In de Aardschok van oktober 2020 lees je alles over:
AYREON — AMARANTHE — RAVEN — HEATHEN — DEVILDRIVER — DEAD LORD — THE OCEAN — OCEANS OF SLUMBER — KAISER FRANZ JOSEF — CARNATION — CULT OF LILITH — FINNTROLL — CRIPPLED BLACK PHOENIX — GODDESS — KATAKLYSM — COREY TAYLOR — OZZY OSBOURNE — ENSLAVED — NWOBHM: 40 JAAR NEW WAVE OF BRITISH HEAVY METAL — NAPALM DEATH — NECROPHOBIC — LIK
AYREON
IN DE OVERGANG
Een dubbelalbum, een stripboek én een heuse speelfilm: Ayreon was altijd al van de grootse aanpak, maar met het tiende studioalbum ‘Transitus’ overstijgt Arjen Lucassen al zijn eerdere ambities. Onder het motto ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’ ging de maker deze keer weer deels op vertrouwde wijze te werk, maar hij bewandelde ook nieuwe paden, met nieuwe artiesten, in een nieuwe setting. Welkom in de gotische geestenwereld van ‘Transitus’!
AMARANTHE
SATAN, SEKS EN SOCIAL MEDIA
Noem je een album ‘Manifest’, dan heb je iets serieus te melden. Welk standpunt Amaranthe op z’n zesde studioalbum inneemt, achterhaalt Aardschok door de twaalf nieuwe nummers te fileren met behulp van gitarist/componist Olof Mörck en zangeres Elize Ryd.
RAVEN
OOST WEST, THUIS BEST
Precies veertig jaar geleden maakten we kennis met Raven als één van de smaakmakers van de toen ontluikende New Wave Of British Heavy Metal. Met hun razendsnelle ADHD-metal en optredens vol capriolen stalen de Noord-Engelsen de harten van duizenden headbangers, die in Nederland als allereerste. Wat volgde was een carrière van verschillende pieken en vele dalen. Van vallen, nooit opgeven en telkens weer opstaan. De laatste jaren gaat het Raven echter weer voor de wind. De inspiratie en het zelfvertrouwen zijn er nog altijd, getuige het spectaculair goede nieuwe album ‘Metal City’. Een gesprek met zanger en bassist John Gallagher.
HEATHEN
MEER VAN ALLES!
Tien jaar zijn er verstreken sinds het verschijnen van Heathens comebackalbum ‘The Evolution Of Chaos’. Tien lange jaren waarin de band relatief weinig van zich heeft laten horen. Begrijpelijk, want de beide gitaristen van Heathen, Kragen Lum en Lee Altus, waren het grootste deel van die tijd onderweg met Exodus. Maar nu is er toch eindelijk weer eens een nieuw album. ‘Empire Of The Blind’. Aardschok belt met Kragen Lum.
DEVILDRIVER
KRUISTOCHT TEGEN HET KWAAD
Met een hapje en een drankje onder handbereik vergapen we ons als mensheid maar al te graag aan de slachtpartijen die ons via het beeldscherm op een presenteerblaadje bezorgd worden. Dez Fafara roept op tot bezinning. Is het wel goed om moord en doodslag als entertainment te zien? De songs op het nieuwe DevilDriver-album ‘Dealing With Demons I’ gaan over het alledaagse kwaad in ons leven. Van verslavende middelen tot foute films. Volgend jaar verschijnt het tweede deel van het ambitieuze dubbelalbum. Zanger Dez Favara over zijn nieuwe missie.
DEAD LORD
ROCK NOW, CRY LATER
Op het lijstje misleidende bandnamen heeft Dead Lord van meet af aan hoog gescoord. De oubollige hardrock van dit Zweedse viertal heeft immers nog steeds geen greintje kwaadaardigheid in zich. Want ook ‘Surrender’, het vierde studioalbum inmiddels, is andermaal een feest der herkenning voor liefhebbers van Thin Lizzy en aanverwante classic rockbands uit vervlogen dagen. De misplaatste bandnaam zal bandleider Hakim Krim echter worst wezen. De zanger/gitarist heeft wel andere dingen aan zijn hoofd. Nu zijn muzikale jaar in duigen is gevallen, is het podiumdier pur sang verworden tot een brave huismus en ruilt hij zijn geliefde gitaar in voor de stofzuiger.
THE OCEAN
EINDE VAN EEN TIJDPERK?
Het Duits-Zweedse collectief The Ocean, ook wel The Ocean Collective genoemd vanwege de vaak veranderende bandbezetting, zet zijn reeks paleontologische conceptalbums voort. Na het in november 2018 verschenen en goed ontvangen ‘Phanerozoic I: Palaeozoic’, ziet het aansluitende ‘Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic’ op 25 september aanstaande het levenslicht. Is bandleider Robin Staps de aanhoudende insteek van zijn platen nog niet beu?
OCEANS OF SLUMBER
DE STILTE VERBROKEN
Een beetje tegenslag is Oceans Of Slumber niet vreemd. Maar toen in 2018 drie bandleden opstapten, was het wel even penibel voor drummer Dobber en zangeres Cammie Gilbert. Het werd een kwestie van doorgaan of stoppen. Gelukkig besloot de Texaanse progressieve metalband om niet bij de pakken neer te zitten. Het nieuwe album ‘Oceans Of Slumber’ symboliseert dan ook een nieuw begin. Meteen is besloten om de stilte omtrent onderwerpen als racisme, depressie en genderidentiteit te verbreken. Cammie en Dobber doen beiden een duit in het zakje.
KAISER FRANZ JOSEF
KONING, KAISER, ADMIRAAL
Queensrÿche, King Crimson, King Diamond, Queen, Emperor, King’s X, Queens Of The Stone Age, For I Am King, King Ov Hell en Majesty. In dit rijtje van ‘koninklijke’ heavy bands staat voortaan ook Kaiser Franz Josef. Dit Weense hardrocktrio (niet te verwarren met de Schotse tegenhanger Franz Ferdinand) is weliswaar al tien jaar actief, maar kijkt nu pas over de Duitstalige landsgrenzen. De aanleiding daarvoor is het nieuwe album ‘III’ dat in juli werd uitgebracht. Zanger-gitarist Sham blikt terug op het afgelopen decennium.
CARNATION
BLOED KRUIPT…
De old-school death metalband Carnation is terug van nooit weggeweest. ‘Where Death Lies’ is de niets aan de verbeelding overlatende titel van het tweede album van de Belgische formatie, die het beste van Zweden en Amerika op een verwoestende manier verenigt. Atmosferisch en melodieus enerzijds, lomp en direct anderzijds. Vocalist Simon Duson, op het podium steevast gehuld in bloed, leren jas en kettingen, doet verslag van de recente beslommeringen van zijn band.
CULT OF LILITH
BAROK-’N-ROLL
Zet Cult Of Lilith maar op je lijst metalbands om in de gaten te houden. De IJslandse groep met Spaanse zanger levert met ‘Mara’ een ijzersterk debuutalbum af. Hun unieke selling point? Een portie extreme maar elegante metal.
FINNTROLL
DOET DE OREN SPITSEN
Als je twintig jaar in het vak zit. Als je haast eigenhandig een heel genre hebt opgetuigd. Als je ook ná de hype nog altijd volle zalen trekt. Wat heb je dan nog te bewijzen? Weinig, zo blijkt. Zo weinig dat je gerust zeven jaar kunt doen over een nieuw album. Totdat je echt het gevoel hebt dat je weer iets te melden hebt. En voor Finntroll is dat nu, in 2020. In het jaar dat de muziekwereld op z’n gat ligt, komen de Finse folkers eindelijk met de opvolger van ‘Blodsvept’ (2013). Over timing gesproken. We bellen met zanger Mathias Lillmåns alias Vreth over het aankomende ‘Vredesvävd’.
CRIPPLED BLACK PHOENIX
STERK STAALTJE BEZIELING
Justin Greaves, de gitarist en creatieve motor achter Crippled Black Phoenix, heeft als muzikant, dierenliefhebber en algemeen empathisch persoon anno 2020 de nodige obstakels te overwinnen. Daarbij kwam vorig jaar ook nog het plotselinge vertrek van twee prominente bandleden. Heel even deed Crippled Black Phoenix dus zijn naam eer aan, maar uiteindelijk verrees deze feniks toch weer uit de as om meteen te stralen als nooit tevoren. Het nieuwe studioalbum ‘Ellengæst’ barst namelijk van de bezieling, mede te danken aan enkele fantastische gastbijdrages.
GODDESS
HANDELAAR IN METAAL
Het is 4 juli 2020, de regen valt met bakken uit de lucht en de wind blaast met 70 kilometer per uur over de uitgestrekte weilanden. Het is hartje zomer, maar het voelt als herfst in het Noord-Hollandse ‘t Veld, een dorp ergens in ‘t veld’ tussen Schagen en Heerhugowaard. Aardschok brengt een bezoek aan Goddess, het bekende merchandise-bedrijf dat nu zo’n twintig jaar bestaat en wiens stands je op bijna elk Europese metalfestival tegenkomt. Natuurlijk ligt dit jaar alles stil en is dit de uitgelezen mogelijkheid om met alle ‘Standführer’, in gesprek te gaan.
KATAKLYSM
GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN
Twee jaar na voorganger ‘Meditations’ komt Kataklysm op de proppen met ‘Unconquered’. Inmiddels alweer het veertiende studioalbum van het Canadese kwartet. Voordat we met zanger Maurizio Iacono over de totstandkoming van ‘Unconquered’ en de perikelen in de wereld praten, gaan we even terug naar het vorige album en vallen we maar meteen met de deur in huis…
COREY TAYLOR
DE DERDE CARRIÈRE
2020 een rampjaar? Absoluut. Maar niet iedereen legt zich daarbij neer. Terwijl Slipknot z’n enorme Amerikaanse tournee en bloedeigen cruise ziet verzuipen in de corona-krach, is zanger Corey Taylor druk in de weer. Met zichzelf. Letterlijk. Nee, niet op die manier viespeuk. Begin oktober verschijnt het eerste soloalbum van de Amerikaanse zanger. Bij gebrek aan een druk tourschema één, misschien wel twee jaar eerder dan gepland. De pret is er echter niet minder om. En de schijf niet minder vet. Aardschok belt met Corey ‘Mother Fucking’ Taylor over zíjn ‘CMFT’.
OZZY OSBOURNE
BLIZZARD OF OZZ – DIARY OF A MADMAN
Op 20 september is het precies veertig jaar geleden dat ‘Blizzard Of Ozz’ verscheen. Het album staat ten onrechte te boek als het eerste soloalbum van Ozzy Osbourne, maar daarover dadelijk meer. Terugblikkend kunnen we stellen dat ‘Blizzard Of Ozz’ het eerste deel was van een onbedoeld tweeluik, want al een jaar later verscheen ‘Diary Of A Madman’. Het zouden de enige twee studioalbums zijn die Ozzy maakte met de buitengewoon getalenteerde gitarist Randy Rhoads. Een reconstructie van twee bewogen jaren.
ENSLAVED
MEER ZEGGEN MET MINDER WOORDEN
Eind maart stond Enslaveds vijftiende studioalbum ‘Utgard’ klaar om uitgebracht te worden. Vanwege Covid-19 besloten de Noren het echter uit te stellen tot na de zomer. De tussenliggende tijd werd gebruikt voor extra promotie. Begin juni kondigden ze – in samenwerking met de festivals Roadburn, Beyond The Gates en Summer Breeze – drie livestreamevents aan onder de noemer Cinematic Summer Tour. We praten bij met gitarist Ivar Bjørnson.
NWOBHM: 40 JAAR NEW WAVE OF BRITISH HEAVY METAL
DE VERZAMEL-ALBUMS
Allereerst bedankt voor de vele positieve reacties die wij hebben ontvangen op het eerste deel van de NWOBHM-special. In het tweede deel (van de drie?) wil ik de verzamel-elpees behandelen. Veel NWOBHM-nummers zouden immers nooit het levenslicht gezien hebben als ze niet door platenmaatschappijen met andere ‘hopefuls’ op het vinyl geperst zouden zijn. Labels grazen vanaf eind ‘79 de metalweides af op zoek naar demotracks om maar een graantje mee te pikken van die nieuwe stroming. Onderschat de belangrijkheid van de ‘verzamelaars’ niet. Iron Maiden leer ik pas kennen als er twee tracks op de eerste ‘Metal For Muthas’ staan. Van de ‘Soundhouse Tapes’ heb ik op dat moment nog nooit gehoord. Op de komende pagina’s neem ik de belangrijkste compilaties door.
NAPALM DEATH
GEZOND IDEALISME
Als het nieuwe album ‘Throes Of Joy In The Jaws Of Defeatism’ iets bewijst, dan is het dat de Britse band Napalm Death nog vol leven zit, ook met het 40-jarige jubileum aan de horizon. De songs zijn spijkerhard en de teksten messcherp. De mix van death metal en grindcore, gebracht met een onverslijtbare punkattitude, vormt nog altijd de essentie van de sound van de Britse band. Toch waagt Napalm Death zich op dit zestiende studioalbum ook aan een paar interessante zijstapjes. Van de titel tot de teksten, stof genoeg voor een goed gesprek met zanger Mark ‘Barney’ Greenway.
NECROPHOBIC
DE ZWEEP EROVER!
De geschiedenis van de Zweedse black/death metalband Necrophobic kent vele ups en downs en een aantal inktzwarte periodes. Een jaar of vijf geleden leken de dagen van de band, ondanks prima songmateriaal, min of meer geteld. De interesse in de band was minimaal en hun clubshows trokken slechts een handvol toeschouwers. In 2018 kwam de grote ommekeer met het succesvolle ‘Mark Of The Necrogram’ waarmee de band ineens weer helemaal terug was. Nu ligt er een waardige opvolger klaar in de vorm van ‘Dawn Of The Damned’. We blikken met gitarist/songschrijver Sebastian Ramstedt eerst even terug op die magere jaren.
LIK
LIJKENPIKKERS
In 2014 nodigde drummer Chris Barkensjö (Witchery) zanger/gitarist Tomas Åkvik (Bloodbath) uit om samen een pop/rockproject te beginnen. Toen dit op niets uitdraaide gaf de wederzijdse liefde voor Dismember en Entombed de twee mannen een duw in een andere richting. Binnen een mum van tijd hadden zij een handvol death metalnummers geschreven en voegde gitarist Niklas ‘Nille’ Bergstand (Katatonia) zich bij het duo. De naam van dit nieuwe gezelschap: Lik (Zweeds voor lijk). Twee albums, een split en een EP later ligt eind september de derde langspeler genaamd ‘Misanthropic Breed’ in de winkel. Tomas Åkvik staat Aardschok te woord.