden heeft gesproken.

Ype TVS

CARNATION

BELGISCH BRUUTSTE

File under: Entombed, Cannibal Corpse. Maakt kennis met Carnation! België heeft er weer een death metalband bij die zich op de internationale podia kan gaan meten. Na een totaal niet misselijke EP uit 2015 heeft platenmaatschappij Season Of Mist de band binnengehaald voor de release van het debuutalbum ‘Chapel Of Abhorrence’, dat nog overtuigender klinkt. Carnation is nog beter gaan spelen en klinken. Vocalist Simon Duson (de nieuwe Corpsegrinder?) licht een en ander toe.

Ype TVS

SINSAENUM

LICHT AAN HET EINDE VAN DE TUNNEL

Sinsaenum kent met twee albums en een EP in twee jaar tijd een vliegende start. Voor wie het gemist heeft: het idee voor de band is ontsproten aan het brein van DragonForce-bassist Frédéric Leclercq, die verder onder meer ex-Slipknot-drummer Joey Jordison, Mayhem-zanger Attila en Dååth-zanger Sean Zatorsky voor zijn death metalproject wist te strikken. Op 10 augustus verschijnt het tweede album, ‘Repulsion For Humanity’. We blikken er alvast op vooruit met Frédéric, die in Sinsaenum overigens de rol van gitarist vervult.

Ype TVS

GRASPOP METAL MEETING XL

21 T/M 24 JUNI – STENEHEI – DESSEL (B)

Voor het eerst in het 23-jarige bestaan duurt de Graspop Metal Meeting vier dagen. De toevoeging XL is dus op zijn plaats. Met vier volwaardige headliners – Guns N’ Roses, Iron Maiden, Volbeat en Ozzy Osbourne – en meer dan honderdtwintig grote, gevestigde, oude en opkomende namen verkoopt het evenement in Dessel voor het eerst in de geschiedenis volledig uit, voor aanvang al. In de praktijk betekent dat tweehonderdduizend bezoekers in vier dagen. Wouter Dielesen, Marlous de Jonge, Stan Novak, Metal Mike en Matthijs Kropff zijn ter plekke om de hoogte- en dieptepunten samen te vatten. Andrea Beckers en Eugene Straver zorgen voor de plaatjes.

Team Aardschok

JERA ON AIR

28 T/M 30 JUNI – AGROBAAN – YSSELSTEYN

‘We zijn uitverkocht verdomme!’ Met groot enthousiasme trapt organisator Thijs Vogels de zesentwintigste editie van het leukste punkfestival van Nederland af. Ruim twintigduizend fans, verdeeld over drie dagen, bezoeken dit jaar Jera On Air, achtduizend meer dan vorig jaar. De lineup is dan ook indrukwekkend en alle punkvarianten zijn ruimschoots vertegenwoordigd. De pioniers van vroeger staan samen met de pioniers van vandaag op dezelfde affiche. Op de bill is ook de naam te vinden van een band waar de organisatoren van het festival al van dromen sinds Jera On Air voor het eerst werd gehouden in 1992, in Jera ‘70, het jongerencentrum waar het ooit begon. We kunnen dus met recht spreken van een droomeditie.

Midas Maas

ANTWERP METAL FEST

30 JUNI & 1 JULI – BOUCKENBORGHPARK – MERKSEM/ANTWERPEN

Wie met afkickverschijnselen van Graspop kampt, kan een week later naar Merksem afzakken om bij de zesde editie van Antwerp Metal Fest zijn hoognodige portie metal te inhaleren. Wie het Desselse festival te grote vormen aan vindt nemen, wordt op AMF op zijn wenken bediend. Slechts twee podia, Mainstage en Marquee, op zo’n twintig meter van elkaar, en overal in het park voldoende bomen om een schaduwrijk plekje te vinden. Da’s nodig ook, want de mussen vallen dit weekend van het dak.

Metal Mike