Aardschok augustus/september 2022

In de Aardschok van augustus/september 2022 lees je alles over:

AMON AMARTH

GODEN, GEITEN EN GESPUIS

Amon Amarth is geen klein bier. Al lang niet meer. Een enorme prestatie. Want niet veel vikingmetalbands zijn zover gekomen dat ze vele duizenden metalheads naar een concertzaal trekken. En dan zijn de heren nog in de bloei van hun (muzikale) leven. Er zitten nog wel wat platen in het vat. De eerste die druipend nat uit de ton verschijnt is ‘The Great Heathen Army’. Nummer twaalf alweer. De opvolger van ‘Beserker’ is harder, donkerder en bevat – voor wie daar op zat te wachten – zelfs een geit. Kortom, alles wat je verwacht van Amon Amarth. En nog wat extra. We spreken met gitarist Olavi Mikkonen.

Justin Erkens   

SHINEDOWN

MUZIEK IS GOEDKOPER DAN THERAPIE

Op 1 juli verscheen de zevende plaat van de Amerikaanse rockband Shinedown. ‘Planet Zero’ is een conceptalbum over de toestand van de mensheid. De luisteraar reist af naar planeet Nul, waar hij wordt ontvangen door de robot Cyren. Gedurende het album is zij je leidraad. Maar of ze altijd het beste met je voor heeft…? Shinedowns frontman Brent Smith vertelt.

Marlous de Jonge   

DEAD CITY RUINS

LOON NAAR WERKEN

Dead City Ruins, uit Melbourne, is een hardwerkende hardrockband die al een aantal succesvolle tours door Europa achter de rug heeft. Aan de voortvarendheid van het vijftal kwam twee jaar geleden, net als bij elke andere band, een abrupt einde. Toch is er nu een nieuw, vierde album in de vorm van ‘Shockwave’. Voor het eerst is hierop Steve Welsh te horen. Samen met gitarist Sean Blanchard praat de nieuwe zanger ons bij.

Ron Willemsen   

H.E.A.T

TERUG NAAR HOE HET ALLEMAAL BEGON

H.E.A.T behoort alweer enkele jaren tot de top van de Zweedse hardrockscene en weet met elke nieuwe plaat opnieuw te overtuigen. Met het zevende album ‘Force Majeure’ is dat niet anders en dus zocht Aardschok contact met toetsenist en songschrijver Jona Tee, die inmiddels ook een veelgevraagd producer is voor andere bands en projecten als Temple Balls en Crowne.

Ron Willemsen   

A-Z

VOOR EEN APPEL EN EEN ZEBRA

Mark Zonder is de oprichter van een collectief met de naam A-Z (uit te spreken als ee-toe-zie). De drummer, die naam maakte bij bands als Warlord en Fates Warning, strikte een aantal collega’s om een album op te nemen met als doel een groter publiek te bereiken dan hem tot op heden is gelukt in zijn ruim 40-jarige loopbaan. Zonder is een vriendelijk en enthousiaste gesprekspartner. Gooi er een kwartje in en hij lult voor een tientje. De belangrijke eerste vraag: is A-Z zijn project of gaat het hier om een echte band?

Diederick RR9660   

FIVE FINGER DEATH PUNCH

HET GELUID VAN DE DOOD

Graspop, zaterdag 18 juni. Enkele uren voordat de Amerikaanse metalformatie Five Finger Death Punch voor wilde taferelen voor één van de twee hoofdpodia zal zorgen gooit Aardschok John van der Linden in het diepe. Hij mag ‘een kwartier’ babbelen met gitarist Zoltan Bathory. Vijftig minuten later komt hij met onderstaand verhaal uit de kleedkamer.

John van der Linden   

TOXIK

EXTREEM EXTREEM

Met ‘Dis Morta’ levert Toxik eindelijk het langverwachte derde album af. Of het vierde als je het in 2018 verschenen ‘III Works’, met daarop opnieuw opgenomen oudjes en twee EP’s met recenter werk, ook meetelt. Op ‘Dis Morta’ koppelt de techno-thrashformatie uit New York de intensiteit van het debuut ‘World Circus’ (1987) aan de progressieve elementen van ‘Think This’ (1989). En ook al zijn we inmiddels dik dertig jaar verder in de tijd, het enigszins neurotische eigen geluid is er nog steeds. Aardschok praat erover met gitarist Josh Christian en zanger Ron Iglesias, voorafgaand aan een recente clubshow in het Belgische Bree.

Stan Novak   

THUNDERMOTHER

GOUD IN HANDEN?

Het Zweedse Thundermother is inmiddels bij album nummer vijf aanbeland. De band bestaande uit de dames Filippa Nässil (gitaar), Guernica Mancini (zang), Emlee Johansson (drums) en de nieuwe bassiste Mona Lindgren levert met ‘Black And Gold’ het meest volwassen werkstuk af. Natuurlijk klinken de invloeden van Het Grote Australische Voorbeeld nog steeds door, maar er staan ook pakkende nummers op die erom schreeuwen om grote mensenmassa’s in arena’s in beweging te brengen. Ook dankzij de weer kamerbrede productie van Søren Andersen. Aardschok stuurt wat vragen naar Filippa Nässil.

Metal Mike   

MACHINE HEAD

DE PANDEMIE GOED BENUT

De laatste keer dat we spraken met Robb Flynn is vier en een half jaar geleden. ‘Catharsis’, het negende studioalbum van zijn band Machine Head – met de nadruk op zíjn – stond op het punt van verschijnen. Inmiddels zijn we aanbeland bij album nummer tien, ‘Øf Kingdøm And Crøwn’ getiteld. In de tussenliggende tijd is er veel gebeurd. In de wereld en in de band. Hoog tijd om bij te praten met de zanger, gitarist, oprichter en woordvoerder van Machine Head.

André Verhuizen   

HAMMER KING

DE MAN MET DE HAMER

Lekker traditionele heavy metal. Dat is wat de klok slaat. Wél met een noemenswaardig eigen geluid. Dat is precies wat Hammer King zo interessant maakt. Een klein decennium gaan ze al mee, maar pas sinds het vierde, titelloze album dat vorig jaar verscheen, genieten de Duitsers van enige bekendheid. Nu opvolger ‘Kingdemonium’ op uitkomen staat, geeft zanger/gitarist Titan Fox V (echte naam: Patrick Fuchs) tekst en uitleg.

Renée van der Ster   

GRAVE DIGGER

VOOR DE EEUWIGHEID

Het vorige Grave Digger-album ‘Fields Of Blood’ verscheen in mei 2020, drie maanden na de coronauitbraak. Nu de virusmaatregelen tot het verleden behoren kan de band de normale gang van zaken weer oppakken, om te beginnen met de release van alweer een nieuwe plaat, ‘Symbol Of Eternity’. Aardschok praat erover met zanger/bandleider Chris Boltendahl.

Sjak Roks   

SEVENTH STORM

OPNIEUW AAN DE SLAG

Bijna dertig jaar lang zat Mike Gaspar achter de drumkit bij de gothic metalband Moonspell. In de zomer van 2020 werd hij ontslagen. Een klap in het gezicht van de stoere drummer, die zijn muzikale carrière in rook zag opgaan. Inmiddels heeft hij echter zijn eigen nieuwe band Seventh Storm opgetuigd. Eerste wapenfeit is ‘Maledictus’, een overtuigend debuut waarop de drummer absoluut trots mag zijn.

Anita Boel   

LONG DISTANCE CALLING

RESPECT VOOR ALLE LEVEN

Het is alom bekend dat de heren van Long Distance Calling maatschappelijk geëngageerd zijn. Ze maken zich vooral zorgen over hoe de mens met zijn leefgebied, onze planeet, omgaat. Op het vorige studioalbum ‘How Do We Want To Live?’ lag de focus op hoe we met elkaar om willen, moeten en kunnen gaan; een vraagstuk dat vooral werd ingegeven door de coronatoestanden. Dit keer ligt de nadruk bij dieren. Meer specifiek bij de dieren die met uitsterven worden bedreigd. De veelzeggende titel van het nieuwe album van de band uit Münster, dat eind augustus verschijnt, is dan ook ‘Eraser’. Aardschok gaat erover in gesprek met drummer Janosch Rathmer en bassist Jan Hoffman.

Wim Strijbos   

DYNAZTY

THREE SHADES OF GREY

De Zweedse power metalband Dynazty timmert al zo’n vijftien jaar aan de weg. Het nieuwste wapenfeit heet ‘Final Advent’ en verschijnt op 26 augustus. Aardschok neemt met zanger Nils Molin de laatste stand van zaken door.

Sjak Roks   

CONAN

ZWAAR, ZWAARDER, ZWAARST

De Britse stoner metalbarbaren van Conan hebben er hun handelsmerk van gemaakt een steevast almachtige gitaarsound te creëren. Ook het vers afgebakken ‘Evidence Of Immortality’ roept het beeld op van een genadeloos platgewalst slagveld. Normaliter hanteren gitarist Jon Davis, bassist Chris Fielding en drummer Johnny King een strak arbeidsethos van veel touren en elke twee jaar een nieuwe plaat. Dit keer heeft de opvolger van ‘Existential Void Guardian’ (2018) echter vier jaar op zich laten wachten. We spreken met Jon Davis vanuit zijn thuiskantoor in Engeland.

Merijn Siben   

KING’S X

DONKERE WOLKEN BOVEN EEN PRACHTPLAAT

Op 2 september verschijnt ‘Three Sides Of One’, het dertiende studioalbum van King’s X. Eindelijk, want voorganger ‘XV’ ligt alweer veertien jaar achter ons. Het ondoorgrondelijke ‘Manic Moonlight’ uit 2001 daargelaten heeft de discografie van het van oorsprong Texaans trio altijd een constante kwaliteitscurve gehad, met hier een daar een piek naar boven. Dat is zeker ook het geval met dit sterke ‘Three Sides Of One’. Een topprestatie van een band die nog steeds in de oorspronkelijke bezetting functioneert. Het zijn onveranderd Dug Pinnick (72, bas), Ty Tabor (61, gitaar) en Jerry Gaskill (64, drums ) die voor het kenmerkende geluid van King’s X tekenen.

Stan Novak   

SOILWORK

DE DEATH METAL ONSTEGEN

Al sinds het ontstaan van de band slaagt het Zweedse Soilwork er in om zich met elk nieuw album verder te ontwikkelen. Met het twaalfde studioalbum ‘Övergivenheten’ levert het gezelschap rond oprichter Björn ‘Speed’ Strid zelfs z’n meest veelzijdige werk tot nu toe af. Aardschok praat met de zanger over Soilwork, The Night Flight Orchestra, At The Movies en wat de invloed van het gedwongen thuiszitten heeft gehad op het eindresultaat van ‘Övergivenheten’.

Ron Willemsen   

KRISIUN

EERLIJK EN ECHT

Het spijkerharde nieuwe Krisiun-album ‘Mortem Solis’ is een reactie op alle gekunstelde producties die de hedendaagse metalscene beheersen. Death metal moet rauw, eerlijk, puur en echt zijn en niet met behulp van allerlei softwarepakketten in elkaar geknutseld worden, aldus de drie Brazilianen. We bellen met zanger/bassist Alex Camargo.

Stephan Gebédi   

GRASPOP METAL MEETING

16 T/M 19 JUNI – STENEHEI – DESSEL (B)

Voor de derde keer duurt de Graspop Metal Meeting vier dagen. Het grootste hardrockevenement in de Benelux vindt voor de 25e keer plaats en is voor de derde keer op rij volledig uitverkocht. In de praktijk betekent dat 220.000 bezoekers in vier dagen.

Wouter Dielesen, Stan Novak, Merijn Siben, Metal Mike, Renée van der Ster, Wim Strijbosch en André Verhuysen zijn ter plekke om de hoogte- en dieptepunten samen te vatten. Andrea Beckers en Eugene Straver zorgen voor de plaatjes.   

JERA ON AIR

23 T/M 25 JUNI – AGROBAAN – YSSELSTEYN

Net als veel andere festivals keert ook Jera On Air na twee jaar gedwongen afwezigheid terug op de festivalkalender. En dus is het pittoreske Ysselsteyn op de grens van Brabant en Limburg wederom het toneel voor drie dagen hardcore, punk en aanverwante muziekstijlen. Veel is er hetzelfde gebleven, maar er is ook het een en ander veranderd. Met tienduizend bezoekers per dag is het festival stijf uitverkocht.

Namens Aardschok vissen Matthijs Kropff (MK), Renée van der Ster (RvdS), René Vanes (RV) en Wouter Dielesen (WD) de krenten uit de pap.   

INTO THE GRAVE

10, 11 & 12 JUNI – OLDEHOOFSTERKERKHOF – LEEUWARDEN

Na een noodgedwongen pauze van twee jaar kan Into The Grave eindelijk weer plaatsvinden. De kaartverkoop valt echter zwaar tegen. Is het coronavrees, de verplaatsing van augustus naar juni of ligt het aan het minder aansprekende affiche, zonder echt aansprekende topact? Hoe dan ook, het terrein is drie dagen lang behoorlijk gevuld en het programma biedt voor elk wat wils.

Gerrit Mesker (GM) Wim Strijbosch (WS) en Albert Wienen (AW) zijn er bij en kijken er naar. Eugene Straver schiet de plaatjes.