CD van de maand oktober 2020

PAIN OF SALVATION

PANTHER

InsideOut Music
Diederick RR9660
85

Pain Of Salvation is één van mijn favoriete bands omdat bandleider Daniel Gildenlöw nooit voor de gemakkelijke weg kiest. Hij stopt met elk album weer nieuwe elementen in de muziek, is niet bang om zich kwetsbaar op te stellen en weet altijd te verrassen. ‘PANTHER’ is hier geen uitzondering op. „Accelerator”, de eerste single, is een fantastisch nummer om het album mee te openen. De afwisseling tussen de bijna gehaaste coupletten en de verstilde brug voor het refrein is werkelijk prachtig. De gruizige sound doet weliswaar denken aan de ‘Road Salt’-albums, maar de elektronica en de vele effecten maken van „Accelerator” een intrigerende en spannende song die afwijkt van wat we van Gildenlöw en zijn mannen kennen. Ook de tweede track die het album vooruitsnelde – „Restless Boy” – is geen standaard singlekeuze. Het is een wat vervreemdend nummer met aparte ritmiek en een sterk afwijkend refrein. Fans die het vorige album ‘In The Passing Light Of Day’ of het oudere werk van de band waarderen, zullen blij zijn met de twee langste songs op ‘PANTHER’, want zowel „Wait” als „Icon” zijn van die emotionele rollercoasters waar Pain Of Salvation patent op heeft. Op „Icon” is ook de teruggekeerde gitarist Johan Hallgren het best te horen. Jammer dat dit podiumbeest zo weinig ruimte krijgt, want zijn zang en splijtende solo op deze albumafsluiter smaken naar meer, veel meer. Opvallend is verder het titelnummer. Het zal voor uiteenlopende reacties gaan zorgen. De rap in het couplet lijkt een vervolg op „Kingdom Of Loss” van ‘Scarsick’, terwijl het refrein zowel fascineert als irriteert. Waarom? Het is onmogelijk uit je kop te krijgen, ook al ben je er helemaal klaar mee. Het mooie, maar korte instrumentale „Fur” had qua sfeer op ‘BE’ gepast, terwijl „Unfuture” eerder een vervolg op ‘Road Salt’ lijkt. Anno 2020 grijpt Pain Of Salvation dus veelvuldig terug naar eerdere albums, maar Gildenlöw en zijn mannen geven ‘Panther’ genoeg nieuwe invalshoeken mee om de volgers van deze band op een spannende ontdekkingstocht te sturen.