Aardschok maart 2024

In de Aardschok van maart 2024 lees je alles over:


Bestel hem hierBRUCE DICKINSON

KONING VAN DE CHAOS

Met ‘The Mandrake Project’ presenteert Bruce Dickinson op 1 maart zijn zevende soloplaat. Zijn eerste in een kleine twintig jaar. Voorganger ‘Tyranny Of Souls’ verscheen immers in 2005. ‘The Mandrake Project’ is het lange wachten echter meer dan waard geweest. Het conceptalbum is Dickinsons meest ambitieuze werkstuk ooit, dat thematisch verbonden is aan een serie stripboeken. De inmiddels 65- jarige zanger heeft het nodige uit te leggen. En dat pakt hij grondig aan. Tegenwoordig mogen we al blij zijn met een interview van een half uur, zeker bij ‘gearriveerde’ arties­ten, maar het is de Iron Maiden-frontman zelf die om een langere gesprektijd vraagt. Dat de conversatie uiteindelijk pas na vijf-en-zeventig minuten stopt is veelzeggend voor het enthousiasme en de bereidwilligheid van de sympathieke Brit.

Stan Novak   

SCOTT STAPP

BOOTJE VAREN, LIEDJE ZINGEN

Anthony Scott Flippen (50), beter bekend onder zijn arties­tennaam Scott Stapp, heeft een bewogen leven achter de rug, en niet alleen vanwege zijn rol als frontman van Creed, de band die alleen al in de Verenigde Staten tientallen miljoenen albums verkocht en dit jaar een tweede reünie gaat meemaken. Stapp heeft ook een florerende solocarrière. In zijn thuisland kwam de zanger echter ook veelvuldig in het nieuws vanwege zijn mentale inzinkingen. In 2014 stond hij zelfs op het punt een eind te maken aan zijn leven. Oude koeien die we niet opnieuw uit de sloot gaan halen. Vijf jaar geleden sprak Aardschok voor het laatst met Scott Stapp. Zijn gloednieuwe, vierde soloalbum ‘Higher Power’ is een mooie aanleiding om met hem weer te videobellen.

Bastiaan Tuenter   

JUDAS PRIEST

ONOVERWINNELIJK

Het laatste Judas Priest-album ‘Firepower’ dateerde alweer van 2018, dus het werd weer eens tijd dat deze metal-iconen met nieuw materiaal op de proppen kwamen. Bijna zes jaar hebben we er op moeten wachten, maar met ‘Invincible Shield’ worden we op onze wenken bediend. Drummer Scott Travis, die al vanaf 1989 onderdeel is van de band, staat Aardschok te woord en is zichtbaar gelukkig met het nieuwe album.

Sjak Roks   

DEAD HEAD

HAASTIGE SPOED IS OOK WEL EENS GOED

Of je het nu schrijft als DeadHead of Dead Head, daarover zullen de geleerden het nooit eens worden. Feit is wel dat er van de Kampense thrashband een nieuw plaatje verschijnt. En is ‘Shadow Soul’ nu een full-length of een EP? Daarover mag gitarist Robbie Woning uitsluitsel geven.

André Verhuysen   

FIREWIND

SAMEN STERK

Firewind, de band onder leiding van de Griekse gitaargod Gus G, kampte door de jaren heen met talloze bezettingswisselingen. Het bleek vooral lastig om een zanger aan boord te houden. Met de komst van Herbie Langhans (Avantasia, Beyond The Bridge, ex-Sinbreed) in 2019 lijkt daar echter verandering in te zijn gekomen. Aardschok videobelt met de uiterst sympathieke zanger. Aanleiding is het nieuwe album ‘Stand United’.

Renée van der Ster   

DRAGONFORCE

SNELLER DAN HET LICHT

Het vorige album ‘Extreme Power Metal’ verscheen in de herfst van 2019, kort voordat de coronapandemie de wereld platlegde. Mede daarom duurde het maar liefst vierënhalf jaar voordat een opvolger zich aandiende, maar vanaf 15 maart ligt ‘Warp Speed Warriors’ dan toch in de schappen en is het te beluisteren op de digitale platforms. Met gitarist Herman Li praten we over het negende album van DragonForce.

Gerrit Mesker   

AMARANTHE

HET TOPPUNT VAN BOMBAST

Eén dag voordat de Europese tour met DragonForce van start gaat komt Amaranthe met album nummer zeven aanzetten. Op ‘The Catalyst’ is weer sprake van pakkende, poppy deuntjes, die mede door de grunts van nieuweling Mikael Sehlin, nog dikker aangezette gitaren en veel orkes­tratie voorzien zijn van een bombastische en melodieuze death metalondergrond. Het is dat ik de headline ‘van alles meer’ al voor mijn gesprek met Whom Gods Destroy gebruikt heb, anders zou het een toepasselijke kop boven dit artikel zijn. Gitarist, toetsenist en bandleider Olof Mörck geeft tekst en uitleg.

Metal Mike   

SONATA ARCTICA

BACK TO THE FUTURE

Sonata Arctica staat voor melodieuze power metal met een Finse tongval. Al bijna vijfentwintig jaar. Op het 8 maart te verschijnen album ‘Clear Cold Beyond’ kiest de band voor een reeds eerder bewandelde weg. Terug naar het geluid waarmee ze groot geworden zijn. Een bewuste keuze. Sinds het album ‘Unia’ (2007) leek de band namelijk in een langdurige, muzikale identiteitscrisis te zijn beland. Het vorige studioalbum ‘Talviyö’ (2019) had deze fase moeten beëindigen, maar toch pakte het weer anders uit. Zanger Tony Kakko en bassist Pasi Kauppinen praten er met Aardschok over vanuit het ijskoude Finland.

Renée van der Ster   

NEW YEARS DAY

OMARM JE DUISTERE KANT

Na het verschijnen van ‘Unbreakable’ in 2019 kwam New Years Day, net als de wereld, een aantal jaren gedwongen stil te liggen. Gebroken heeft het de Amerikaanse band echter niet. New Years Day is terug. En hoe. Aan de vooravond van de release van vijfde studioalbum ‘Half Black Heart’ spreekt Aardschok met een zeer enthousiaste gitarist Nikki Misery.

Marlous de Jonge   

NORTH SEA ECHOES

HIER AAN DE KUST…

North Sea Echoes is een nieuw samenwerkingsverband tussen gitarist/songschrijver Jim Matheos en zanger Ray Alder, beiden sinds 1987 lid van het fameuze Fates Warning. De overwegend rustige muziek van North Sea Echoes staat echter mijlenver af van de muziek die deze ‘broeders’ eerder samen uitbrachten. De stijl is best lastig vast te pinnen, dus we vragen Alder om te beginnen hoe hij de muziek op het debuutalbum ‘Really Good Terrible Things’ zelf zou omschrijven.

Diederick RR9660   

WHIP

DE ANDERE BAND VAN MICHAEL WILTON

Op 23 februari blaast Michael ‘Whip’ Wilton 62 kaarsjes uit. De ietwat introverte gitarist, die sinds dag één deel uitmaakt van Queensrÿche, zul je niet snel betrappen op een spraakmakende uitspraak. Sinds het vertrek van co-gitarist Chris DeGarmo in 1998 neemt Wilton het leeuwendeel van de gitaarsolo’s van de band uit Seattle voor zijn rekening. Al is Seattle tegenwoordig niet meer de juiste omschrijving als basis van Queensrÿche, aangezien de gitarist al zo’n twee jaar in Florida woonachtig is, net als zanger Todd La Torre en drummer Casey Grillo. Wilton heeft een album opgenomen voor zijn nieuwe band die de titel draagt van zijn roepnaam. We stellen Whip aan jullie voor.

Metal Mike   

WHOM GODS DESTROY

VAN ALLES MEER

Op 15 maart wordt ‘Insanium’ op de nietsvermoedende mensheid losgelaten. Het is een progressief en vooral agressief metalalbum dat de virtuositeit van gitarist Ron ‘Bumblefoot’ Thal en toetsenist Derek Sherinian benadrukt. Met Dino Jelusic aan de microfoon zou je al bijna van een supergroep kunnen spreken. Whom Gods Destroy is geen vervolg op Sons Of Apollo, zo verzekert ons Sherinian via een zoomverbinding, maar de overtreffende trap ervan!

Metal Mike   

JOB FOR A COWBOY

YEE HAW, WE’RE BACK!

Job For A Cowboy was samen met onder meer Whitechapel, All Shall Perish, The Black Dahlia Murder en Despised Icon onderdeel van een heel Noord-Amerikaans peloton aan technische death metalbands dat een jaar of vijftien geleden aan een opmars begon. Sterker nog: de band groeide al snel uit tot één van de vaandeldragers. Na het laatste album ‘Sun Eater’ uit 2014 werd het echter angstvallig stil. Er viel ineens een gat van tien jaar tussen dat album en opvolger ‘Moon Healer’, dat de aanleiding vormt voor een nieuw gesprek met de band, in dit geval vertegenwoordigd door zanger en enig overgebleven origineel bandlid Jonny Davy.

Ype TVS   

NECROPHOBIC

HET SCHEMERGEBIED TUSSEN OUD EN NIEUW

Necrophobic bestaat dit jaar vijfendertig jaar en brengt met ‘In The Twilight Grey’ zijn tiende studioplaat uit. Ondanks die mijlpalen wil de death/black metalband uit Stockholm niks weten van feestelijkheden. „Voor ons telt enkel dat we een nieuw album uitbrengen”, aldus drummer en oerlid Joakim Sterner. Toch blikt hij ook terug. Op veranderingen in de bezetting en op de invloed van het tweede album ‘Darkside’ uit 1997. Maar ook op langlopende samenwerkingen, coversongs en slaapliedjes.

Wouter Dielesen   

MIDNIGHT

PURE, RAUWE ENERGIE

Op 8 maart verschijnt het nieuwe studioalbum ‘Hellish Expectations’ van Midnight, de eenmansband van de Amerikaan Jamie Walters, beter bekend onder zijn pseudoniem Athenar. Al meer dan twintig jaar timmert de man hard aan de weg met zijn uit duizenden herkenbare, energieke mix van speed metal, punk en black metal. Een mooie gelegenheid om eens te bellen met Athenar om eens wat meer over de man te weten te komen.

Wim Strijbosch   

SATURNALIA TEMPLE

NIET VAN DEZE WERELD

De Zweedse muzikant/mysticus Tommy Eriksson is de geestelijk vader van de stoner/doom-entiteit Saturnalia Temple, opgericht in 2006. Op 1 maart verschijnt de vierde langspeler ‘Paradigm Call’. En sinds kort kent de band een compleet nieuwe bezetting. Eriksson vertelt er ons graag meer over.

Wouter Hommel   

BORKNAGAR

VRIJHEID BLIJHEID

Dertig jaar geleden was er een 18-jarig Noors pikkie dat het beter wist. Dat bijdehandje is er nog steeds. Alleen is-ie nu bijna vijftig. Heeft-ie elf albums en een half leven als mastermind van één van Noorwegens meest illustere bands achter de rug. Het gaat natuurlijk over Øystein Garnes Brun. De drijvende kracht achter Borknagar. En nog altijd draait Brun op volle toeren. Weliswaar iets minder hard dan vroeger, maar kwaliteit kost tijd. En kwaliteit levert de koppige maar zachtaardige gitarist nog altijd. ‘Fall’ is een Borknagar-klassieker in de dop. Tijd om – na vijf jaar – weer eens te bellen met de maestro uit Bergen.

Justin Erkens   

BODYFARM

IJZER SMEDEN ALS HET HEET IS

Stellen dat Bodyfarm de wind in de zeilen heeft is een understatement van jewelste. De carrière van de Amersfoortse death metalband gaat namelijk als een speer. Nog geen jaar na het bijzonder succesvolle album ‘Ultimate Abomination’ kondigt opvolger ‘Malicious Ecstasy’ zich al aan. Het veredelde minialbum met vier gloedniewe songs en vijf livetracks verschijnt weliswaar pas op 22 maart, maar we blikken er nu alvast op vooruit met bassist Alex Seegers.

André Verhuysen   

PERIPHERY

BAANBREKERS

Wanneer Periphery optreedt in Tilburg grijpen we de kans om meer te weten te komen over de vernieuwende en toonaangevende Amerikaanse djentmetalband. Gitarist Jake Bowen is onze gesprekspartner. Omdat Periphery in het verleden tijdens hun tournees nog wel eens te kampen heeft gehad met bezettingsproblemen door ziekte of familieomstandigheden, is de eerste vraag hoe het deze tour gaat.

Diederick RR9660