Aardschok mei 2023

In de Aardschok van mei 2023 lees je alles over:


Bestel hem hierMETALLICA

MET DE NADRUK OP METAL

Je ziet het niet aan Kirk Hammett, maar afgelopen winter blies de gitarist toch echt zestig kaarsjes uit. Enkele dagen na die heugelijke verjaardag maakte Metallica als een donderslag bij heldere hemel bekend in alle stilte een nieuwe plaat te hebben gemaakt. Aardschok praat over ‘72 Seasons’ en meer met de eeuwig jonge surfboy vanuit zijn woning op Hawaii.

André Verhuysen   

KISS

DE LAATSTE LOODJES

Vijftig jaar geleden richtten Eugene Klein, Stanley Bert Eisen, Paul Daniel Frehley en George Peter John Criscuola in New York de band KISS op. De twee eerstgenoemde heren, beter bekend als Gene Simmons en Paul Stanley, zijn anno 2023 nog steeds van de partij en kondigden onlangs de allerlaatste vijftig optredens van hun immens succesvolle carrière aan. En hoewel we dat natuurlijk al veel vaker hebben gehoord, menen ze het deze keer écht, aldus Simmons. Maar of dit het definitieve einde van KISS betekent? Nee, natuurlijk niet! Het woord is aan Gene.

Stephan Gebédi   

BURNING WITCHES

COME, COME INTO THE COVEN

Hekserij of het op bovennatuurlijke wijze uitroepen van kwaad over anderen was een delicate gebeurtenis in de veertiende en vijftiende eeuw. De laatste Europese veroordeling hiervoor was zover bekend die van Anna Göldi in 1782 in Zwitserland. Toeval of niet, maar sinds 2015 is er in dat land weer een coven, genaamd Burning Witches. Aardschok springt bij zangeres Laura Guldemond achter op de bezem voor een rondvlucht door de afgelopen jaren en een vooruitblik op het nieuwste heksenbrouwsel ‘The Dark Tower’.

Patrick De Sloover   

DEVILDRIVER

EEN ALBUM VOL LEVENSLESSEN

Dit jaar viert DevilDriver zijn twintigjarig jubileum. In het kader daarvan maakte de band in de afgelopen jaren snode plannen. Zóveel plannen dat ze niet realiseerbaar waren in de volgorde en het tijdsbestek dat de band voor ogen had. En al helemaal niet met een pandemie er tussendoor. Op stapel stonden onder meer twee ‘part two’-releases, een regulier album en een forse tournee. Daar kwam ook de ijscowagen van Coal Chamber nog even tussendoor fietsen. We skypen met de ontzettend dankbare Dez Fafara (56), die ons zijn overvolle agenda toelicht.

Renée van der Ster   

REBELSTAR

DRIE KEER IS SCHEEPSRECHT

Rebelstar kent een turbulente geschiedenis. In 2010 debuteert de Nederlandse hardrockband sterk met ‘Permanent Disaster‘, in 2013 gevolgd door het nog betere ‘Rebelstar II’. Niet veel later begint het te rommelen in de band en volgen bezettingswisselingen elkaar in rap tempo op. Inmiddels ligt het derde album in de winkel en heeft oprichter, zanger, gitarist, componist en producer Serge Naberman zich omringd met een stabiele lineup. Op drums vinden we Ciro Palma, op bas Bart ‘Dus’ Pellinkhof en op gitaar Conrad Hultermans.

Ron Willemsen   

THE 69 EYES

GOTH-’N-ROLL!

The 69 Eyes mag zich inmiddels een oude rot in het vak noemen. De Finse gothic rockband werd opgericht in 1989, de tijd waarin ook gelijkgezinde bands als Tiamat, Moonspell en Paradise Lost het levenslicht zagen. Oprichter en zanger Jyrki 69 is de vijftig jaar intussen ruimschoots gepasseerd. Hij mag dan wel iets minder enthousiast zijn geworden voor het geven van interviews, een nieuw album maken gebeurt gelukkig nog met net zoveel passie als drie decennia geleden. ‘Death Of Darkness’ is het dertiende album van de band. In totaal tien nummers waar je als liefhebber van deze band alleen maar blij van kunt worden.

Anita Boel   

THERAPY?

HET VUUR BRANDT NOG

Op 5 mei brengen de ervaren Noord-Ierse rotten van Therapy? hun nieuwe album ‘Hard Cold Fire’ uit. Het is het inmiddels zestiende studioalbum van de bijna vijfendertig jaar actieve band. Aardschok bespreekt met Therapy?-voorman Andy Cairns de totstandkoming van het album en meer.

Matthijs Kropff   

ANGUS MCSIX

KNIPOOG OF MIDDELVINGER?

Angus McSix is de naam van de kersverse samenwerking tussen Thomas Winkler (ex-Glory Hammer) en Sebastian ‘Seeb’ Levermann (Orden Ogan). De twee worden aangevuld door gitarist Talia Belazecca (ex-Frozen Crown) en drummer Manuel Lotter (ex-Rhapsody Of Fire). Met z’n vieren creëren ze een wereld rond de terugkeer van Angus McFife, die is omgedoopt tot Angus McSix. En dit allemaal dankzij het almachtige zwaard Sixcalibur. Debuutalbum ‘Angus McSix And The Sword Of Power’ is net uit. Winkler (alias Angus McSix) en Levermann (oftewel Seebulon) geven tekst en uitleg.

Renée van der Ster   

SAVAGE GRACE

HET GELUID VAN 1978

Met ‘Sign Of The Cross’ levert het Amerikaanse Savage Grace op 5 mei z’n derde studioplaat af. De term ‘eindelijk’ is daarbij een understatement, want voorganger ‘After The Fall From Grace’ verscheen in 1986, een half mensenleven geleden. Menig metalhead op leeftijd zal dan ook uit de luie stoel opveren, want voor hen is Savage Grace waar jeugdsentiment. Zowel debuut ‘Master Of Disguise’ als ‘After The Fall From Grace’ zijn immers heuse cultklassiekers. Op ‘Sign Of The Cross’ heeft de melo-thrash van weleer echter plaatsgemaakt voor een hommage aan Judas Priest. Hoog tijd dus om bandleider Christian Loque aan het woord te laten.

Stan Novak   

SAVAGE EXISTENCE

OERWOUDGELUIDEN

Eind april en begin mei tourt Ross The Boss door Europa. Het voorprogramma van de Legacy Of Blood, Fire & Steel Tour wordt verzorgd door het Costa Ricaanse Savage Existence. Hun titelloze tweede album is interessant genoeg om alle metalfans die naar De Dreef, Iduna of Baroeg gaan aan te sporen om op tijd aanwezig te zijn. De muziek van het vijftal is een samensmelting van de metal van Machine Head met de groove van Pantera. Aardschok videobelt met gitarist en bandleider Daniel Cleland.

Metal Mike   

TYGERS OF PAN TANG

DE NAGELS OPNIEUW GESCHERPT

Tygers Of Pan Tang behoort tot de meest roemruchte bands die de New Wave Of British Heavy Metal voortbracht. De eerste twee platen, ‘Wild Cat’ (1980) en ‘Spellbound’ (1981), boden alles wat metal in die tijd aantrekkelijk maakte en sloegen in als een bom. Het vijftal uit de regio Newcastle had een patent op energieke, door ijzersterk gitaarwerk gedragen songs. De flitsende start kreeg helaas geen gepast vervolg, want zwakke platen als ‘Crazy Nights’ (1981) en ‘The Cage’ (1982) braken het opgebouwde krediet razendsnel weer af. Toen gitarist Robb Weir de band rond de eeuwwisseling nieuw leven inblies, deed hij dat echter met verve en met ‘Bloodlines’ is binnenkort de dertiende studioplaat een feit. Tijd voor Aardschok om de kooi weer eens in te stappen.

Stan Novak   

ARJEN LUCASSEN’S SUPERSONIC REVOLUTION

GROTE MAN DROOMT KLEIN

In ons maartnummer heb je alles kunnen lezen over het ontstaan van het nieuwe project van Arjen ‘Ayreon’ Lucassen. Op 19 mei verschijnt het debuutalbum ‘Golden Age Of Music’ van zijn Supersonic Revolution. We blikken er vast op vooruit met de maestro zelf. Voor een albumrecensie is het nu nog te vroeg, die lees je in de volgende Aardschok.

Diederick RR9660   

WINGER

ALLES KOMT SAMEN

Het is al weer even geleden dat er een album van Winger verscheen. ‘Better Days Comin’’ stamt alweer uit 2014, maar in de tussentijd hebben de heren niet stilgezeten. Reb Beach maakte de podia onveilig met Whitesnake en Kip Winger legde zich toe op het schrijven van klassieke muziek en muziek voor ballet – en kreeg daarvoor een Grammy-nominatie. Uiteindelijk vond men tijd om samen te komen en album nummer zeven in elkaar te knutselen. Zanger, bassist, producer, songschrijver en naamgever van de band praat ons bij.

Ron Willemsen   

MEZZROW

TERUG VAN HÉÉL LANG WEGGEWEEST

Raar maar waar: de Zweedse thrash metalband Mezzrow komt maar liefst drieëndertig jaar na de release van hun debuutplaat eindelijk aanzetten met een opvolger. Aardschok belt met zanger Ulf ‘Uffe’ Pettersson over het uiteenvallen van de band in de jaren negentig, de mislukte reünie in 2005 en de uiteindelijke doorstart die tot ‘Summon Thy Demons’ heeft geleid.

Sjak Roks   

TANITH

SPACE IN YOUR FACE

Als Russ Tippins niet bezig is met activiteiten voor Satan (de groep welteverstaan) probeert hij zo vaak mogelijk tijd vrij te maken voor zijn hobbyband Tanith. Tippins (zang en gitaar) wordt daarin vergezeld door twee Amerikaanse gelijkgestemden, in de personen van Cindy Maynard (zang en bas) en drummer Keith Robinson. De drie muzikanten vonden elkaar in hun gedeelde liefde voor traditionele heavy (classic) rock zoals die werd (en nog wordt) gespeeld door bands als Grand Funk Railroad, Thin Lizzy en Uriah Heep. Nu Tanith op het punt staat om een nieuw album uit te brengen, leek het ons een goed idee om eens te praten met Cindy Maynard.

Wim Strijbosch   

CRADLE OF FILTH

DUSK… AND HER EMBRACE

Een precieze vinger leggen op de muzikale stijl van Cradle Of Filth is onmogelijk. Is het gothic? Ja. Is het black? Soms. Is het extreem? Dat zeker. Daarnaast spelen horrorelementen en dik aangezette orchestratie ook een grote rol in de muziek van de band uit het Engelse Suffolk onder aanvoering van frontman, oprichter en enig overgebleven oorspronkelijke groepslid Dani Filth. Met hem praten we over het tweede en sterkste album van Cradle Of Filth, dat de band in 1996 in één klap op de kaart zette.

Wouter Hommel   

GODSNAKE

DE TWEEDE AANLOOP

Het Duitse Godsnake heeft vanaf het begin, in 2015, de wind in de zeilen gehad, maar wist desondanks het grote publiek niet te bereiken. Het debuutalbum ‘Poison Thorn’ verscheen in 2020 al meteen bij het gerenommeerde platenlabel Massacre Records. En voor de opvolger ‘Eye For An Eye’ geldt hetzelfde. Zanger Torger Neuhaus duikt in het verleden van de band en praat natuurlijk over het nieuwe album.

Gerrit Mesker   

CATTLE DECAPITATION

BLATTODEA HUMANIS IMMORTALIS

Opvolging geven aan de negende studioplaat ‘Death Atlas’ (2019) zat er door het uitbreken van de coronacrisis niet in. In plaats van te touren richtte Cattle Decapitation zich op nieuw werk. Geïnspireerd door de pandemie en de dood van een voormalig lid kwam de van oorsprong Californische death metal/grindcoreband tot ‘Terrasite’. Een plaat die handelt over een wedergeboorte en nieuw leven, maar niet op een positieve manier, legt gitarist Josh Elmore uit.

Wouter Dielesen   

UNEARTH

HET GELUID VAN MOEDELOOSHEID

Unearth staat al meer dan twee decennia krachtig op eigen benen. Met de uitstekende achtste studioplaat ‘The Wretched; The Ruinous’ zal de melodieuze metalcoreband uit Boston z’n status moeiteloos consolideren. Onlangs tourde het vijftal drie weken door Europa. Aardschok voelt in Eindhoven zanger Trevor Phipps aan de tand.

Stan Novak   

GRAVEWORM

VERMOORDE ONSCHULD

Soms kan een rustperiode wonderen verrichten. Neem nu Graveworm, dat in 2015 ‘Ascending Hate’ op de markt bracht. Het leek toen of de terugkeer van voormalig gitarist/songschrijver Stefan Unterpertinger de Italiaanse band in een hogere versnelling zou schakelen, maar wat volgde was een oorverdovende stilte. Tot nu. Het nieuwe werkstuk ‘Killing Innocence’ behoort tot het beste dat de ooit band heeft gemaakt. Vanuit het noorden van de laars van Europa krijgen we tekst en uitleg van oprichter en zanger Stefan Fiori.

Patrick De Sloover   

PREDATORY VOID

IN HET DIEPE GEGOOID

Soms kan het wel heel snel gaan. Zoals in het geval van Predatory Void. Deze nieuwe sludgeformatie uit Gent had z’n livedebuut op het Nijmeegse Soulcrusher-festival, sleepte een platendeal bij Century Media in de wacht en staat in april op Roadburn. Aangezien Predatory Void bestaat uit leden van Amenra, Oathbreaker en Cobra The Impaler zijn de verwachtingen hoog. Aardschok gaat in gesprek met oprichter/zanger/gitarist Lennart Bossu en zangeres Lina R over dit ontwakende monster.

Merijn Siben   

INFERNO

6 T/M 9 APRIL – ROCKEFELLER – OSLO (N)

Rond de paasdagen wordt Oslo ondergedompeld in zwart en leer. Liefhebbers van extreme metal uit heel de wereld komen naar het land waar de black metal haar oorsprong heeft. Er wordt daar sinds 2001 namelijk Inferno georganiseerd, een festival waar je je vier dagen lang kunt vermaken met allerlei vormen van extreme metal, met conferentiebezoek, met films en met kunst en cultuur. Voor het eerst is Aardschok aanwezig om verslag te doen.

Wim Strijbosch   

GRINDHOVEN

1 APRIL – DYNAMO – EINDHOVEN

De liefdesbaby van Heino en – laten we zeggen – Anal Cunt heet Grindhoven en zag het levenslicht in 2012. Vandaag vieren we alweer het tienjarig jubileum van dit geliefde en misschien ook wel gehate festival. Als je een hekel hebt aan bier, Arie Ribbens, porngrind, bier, verbroedering, Boney M, grindcore, bier, moshpolonaises of bier moet je zeker geen kaartje kopen. Zo’n vijfhonderd mensen (volle bak) deden dat wel en hebben daar geen spijt van.

Steven Smegma