CD van de maand maart 2022

STAR ONE

Revel In Time

(InsideOut Music)
Liselotte Hegt
92

In het najaar van 2020 verscheen ‘Transitus’ van Ayreon. Een te gek album, in mijn bescheiden optiek, waarop maestro Arjen Lucassen het Ayreon-concept over een andere boeg gooide door er namelijk een filmachtig hoorspel van te maken. Zoals we inmiddels weten heeft Lucassen de werkmethode om elk album te maken als reactie op het voorgaande. En dus besloot hij dat het de hoogste tijd was om zijn project Star One weer eens van onder het stof vandaan te halen, zijn heavy uitlaatklep. Zo is met ‘Revel In Time’ de langverwachte opvolger van het tweede album ‘Victims Of The Modern Age’ uit 2010 eindelijk een feit geworden. Op ‘Revel In Time’ gaan inderdaad weer alle remmen los. De muzikale elementen en visie van Lucassen zijn onmiskenbaar, maar uitgevoerd met een meer recht-voor-zijn-raap attitude. Vanwege de pandemie is de invulling van het Star One-format anders dan we gewend zijn, met als voordeel dat de band verfrissend, verassend en met een vette en energieke sound voor de dag komt. De elf tracks kennen namelijk geen vocale interacties, maar zijn elk door een afzonderlijke vocalist ingezongen. De cast van het eerste uur, Floor Jansen, Russell Allen, Damian Wilson en Dan Swanö is uitgebreid met een karrevracht aan nieuw talent, te weten Jeff Scott Soto, Brandon Yeagley, Brittney Slayes, John ‘Jaycee’ Cuijpers, Michael Mills, Joe Lynn Turner en Roy Khan, wat voor veel meer vocale afwisseling zorgt. Iedereen levert topkwaliteit af, met als speciale vermelding de uitmuntende prestatie van Brandon Yeagley in het titelnummer en de achtergrondzangeressen Marcela Bovio en Irene Jansen die een belangrijke bijdrage leveren. Daarnaast heeft ieder nummer een gastmuzikant en het zijn niet de minste: de gitaristen Michael Romeo, Timo Somers, Ron Bumblefoot Thal, Ad Vandenberg, Joel Hoekstra, Marcel Singor en Steve Vai, en de toetsenisten Jens Johansson en Joost van den Broek. Ze staan allemaal garant voor spetterende solo’s. Zoals altijd heeft Lucassen de nummers zelf ingespeeld met Ed Warby achter de drumkit. De teksten zijn geïnspireerd door films die te maken hebben met manipulatie van tijd en tijdreizen, met bijpassend artwork, geïllustreerd door kunstenaar Jef Bertels. ‘Revel In Time’ bevat ook nog een CD2: ‘Same Songs, Different Singers’. Hierop schitteren vooral Marcela Bovio, Jaycee en Irene Jansen, maar ook Mike Andersson, Alessandro Del Vecchio en Tony Martin. Alles bij elkaar opgeteld mogen we concluderen dat Arjen Anthony Lucassen het weer heeft geflikt. Een meer dan terechte CD van de Maand!