Aardschok mei 2021


In de Aardschok van mei 2021 lees je alles over:

GOJIRA

FRANSE REVOLUTIE

Het nationale motto van Frankrijk ‘liberté, fraternité, égalité’ staat voor vrijheid, broederschap en gelijkheid. Deze lijfspreuk is aan het einde van de 18e eeuw geïntroduceerd tijdens de Franse Revolutie, waarbij het voormalige koninkrijk tot republiek werd omgedoopt. Deze belangrijke ommekeer werd op 14 juli 1789 ingeluid met de bestorming van de Bastille en op 13 januari 1793 nog eens bruut onderstreept met de onthoofding van koning Lodewijk XVI. De Franse metalband Gojira wil anno nu een nieuwe revolutie ontketenen. Wereldwijd welteverstaan. Maar deze keer mogen er vooral géén koppen rollen. Het credo is namelijk: alles wat leeft, heeft het recht op een leven. De speerpunten van deze 21e-eeuwse revolutie: veganisme, feminisme en ‘badass’ boeddhisme, aldus zanger-gitarist Joe Duplantier.

Patrick Lamberts   

FROZEN CROWN

 KROON OP HET WERK

Italië staat niet per se bekend om het afleveren van kwalitatief hoogstaande power metalbands. Wél om het opzoeken of overschrijden van grenzen van het genre. Zowel overdrijven als het in extreme mate polijsten behoren tot typisch Italiaanse valkuilen. Frozen Crown maakt zich hier voor de verandering niet schuldig aan en zocht de uitdaging elders, met een vrouw op zang en subtiele flirtsessies met (melodic) death metal. Binnenkort verschijnt het derde album ‘Winterbane’. De 34-jarige multi-instrumentalist en geboren liedjesschrijver Federico Mondelli vertelt Aardschok over de weg er naartoe.

Renee van der Ster   

MAVERICK

REALITYCHECK

Maverick timmert sinds 2012 aan de weg, met het in 2018 verschenen ‘Cold Star Dancer’ als voorlopig hoogtepunt. Het gloednieuwe ‘Ethereality’ is het vierde studioalbum van de Noord-Ierse hardrockband rond de Balfour-broertjes David (zang) en Ryan (gitaar). Aardschok spreekt met frontman David Balfour.

Albert Wienen   

WHEEL

BEVRIJD VAN PERFECTIE

In 2019 bracht de progmetalband Wheel het uitstekende debuut ‘Moving Backwards’ uit. Hun aan Tool refererende muziek trok gelijk de nodige aandacht van liefhebbers van wiskundige ritmes en dimensievolle arrangementen. Tijdens de lockdown in 2020 werkten de Finnen in alle rust aan de opvolger ‘Resident Human’. Iets wat overigens niet zonder slag of stoot is gegaan, vanwege een burn-out waarmee zanger/gitarist James Lascelles vorig jaar te kampen heeft gehad. Aardschok zoekt hem om te praten over de reis naar de finish.

Lilo Hegt   

MYLES KENNEDY

NIET TE HOUDEN

Myles Kennedy als levende legende. Een beetje overdreven misschien, maar wat scheelt het. De sympathieke zanger/gitarist jamde met Jimmy Page, is de vocale muze van Slash en reist met powerhouserockers Alter Bridge de wereld over. Z’n stembanden zijn onbreekbaar elastisch. De snaren buigen voor z’n vingers. En dan nog die bizarre werkethos. Drie bands, driehonderd dagen van huis. En dat jaar na jaar na jaar. Wat doe je dan als je eindelijk een paar weken noodgedwongen thuis bent? Je tweede soloalbum maken natuurlijk. Never let a good crisis go to waste. Aardschok spreekt Myles Kennedy over het onheilspellende ‘The Ides Of March’.

Justin Erkens   

DARK HORSE / WHITE HORSE

LADY AND DJENTLEMEN

Dark Horse White Horse is de nieuwe band waarin Marcela Alejandra Bovio García haar stembanden laat trillen. De 41-jarige, uit Monterrey, Mexico afkomstige zangeres, drukt al achttien jaar een behoorlijk stempel op het Nederlandse female fronted metalgebeuren en verrast ons deze maand met het hardste werkstuk uit haar carrière: een titelloze vijftrack-EP die ze met gitarist Jord Otto (ex-ReVamp, ex-VUUR, My Propane) en toetsenist Ruben Wijga (ex-ReVamp, Blackbriar) heeft samengesteld.

Metal Mike   

MONSTER MAGNET

COVERPLAAT ALS TIJDSBEELD

In de loop der jaren verschenen er talloze coverplaten. De meeste waren niet echt de moeite waard; de keuze voor de songs was zelden verrassend en het lukte de artiesten vrijwel nooit iets aan de originelen toe te voegen. Heel anders is ‘A Better Dystopia’ van Monster Magnet, een liefdevol gemaakte coverplaat vol songs van obscure gezelschappen als The Scientists, Poobah, Jerusalem, Josephus, The Cave Men, Dust en Morgen. Psychedelica en proto-metal uit de late jaren zestig en de vroege jaren zeventig, hoogstpersoonlijk en met smaak samengesteld door Mr. Monster Magnet himself: Dave Wyndorf.

Robert Haagsma   

ALEXI LAIHO

GETROUBLEERD ZONDAGSKIND

Hij kwam ter wereld in de beschermde omgeving van een gegoede familie. Hij had een plezierige en probleemloze jeugd en ontwikkelde zich tot een inspirerend muzikant in de moderne metalscene, een voorbeeld voor duizenden jonge aspirant-gitaristen over de hele wereld. Toch ging het mis. In de eerste januariweek van 2021 werd bekend dat hij plotsklaps was te komen overlijden, op de veel te jonge leeftijd van slechts 41 jaar. Hoe kon dat gebeuren? Wie was Alexi Laiho?

Andre Verhuysen   

ARTILLERY

IN THRASH WE TRUST

De Deense thrash metalband Artillery werd geboren in een jaar dat de term thrash metal nog niet eens gebezigd werd: 1982. Met de gitaristenbroeders Stützer aan het roer heeft de band er al een meerdere decennia durende carrière opzitten. Helaas kwam de gitaartandem in 2019 aan zijn eind door het onfortuinlijke overlijden van Morten. Broer Michael ging echter niet bij de pakken neerzitten. En dus, alsof er niets is gebeurd, verschijnt dit jaar Artillery’s tiende album. Een gesprek met oprichter en gitarist Michael Stützer.

Ype TVS   

THE VINTAGE CARAVAN

VOLGROEID EN VOLMAAKT

Op ‘Monuments’, album nummer vijf, komt The Vintage Caravan bijzonder kleurrijk en overtuigend voor de dag. De band zit inmiddels in het vijftiende levensjaar, maar het allerbeste lijkt pas nu boven te komen. De progressie is zowel indrukwekkend als opmerkelijk, aangezien platenmaatschappij Nuclear Blast na de release van ‘Gateways’ in 2018 aangaf niet met de band verder te willen. Het nieuwe label Napalm Records kan zich echter in de handen wrijven met dit werkelijk voortreffelijke album. Het trio uit IJsland heeft zich namelijk op elk vlak overtroffen en alle elf songs zijn raak. Tijd om de skypelijn naar Reykjavik open te zetten. Op het geplande tijdstip blijkt bandleider Óskar Logi Agústsson echter niet beschikbaar te zijn vanwege een ‘missing person case’. Hij zelf soms? Een etmaal later legt de 26-jarige zanger/gitarist uit wat er aan de hand was.

Stan Novak   

ROB HALFORD

BIECHT VAN DE METAL GOD

Vorig jaar publiceerde de frontman van Judas Priest zijn autobiografie ‘Confessions’. Het boek vergezelt de lezer langs de geschiedenis van de Britse metalband, maar geeft ook een duidelijk beeld van de problemen die de homosexuele zanger in zijn carrière het hoofd heeft moeten bieden. Vanuit Scottsdale, Arizona voorziet Rob Halford enkele passages uit zijn biecht van een nadere toelichting.

Metal Mike   

EVILE

TERUG VAN NOOIT WEGGEWEEST

In 2004 knalt Evile succesvol uit de startblokken met de EP ‘All Hallows Eve’. Vijf jaar later krijgen de Britten een pittige tegenslag te verwerken als bassist Mike Alexander plotsklaps overlijdt aan een longembolie terwijl ze midden in een Europese tournee zitten. Ze geven de moed niet op en met een nieuwe bassist, Joel Graham, wordt in 2011 het album ‘Five Serpent’s Teeth’ opgenomen. Hoewel alle neuzen dezelfde kant op staan, blijft het behoorlijk rommelen in de band. Gitarist Oliver ‘Ol’ Drake stapt in 2013 op om prompt vijf jaar later weer terug te keren. Vervolgens gooit zijn broer Matt (zanger-gitarist) in 2020 de handdoek in de ring, waarop Drake besluit voortaan ook de zang voor zijn rekening te nemen. Het onlangs uitgebrachte album ‘Hell Unleashed’ klinkt daardoor rauwer dan eerdere albums, maar heeft nog steeds een onmiskenbaar klassiek thrash metalgeluid. Drake kijkt terug en vertelt over dit nieuwe album.

Gerrit Mesker   

AGENT STEEL

METAL GODZ

Medio maart was het er ineens, als een donderslag bij heldere hemel: ‘No Other Godz Before Me’. Het lang gewenste maar al lang niet meer verwachte comebackalbum van Agent Steel. Mét de enige echte John Cyriis. Hij was lange tijd van de aardbodem verdwenen, maar meldde zich het laatste decennium zeer sporadisch toch weer in het openbaar. Een paar keer deed hij een tevergeefse poging zijn Agent Steel nieuw leven in te blazen. Om vervolgens net zo snel weer van de radar te verdwijnen. Maar nu is er dan toch echt een nieuwe plaat. Eentje die stilistisch ook nog eens naadloos aansluit bij waar Cyriis in 1988 met Agent Steel was opgehouden. Reden genoeg om een zoektocht naar de excentrieke zanger op touw te zetten. En we hebben hem zowaar gevonden. In Amsterdam nota bene. Maar laten we beginnen met een korte geschiedenisles.

Andre Verhuysen   

ARION

DE WEG NAAR VOLWASSENHEID

Dit had hét jaar voor Arion moeten worden. In 2018 leverde de Finse formatie met ‘Life Is Not Beautiful’ een ijzersterk tweede album af. Nieuwe zanger, nieuw label, nieuwe start. Wat volgde was een succesvolle tour met land- en genregenoot Battle Beast. Een ijzig rustig 2020 was voor de Finnen geen probleem. De studio was geboekt, de nummers lagen klaar. Maar 2021? Daar hadden de heren grote plannen voor. Met de release van ‘Vultures Die Alone’ worden die voorzichtig ontvouwd. Aardschok spreekt met toetsenist IIvo Kaipainen over het leed dat opkomende band heet.

Justin Erkens   

MISTER MISERY

KLAAR VOOR DE TWEEDE RONDE

In 2019 verscheen de debuutplaat ‘Unalive’ van de jonge Zweedse horrormetalband Mister Misery. Aansluitend tourde de groep met Beyond The Black, deed het een headlinetour en speelde het op diverse grote festivals. Vervolgens ging de wereld op slot en behalve een virtueel optreden op Wacken World Wide 2020 stond Mister Misery niet meer op het podium. Deste meer tijd voor zanger/gitarist Harley Vendetta, gitarist Alex Nine, drummer Rizzy en bassist Alister om aan een nieuwe plaat te werken. Sterker nog, ‘A Brighter Side Of Death’ was medio 2020 al gereed.

Ron Willemsen   

IMPERA

KIHL WITH POWER

Impera is het project van de Zweedse drummer, gitarist en producer Johan Kihlberg, die al meer dan dertig jaar in de muziekbusiness zit. Vreemd genoeg speelt de beste man op ‘Spirit Of Alchemy’ geen enkele noot, en heeft hij slechts aan één nummer meegeschreven. Grote man op deze plaat is dan ook gitarist Lars Chriss, bekend van Lion’s Share, die van Kihlberg de vrije hand heeft gekregen. Kihlberg is echter wel de mastermind van Impera en dus bellen we hem in Stockholm.

Ron Willemsen   

BLACKBRIAR

EIGENGEREID EN VASTBERADEN

Schoten de gothic rockbands met zangeressen een jaar of tien geleden als paddenstoelen uit de grond, tegenwoordig is het een stuk rustiger in het genre. Er vallen eerder bands af dan dat we getrakteerd worden op nieuwe formaties. Blackbriar vormt een welkome uitzondering. De band uit Assen zorgt voor nieuw leven in de brouwerij en zet de scene volledig op scherp. Niet alleen is het debuut ‘The Cause Of Shipwreck’ van hoge kwaliteit, de eigenzinnige groep weet op nog veel meer fronten aangenaam te verrassen. Aan het woord zijn frontvrouw Zora Cock, drummer René Boxem en gitarist Bart Winters.

Anita Boel   

KLASSIEKERS LIVE

Eigenlijk wilden we ons in de eerste afleveringen van onze nieuwe serie over klassieke livealbums beperken tot platen die zijn verschenen in de periode voorafgaand aan de oprichting van Aardschok, dus van vóór 1980. Je kunt echter moeilijk ‘All The World’s A Stage’ van Rush onder de loep nemen zonder in dezelfde adem ook ‘Exit… Stage Left’ te bespreken. De twee platen horen bij elkaar als yin en yang, als ‘Alive’ en ‘Alive II’ van KISS. En dus betreden we vanaf nu voorzichtig ook de jaren tachtig. Maar wees gerust, het wil niet zeggen dat we met de jaren zeventig al klaar zijn. Integendeel. Ondertussen hebben we namelijk zoveel suggesties en opbouwende kritiek ontvangen – waarvoor hartelijk dank! – dat we nog wel even vooruit kunnen. Dat zullen we dan ook zeker doen. Wanneer deze serie gaat eindigen? Als het aan ons ligt nog lang niet!

Andre Verhuysen   

ENDSEEKER

OVER LIJKEN

Old-school death metal met een typisch Zweedse sound; er zijn nog steeds voldoende bands die de traditie in stand houden, ook al is die al lang niet meer exclusief aan Zweedse bands voorbehouden. De stijl is vastomlijnd, de verschillen tussen de bands zitten ‘m in de uitvoering. De uitvoering van het Duitse Endseeker wordt gekenmerkt door goed muzikantschap (een sterk staaltje Duitse Gründlichkeit) en een smerige doch heldere sound, waardoor je daadwerkelijk kan genieten van de details in de gitaarriffs zonder dat die worden gecamoufleerd door het kettingzaageffect van het alom geprezen HM2-gitaarpedaal. Het nieuwe album ‘Mount Carcass’ is de aanleiding van de conversatie tussen Aardschok en gitarist Ben.

Ype TVS   

MEMORIAM

HET EINDE VAN HET BEGIN

Voor wie de eerste drie albums gemist heeft: Memoriam is een old-school death metalband uit Birmingham, bestaande uit bandleden die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in bands als Bolt Thrower, Benediction, Napalm Death en Sacrilege. Boegbeeld, zanger en gesprekspartner van vandaag is Karl Willetts, die tijdens het interview via Zoom overigens ook nog zijn dagelijkse rol als huisvader vervult door herhaaldelijk zijn Minecraft-spelende kinderen tot stilte te manen. Als achtergrond voor zichzelf heeft hij het prachtige artwork van het nieuwe album ‘To The End’ ingesteld. De ontspannen en goedlachse Brit heeft ook net een zending speciaalbier ontvangen en viert deze afsluiter van een lange reeks interviews daarom met een Brewdog. Cheers!

Ype TVS   

VULTURE

ALLES VOLGENS PLAN

Ik zei: Razor, Kreator, Agent Steel, Slayer en Sodom. Vulture zei: ‘Als je ook nog Judas Priest en de NWOBHM noemt, ben ik tevreden’. Maak kennis met Vulture! De Duitsers weten dondersgoed waar ze mee bezig zijn. Zowel het plan van aanpak als de uitvoering zijn waterdicht. Daarbij speelt de band het klaar om authentiek, spontaan en organisch te klinken. Met album nummer drie op komst zou de band vorig jaar op Wacken, Keep It True en Summer Breeze hebben moeten staan, maar we weten allemaal hoe het ging. Zoals veel bands maakte ook Vulture zich in deze showloze tijden nuttig door creatief bezig te blijven. En dus verschijnt op 21 mei ‘Dealin’ Death’. We praten met drummer G. Deceiver en gitarist S. Genözider.

Ype TVS   

CANNIBAL CORPSE

AC/DC VAN DE DEATH METAL

Het voorlaatste grote nieuws rond Cannibal Corpse dateert alweer van 2018 en ging over (inmiddels ex-)gitarist Pat O’Brien. Wie die sensatie gemist heeft, verwijs ik graag naar internet, want de band wil het er verder niet meer over hebben. In 2021 is er gelukkig weer regulier Cannibal Corpse-nieuws. Oftewel een nieuw album: ‘Violence Unimagined’, uit op 16 april. Bovendien heeft de band een goede bekende als nieuwe gitarist in de lineup opgenomen. Daardoor bevat het nieuwe album enkele verfrissende klanken. Verfrissend voor de getrainde luisteraar weliswaar, want de status van ‘AC/DC van de death metal’ blijft op ‘Violence Unimagined’ intact. Bassist en lid van het eerste uur Alex Webster vertegenwoordigt zijn band.

Ype TVS   

PHLEBOTOMIZED

BLOED KRUIPT…

Neerlands death metalglorie van het eerste uur Phlebotomized is sinds 2013 terug aan het front, na ook al tussen 1989 en 1997 bestaan te hebben. In de beginjaren trok de band aandacht door z’n extreme metal van keyboards te voorzien. Aan die formule is jaren later nog niet getornd, hoewel de band natuurlijk een stilistische en kwalitatieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. Met een zeven koppen sterke lineup presenteert Phlebotomized in 2021 de EP ‘Pain, Resistance, Suffering’, de tweede release met nieuwe muziek sinds de heroprichting. Aanleiding voor Aardschok om componist, oerlid, vocalist en gitarist Tom Kamps eens aan de tand te voelen.

Ype TVS