Aardschok mei 2022

In de Aardschok van mei 2022 lees je alles over:

HALESTORM

DE GROTE RESET

Dreunende riff. Een oerkreet. I’m back from the dead! De eerste seconden van de nieuwe plaat laten er geen twijfel over bestaan: Halestorm is terug. Niet dat de band ooit echt weg is geweest. Maar bij zoals zoveel artiesten heeft de grote boze C de dame en heren wel op de proef gesteld. Nu is er licht aan het einde van de tunnel. Het nieuwe ‘Back From The Dead’ is de belichaming van de reis van een diep dal naar een nieuw hoogtepunt. Want dat is het. Het vijfde album is er eentje die er mag zijn. Vol opgekropte energie, frustratie en de broodnodige ontlading. Tijd om poolshoogte te nemen bij de familie Hale.

Justin Erkens   

UDO DIRKSCHNEIDER

SEEKING COVER

Nog geen half jaar na het U.D.O.-album ‘Game Over’ ligt er alweer een nieuw werkstuk van onze favoriete Duitse brombeer in de schappen. Dit keer is het een schijf met zeventien covers. Aardschok videobelt met de zanger die het warme Ibiza kort geleden verruild heeft voor het oude vertrouwde Wuppertal. Herr Dirkschneider is daarmee terug waar het allemaal begon.

Metal Mike   

AUDREY HORNE

ALLES MAG, NIETS MOET

Dit jaar bestaat Audrey Horne twintig jaar. De Noorse heavy metalband is inmiddels toe aan het zevende studioalbum, getiteld ‘Devil’s Bell’. Zanger Torkjell ‘Toschie’ Rød is er vanaf de start in 2002 bij en meldt dat het plezier van samen muziek maken nog steeds de belangrijkste drijfveer is van het gezelschap. Via de inmiddels ingeburgerde zoommethode zoekt Aardschok contact met de vriendelijke frontman.

Ron Willemsen   

JAMES LABRIE

DE SCHOONHEID VAN HET LEVEN

Er is de laatste tijd veel te doen in het Dream Theater-kamp. De band heeft de eerder uitgestelde Noord-Amerikaanse tour ingehaald, het won eindelijk een Grammy Award en als klap op de vuurpijl: zanger James LaBrie maakte samen met de Schotse bassist en componist Paul Logue (Eden’s Curse) een nieuw soloalbum. Op ‘Beautiful Shade Of Grey’ laat de zanger zich van een heel andere kant horen dan we van hem gewend zijn. Reden genoeg om contact op te nemen met de Canadees. Overigens verschijnt het album pas op 20 mei. De recensie bewaren we

Ron Willemsen   

CRISIX

EFFE WACHTEN…

Waar veel bands de afgelopen twee jaar op hun lauweren hebben gerust, heeft het Spaanse Crisix de pandemie gebruikt voor meer dan alleen muziek. Ze brachten een kookboek uit, verzonnen een reeks Crisix-pizza’s die bij veel restaurants in Spanje verkrijgbaar zijn en lieten een computerspel programmeren. Daarnaast brachten ze ook nog een nieuw album uit. Bassist Pla Vinseiro vertelt over het hoe en waarom.

Gerrit Mesker   

HELL MILITIA

CREATIEF DOOR CHAOS

Het was een tijdlang stil rondom de Franse black metalband Hell Militia. Er werd nog wel opgetreden, maar een nieuw album deed door allerlei omstandigheden lang op zich wachten. Het laatste album ‘Jacob’s Ladder’ kwam een kleine tien jaar geleden uit en rond diezelfde tijd nam de Nederlandse vocalist RSDX (echte naam: Rogier Droog, hij zat onder andere in Funeral Mist, Bethlehem, Valkyrja en Goat Torment) het stokje van Meynach (ex-Mütiilation) over. Nu is er eindelijk een nieuwe langspeler genaamd ‘Hollow Void’ en is dit voor Aardschok de aanleiding om met RDSX te videobellen.

Wouter Hommel   

FOZZY

KINDERLIJKE GEEST

Gitarist Rich ‘The Duke’ Ward maakte in de jaren negentig furore met zijn rapmetalband Stuck Mojo. Sinds 2000 timmert hij aan de weg met Fozzy – ooit begonnen als een coverband, maar al snel uitgegroeid tot een succesvolle, veel tourende metalband met achter de microfoon voormalig showworstelaar Chris Jericho. Inmiddels is Fozzy toe aan het achtste album, ‘Boombox’, waarmee het het succes van voorganger ‘Judas’, dat meer dan een half miljoen exemplaren verkocht, probeert te overtreffen. Aardschok belt met Rich Ward, die zich midden in een Amerikaanse tour bevindt en in de tourbus onderweg is naar Pennsylvania.

Ron Willemsen   

ANN WILSON

HART TEGEN HART

In juni wordt ze 72. Ze is opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Ze heeft een ster op de Hollywood Walk Of Fame. Ze verkocht meer dan 35 miljoen platen met Heart, aan haar muur hangen acht platina onderscheidingen. Ze heeft vele verslavingen overwonnen. Ze heeft een breed uitgemeten vete met haar zus. Redenen genoeg om het rustig aan te doen, maar kom daar niet mee aan bij Ann Wilson. Eind april verschijnt haat soloalbum ‘Fierce Bliss’.

Stan Novak   

VISIONS OF ATLANTIS

GÉÉN PIRATENMETAL

Het van oorsprong Oostenrijkse Visions Of Atlantis stond zo’n vijf jaar geleden nog op het punt van omvallen. Maar nu wordt met ‘Pirates’ een ijzersterk achtste studioalbum afgeleverd. Eindelijk is er sprake van een stabiele lineup en dat heeft de symfonische metalband duidelijk goed gedaan. Tevens blijkt corona een positieve invloed te hebben gehad. Frontvrouw Clémentine Delauny vertelt er graag meer over.

Anita Boel   

EVERGREY

EEN FRAAI ZELFPORTRET

Voor de licht progressieve metalband Evergrey breekt een nieuw hoofdstuk aan in de inmiddels ruim 27 jaar durende carrière. Het Zweedse vijftal heeft platenmaatschappij AFM namelijk verruild voor Napalm Records en brengt daar op 20 mei hun dertiende studioalbum ‘A Heartless Portrait (The Orphean Testament)’ uit. En dat slechts vijftien maanden na het verschijnen van voorganger ‘Escape Of The Phoenix’, waarop Tom S. Englund voor het eerst een positievere kijk op het leven ventileerde. Of hij dit doorzet op het nieuwe album? We vragen de zanger/gitarist ernaar via een videoverbinding. Om te beginnen echter eerst de vraag naar de reden om amper een jaar na de vorige plaat al een nieuwe uit te brengen.

Liselotte Hegt   

MOTOR SISTER

NIET DENKEN MAAR DOEN

Motor Sister is onlosmakelijk verbonden met Mother Superior. Deze lang geleden opgedoekte classic rockgroep deed weinig stof opwaaien, maar had wel een bijzondere fan: Scott Ian. De Anthrax-gitarist gaf zichzelf voor zijn vijftigste verjaardag een optreden van Mother Superior cadeau met de oorspronkelijke zanger/gitarist Jim Wilson, zichzelf, zijn zingende vrouw Pearl Aday, drummer John Tempesta en bassist Joey Vera in de lineup. Aldus de geboorte van Motor Sister. Na het album ‘Ride’ (2015) presenteert de band nu eindelijk een opvolger in de vorm van ‘Get Off’. Joey Vera van Armored Saint, Fates Warning en tegenwoordig ook Mercyful Fate staat ons te woord.

Bastiaan Tuenter   

SKULL FIST

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

Skull Fist valt in de categorie ‘harde werkers, weinig succes’. Deels valt dat te wijten aan platenlabels die hun werk niet deden, maar de Canadese band heeft zelf ook steken laten vallen. Op het inmiddels vierde album ‘Paid In Full’ pakken de heren het echter bloedserieus aan. Zanger/gitarist Zach Schottler vertelt met veel humor hoe de zaken er nu voor staan.

Gerrit Mesker   

CAVE IN

TIME WAITS FOR NO ONE

Tegelijk met de volgende Aardschok verschijnt het zevende studioalbum van Cave In. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt, want de Amerikaanse alternatieve metalband uit Massachusetts heeft een zware tijd achter de rug. Aardschok praat met zanger/gitarist Stephen Brodsky alvast over ‘Heavy Pendulum’ en de fragiliteit van het leven. De recensie van het album krijg je volgende keer.

Merijn Siben   

JEFF SCOTT SOTO

THE STORY OF MY LIFE

Er zijn maar weinig hardrockmuzikanten die aan meer dan honderd albums een bijdrage hebben geleverd. Jeff Scott Soto is er daar één van. Op 6 mei verschijnt zijn nieuwe soloalbum ‘Complicated’. Een mooie drogreden om met de sympathieke zanger door zijn indrukwekkende carrière te wandelen.

Metal Mike   

PATTERN SEEKING ANIMALS

STILLE KRACHT WORDT STUURMAN

John Boegehold is een componist, toetsenist en producer die al bijna twintig jaar als co-writer betrokken is bij de Amerikaanse progressieve rockband Spock’s Beard. Om zijn creatieve ei zonder restricties kwijt te kunnen is Boegehold in 2018 begonnen met Pattern-Seeking Animals. In deze band komen we ook de Spock’s Beard-leden Ted Leonard (zang) en Dave Meros (bas) tegen, plus oud-lid Jimmy Keegan op drums. Pattern-Seeking Animals bracht onlangs het erg goede ‘Only Passing Through’ uit, waarop het de band is gelukt een bonte verzameling van genres tot een kleurrijk geheel te smeden. Bij de introductie van wie en wat Aardschok precies is, reageert Boegehold enthousiast.

Diederick RR9660   

SEPTICFLESH

VRIJHEID EN CONTROLE

SepticFlesh is langzaam maar zeker uitgegroeid tot één van de voornaamste exportproducten uit Griekenland op het gebied van metal en muziek in het algemeen. Al sinds 1990 timmert het basistrio Spiros, Christos en Sotiris aan de weg. Eerst met spatie (Septic Flesh) en sinds 2007 zonder. De band mag zich rekenen tot een select gezelschap dat georkestreerde extreme metal tot kunst verheven heeft. SepticFlesh speelt geen death metal met een glazuurlaagje van uit een goedkoop keyboard afkomstige violen. Nee, metal en orkestratie zijn evenredig en gelijkwaardig onderdeel van de extreme en bombastische sound van de band, die per album overtuigender lijkt te worden. Vanuit het Griekse Patros licht Sotiris de zorgvuldige, bewuste en professionele werkwijze van zijn band toe.

Ype TVS   

THE TROOPS OF DOOM

ÉÉN GROTE FAMILIE

De naam Jairo ‘Tormentor’ Guedz zal niet bij iedereen automatisch een belletje doen rinkelen. Toch was hij de voorganger van Andreas Kisser bij Sepultura en zat hij van 1985 tot 1987 in de band. Jairo is te horen op de EP ‘Bestial Devastation’ (1985) en het debuutalbum ‘Morbid Visions’ (1986) en speelde na zijn vertrek in verschillende Braziliaanse bands, zoals The Mist en Eminence. Na een roerige periode besloot Jairo even helemaal meer niets meer met muziek te doen, maar het begon al snel weer te kriebelen. Samen met wat vrienden vormde hij een nieuwe band en vernoemde deze naar het door hem geschreven Sepultura-nummer „Troops Of Doom”. Omdat er al een band rondliep met dezelfde naam werd er nog snel ‘The’ voor geplakt. Aardschok videobelt met de sympathieke, maar ook zichtbaar doorleefde Braziliaan.

Wouter Hommel   

MISERY INDEX

PER ONGELUK SUCCESVOL

Ruim twintig jaar geleden verliet zanger/bassist Jason Netherton de band Dying Fetus om niet veel later Misery Index op te richten, waarmee hij tot op heden nog steeds death, grind en hardcore tot een boze cocktail vermengt. ‘Complete Control’ is de titel van het zevende volledige album van de band, die in de vorm van Century Media bij alweer een vierde platenmaatschappij van formaat tekende. Eerst eens informeren waar mijnheer Netherton tegenwoordig uithangt.

Ype TVS   

DEAD HEAD

HARDLOPERS ZIJN DOODLOPERS

De laatste keer dat Aardschok Dead Head interviewde, gaf de toenmalige zanger/bassist Tom van Dijk aan dat alleen de originele, klassieke bandbezetting in staat was de pure Dead Head-stijl en -sound te reproduceren en dat ‘Swine Plague’ daarom ook het ultieme Dead Head-album was. Vijf jaar later is de situatie heel anders. Van Dijk maakt niet langer deel uit van de band. Zijn vertrek verliep bovendien allesbehalve harmonieus. Sterker nog, het resulteerde in een kleine internetrel; het ultieme bewijs dat de band op bepaalde vlakken toch echt wel met z’n tijd meegaat. Met Robbie Woning praten we behalve over het nieuwe album ‘Slave Driver’ ook over het heden en de toekomst, want over het verleden wil de gitarist het eigenlijk niet meer al te veel hebben.

Stephan Gebédi   

GRINDHOVEN

2 APRIL – DYNAMO – EINDHOVEN

Grindcore en Eindhoven vormen al jaren een stabiel huwelijk dat Grindhoven heet. Waar de eerste edities daadwerkelijk met grindcore- en goregrindorkestjes waren bevlekt, zwabberen de muziekstijlen inmiddels alle kanten op, zolang het maar in de categorie amusement valt. Grindhoven is echter geen ‘gewoon’ metalfestival, want kom op, bij welk metalfeestje wordt er een heus draaiorgel voor de ingang geparkeerd? Bij welk metalfeestje wordt er tien keer per uur Heino aangevraagd en zijn er suikerspinmachines, springkussens en rodeostieren? Met bijna vijfhonderd bezoekers is het ook dit jaar weer volle bak.

$teven $megma   

DAS OKTOBER METALFEST

19 MAART – KLOKGEBOUW – EINDHOVEN

Bier en metal blijkt anno 2022 nog altijd een zeer gewaardeerde combinatie te zijn. Ondanks de nog geldende 1G-maatregel weten namelijk een kleine tweeduizend mensen de weg naar het Klokgebouw te vinden voor deze twee keer uitgestelde editie van het Oktober Metalfest. De meeste aanwezigen hebben zo erg uitgekeken naar de herstart van het festivalgebeuren, dat het ze nog niet eens zoveel interesseert welke bands er spelen. En eigenlijk is dat maar goed ook, want de affiche is niet bijster interessant. Maar who cares? Gewoon veel bier naar binnen werken, lekker bijkletsen met lotgenoten en de muzikale mix van de aanwezig bands over je heel laten komen. Een Oktoberfest in maart houden is dan ook geen enkel probleem.

Sjak Roks   

PROGNOSIS

15 & 16 APRIL – EFFENAAR – EINDHOVEN

Na twee jaren van uitstel door een of ander virus gaan op vrijdag 15 april 2022 de deuren van de Effenaar dan eindelijk open voor de tweede editie van Prognosis. Zo’n duizend progfans uit heel Europa staan te trappelen om eindelijk weer eens een indoorfestival mee te maken. Het is daarmee minder druk dan bij de eerste editie in 2019 en in de tussentijd is de capaciteit van de Effenaar vergroot met een balkon, zodat chaotische publieksverplaatsingen dit keer gelukkig achterwege blijven.

Diederick RR9660