Aardschok december 2022

In de Aardschok van december 2022 lees je alles over:


Bestel hem hierBARK

BLAFFENDE HONDEN DIE BIJTEN

Lol maken, dat is waar het bij BARK om draait. En goede songs maken natuurlijk, getuige de nieuwste pup ‘Rambler Of Aeons’, door het Antwerpse vijftal weer van tonnen groove, hardcore, rock-’n-roll en death metal voorzien. Niet meer dan logisch dat Aardschok daarom in gesprek gaat met de van oorsprong Argentijnse gitarist en drukbezette producer Martin Furia, voor een babbel over BARK, de vettige nieuwe plaat, maar ook touren met Destruction, produceren voor andere bands en de torenhoge brandstofprijzen…

Merijn Siben   

OBITUARY

AL VEERTIG JAAR HEEL GEWOON

In januari verschijnt er een nieuw studioalbum van de Amerikaanse death metal grootheid Obituary. ‘Dying Of Everything” is het elfde studioalbum van een band die in 1984 werd opgericht en derhalve al bijna veertig jaar meedraait. Daar had niemand van tevoren rekening mee gehouden, de band zelf al zeker niet. Wat destijds begon als een paar vrienden die muziek wilden maken als liefhebberij, is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een band die mede de standaard bepaalt van de death metal. Kortom, voldoende redenen om contact op te nemen met Florida, om met de gebroeders Tardy (John, zang en Donald, drums) te sparren over het wel en wee van Obituary.

Wim Strijbos   

TERAMAZE

MENSELIJKE MUZIEKMACHINE

Dean Wells, de grote man achter de Australische progmetalband Teramaze, is een indrukwekkende verschijning waarachter je geen zoetgevooisde zanger verwacht. Tevens is hij een echte spraakwaterval, die met gemak een avondje vol lult. Wells neemt geen blad voor de mond, is zowel politiek als muzikaal geëngageerd en laat dat vanuit zijn geluidswerende thuisstudio graag optekenen.

Diederick RR9660   

THRESHOLD

DE LUCHT GEKLAARD

Met ‘Legends Of The Shire’ leverde Threshold in 2017 een verrassend sterk album af. Verrassend in die zin dat het de prima serie voorgangers zowaar wist te overtreffen. Maar laten we eerlijk zijn, teleurstellen doet het Britse progme­talinstituut eigenlijk nooit. Studioalbum nummer twaalf heet ‘Dividing Lines’ en is een fraaie aanvulling van de imposante Threshold-catalogus. De geluidsbepalende toetsenist Richard West praat Aardschok via Zoom bij over inspiratie, artistieke keuzes en perikelen met zangers. Alvorens tot de nieuwe muziek over te gaan mag West eerst vertellen of ‘Legends Of The Shire’ hem dat gebracht heeft waarop hij hoopte.

Stan Novak   

OSYRON

MET DE WIND IN DE RUG

Vorige maand verraste de nog vrijwel onbekende Canadese progressieve, symfonische metalband Osyron vriend en vijand met de release van het indrukwekkende ‘Momentous’. Reden genoeg om zanger Reed Alton zijn band nader aan ons te laten voorstellen.

Diederick RR9660   

CANDLEMASS

KAKKERLAK VAN DE DOOM

Een jaar of tien geleden dreigde het doek te vallen voor Candlemass. Na het album ‘Psalms For The Dead’ leek de inspiratie te zijn weggeëbd en toen bandleider/songwriter Leif Edling ook nog eens te kampen kreeg met een burnout van de buitencategorie gaf niemand nog een cent voor de Zweedse doompioniers. Het onmogelijk geachte geschiedde echter, want Edling wist zich te herpakken en leverde in 2019 met ‘The Door To Doom’ een ijzersterk album af dat met open armen werd ontvangen. „Astorolus The Great Octopus” leverde de band zelfs een Grammy-nominatie op in de categorie ‘beste metalsong’. Dat de nominatie uiteindelijk niet werd verzilverd deerde nauwelijks, de merknaam Candlemass stond immers weer wereldwijd op de kaart. Inmiddels zijn we drie jaar verder en staat ‘Sweet Evil Sun’ op punt van verschijnen. Hoogste tijd om contact op te nemen met mastermind Edling.

Stan Novak   

METAL MASSACRE

HET BEGIN VAN LEGENDES

Eerder dit jaar, op 14 juni om precies te zijn, was het exact veertig jaar geleden dat ‘Metal Massacre’ verscheen. Het legendarische verzamelalbum was het startschot voor een bloeiend bestaan van de later zo roemruchte platenmaatschappij Metal Blade Records. Maar belangrijker nog, het was de eerste keer dat bands als Malice, Ratt, Steeler, Cirith Ungol, Bitch en Metallica vanaf vinyl van zich lieten horen. Dit is het verhaal achter het allereerste en belangrijkste Amerikaanse heavy metalverzamelalbum ooit.

André Verhuysen   

BRIAN SLAGEL

40 JAAR PLATENBAAS

Bijna alle metallabels die in de jaren tachtig ontstonden zijn in de loop der jaren voor veel geld verkocht. Denk aan Roadrunner, Century Media en Nuclear Blast. De ene na de andere oprichter zwichtte voor het grote kapitaal. Behalve Brian Slagel. In feite is Metal Blade nog steeds zijn eenmanszaak. Hij bestiert de boel anno 2022 met net zoveel liefde en plezier als in 1982. En als het aan hem ligt duurt dat gewoon nog eens veertig jaar…

André Verhuysen   

LEATHERWOLF

DE WOLF IS TERUG

Bij Aardschok hebben we altijd een zwak gehad voor Leatherwolf. Al was het maar omdat het de eerste Amerikaanse metalband was die het deed met drie gitaren. De carrière van Leatherwolf wilde ondanks onze steun en bewondering echter nooit echt van de grond komen. Het was een pad van veel vallen en net zo vaak weer opstaan. Eerlijk gezegd hadden we de hoop al opgegeven, maar ineens is er toch een nieuw album, ‘Kill The Hunted’. Aardschok checkt in bij drummer Dean Roberts, het enige overgebleven oorspronkelijk bandlid.

Stan Novak   

SHARON DEN ADEL VS AMY LEE

BOTSENDE WERELDEN

Wanneer je dit leest touren Within Temptation en Evanescence samen door Europa. Eindelijk, want de tournee is vanwege corona twee keer verplaatst. Op 29 en 30 november staat Amsterdam op de agenda. Voor aanvang van deze ‘World’s Collide Tour’ zijn de frontvrouwen Sharon den Adel en Amy Lee bereid om ons even te woord te staan. Sharon vanuit huis, vlak voordat Within Temptation met Iron Maiden door Amerika gaat touren, en Amy vanuit haar thuisbasis in Amerika. Om het eens anders te doen, besluiten we om de dames elkaar te laten interviewen. Het levert een gezellige en boeiende conversatie op tussen twee succesvolle rocksterren.

Anita Boel   

LEE AARON

DE INVLOED VAN HET INTERNET

De Canadese zangeres mag dan al meer dan veertig jaar in de muziekbusiness zitten, dat is geen reden om het kalmer aan te doen. Inmiddels is ze toe aan haar vijftiende studioalbum met de opbeurende titel ‘Elevate’. Aardschok zoekt contact met de artieste op wie de jaren geen effect lijken te hebben.

Ron Willemsen   

THE BUTTERFLY EFFECT

INVOLUTIE VAN DE MENS

Eerlijk gezegd hadden we al een streep gezet door de naam van The Butterfly Effect. De eigenzinnige progmetalband uit het Australische Brisbane leek immers van de aardbodem te zijn verdwenen. Hun laatste wapenfeit was het onvolprezen meesterwerk ‘Final Conversation Of Kings’, uit 2008 alweer. Sindsdien hulde de band zich in stilzwijgen. Tot een maand of twee geleden, toen was er plotsklaps een gloednieuw album, simpelweg ‘IV’ getiteld. De recensie ervan staat in de vorige Aardschok, met een veelzeggende score van 82 punten. Aanleiding om zanger Clint Boge eens te vragen wat er allemaal is gebeurd.

Diederick RR9660   

WARKINGS

BEHEKST

‘Morgana’ is alweer het vierde album van het incognito power metalgezelschap Warkings. Hoewel, power metal? Op het nieuwe werk horen we ook een hoop melodic death. Dit ligt onder andere ten grondslag aan de samenwerking met een heks annex tovenares: Morgana Le Fay (de Turkse grunter en zangeres Cecil Sen). Zowel verhaaltechnisch als muzikaal ligt het album dan ook niet direct in lijn met de drie voorgangers. Zanger Georg Neuhauser alias The Tribune vertelt ons er alles over.

Renée van der Ster   

LACUNA COIL

DE KLASSIEKER: ‘COMALIES’

Laat liefhebbers van gothic metal een top tien samenstellen van hun favoriete bands en de kans is groot dat daarin ook Lacuna Coil wordt genoemd. De band timmert sinds 1994 aan de weg. Tien jaar later breken de Italianen wereldwijd door met hun album ‘Comalies’. Het album mag dan ook met recht een klassieker worden genoemd, met daarbij het prijsnummer „Heaven’s A Lie” als enorme kers op de taart. Lacuna Coil heeft zoveel aan het album te danken, dat het 20-jarig jubileum ervan wordt gevierd met een compleet nieuwe uitvoering: ‘Comalies XX’. Frontvrouw Cristina Scabbia vertelt ons er graag meer over, maar niet voordat we uitvoerig

Anita Boel   

EPICA

ANDERS DAN ANDERS

Tijdens de Epica-show in september, ter viering van het twintigjarige bestaan, staat Jørgen Munkeby, zanger en saxofonist van het Zweedse Shining, opeens op het podium om het nummer „The Final Lullaby” met de band te vertolken. Het is het eerste levensteken van een project waaraan Epica in het diepste geheim heeft gewerkt. Sinds 11 november ligt ‘The Alchemy Project’ in de winkels. Een zeven nummers tellend werkstuk waarop Epica heeft samengewerkt met collega’s van divers pluimage. Gitarist Mark Jansen vertelt er ons meer over.

Metal Mike   

XENTRIX

HET BRITSE TESTAMENT

Ben je na een jarenlange afwezigheid eindelijk aan een comeback begonnen, wordt alles meteen weer in de pauzestand gezet door een of ander virus. Xentrix, één van de zeldzame Engelse thrashbands overkwam het. Toch is de gedwongen pauze goed benut door het viertal. Na ‘Bury The Pain’ (2019) is er nu al een volgend album, ‘Seven Words’. Bandleider/gitarist Kristian Havard heeft iets meer woorden nodig om een en ander toe te lichten.

Metal Mike   

DIGGETH

KEEP ON DIGGIN’

Hoewel Diggeth al sinds 2004 actief is, kwam de doorbraak pas in 2019. In dat jaar bracht het Achterhoeks gezelschap het album ‘Gringos Galacticos’ uit en de zware diesellocomotief kwam daarmee pas echt op gang. Met het nieuwe album ‘Zero Hour In Doom Town’ lijkt de opmars niet meer te stuiten. Dat wil niet zeggen dat alles van een leien dakje is gegaan. Vorig jaar verliet bassist Alco Emaus na zeventien jaar trouwe dienst het trio. Een vervanger werd gevonden in de persoon van Natasja ‘Pebbles’ Thijssen. Zanger/gitarist Harald te Grotenhuis vertelt over het nieuwe album en de uitdagingen die er aan voorafgingen.

Gerrit Mesker   

ZEKE SKY

METALFILOSOOF

De Amerikaanse gitarist, zanger, pianist en songschrijver Zeke Sky is een man van discipline en bedachtzaamheid. Op zijn album ‘Intergalactic Demon King’ komen psychedelische rock, progressieve metal, vingervlug gitaarwerk en filosofische teksten samen. De spierbundel verklapt aan Aardschok dat hij al op jonge leeftijd geïnteresseerd raakte in het vakmanschap van muzikant en dat op het podium staan niet zijn hoogste prioriteit heeft.

Liselotte Hegt   

THY LISTLESS HEART

MET DANK AAN ABRAHAM

Je leeft maar één keer en dan moet je eruit halen wat erin zit. Tot dat besef kwam Simon Bibby na zijn vijftigste verjaardag. Al jaren liep de gitarist van Seventh Angel en tevens toetsenist van My Silent Wake met het plan rond om een soloplaat te maken. De coronapandemie gaf hem de tijd om dat plan tot uitvoer te brengen. Thy Listless Heart werd geboren, met ‘Pilgrims On The Path Of No Return’ als eerste resultaat.

Anita Boel   

LEATHER

MET DANK AAN RONNIE!

Leather Leone behoort tot de meest charismatische metalvocalisten van de afgelopen vier decennia. In de jaren tachtig was haar stem onlosmakelijk verbonden met gitaaricoon David T. Chastain, maar ook als soloartiest weet ze indruk te maken. Na ‘Shock Waves’ (1989) en ‘II’ (2018) is het nu tijd voor ‘We Are The Chosen’.

Patrick de Sloover   

BLACKRAIN

EINDELIJK EEN EIGEN STIJL

Nadat zanger/gitarist Swan Hellion en gitarist Max 2 in 2001 BlackRain oprichten begint hun zoektocht naar het geluid dat het beste bij de band past. In het begin krijgt BlackRain nog het label ‘glam metal’ opgeplakt, maar die term dekt inmiddels de lading niet meer. Nu, zeven albums later, hebben de Fransen op ‘Untamed’ hun definitieve geluid gevonden aldus Swan Hellion.

Ron Willemsen   

ARALLU

NOORSE BLACK METAL UIT ISRAËL

Oorlogen zijn een onuitputtelijke inspiratiebron voor het metalgenre. Alleen zijn er maar bar weinig bands die een echte oorlog aan den lijve hebben ondervonden. Moti ‘Butchered’ Daniel van de black/death metalband Arallu uit Israël kan wel verhalen over ervaringen uit eerste hand. Naar aanleiding van het gloednieuwe album ‘Death Covenant’ spreekt Aardschok met de bassist/zanger.

Wouter Hommel   

SPELL

DE ERFENIS VAN SELIM

In 2007 zijn deze Canadezen begonnen onder de naam Stryker, maar hun middelmatige heavy metal had weinig succes. In 2013 werd het roer dan ook omgegooid. De bandnaam werd gewijzigd in Spell en de muziek kreeg meer psychedelische invloeden. Dat bleek goed te werken en inmiddels ligt de vierde langspeler ‘Tragic Magic’ in de winkel. In 2021 verliet gitarist Graham McGee het nest, waardoor het trio veranderd in een duo. De voorgaande drie albums waren zeker niet slecht, maar ‘Tragic Magic’ laat een riante verbetering horen. Blijkbaar werken de twee overgebleven heren efficiënter als koppel. Zanger/bassist/gitarist Cam Mesmer vertelt waarom.

Gerrit Mesker   

LEAGUE OF DISTORTION

VRIENDENCLUBJE

League Of Distortion is het geesteskind van Exit Eden-zangeres Anna Brunner en Kissin’ Dynamite-gitarist Jim Müller. Brunner liep al enige tijd rond met het idee om iets voor zichzelf te beginnen en in 2020 was daarvoor de tijd rijp. Het debuutalbum ‘League Of Distortion’ bevat moderne metal; agressief, afwisselend en altijd melodieus.

Ron Willemsen   

BRUTUS

BRUUT EN BREEKBAAR

Wie de bloeiende heavy muziekscene van onze zuiderburen volgt, zal vast en zeker Brutus in zijn vizier hebben. Want de ster van dit Belgische post-metaltrio – drummer/zangeres Stefanie Mannaerts, gitarist Stijn Vanhoegaerden en bassist Peter Mulders – is flink rijzende. Zeker nu hun derde studioalbum ‘Unison Life’ alom bejubeld wordt. Hoog tijd voor een kennismaking.

André Verhuysen   

METALLICA

6 NOVEMBER – SEMINOLE HARD ROCK HOTEL – HOLLYWOOD, FLORIDA

Eén van de meest illustere en tot de verbeelding sprekende echtparen in de wereld van de heavy metal werd gevormd door Jon en Marsha Zazula. Bij leven en welzijn bestierden zij jarenlang platenzaak Rock ’n Roll Heaven en daarna het roemruchte Megaforce Records, in 1983 speciaal door hen opgericht om Metallica’s debuutalbum ‘Kill ‘Em All’ uit te kunnen brengen. Begin 2021 overleed Marsha, begin dit jaar gevolgd door Jon, beter bekend als Jonny Z. Aanleiding voor Metallica om ter nagedachtenis en als eerbetoon aan het baanbrekende werk van het stel een bijzonder concert te organiseren in Florida, waar de Zazula’s de laatste jaren van hun leven verbleven.

Matthijs Kropff   

REVOLUTION CALLING

12 NOVEMBER – KLOKGEBOUW – EINDHOVEN

De eerste editie van Revolution Calling in 2021 viel – na een jaar uitstel – samen met een versoepeling van coronarestricties. Zo kon het dat een grote groep bezoekers uit meer dan twintig landen twaalf bands zag optreden. Dat voelde wat onwennig, weer met zoveel mensen samen in een ruimte, maar het wederzien was meer dan welkom. Tijdens de tweede jaargang van het hardcore-, oi!- en (street)punkfestival treden er achttien acts op uit zes verschillende landen. Het is minder druk dan voorgaande jaren, ook toen het evenement nog The Sound Of Revolution heette. Desondanks hebben de aanwezigen het van half één tot half één uitstekend naar hun zin.

Wouter Dielesen & Matthijs Kropff   

BRAINSTORM FESTIVAL

4 & 5 NOVEMBER – DE GIGANT – APELDOORN

Het Brainstorm Festival is een typisch voorbeeld van ‘kwaliteit boven kwantiteit’, iets waar de focus bij Nederlandse en Belgische evenementen best vaker op zou mogen liggen. Met een uiterst gepassioneerde organisatie, een professionele productie én een goed programma is dit een (kleinschalig) festival waar je als liefhebber van progressieve metal in de ruime zin van het woord zeker eens geweest moet zijn. Op de vrijdag treffen we ongeveer driehonderdvijftig bezoekers, op zaterdag zo’n vierhonderd. Bovendien viert het festival zijn vijftiende verjaardag. Hoog tijd dat ook Aardschok eens en bezoekje brengt.

Renée van der Ster   

ULTIMA RATIO FEST

16 OKTOBER – TIVOLI VREDENBURG – UTRECHT

Liefhebbers van, zeg maar, duistere melancholiek kunnen ongetwijfeld uit de voeten met de vijf bands die zich verenigen onder de vlag van het Ultima Ratio Fest. Een ‘rondreizend festival’ naar eigen zeggen. Feitelijk is het gewoon een kleine drie weken durende tour met vijf bands. Oorspronkelijk zou er worden geco-headlined door Moonspell en My Dying Bride, maar in augustus werd plots bekendgemaakt dat laatstgenoemde is vervangen door Insomnium.

Renée van der Ster   

SOULCRUSHER

21 & 22 OKTOBER – DOORNROOSJE – NIJMEGEN

Voor de zesde keer wordt in Nijmegen Soulcrusher georganiseerd, een festival voor de liefhebber van extreme, avontuurlijke muziek in allerlei verschijningsvormen. Van black metal tot noise en van sludge tot industrial, dat is Soulcrusher in een notendop. Inderdaad, in die zin het kleine broertje van Roadburn. Twee dagen lang wordt je gehoor op de proef gesteld door ultralage bastonen, resonerende gitaren en voortdenderende drumpatronen. Je moet wel een allesvreter zijn om alles te kunnen waarderen, maar voor de muziekliefhebber die open staat voor iets nieuws, is het de hemel op aarde.

Wim Strijbosch