Aardschok juni 2019

In de Aardschok van juni 2019 lees je alles over:

SABATONRAMMSTEINPAUL GILBERTBUMA ROCKS! EXPORT AWARD 2019SOTODIAMOND HEADCRAZY LIXXMARTYRDÖDGLORYHAMMERXENTRIXVULTUREDEATH ANGELTHE RODSMORBID ANGELTANITHBARONESSOCTOBER TIDEFLESHGOD APOCALYPSEDESTRAGERENDEZVOUS POINTABNORMALITYDARKTHRONENETHERLANDS DEATH FESTROADBURNKEEP IT TRUE

SABATON

OORLOGSTAAL

Ben je Sabatoneur of Sabatonista? Dan zal je 19 juli al geel/blauw omcirkeld hebben. Voor de wat minder actieve volgers: het is de releasedatum van ‘The Great War’, het nieuwe Sabaton-album. Nummer negen alweer voor de hyperactieve vechtmachine uit Falun. Maar wat hebben de Zweden nog te bieden na twintig jaar in het vak? Hoeveel veldslagen of heroïsche verhalen zijn nog onbezongen door Brodén en co? Genoeg, zo blijkt. Aardschok gaat – gewapend met pen en papier – naar de voormalige slagvelden rond Verdun voor een voorproefje.

Justin Erkens

EINS ZWEI

RAMMSTEIN

Precies op de dag dat deze Aardschok van de persen rolt verschijnt het zevende, titelloze studioalbum van Rammstein. Vanzelfsprekend hadden we graag iemand van de band er persoonlijk over aan de tand gevoeld, maar Rammstein heeft besloten geen interviews te doen. Ook is er voorafgaand aan de release van het album geen muziek uitgestuurd, zodat we het album niet hebben kunnen soundchecken of recenseren. Toch willen we het verschijnen van één van de belangrijkste hardrockalbums van 2019 niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Andre Verhuizen

PAUL GILBERT

MEER MUZIKANT DAN ROCKSTER

Het einde van Mr. Big was het startsein voor Paul Gilbert om weer eens een nieuw soloalbum uit te brengen. ‘Behold Electric Guitar’ is een geheel instrumentaal album, maar de snarenvirtuoos, die kan zingen, heeft ook teksten geschreven die de studio niet hebben gehaald. Voor ons licht de altijd praatgrage Paul Gilbert de muziek toe vanuit zijn nieuwe woonplaats Portland, in de staat Oregon, en hij vertelt daarnaast over zijn ongeluk, inzinking en geliefde Fireman-gitaar.

Bastiaan Tuenter

BUMA ROCKS! EXPORT AWARD 2019

ANNEKE VAN GIERSBERGEN

Anneke van Giersbergen ontvangt dit jaar de Buma ROCKS! Export Award. De zangeres krijgt deze jaarlijkse prijs voor ‘harde’ muziekacts voornamelijk vanwege haar succes in het buitenland en het is in haar geval tevens een oeuvreprijs. Aardschok spreekt Van Giersbergen en Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur en initiator van de award.

Patrick Lamberts

SOTO

ROUWEN EN VOUWEN

In januari 2016 brengt de band SOTO het album ‘Divak’ uit, waarna er uitgebreid wordt getoerd. Op 14 juli 2017 slaat het noodlot toe. SOTO-bassist David Zablidowsky komt te overlijden na een dodelijk ongeluk tijdens een toer van Adrenaline Mob, een band waar hij ook deel van uitmaakt. Zanger Jeff Scott Soto en de overige bandleden besluiten SOTO weliswaar even in de ijskast te zetten, maar van stoppen is geen sprake. Aardschok zoekt contact met bandbaas en zanger Jeff Scott Soto naar aanleiding van het nieuwe album ‘Origami’, waarop David Z nog te horen is op twee songs.

Ron Willemsen

DIAMOND HEAD

ONVERVALST KROONJUWEEL

In onze aprileditie kon je alles lezen over ‘Lightning To The Nations’, de legendarische debuutplaat van het Britse Diamond Head. Welnu, de heavy metalband bestaat nog steeds en anno 2019, maar liefst 43 (!) jaar na de oprichting, klinkt Diamond Head zowaar sterker dan ooit, zo bewijst het gloednieuwe ‘The Coffin Train’. De negen songs die bandleider Brian Tatler voor dit achtste studioalbum bij elkaar pende klinken krachtig, meeslepend, bij vlagen zelfs episch en geen moment oubollig of gedateerd. Integendeel, het is een album zo goed, dat het schreeuwt om nadere uitleg.

Stan Novak

CRAZY LIXX

MALMÖ DE GEXXSTE

Het Zweedse Crazy Lixx bestaat zeventien jaar en is inmiddels toe aan het zesde studioalbum. ‘Forever Wild’ staat, zoals we gewend zijn, vol met sleazy jarentachtighardrock van hoog niveau. Reden om eens te praten met de man met het plan: zanger, producent en belangrijkste componist Danny Rexon.

Ron Willemsen

MARTYRDÖD

REALISTISCHE FICTIE

Op de zevende studioplaat ‘Hexhammaren’ borduurt de Zweedse d-beatband Martyrdöd voort op eerder werk, met rauwe schreeuwzang, stampende drums en Noorse folkmelodieën als stijlbepalers. Gitarist/zanger Mikael Kjellman geldt daarbij als aanjager. Onder invloed van twee bezettingswisselingen laat de groep ook invloeden horen uit thrash, crossover en doom. Die geven het materiaal nog meer eigen smoel. Net als de dystopische teksten in het Zweeds en Engels.

Wouter Dielesen

GLORYHAMMER

TO INFINITY AND BEYOND

Gloryhammer viel aanvankelijk vooral op door zijn lineup. En om de bizarre artiestennamen als Angus McFife XIII en Zargothrax. Het was echter vooral de naam van Alestorm-frontman Christopher Bowes die de aandacht trok. Bijna tien jaar later is duidelijk dat het al lang niet meer alleen om Bowes gaat. Gloryhammer is via ‘Tales From The Kingdom Of Fife’ (2013) en ‘Space 1992’ (2015) uitgegroeid tot een volwaardige band met een volledig eigen verhaal. Een apart verhaal. Want was de wereld niet vergaan in 2015? Aardschok spreekt met gitarist Paul Templing over het nieuwe ‘Legends From Beyond The Galactic Terrorvortex’.

Justin Erkens

XENTRIX

HULP UIT DE HELL

Het Britse Xentrix ontstaat in de tijd dat MTV nog over muziek gaat, George Michael in de kast zit en van ‘fappen’ nog niemand gehoord heeft. Al snel na de start in 1988 krijgen de heren een platendeal bij niemand minder dan Roadrunner en de toekomst ziet er rooskleurig uit. Het zit de band echter niet mee. De belangstelling voor thrash metal neemt vooral in Engeland snel af en optredens blijven uit. Er volgt een traject van twaalf ambachten en dertien ongelukken, waarbij de band meerdere keren de handdoek in de ring gooit. Maar ineens is er nu een nieuw album: ‘Bury In Pain’. Kristian ‘Stan’ Havard, de sympathieke gitarist en bandlid van het eerste uur, vertelt wat er gebeurd is.

Gerrit Mesker

VULTURE

DE ENE GIER IS DE ANDERE NIET

Toen in 2015 de Duitse band Vulture ontstond, verwachtte niemand dat het de mannen zo snel al voor de wind zou gaan. Niet dat we ze het succes misgunnen, maar hun thrash metal is niet bepaald verrassend of vernieuwend. Niettemin zag al binnen twee jaar het debuutalbum ‘The Guillotine’ het levenslicht en korte tijd later werd Vulture ingelijfd door het befaamde label Metal Blade waar nu opvolger ‘Ghastly Waves & Battered Graves’ verschijnt. Dat er wereldwijd al zeker tien bands zijn of waren met dezelfde bandnaam, waaronder in Nederland, maakt blijkbaar niet uit. De zelfverzekerde bassist Andreas ‘Axetinctör’ legt uit waarom niet.

Gerrit Mesker

DEATH ANGEL

SCHAPEN IN WOLFSKLEREN

Je kunt er de klok op gelijk zetten: om de drie jaar verschijnt een nieuw studioalbum van Death Angel. Op 31 mei ligt in de vorm van ‘Humanicide’ het negende studioalbum van de Bay Area-thrashers in de schappen. Het is voor het eerst dat de band vier albums in dezelfde bezetting heeft opgenomen. Het onderstreept dat de oerleden Mark Osegueda (zang) en Rob Cavestany (gitaar) met Ted Aguilar (gitaar) en de ritmesectie Damien Sisson (bas) en Will Carroll (drums) hun definitieve lineup hebben gevonden.

Metal Mike

THE RODS

DRIEKOPPIG METALMONSTER

The Rods sluipen in de richting van het 40-jarige jubileum. Zanger en gitarist David ‘Rock’ Feinstein was daarvoor nog actief in Elf, de band waar ook zijn volle neef Ronnie James Dio deel van uitmaakte. Hoewel de muzikant zich er inmiddels bij neergelegd heeft dat er geen droge boterham te verdienen is aan de metal zoals hij die met zijn kompanen Garry Bordonaro (bas, zang) en Carl Canedy (drums, zang) maakt, weet hij niet van ophouden. Onlangs werd er zelfs een nieuwe deal getekend met het Duitse instituut SPV. Het album ‘Brotherhood Of Metal’ is de eerste vrucht van die overeenkomst.

Robert Haagsma

MORBID ANGEL

DE KLASSIEKER: ALTARS OF MADNESS

Deze maand – op 12 mei om precies te zijn – is het exact dertig jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de tot dan toe meest extreme metalplaat ooit in de vorm van ‘Altars Of Madness’. Morbid Angels debuutalbum bevat de overtreffende trap van alles wat Slayer, Venom, Metallica, Death, Possessed en consorten ons al hadden voorgeschoteld. De riffs, roffels en solo’s zijn onnavolgbaar snel, om over de blastbeats nog maar te zwijgen. Het energieniveau van de plaat is ongekend hoog, de agressie spat er vanaf. Morbid Angel zette met ‘Altars Of Madness’ de nieuwe standaard, zonder echter de melodie uit het oor te verliezen. De songs zijn bij vlagen zelfs catchy te noemen. En dertig jaar later klinkt ‘Altars Of Madness’ nog geen greintje gedateerd. We blikken terug met de zanger-bassist van dienst: David Vincent.

André Verhuysen

TANITH

NIET VAN DEZE TIJD

Tanith is het nieuwe geesteskind van Russ Tippins, de gitarist die je misschien kent van de New Wave Of British Heavy Metal-formatie Satan. Stijltechnisch ligt de muziek van beide bands echter mijlenver uit elkaar. Op Taniths binnenkort te verschijnen debuutplaat ‘In Another Time’ begeeft de inmiddels 55-jarige muzikant uit Newcastle zich in rustiger water. Of zoals hij zelf zegt, op het gebied van de ‘vintage organic hardrock’. Tippins mag in Aardschok zijn zegje doen, maar helaas verkiest hij de door journalisten zo verfoeide ‘e-mailer’ boven een persoonlijk gesprek.

Stan Novak

BARONESS

BEKENT KLEUR

De titel van het nieuwe Baroness-album staat al jaren vast. Na ‘Red’, ‘Blue’, ‘Yellow & Green’ en ‘Purple’ is er nog één kleur over. Oranje. Vier jaar na ‘Purple’ is het dan eindelijk zover. Toch? Nee, toch niet. Zoals wel vaker doet Baroness wat Baroness doet, omdat Baroness het zo doet. Of beter gezegd: omdat oprichter/zanger John Baizley het zo wil. De eigenzinnige frontman verrast echter niet alleen met de albumtitel. Het nieuwe ‘Gold & Grey’ is namelijk een kunstwerk dat zijn gelijke niet kent. Een chaotische mix van zeventien nummers van een band die zelfzelf opnieuw blijft uitvinden. Aardschok spreekt erover met Mr. Baroness himself: John Baizley.

Justin Erkens

OCTOBER TIDE

HERFST IN MEI

In de biografie van de Zweedse band October Tide wordt nog steeds graag gewezen op het feit dat de broers Fredrik en Mattias Norrman vroeger in de succesvolle band Katatonia hebben gezeten. Commercieel gezien begrijpelijk, maar anno 2019 echt niet meer nodig. Op eerdere October Tide-albums is al bewezen dat de heren prima op eigen benen kunnen staan en dat wordt met het nieuwe album ‘In Splendor Below’ nog eens onderstreept. Gitarist Fredrik Norrman praat ons bij.

Anita Boel

FLESHGOD APOCALYPSE

GIFTIGE GALSPUWERIJ

Het was niet het einde van de wereld, maar toch heeft Fleshgod Apocalypse de afgelopen jaren flink wat te verduren gehad. Zo werd de Italiaanse symfonische death metalband geplaagd door het vertrek van bandleden, gingen dieven er met de instrumenten vandoor en kreeg de groep te maken met het gezeik van betweterige muziekacademici. Allemaal voer voor het nieuwe venijnige studioalbum ‘Veleno’. We geven de vriendelijke en flamboyante zanger/gitarist/drummer Francesco Paoli de ruimte om zijn gal te spuwen.

Patrick Lamberts

DESTRAGE

FORZAMETAL

Technische metal met een hardcore-attitude: zo laat de muziekstijl van de Italiaanse band Destrage zich het beste omschrijven. Zanger Paolo Colavolpe plakt er zelf liever helemaal geen label meer op, omdat zijn band de invloeden van heinde en verre naar zich toetrekt. Zo is er een kolkende mix ontstaan van technische progmetal, thrash metal, groove metal en hardcore. En die is in samenspraak met producer Josh Wilbur op het vijfde album ‘The Chosen One’ tot in de puntjes uitgewerkt.

Patrick Lamberts

RENDEZVOUS POINT

IN DE SLIPSTREAM VAN LEPROUS

Na het indrukwekkende debuutalbum ‘Solar Storm’ volgde een lange stilte bij het Noorse Rendezvous Point. Het eveneens Noorse Leprous is één van de oorzaken daarvan. Drummer Baard Kolstad speelt namelijk in beide acts en kan niet op twee plekken tegelijk zijn. Met de komst van opvolger ‘Universal Chaos’ belooft gitarist Petter Hallaråker echter beterschap. Hij vertelt meteen waarom hij de gitaarsolo weer in het progressieve rocklandschap wil herintroduceren.

Patrick Lamberts

ABNORMALITY

HET GAAT OM DE REIS

De brute Amerikaanse death metalband Abnormality, met frontvrouw Mallika Sundaramurthy als blikvang(st)er, is met ‘Sociopathic Constructs’ alweer toe aan album nummer drie. De vele kilometers die door de band reeds zijn gemaakt zijn niet onopgemerkt gebleven, want sinds het vorige album uit 2016 is Metal Blade de broodheer van deze Amerikaanse harde werkers. Verderop dit jaar weer te zien op de Europese planken, nu al(weer) in Aardschok!

Ype TVS

DARKTHRONE

GEEN ENTERTAINERS

Gylve Nagell en Ted Skjellum, alias Fenriz en Nocturno Culto, vormen al sinds 1988 Darkthrone. Inmiddels zijn ze met het binnenkort te verschijnen ‘Old Star’ toe aan studioalbum nummer achttien. Een nieuw Darkthrone-album is altijd iets om naar uit te kijken. Ooit begonnen als pure death metalband, keerde het duo via kille, misantropische black metal langzaam terug naar de wortels van pure jarentachtigmetal. Darkthrone en platenmaatschappij Peaceville hebben besloten het album niet van tevoren beschikbaar te stellen aan journalisten. Iedereen zal het volledige album dus pas op 31 mei kunnen horen. Slechts het nummer „The Hardship Of The Scots”, waar we een mix van NWOBHM-riffs, Hellhammer en zelfs wat AC/DC in horen, is van tevoren op YouTube vrij gegeven. Gitarist/zanger Nocturno Culto mag ons daarom wat meer vertellen over het komende album.

Stephan Gebédi

NETHERLANDS DEATH FEST

3 T/M 5 MEI – 013 – TILBURG

De vorige editie van Netherlands Deathfest ging gebukt onder slechte weersomstandigheden en telde flink wat afzeggingen. Dit jaar hoeft de organisatie geen enkele vervanger te regelen. Wel moet het driedaagse indoorfestival het doen zonder het derde podium in Het Patronaat en met een kwart minder bands. Het aantal bezoekers komt met 1500 personen per dag ook lager uit dan eerdere jaren. Toch kent het internationale death-, black-, en grindevenement in het Tilburgse 013 voldoende memorabele momenten.

Wouter Dielesen

ROADBURN

11 T/M 14 APRIL – 013, PATRONAAT, HALL OF FAME & KOEPELHAL – TILBURG

Optredens die alleen dit weekeinde te zien zijn, artists-in-residence die speciaal voor één show muziek schrijven, bijzondere albums die een integrale behandeling krijgen en veel, veel wachtrijen om maar bij dat éne bijzondere optreden te zijn: het is weer tijd voor Roadburn!

Matthijs Kropff & Bastiaan Tuenter

KEEP IT TRUE

26 – 27 APRIL – TAUBERFRANKENHALLE – LAUDA-KöNIGSHOFEN (D)

Het zit organisator Oliver Weinsheimer in aanloop naar dit weekend niet mee. Door het opstappen van zanger Michael Oliveri heeft Leatherwolf afgezegd en door een pilotenstaking is Candlemass eveneens niet van de partij. Daarnaast is het ook spannend of Agent Steel-zanger John Cyriis de weg naar Lauda-Königshofen zal weten te vinden.

Metal Mike