Aardschok januari/februari 2024

In de Aardschok van januari/februari 2024 lees je alles over:


Bestel hem hierSAXON

A WAY OF LIFE

Op 15 januari vierde Saxon-zanger Peter ‘Biff’ Byford zijn 73ste verjaardag. Daar waar de meeste mensen op deze leeftijd al lang met pensioen zijn gegaan, is Biff nog niet van plan om zijn microfoon aan de wilgen te hangen. Integendeel, vier dagen na zijn verjaardag verscheen Saxons 24ste studioalbum ‘Hell, Fire And Damnation’. Het is de eerste release van onze Engelse vrienden zonder gitarist Paul Quinn, die in maart van 2023 aankondigde het hectische tourleven voor gezien te houden. Wel zou hij bij Saxon betrokken blijven. Aardschok spreekt met een goedgemutste Biff over die rol van Quinn, het nieuwe album en nog veel meer.

Sjak Roks   

VALENTINE

GEKOOIDE VRIJHEID

In oktober leverde Robby Valentine met ‘Embrace The Unknown’ weer een prachtig werkstuk af. Liselotte Hegt had het in haar recensie over ‘fantastische melodielijnen, ijzersterke refreinen, zorgvuldig uitgewerkte details, meerstemmige koortjes en sierlijke gitaarharmonieën’. Allemaal elementen die regelmatig in het oeuvre van de multi-in­strumentalist en zanger/componist doorklinken. Ook nu zijn de invloeden van The Beatles en vooral Queen duidelijk hoorbaar. Ondanks zijn handicap is het Robby gelukt om het album zelf te produceren, als ultiem bewijs van zijn doorzettingsvermogen. Aardschok belt hem op.

Metal Mike   

HIRAES

ONTWAAKT

Met debuut ‘Solitary’ liet Hiraes ruim twee jaar terug voor het eerst van zich horen. Niet helemaal natuurlijk, want op grunter/zangeres Britta Görtz na, pompte het gezelschap eerder flink wat brutal death metal de wereld in onder de naam Dawn Of Disease. De komst van een nieuw, vrouwelijk boegbeeld zorgde voor de geboorte van Hiraes. Het verlengstuk van Dawn Of Disease, maar dan toegankelijker en voorzien van een ander energieniveau, zoals de 46-jarige Görtz dit zelf het liefst omschrijft. Opvolger ‘Dormant’ ligt vanaf 26 januari in de winkel en klinkt een stuk bruter dan het debuut. De trotse frontvrouw geeft tekst en uitleg.

Renée van der Ster   

DIANNE

OP EIGEN BENEN

Dianne van Giersbergen – geen familie van Anneke – is bij ons vooral bekend geworden als frontvrouw van de Duitse symfonische metalband Xandria, waar zij tussen 2014 en 2017 deel van uitmaakt. Na haar vertrek gaat ze verder met Ex Libris, de band die ze in 2004 heeft opgericht. In de herfst van 2022 horen we voor het eerst iets over de soloplannen van DIANNE. In samenwerking met toetsenist, medecomponist en producent Joost van den Broek zullen over een periode van vijf jaar elk jaar twee singles worden uitgebracht, wat uiteindelijk tot het album ‘Soulward Bound’ zal leiden. Op 14 februari 2023 verschijnt de eerste, „After The Storm”, op 22 september gevolgd door „Unleash The Siren”. Beide worden ondersteund door een videoclip. Aardschok ontmoet de zangeres in Sandlane Recording Facilities in het Brabantse Rijen, de studio waar menig Xandria- en Ex Libris-album is opgenomen, en die ook op een andere manier in de werkzaamheden van Dianne een belangrijke rol speelt.

Metal Mike   

IHSAHN

IN Z’N EENTJE MEER MANS

In februari 2024 zal het nieuwe album verschijnen van de Noorse alleskunner Ihsahn – echte naam Vegard Sverre Tveitan. De man heeft muzikaal altijd weten te intrigeren, om te beginnen met de grensverleggende én trendsettende black metal van Emperor en daarna met baanbrekend solomateriaal. Niet voor niets wordt hij gekscherend wel de Steven Wilson of Devin Townsend van de black metal genoemd. Met die twee mannen heeft Ihsahn gemeen dat ook hij zich moeilijk in een hokje laat plaatsen, dat hij meerdere instrumenten bespeelt en dat hij zelf zijn albums schrijft en opneemt. Bijzondere, geniale mensen dus. De aanstaande release van zijn nieuwe, titelloze (dubbel)album is dan ook een mooie aanleiding voor een zoomgesprek met de man, waarbij we om te beginnen chronologisch zijn carrière doorlopen.

Wim Strijbos   

MYRATH

VREDESTICHTERS

Oorlogen, onderdrukking, slavernij: het is een zooitje in de wereld, en het lukt de mensheid maar niet om met al die ellende af te rekenen. Toch is de oplossing simpel, stelt zanger Zaher Zorgati van Myrath. De Tunesische band brengt daarom in februari ‘Karma’ uit, een album dat bol staat van hoop, liefde en perspectief. En – uiteraard – is voorzien van uitstekende metal.

Ivar De Koning   

ILLUMISHADE

CREATIEVE UITLAATKLEP

Fabienne Erni en Jonas Wolf van de Zwitserse folkmetalband Eluveitie hebben er een nieuw kindje bij. Vanuit een afstudeerproject van de zangeres ontstond de formatie Illumishade. Dit pakte zo goed uit dat werd besloten om er verder vorm aan te geven. Na het debuut ‘Eclyptic: Wake Of Shadows’ (2020) verschijnt op 16 februari opvolger ‘Another Side Of You’, een album vol filmische, orkestrale en melancholische rock/metal.

Anita Boel   

THE GEMS

ALS EEN FENIKS UIT DE AS

Als een donderslag bij heldere hemel werd het Zweedse Thundermother begin vorig jaar gereduceerd tot één persoon. Het leek op een herhaling van 2017, toen bandbazin Filippa Nässil al eens iedereen uit de band zette. Maar waar toen iedereen ongewild het veld moest ruimen, stapte dit keer de meerderheid vrijwillig op. Nässil had zangeres Guernica Mancini de deur gewezen en uit onvrede met deze ondemocratische besluitvorming vonden de andere dames het mooi geweest en schaarden ze zich achter Mancini en richtten ze The Gems op. Inmiddels is hun eerste album ‘Phoenix’ verschenen. Gitariste Mona Lindgren legt uit wat er allemaal is gebeurd.

Gerrit Mesker   

MARCEL COENEN

HARTVERSTERKING

In november 2021, nog geen maand na de releaseshow van zijn album ‘Guitar Talk 2021’, wordt gitarist Marcel Coenen getroffen door een hartaanval. De combinatie van stress en overgewicht wordt één van Nederlands beste gitaristen bijna fataal. Gelukkig kan hij het nog navertellen en heeft hij twee jaar later met ‘Resurrection’ een nieuw album uitgebracht.

Metal Mike   

CALIGULA’S HORSE

HET LOUTEREND EFFECT VAN AUSSIE-PROG

Vanuit een al wekenlang druilerig en nat Nederland videobellen we met Jim Grey – zanger van de Australische band Caligula’s Horse – die zich bezweet meldt vanuit een snikheet Brisbane om hem te bevragen over én te complimenteren met het zeer sterke nieuwe album ‘Charcoil Grace’.

Diederick RR9660   

CRIMSON GLORY

TERUG VAN WEGGEWEEST

Zeer verrassend werd op de valreep van 2023 Crimson Glory bekendgemaakt als headliner van Keep It True Rising, het jaarlijkse metalfestival dat in het eerste weekend van oktober in Würzburg plaatsvindt. Sinds de definitieve overstap van zanger Todd La Torre naar Queensrÿche, begin 2013, is het immers heel stil geweest rondom de progressieve metalband uit Sarasota in de staat Florida. Aardschok belt met gitarist Ben Jackson, die samen met bassist Jeff Lords en drummer Dana Burnell van de originele bezetting nog van de partij is.

Metal Mike   

VITRIOL

HET TOPPUNT VAN EXTREMITEIT

Furieus. Verstikkend. Intens. Veeleisend. Extreem. Het zijn steekwoorden die van toepassing zijn op ‘Suffer & Become’, het tweede werkstuk van het Amerikaanse Vitriol. De band, die vlak voor de pandemie z’n eerste Europese tour met Nile en Hate Eternal voltooide, laat een sterke staal muzikaal geweld horen die zijn gelijke niet kent. Zanger/gitarist Kyle Rasmussen doet uit te doeken hoe hij en zijn bandmaten tot dergelijke extremiteiten komen.

Ype TVS   

THE INFERNAL SEA

OP HEKSENJACHT

De Britse black-’n-rollers van The Infernal Sea zochten en vonden het perfecte verhaal voor hun vierde langspeler in de moerassen van hun eigen provincie East Anglia. Tijdens de pandemie schreven ze een conceptplaat over de beruchte opper-heksenjager Matthew Hopkins, bijgenaamd Witchfinder General, en gaven het de titel ‘Hellfenlic’. Aardschok praat erover met frontman Dean Lettice.

Wouter Hommel   

KISS: END OF THE ROAD

1 & 2 DECEMBER – MADISON SQUARE GARDEN – NEW YORK

Op 1 maart 2023 kondigt Paul Stanley in de radioshow van Howard Stern de twee allerlaatste KISS-concerten aan. Deze zullen gaan plaatsvinden ‘where it all began’, in New York, in Madison Square Garden. KISS is dan al sinds 31 januari 2019 bezig met hun End Of The Road-tour. Deze zou oorspronkelijk eindigen op 21 juli 2021, ook in New York, maar corona stak hier een stokje voor. En zo duurt de tour niet de aanvankelijk geplande drie jaar, maar uiteindelijk bijna vijf jaar. Eigenlijk komt dit wel mooi uit, want in 2023 bestaat KISS precies vijftig jaar. Dat moet gevierd worden. En wel met vijftig shows in 2023. Het zijn er weliswaar iets meer dan vijftig, maar een kniesoor die ze telt. Nog één keer gaan de vier de wereld rond om uiteindelijk te eindigen in New York. Daar waar ze in 1973 begonnen in een repetitiehok genaamd The Loft, aan 23rd Street. En waar ze nu, vijftig jaar later, hun laatste show gaan spelen, slechts tien straten verder, namelijk aan 33rd Street in het legendarische Madison Square Garden. Silvy Roos is er bij en doet verslag voor Aardschok. De bijbehorende plaatjes zijn behalve van Silvy ook van Ruud van Empel.

Silvy Roos   

BLAST FROM THE PAST

2 DECEMBER – KUBOX – KUURNE (B)

Blast From The Past is een jaarlijks evenement waarbij bands die hun succesvolste periode in de jaren tachtig hebben gekend beloond worden met een plekje op de affiche. Dit jaar is het festival toe aan z’n tiende editie. Helaas zal het volgende Blast From The Past pas in 2025 zijn, omdat de organisator volgend jaar zijn focus wil leggen op z’n gezinsuitbreiding die in 2024 plaats gaat vinden.

Sjak Roks   

EINDHOVEN METAL MEETING

8 & 9 DECEMBER – EFFENAAR – EINDHOVEN

‘Welkom op de gezelligste kerstborrel van het jaar’, roept Marloes Voskuil tijdens het optreden dat ze op zaterdag geeft met Haliphron. Met die woorden vat ze treffend samen waar de Eindhoven Metal Meeting al jaren voor staat. Begin december is de Effenaar twee dagen lang steevast het toneel van een samenkomst van een bont, tamelijk oud, internationaal gezelschap van metalheads. Die komen niet alleen voor de bands – 38 in totaal dit jaar, inclusief de opwarmavond op donderdag – maar vooral ook voor elkaar. Om bij te praten, om lol te hebben, om merchandise te kopen, om een hapje te eten én om samen het glas te heffen.

Wouter Dielesen, Wim Strijbosch, Stephan Gebédi & Horst Vonberg