Aardschok december 2019

In de Aardschok van december 2019 lees je alles over:

LINDEMANNMESHIAAKDEAF RATBLIND GUARDIANSTRIGOIVANDEN PLASMARS RED SKYANNIHILATORMAMMOTH MAMMOTHSTAKEAVATARIUMIMPERIAL JADEMAGIC KINGDOMEDENBRIDGESPOIL ENGINECYHRAGODSMACKAGNOSTIC FRONTUNE MISÈREBOMBUSWOLF JAWNILEENTRAILSCATTLE DECAPITATIONDAWN OF DISEASEMORTEMSAMMATHHIDEOUS DIVINITYPROGPOWERTHE SOUND OF REVOLUTIONINTO THE VOID

LINDEMANN

PAINSTEIN

Aficionado’s van Till Lindemann mogen niet klagen. De bonkige vocalist uit het voormalige Oost-Duitsland doorbrak met zijn landgenoten begin dit jaar al een langjarige stilte op het Rammstein-front. En dan volgt nu – praktisch uit het niets – ook nog een nieuw soloalbum. Alhoewel, solo? Het project draagt dan wel de naam van Lindemann, hij is niet alleen. Net als op het debuutalbum ‘Skills In Pills’ (2015) is de roemruchte Zweedse alleskunner Peter Tägtgren (Hypocrisy/Pain) zijn partner in crime. Het maakt Lindemann tot een tweekoppige superband. De verwachtingen rond het aankomende ‘F&M’ zijn dan ook hooggespannen. Aardschok zoekt het duo op in – of all places – St. Petersburg!

Justin Erkens

MESHIAAK

GEWOON METAL!

Goede muzikanten, sterke songs en een aansprekende moderne sound: Meshiaak heeft alles in zich om een succesvolle metalact te worden. Er is echter één belangrijk ding dat de Australiërs van de verlossing weerhoudt: het onvermogen om fanatiek te toeren. Want wie niet toert, die niet goed boert, luidt de ongeschreven regel in de huidige muziekbusiness. Op 15 november komt ‘Mask Of All Misery’ uit, de hooggespannen opvolger van het ijzersterke debuutalbum ‘Alliances Of Thieves’ uit 2016. Nieuwe ronde, nieuwe kansen? Zanger/gitarist Danny Camilleri lijkt nog niet helemaal overtuigd…

Patrick Lamberts

DEAF RAT

VIJFMANS TRIO

De zanger van de Zweedse hardrockband Deaf Rat heet Frankie Rich en heeft Nederlandse roots. Zijn ouders vertrokken zo’n veertig jaar geleden naar Zweden waar Frank Kooistra, zoals hij in het dagelijkse leven heet, werd geboren en is opgegroeid. Hij genoot al bekendheid als frontman van Billion Dollar Babies, maar sinds afgelopen jaar is deze band verdergegaan als Deaf Rat. Aardschok belt met Frankie, die ons verzoekt om het interview in het Nederlands te doen omdat het hem wel een uitdaging lijkt.

Ron Willemsen

BLIND GUARDIAN

AAN DE STRIJKSTOK BLIJVEN HANGEN

In de afgelopen twintig jaar kwam het in interviews regelmatig ter sprake: zanger Hansi Kürsch van de Duitse power metalband Blind Guardian had zijn zinnen gezet op een puur orkestraal album. Dus geen bas, drums en gitaren, maar louter strijkers, blazers en andere instrumenten uit de klassieke traditie. Die langgekoesterde droom komt nu eindelijk uit met het verschijnen van ‘Legacy Of The Dark Lands’, waar hij aan werkte met André Olbrich – in het dagelijks leven de gitarist van Blind Guardian. Voor de orkestpartijen werd het Philharmonie Orkest van Praag ingehuurd. Het is een understatement om te stellen dat de zanger opgelucht is nu die zware bevalling er eindelijk op zit.

Robert Haagsma

STRIGOI

TUSSEN HOOP EN VREES

Strigoi is de nieuwe uitlaatklep voor extreme metal van Paradise Lost-gitarist Gregor Mackintosh. Nieuw, omdat er ook een oude was, genaamd Vallenfyre. Met Strigoi begeeft Greg zich ergens tussen grind, crust, doom en black metal. Een heerlijke cocktail, die ook de mensen van platenmaatschappij Nuclear Blast goed smaakte, want die hadden volgens Greg weinig tijd nodig om te besluiten met Strigoi in zee te gaan. Op 22 november komt het debuutalbum ‘Abandon All Faith’ uit.

Ype TVS

VANDEN PLAS

GEESTIG TWEELUIK

Fans van de Duitse progmetalband Vanden Plas moeten over engelengeduld beschikken, want studioalbums laten telkens lang op zich wachten. Bovendien staan de heren nauwelijks op de planken . Althans, met Vanden Plas. Wel treedt het vijftal met grote regelmaat op in de Duitse theaters in succesvolle rockopera’s en musicals. Gitarist Stephan Lill, tevens de man achter de muziek, geeft toe dat dit dubbelleven geen ideale situatie is. Hij staat Aardschok te woord over ‘The Ghost Xperiment: Awakening’, het nieuwe conceptalbum van Vanden Plas.

Lilo Hegt

MARS RED SKY

KLEIN VAN STUK, GROOTS VAN SOUND

Dystopisch, psychedelisch, hypnotiserend. Zomaar een paar woorden die de eclectische klanken van Mars Red Sky definiëren. ‘The Task Eternal’, het vierde album van het Franse trio, biedt wederom een bedwelmende mix van loodzware stoner en hallucinerende psychedelica. Aardschok klopt aan bij zanger/gitarist en bandleider Julien Pras.

Stan Novak

ANNIHILATOR

IN DE SCHADUW VAN NEVER, NEVERLAND

Op 24 januari verschijnt ‘Ballistic, Sadistic’, het zeventiende studioalbum van de Canadese zanger/gitarist/producent Jeff Waters en zijn band Annihilator. Hoewel Canadees? De 53-jarige bandleider is al anderhalf jaar een ingezetene van het Engelse Durham, waar hij een nieuw leven is begonnen met zijn verse bruid Angie en haar kinderen. Het is ook de locatie van zijn fonkelnieuwe Watersound studio, een natte droom voor elke gitarist. Aardschok ontmoet de spraakwater(s)val in de Biebob te Vosselaar.

Metal Mike

MAMMOTH MAMMOTH

DEUTSCHLAND ÜBER ALLES

Wat doe je als Australische band wanneer je het gevoel hebt dat je in je thuisland op een dood spoor zit? Je verkast naar Duitsland! De mannen van Mammoth Mammoth, opgericht in 2007, deden het, en niet zonder succes. Vooralsnog hebben ze hebben het gelijk aan hun zijde. Ze wonen inmiddels in Berlijn en de titel van het gloednieuwe album, ‘Kreuzung’, is een staaltje onvervalst Duits. Stan Novak spreekt zanger Mickey Tucker, in het Engels welteverstaan.

Stan Novak

STAKE

STEAK NUMBER 2.0

Wat doe je als menneke van 11 jaar dat torenhoog opkijkt tegen je oudere broer en zijn band? Dan besluit je om zelf ook muziek te gaan maken met een stel goede vrienden. En je vraagt of je de titel van één van zijn songs als bandnaam mag gebruiken. Voilà, Steak Number Eight is geboren. Een superduffe keuze eigenlijk en vergelijkbaar met destijds de broekies van ons Nederlandse Di-Rect. Echter, met een verschil.

René Vanes

AVATARIUM

BRANDGEVAARLIJK

Alles wat Leif Edling aanraakt, verandert in (zwart) goud. De Zweedse doommaestro stond aan de wieg van succesvolle formaties als Candlemass en Krux, plus zijn privé-speeltuin The Doomsday Kingdom. En dan is er nog Avatarium. Of niet? Edling kondigde in 2017 namelijk wegens chronische vermoeidheidklachten zijn vertrek aan. Desondanks ligt er twee jaar na ‘Hurricanes And Halos’ weer een nieuw album. En wat voor één! Met mede-oprichter Marcus Jidell en vrouwlief Jennie-Ann Smith aan het roer klinkt Avatarium alles behalve vermoeid. Aardschok spreekt met gitarist Jidell over het aankomende ‘The Fire I Long For’.

Justin Erkens

IMPERIAL JADE

SPAANS TEMPERAMENT

Het uit Barcelona afkomstige bluesy hardrockkwintet Imperial Jade timmert binnen de eigen landsgrenzen gestaag aan de weg. In Spanje werd dan wel de affiche gedeeld met bands als Deep Purple, Aerosmith en Rival Sons, de tijd van oogsten is daarmee zeker nog niet aangebroken. Het tweede album met de verwachtingsvolle titel ‘On The Rise’ zou daar echter wel eens verandering in kunnen gaan brengen. Aardschok spreekt gitarist Hugo Nubiola Marti wiens passie zich niet enkel blijkt te beperken tot het muzikale. De politieke spanningen in Catalonië gaan hem namelijk even zeer aan het hart.

Stan Novak

MAGIC KINGDOM

ALLEMACHTIG PRACHTIG

De symfonische power metalband Magic Kingdom is het kindje van gitarist, componist en producer Dushan Petrossi. ‘MetAlmighty’ is alweer de vijfde plaat. Daarnaast is Petrossi sinds 2002 ook de drijvende kracht achter de neoklassieke hardrockband Iron Mask. Aardschok spreekt de gedreven Belg.

Ron Willemsen

EDENBRIDGE

DYNAMISCH DUO

Al ruim twintig jaar timmert het Oostenrijkse Edenbridge aan de weg. Het is een productief gezelschap, want in de vorm van ‘Dynamind’ is onlangs het tiende studioalbum verschenen. Naast kwantiteit levert deze band gelukkig ook kwaliteit. Reden genoeg om bij te kletsen met frontvrouw Sabine Edelsbacher en gitarist/componist/toetsenist Arne ‘Lanvall’ Stockhammer.

Anita Boel

SPOIL ENGINE

EEN INTERNATIONAAL VERHAAL

Hoewel het van oorsprong geheel Belgische Spoil Engine op het punt staat om z’n vijfde studioalbum uit te brengen, verklapt de titel ‘Renaissance Noire’ dat de band er zelf anders instaat. Het album staat symbool voor de wedergeboorte van de nieuwe, ambitieuzere en inmiddels Belgisch-Nederlandse formatie, bij wie het vooral aanvoelt als de opvolger van ‘Stormsleeper’. Sinds de release van dat ‘debuut’ is de groep rondom gitarist Steven Sanders druk bezig om de orde te herstellen. Hing de toekomst vijf jaar geleden nog nog aan een zijden draadje, inmiddels zijn alle ogen van de moderne metalscene weer op de band uit Roeselare gericht. Sanders, als enige overgebleven uit de origine lineup, staat ons te woord over de afgelopen jaren, de nieuwe langspeler en de internationale ambities.

Bastiaan Tuenter

CYHRA

BAND OF BROTHERS

Twee jaar geleden maakte de Zweedse melodieuze metalband Cyhra indruk met het machtige debuut ‘Letters To Myself’. Sindsdien gaan de zaken goed voor voormalig Amaranthe-zanger Jake E, voormalig In Flames-gitarist Jesper Strömblad, Kamelot-drummer Alex Landenburg en nieuwe gitarist Euge Valovirta (ex-Shining). Op het tweede album ‘No Halos In Hell’ komt de band wederom met uitstekend materiaal voor de dag. Tevens rekent Jake E af met persoonlijke issues. De sympathieke zanger vertelt hoe de vork in de steel zit.

Lilo Hegt

GODSMACK

DE KLASSIEKER:

Godsmack is een onmisbare speler in het groovemetalgenre. Sinds 1998 maakt de band platen die het steevast goed doen, met name in thuisland Amerika. In een kleedkamer van het Tilburgse 013 graven zanger/gitarist Sully Erna en gitarist Tony Rombola in hun geheugen om de achtergronden te ontrafelen van het debuut dat in de Verenigde Staten inmiddels vier keer de platina status heeft behaald.

Patrick Lamberts

AGNOSTIC FRONT

THE GODFATHERS OF HARDCORE

Al bijna veertig jaar staat Agnostic Front synoniem voor hardcore, in 2017 treffend gevangen in een documentaire van Ian McFarland. Terwijl de groep uit New York het zevende lustrum van debuutplaat ‘Victim In Pain’ viert, verschijnt er ook nog eens een nieuw album. Dat draagt de titel ‘Get Loud!’ en bestaat uit een mix van alle substijlen die grondleggers Roger Miret en Vinnie Stigma de afgelopen decennia speelden, van hardcore tot crossover en streetpunk. Daarmee verdedigen de heren hun titel ‘The Godfathers Of Hardcore’ met verve. De frontman aan het woord.

Wouter Dielesen

UNE MISÈRE

VIERING VAN ELLENDE

Dikke kans dat je nog nooit van Une Misère hebt gehoord. De IJslandse band bestaat immers pas sinds 2016. Toch zal daar snel verandering in gaan komen. Onlangs verscheen namelijk de ijzersterke debuutplaat ‘Sermon’. Muzikaal gezien beweegt de band zich ergens tussen hardcore en agressieve metal à la Slipknot en Machine Head. Une Misère is er klaar voor om de wereld te veroveren. We spreken met zanger Jón Már Ásbjörnsson over het ontstaan van de band, tekenen bij Nuclear Blast, en het slopende opnameproces van het eerste album.

Marlous de Jonge

BOMBUS

MINDER IS MEER

We zijn altijd op zoek naar het onbekende, zei Bombus’ bandleider Feffe Berglund ooit in Aardschok. De Zweedse ‘honingbij’ is nog steeds een vuige rockact, maar zoekt op het nieuwe album ‘Culture Vulture’ ook de zoete kant van het rockspectrum op. Waren Feffe’s cleane vocalen enkele jaren geleden nog verrassend; inmiddels heeft hij het gitaarspelen opgegeven voor een transformatie tot volwaardig frontman. De sympathieke bandleider praat ons bij.

Bastiaan Tuenter

WOLF JAW

TRIO MET MOMENTUM

Wolf Jaw is een powertrio uit de Black Country. Deze regio nabij Birmingham heeft al tal van legendarische metalbands opgeleverd. Judas Priest en Black Sabbath zijn de bekendste, maar de lijst is lang en wordt nog steeds aangevuld met nieuwe namen. Die van Wolf Jaw wellicht. Het powertrio heeft veel zin om hun ‘thundernous rock and rock’ over de hele wereld te verkondigen. Het album ‘The Heart Won’t Listen’ is onlangs verschenen en zanger/gitarist Tom Leighton heeft veel te vertellen.

Bastiaan Tuenter

NILE

PITTIGE PARINGSRITUELEN

Eén van de pioniers op het gebied van technische death metal, Nile, is weer terug aan het front. ‘Vile Nilotic Rites’ is het eerste album sinds het vertrek van zanger/gitarist en mede-boegbeeld Dallas Toler-Wade in 2017. Het andere boegbeeld is natuurlijk zanger/gitarist Karl Sanders, oprichter en enig oorspronkelijke bandlid. In de persoon van Brian Kingsland heeft hij een nieuwe medestrijder gevonden die de gitaartandem completeert. Nile is ‘on fire’, aldus Karl, die Aardschok spreekt wanneer hij net enkele dagen terug thuis is van een Europese tournee.

Ype TVS

ENTRAILS

NIEUWE BEZEMS VEGEN SCHOON

Eind jaren tachtig laat de muziek van Entombed, Dismember en Grave bij de jonge Jimmy Lundqvist een onuitwisbare indruk achter. Sindsdien is Jimmy dé belichaming van Zweedse old-school death metal. Toch duurt het maar liefst twintig jaar na oprichting voordat het debuut ‘Tales From The Morgue’ (2010) van zijn band Entrails uitkomt. Nu ligt sinds oktober alweer de zesde langspeler genaamd ‘Rise Of The Reaper’ in de winkels. Jimmy neemt plaats in de digitale praatstoel en vertelt over de vorige plaat ‘World Inferno’, het schrijf-en opnameproces van ‘Rise Of The Reaper’, wisselingen in de band en de toekomst en wensen van Entrails.

Wouter Hommel

CATTLE DECAPITATION

PESTKOPPEN

Maatschappelijk verantwoorde extreme metal. Wie Cattle Decapitation een beetje gevolgd heeft, weet dat de band het goed voor heeft met de planeet en de dieren en iets minder goed met de mensen. Dat wordt op het nieuwe album ‘Death Atlas’ eens te meer duidelijk, getuige een songtitel als „Bring Back The Plague”. De band heeft hiermee een thematiek gekozen die uniek is binnen de metalscene. De boodschap wordt begeleid door een furieuze cocktail van death metal, grindcore en een specifieke melodieuze twist. Snel, bruut en kraakhelder zijn steekwoorden die van toepassing zijn op de nieuwe muziek van de band. Vocalist en enig origineel bandlid Travis Ryan vertelt over zijn missie.

Ype TVS

DAWN OF DISEASE

KERKGENOOTSCHAP

Dawn Of Disease, bouwjaar 2003 te Osnabrück, staat garant voor melodieuze death metal. ‘Procession Of Ghosts’ is alweer album nummer vijf in acht jaar tijd. Nog steeds groeit de band, want op dit nieuwe album zijn songs, sfeer en sound weer naar een hoger niveau getild. De Duitsers zijn op tournee wanneer Aardschok bij ze aanklopt. Vanuit de toerbus is de communicatie nog niet zo’n succes, maar wanneer gitarist Lukas Kerk eenmaal op de plaats van bestemming is aanbeland, staat hem een stabiele internetverbinding ter beschikking.

Ype TVS

MORTEM

ONDOOD

Zo af en toe komt de metalscene met verrassingen op de proppen. Oude ‘nieuwe’ bands met bekende gezichten bijvoorbeeld. Voor wie lastig tussen de regels door leest: Mortem is zo’n verrassing. De heropgerichte black metalband uit Noorwegen heeft leden van Mayhem, Arcturus en 1349 in de gelederen. De band bestond eerder van 1987 tot en met 1989. In die tijd kwam het tot exact één demo en nul optredens. Dertig jaar later is er in de vorm van ‘Ravnsvart’ ineens een debuutalbum. Oprichter en componist Steinar ‘Sverd’ Johnsen, die net als drummer Hellhammer in zowel Mortem als Arcturus actief is, heeft het een en ander uit te leggen.

Ype TVS

SAMMATH

PER PLAAT HARDER

Dit jaar blaast de Nederlandse black metalband Sammath vijfentwintig kaarsjes van de taart. Onlangs verscheen de zesde langspeler ‘Across The Rhine Is Only Death’, de eerste met Wim Van Der Valk (Inquisitor, ex-Centurian) op drums. Gitarist/zanger en oprichter Jan Kruitwagen neemt Aardschok mee naar het verleden, heden en de toekomst van Sammath.

Wouter Hommel

HIDEOUS DIVINITY

ALLES VOLGENS PLAN

Na drie albums bij het relatief kleine Unique Leader-label te hebben uitgebracht, maakten de Italianen van Hideous Divinity begin dit jaar de overstap naar het grote Century Media. Album nummer vier genaamd ‘Simulacrum’ kwam vorige maand uit. Ook toerde de band voor het eerst, op uitnodiging van Aborted en Cryptopsy, uitvoerig door Noord-Amerika. Gitarist en oprichter Enrico Schettino praat vanuit zijn auto op weg naar de oefenruimte met Aardschok.

Wouter Hommel

PROGPOWER

4 T/M 6 OKTOBER – SJIWA – BAARLO

Met Prognosis en Midsummer Prog Festival heeft Progpower Europe concurrentie gekregen van organisaties met een vollere geldbuidel die in dezelfde kleine vijver naar progvisjes hengelen. Gelukkig heeft de organisatie in Baarlo al jarenlang een vaste groep bezoekers van zo’n driehonderd man en vrouw sterk, waardoor er altijd een stabiele financiële basis ligt waarop een aantrekkelijke lineup neergezet kan worden. Op een mooie locatie, waar bands en fans gebroederlijk door het dorp slenteren, is het zelfs in de oktoberregen heerlijk toeven.

Diederick RR9660

THE SOUND OF REVOLUTION

1 & 2 NOVEMBER – KLOKGEBOUW – EINDHOVEN

The Sound Of Revolution beleeft zijn vierde editie, de tussentijdse mini-editie in de Effenaar niet meegerekend De rek lijkt er qua grote namen zo onderhand uit. Toch weet de organisatie onder leiding van Martijn van den Heuvel (No Turning Back) met 33 bands in twee dagen een fraaie combinatie van hardcore, (street)punk en oi! neer te zetten. Daar komen op vrijdag 3000 en ’s zaterdags 3900 bezoekers op af, uit 41 verschillende landen. Daarmee geldt het festival nog steeds als de grootste indoorhappening in zijn soort. Een verslag in twee akten.

Wouter Dielesen

INTO THE VOID

18 & 19 OKTOBER – NEUSHOORN – LEEUWARDEN

De zevende editie van Into The Void zou zomaar eens de laatste kunnen zijn, zo heeft de organisatie laten doorschemeren. Eerder dit jaar werd al de stekker getrokken uit het broertje Into Darkness. Ook voor Into The Void ziet het er vanwege het ontbreken van de nodige financiën somber uit, tenzij er via een crowdfundingsactie voldoende steun wordt binnengehengeld. Laten we het hopen, want dit puike doom/stonerfestival verdient ook in de toekomst een plek op de kalender.

Anita Boel