CD van de Maand maart 2020

DEMONS & WIZARDS

III

(Century Media Records)
Diederick RR9660
78

Over het Demons & Wizards-project van zanger Hansi Kürsch (Blind Guardian) en Iced Earth mastermind Jon Schaffer heb je in onze vorige editie van alles kunnen lezen. Nu kunnen we je ook vertellen hoe het eerste album in bijna vijftien jaar uitpakt. „Diabolic” is de eerste kennismaking met D&W anno 2020 en dit nummer klinkt meteen vet en vertrouwd. In acht minuten komen alle aspecten voorbij die we kennen van de voorgangers ‘Demons & Wizards’ (2000) en ‘Touched By The Crimson King’ (2005): de snerpende en toch melodieuze stem van Hansi Kürsch, de messcherpe riffs van Jon Schaffer en de galopperende ritmes. De song bouwt mooi op en mondt uit in een prachtig ingetogen en sfeervol einde. „Diabolical” blijkt ook meteen het absolute hoogtepunt van ‘III’ te zijn. De rest van de songs is ook prima, maar een stuk minder spannend en ze beklijven minder dan het werk uit de jaren nul. Voor mij legt ‘III’ het dan ook af tegen de eerste twee albums. De laatste minuten van de twee langste songs „Timeless Spirit” en „Children Of Cain” klinken zelfs een beetje inspiratieloos. Dat had ik niet verwacht na zo’n lange winterslaap. Gelukkig staat daar nog het felle „Split” tegenover met z’n furieuze riffs en versnellingen. Bij een beginnende band zouden we spreken van een prima prestatie, maar van deze ervaren (en nog niet uitgebluste) rotten had ik wel iets meer verwacht.