Aardschok maart 2019

In de Aardschok van maart 2019 lees je alles over:

QUEENSRŸCHEOVERKILLRIVAL SONSMARK MORTONBUCKCHERRYTESLAWHEELDIGGETHIN FLAMESCHILDREN OF BODOMAARON BUCHANAN & THE CULT CLASSICSDELAINYNGWIE MALMSTEENAENIMUSLAST IN LINETHE RAVEN AGECANDLEMASSMISERY INDEXPHIL DEMMELSPIDERGAWDTHANATOSTYRDESERTED FEARSISTERS OF SUFFOCATION

QUEENSRŸCHE

ROERT DE TROM

Op 1 maart verschijnt het vijftiende studioalbum van Queensrÿche. ‘The Verdict’ is de derde plaat met zanger Todd La Torre en bevat het beste werk van de band in 25 jaar. Het album markeert een nieuwe fase in de geschiedenis van de band uit Seattle, aangezien oerlid en drummer Scott Rockenfield met stille trom is vertrokken. Aardschok ontmoet zanger en drummer (!) La Torre op een terras in Clearwater Beach in Florida.

Metal Mike

OVERKILL

NIET LULLEN MAAR POETSEN!

Terwijl een deel van de zogenaamde Big Four van de thrash metal het de afgelopen jaren herhaaldelijk liet afweten, leveren de bands die qua pikorde nét iets onder die vier opereren, zoals Exodus, Testament en Overkill, voortdurend meer dan degelijke albums af. Zo ook de mannen rond Bobby ‘Blitz’ Ellsworth en D.D. Verni. Inmiddels zijn we alweer toe aan het twintigste (!) studioalbum van Overkill. En wie denkt dat de band na al die jaren wellicht wat gas zou terugnemen, komt bedrogen uit; met ‘The Wings Of War’ brengt Overkill één van hun snelste en meest opgefokte platen tot nu toe uit. Na uiteraard een begroeting in het Nederlands, vraag ik Bobby dan ook allereerst waar al die boosheid vandaan komt.

Stephan Gebédi

RIVAL SONS

WILDE WORTELS

Wat hebben Deep Purple, Guns N’ Roses en Black Sabbath gemeen? Ze hebben allemaal ná Rival Sons op het podium gestaan. En dat kan niet makkelijk geweest zijn. De Amerikaanse rockers uit Long Beach geven namelijk alles, maar dan ook echt alles als ze op de bühne staan. Koppel die inzet aan opzwepende en ingetogen maar altijd bevlogen nummers met blues- en soulinvloeden en je hebt een authentieke succesformule te pakken. Het meest recente bewijs daarvan heet ‘Feral Roots’. Aardschok spreekt er­over met drummer Mike Miley.

Justin Erkens

MARK MORTON

PUZZELPLAAT

Lamb Of God-gitarist Mark Morton zag de kans schoon om een soloalbum te maken. Een flinke puzzel, want ‘Anesthetic’ – zoals de plaat heet – is zo nu en dan, en her en der opgenomen. Het resultaat is dan ook divers en bevat gastbijdragen van uiteenlopende vocalisten, onder wie Mark Lanegan, Jacoby Shaddix, Chuck Billy en Morton zelf. De opvallendste bijdrage komt echter van wijlen Chester Bennington, de Linkin Park-zanger die in 2017 het leven liet. „Er was een heel goede creatieve chemie tussen ons en ik heb erg van onze samenwerking genoten”, aldus Morton.

Patrick Lamberts

BUCKCHERRY

OORLOGSTAAL

Net zoals bij succesalbum ‘15’ is Buckcherry voorafgaand aan het op 8 maart te verschijnen ‘Warpaint’ grotendeels gerevitaliseerd. Vijftien jaar geleden sneuvelden er drie leden en sloegen zanger Josh Todd en gitarist Keith Nelson met hun beste album keihard terug. Nu is laatstgenoemde vertrokken, wat Todd deed besluiten om gitarist Stevie D. tot nieuwe schrijfpartner te bombarderen. Samen hopen ze de hardrockband hernieuwd succes te brengen. Todd weigert echter om de vuile was buiten te hangen.

Bastiaan Tuenter

TESLA

WISSELSTROOM

Het zag er lang naar uit dat Tesla een typische, Amerikaanse classic rockband zou worden. Een act die vooral in eigen land de goed gevulde zalen plat speelt met de successen uit vervlogen tijden, maar die het niet meer kan opbrengen om nieuw materiaal op te nemen. Een Britse muzikant doorbrak die impasse. Phil Collen, gitarist van Def Leppard en een oude vriend van de band, nam de band als co-producer en songwriter onder de hoede met als resultaat het negende album ‘Shock’. Gitarist Frank Hannon blikt met gemengde gevoelens terug op wat hij zelf een experiment noemt.

Robert Haagsma

WHEEL

VOORWAARTS!

Progliefhebbers vieren in maart de primeur van het Eindhovense festival Prognosis. Naast onder andere Haken, Leprous, TesseracT en Soen, speelt er ook de Finse progressieve grooverock- en metalband Wheel. Hun eerste langspeler, het op Tool- en Karnivool-leest geschoeide ‘Moving Backwards’, verschijnt op 22 februari. Hoog tijd voor een voorstelronde. Slagwerker Santeri Saksala doet zijn zegje.

Patrick Lamberts

DIGGETH

SPACE CENTER ACHTERHOEK

Nadat in 2014 hun album ‘Kings Of The Underworld’ was verschenen ging het Diggeth behoorlijk voor de wind. De recensies waren lovend en de concertagenda vulde zich gestaag. Met in 2018 een tournee door Engeland en een optreden op de Zwarte Cross als hoogtepunten. Maar het jaar kende ook dieptepunten. Privé moesten de mannen van Diggeth een paar harde tegenslagen verwerken. Het nieuwe album ‘Gringos Galacticos’ heeft daar echter weinig hinder van ondervonden. Zanger Harald te Grotenhuis en bassist Alco Emaus doen een boekje open.

Gerrit Mesker

IN FLAMES

ONTMASKERD!

Het vertrek van drie prominente leden heeft zanger Anders Fridén en gitarist Björn Gelotte er niet van weerhouden om het succes van In Flames verder uit te bouwen. De albums blijven komen, net als de steeds grotere en spectaculairdere liveshows. De recente successen zijn terug te leiden naar Los Angeles, van waaruit het duo hun band artistiek vormgeeft, zo ook voor het nieuwe, dertiende album ‘I, The Mask’. De openhartige frontman Anders Fridén zet in Düsseldorf voor de pers zijn masker af.

Bastiaan Tuenter

CHILDREN OF BODOM

HEKSENWERK

Alexi Laiho heeft als zanger, gitarist en songwriter van Children Of Bodom een zware last op zijn schouders drukken. Eén van deze drie disciplines – het gitaarspelen – doet dat zelfs heel letterlijk, want Laiho’s gitaarband steunt op en schuurt continu langs een gebroken sleutelbeen, waar Laiho jarenlang niets vanaf wist.

Patrick Lamberts

AARON BUCHANAN & THE CULT CLASSICS

DE TELEURSTELLING OVERWONNEN

Aaron Buchanan was de zanger van de Britse hardrockband Heaven’s Basement tussen 2011 en 2015 en maakte daarmee de EP ‘Unbreakable’ en het debuutalbum ‘Filthy Empire’. Hij verliet de band omdat hij muzikaal niet op dezelfde golflengte zat met de rest en zich diep ongelukkig voelde. Zijn uitstekende solodebuut ‘The Man With Stars On His Knees’ verscheen in mei 2017 vrijwel onopgemerkt al eens in eigen beheer, maar krijgt nu, inclusief twee nieuwe nummers en drie livesongs, een welverdiende herkansing via Listenable Records. We bellen Aaron voor een update.

Ron Willemsen

DELAIN

OOK HEERLIJK ALS TUSSENDOORTJE

Nog dit jaar kunnen we een nieuw album verwachten van Delain. Als tussendoortje krijgen we nu alvast ‘Hunter’s Moon’ voorgeschoteld. Naast vier compleet nieuwe nummers bevat deze uitgave tien livenummers, zowel in beeld als geluid, opgenomen in TivoliVredenburg in Utrecht. Een speciale rol was hierbij weggelegd voor gastzanger Marco Hietala van Nightwish. Voldoende aanleiding om even bij te praten met Martijn Westerholt; toetsenist, componist en oprichter van de succesvolle symfonische metalband van eigen bodem.

Anita Boel

YNGWIE MALMSTEEN

GEEN SPAT VERANDERD

Yngwie Malmsteen leek de laatste jaren van de radar te zijn verdwenen. Eind januari meldt platenmaatschappij Mascot echter de Zweedse gitaarvirtuoos te hebben gestrikt voor een in maart te verschijnen bluesrockalbum, ‘Blue Lightning’, en volgt de vraag of we het voormalig wonderkind telefonisch willen interviewen. Natuurlijk willen we dat. De aanloop naar het gesprek is daarbij veelzeggend. De telefoon rinkelt namelijk in Malmsteens badkamer en daar is meneer niet van gediend. „I am not going to do interviews in the fucking bathroom. Tell them to connect you to the living room”. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig en het duurt uiteindelijk een kwartier alvorens we de inmiddels 55-jarige brokkenmaker weer aan de lijn krijgen.

Stan Novak

AENIMUS

HORRORVERHALEN

Metal en horror gaan goed samen. Dat geldt ook voor moderne progressieve techmetal en klassieke horrorverhalen, zo blijkt uit ‘Dreamcatcher’, het tweede album van het Amerikaanse Aenimus. Hierop worden Stephen King-verhalen vanuit een nieuw perspectief verteld, ondersteund door complexe metal. Aardschok heeft het met bassist Seth Stone over horror.

Patrick Lamberts

LAST IN LINE

DE LAATSTEN ZULLEN DE EERSTEN ZIJN

Last In Line is aanvankelijk een hardrockband die bestaat uit gelouterde muzikanten die op de eerste drie platen van Dio hebben gespeeld: drummer Vinny Appice, gitarist Vivian Campbell en bassist Jimmy Bain, gecompleteerd door zanger Andrew Freeman. Nog voor de debuutplaat ‘Heavy Crown’ verschijnt komt Jimmy Bain op 23 januari 2016 te overlijden, nota bene tijdens Def Leppards ‘Hysteria on the High Seas’-cruise. Na een bezinningsperiode kondigt Last In Line Phil Soussan als zijn vervanger aan. Soussan kan ook bogen op een indrukwekkende carrière. Zo maakte hij deel uit van Ozzy Osbourne’s band, speelde hij bij Billy Idol, Steve Lukather en nog een telefoonboek vol anderen. Inmiddels is er een tweede plaat (‘II’) en zijn er weer legio toerplannen. Aardschok zoekt contact met Soussan voor een update.

Ron Willemsen

THE RAVEN AGE

HERNIEUWDE SAMENZWERING

The Raven Age staat aan de vooravond van zijn eerste eigen Europese headlinetournee. De shows, die in het teken zullen staan van het nieuwe, tweede studioalbum ‘Conspiracy’, gaan in maart van start. Zanger Michael Burrough is er niet meer bij. Hij kon het strikte toerleven niet aan. Bovendien was hij het op alle vlakken met de rest van de band oneens. In zijn plaats is er nu Matt James. Met diens komst is het bandgeluid meteen veranderd, aldus gitarist en woordvoerder George Harris, die geen onderwerp uit de weg gaat.

Patrick Lamberts

CANDLEMASS

DEUR NAAR HET VERLEDEN

Het zag er lang naar uit dat de machtige doom metalband Candlemass op kousenvoeten naar de uitgang sloop. Het in 2012 verschenen album ‘Psalms For The Dead’ werd aangekondigd als een allerlaatste album. De Zweden wilden stoppen voor ze vanwege het klimmen der jaren matig werk zouden gaan afleveren, lichtte bassist en bandleider Leif Edling destijds toe. Op het podium zou de groep nog wel actief blijven. Tegen alle verwachting in verschenen er twee EP’s in de vorm van ‘Death Thy Lover’ (2016) en ‘House Of Doom’ (2018). Nu is er zelfs het compleet nieuwe album ‘The Door To Doom’, met daarop de zanger van het eerste uur Johan Längqvist en een gastrol van doom-maestro Tony Iommi van Black Sabbath. Leif Edling licht een en ander toe.

Robert Haagsma

MISERY INDEX

FIETS ‘M D’R IN

Laten we even naar de metalstamboom kijken. Misery Index kwam aan het begin van dit millennium voort uit Dying Fetus. De eerste lineup van ‘MI’, zoals mijn gesprekspartner Mark Kloeppel het zelf noemt, bestond uit zanger/bassist Jason Netherton, gitarist Sparky Voyles en drummer Kevin Talley, die allen te horen zijn op Dying Fetus’ doorbraakalbum ‘Destroy The Opposition’ uit 2001. Het drietal vervolgde niet veel later zijn weg onder de vlag van Misery Index. Talley en Voyles hielden het echter niet lang vol. Mark Kloeppel kwam begin 2005 bij de band. Sinds 2011 bestaat Misery Index naast Kloeppel uit oerlid Jason, gitarist Darin Morris en drummer Adam Jarvis, die ook nog in Pig Destroyer en Phil Anselmo’s black metalproject Scour speelt (evenals Kloeppel). Volgt u het nog? Over naar het heden: ‘Rituals Of Power’ is het zesde album van Misery Index en het tweede dat bij platenmaatschappij Season Of Mist verschijnt. Zanger, gitarist en frontman Mark Kloeppel praat ons bij.

Ype TVS

PHIL DEMMEL

BAR EN BOOS

Ruim een jaar geleden vraagt Aardschok aan Phil Demmel of we hem mogen interviewen naar aanleiding van het dan nog te verschijnen nieuwe album van Machine Head. Het leek ons leuk eens iemand anders te spreken dan telkens weer Robb Flynn. Maar wat blijkt: Demmel mág helemaal geen interviews doen. Het is hem verboden. Van hogerhand. Inmiddels heeft de gitarist Machine Head verlaten en ligt ons geen strobreed meer in de weg. We spreken de sympathieke gitarist eind januari, terwijl hij schildert en klust in zijn onlangs aangeschafte bar.

André Verhuysen

SPIDERGAWD

GÉÉN PROGROCK!

Na een jaartje afwezigheid is Spidergawd weer helemaal terug met een nieuwe plaat en meer dan genoeg te vertellen. We spreken zanger-gitarist Per Borten voorafgaand aan hun optreden tijdens MOM-fest in Veghel.

Matthijs Kropff

THANATOS

35 JAAR VALLEN, OPSTAAN EN WEER DOORGAAN

Thanatos werd 35 jaar geleden opgericht en is daarmee de langstbestaande death- en thrash metalband die Nederland voortgebracht heeft. Het jubileum wordt gevierd met een compilatie van oude demo’s en ‘live’-opnamen plus twee opnieuw opgenomen songs, ‘Thanatology: Terror From The Vault’ getiteld. Op zaterdag 16 maart zal de band een speciaal optreden geven in Baroeg in Rotterdam, waarbij veel voormalige bandleden nog een keer het podium op zullen komen. Dat zou wel eens dringen kunnen worden, want Thanatos versleet in die 35 jaar genoeg bandleden om een paar toerbussen mee te kunnen vullen. Zanger en gitarist Stephan Gebédi was de enige constante factor. Met hem blikken we terug op een roerig muzikantenleven.

Robert Haagsma

TYR

HELLETOCHT

Het is geen ‘Chinese Democracy’, maar toch hebben we lang op nieuw Týr-materiaal moeten wachten. Het roemruchte ‘Valkyrja’ stamt immers alweer uit 2013, hetzelfde jaar dat zowel Nederland als België een troonswisseling doormaakte. Zoiets extreems hebben ze op de Faeröer-eilanden niet meegemaakt. Frontman Heri Joensen zit nog altijd stevig op de lokale vikingmetaltroon. Waarom heeft het dan toch zo lang geduurd voordat ‘Hel’ het levenslicht zag? Joensen praat ons bij.

Justin Erkens

DESERTED FEAR

EEN BETER MILIEU BEGINT BIJ JEZELF

Deserted Fear bestaat bij de gratie van vaste waarden. Sinds 2007 werken de drie kernleden zoveel mogelijk met dezelfde mensen; van studiolui tot gastmuzikanten en tekenaars. Die consistentie klinkt ook door in de op Zweedse leest geschoeide death metal, met melodieën en grooves als bepalende stijlelementen. Toch durfde de Duitse band het voor de vierde plaat ‘Drowned By Humanity’ aan om vaste producer Dan Swanö te verruilen voor Henrik Udd. Met een fris, pakkend en harmonieus album tot gevolg, inclusief urgente boodschap.

Wouter Dielesen

SISTERS OF SUFFOCATION

FABRIEKSMEISJES

Vier vrouwen (tegenwoordig plus één man) die gezamenlijk extreme metal spelen vallen gelijk op in een door mannen gedomineerde wereld. Onze sisters staan echter hun mannetje. Luister maar naar ‘Humans Are Broken’, het eerste resultaat van een deal met Napalm Records, vol lompe en eigenzinnige death metal. Nachtegaal Els Prins van Sisters Of Suffocation is ondanks de donkere muziek die ze speelt een positief ingesteld mens, zo blijkt uit haar woordkeuze.

Ype TVS