Aardschok april 2024

In de Aardschok van april 2024 lees je alles over:


Bestel hem hierDOOL

EEN THUIS VOOR DWALERS

De vlag hangt er voor de Nederlandse darkrockband DOOL weer goed bij. Eind vorig jaar bracht de formatie rondom Raven van Dorst (zang en gitaar) op de valreep de machtige liveregistratie ‘Visions Of Summerland – Live At Arminius Church Rotterdam’ uit en op 19 april verschijnt het derde studioalbum ‘The Shape Of Fluidity’, de opvolger van ‘Summerland’ (2020). Daarnaast kunnen band en fans zich verheugen op een reeks optredens. Hoog tijd voor Aardschok om bij te praten met Raven, die hartstikke trots is op het nieuwe werkstuk, maar meteen ook vertelt dat de rit ernaartoe niet gemakkelijk is geweest.

Liselotte Hegt   

BALANCE OF POWER

TERUG IN BALANS

Dat na zeventien jaar afwezigheid Balance Of Power ineens weer van zich laat horen, mag best een grote verrassing worden genoemd. Alsof dat nog niet genoeg is heeft de ‘mannenband’ een zangeres aan de microfoon gezet: Hazel Jade Rogers. Met een nieuw album op zak hopen de Engelsen hun positie in de metalscene te heroveren. Maar is dat realistisch?

Ivar de Koning   

RIOT V

HOE MEER RIOT, HOE BETER

Wel beschouwd is het gloednieuwe ‘Mean Streets’ het derde studioalbum van Riot V. Je kunt het echter ook zien als het zeventiende van de legendarische Amerikaanse metalband Riot. Hoe ook zij, ‘Mean Streets’ is een ouderwets flitsende plaat geworden. We praten erover met bassist en manager van de band, Don Van Stavern.

Stan Novak   

KILL THE LIGHTS

DE TWEEDE AANLOOP

Het komt in dit magazine nog steeds regelmatig terug in interviews: de problemen waarmee bands te kampen hadden tijdens de pandemie. Neem bijvoorbeeld Kill The Lights, een band samengesteld uit doorgewinterde muzikanten uit Wales en Noord-Amerika. Hun spetterende debuutalbum ‘The Sinner’ verscheen in het derde kwartaal van 2020, midden in de pandemie, en kon dus niet adequaat onder de aandacht worden gebracht. Het album vol dubbelloops gitaarwerk en fifty-fifty normale zang en screams zal fans van de eerste Meshiaak en vooral Mutiny Within letterijk als muziek in de oren klinken. Met ‘Death Melodies’ staat nu het tweede album in de startblokken. We zoomen met drummer Michael ‘Moose’ Thomas, die in 2015 Bullet For My Valentine verliet om met bekenden uit de metalscene Kill The Lights te starten.

Metal Mike   

SLIPKNOT

LANG ZULLEN ZE LEVEN

Waarschuwing vooraf: het onderstaande bevat confronterende informatie. Niet over de band. Noch de persoon. Maar over een album. Het titelloze debuutalbum van Slipknot is namelijk 25 jaar oud. Een kwart eeuw geleden maakten we voor het eerst kennis met ‘the Nine’. Een bizarre achtbaan zou volgen. Hoge pieken en diepe dalen. Toch staat Slipknot er nog. Het debuutalbum heeft inmiddels de status van een klassieker. Bandleden zijn gegaan, gekomen en overleden. De leeftijd begint ook voor de ‘OG’s’ inmiddels te tellen. Maar rustig aan doen is er niet bij. Integendeel. Eind dit jaar gaat Slipknot de uitdaging aan om het debuutalbum weer naar het podium te brengen. Een integrale show van een legendarisch album. Op 5 december staan de heren in Amsterdam. Aardschok warmt alvast op met Shawn ‘Clown’ Crahan.

Justin Erkens   

VULTURE

HET BEESTJE MOEST EEN NAAM HEBBEN

Als je Google er op naslaat blijkt dat er genoeg Vulture’s zijn om de volières bij Artis mee te vullen. Maar waar de meeste bands met deze naam nooit verder zijn gekomen dan wat halfslachtige pogingen het luchtruim te kiezen, is het de Duitse speed/thrashvariant wel gelukt om majestueus rond te gaan zweven. Op 12 april verschijnt hun vierde album ‘Sentinels’. Gitarist Stefan Castevet vertelt er graag meer over.

Horst Vonberg   

DVNE

SCI-FI OR DIE!

Dat is nog eens een dubbelklapper voor de sciencefictionminnende metalhead: niet alleen scoort ‘Dune: Part Two’ hoge ogen in de bioscoop, maar vervolgens komt de post-metalband Dvne op 19 april nog eens aanzetten met een conceptuele plaat. Dvne is opgestart in Edinburgh door Fransman Victor Vicart. Het vijftal heeft met ‘Voidkind’ een derde langspeler ingeblikt vol progressieve sludge/post-metal met nerdy sciencefictionthema’s. We spreken erover met de zachtaardige bandleider.

Merijn Siben   

HAMFERD

HAASTIGE SPOED IS ZELDEN GOED

Wie fan is van de muziek van het uit de Faeröer afkomstige Hamferð moet over een nodige dosis geduld beschikken. Zat tussen het tweede album ‘Evst’ (2013) en opvolger ‘Támsins Likam’ (2018) al vijf jaar, dit keer hebben de eilanders er nog een jaartje langer over gedaan. Oorzaak: al zijn de zes bandleden goed bevriend met elkaar, over hun muziek kunnen ze uren, of beter gezegd jaren, discussiëren. Gelukkig levert het uiteindelijk wel een prachtig resultaat op, zo bewijst ook weer het nieuwe album ‘Men Guðs Hond Er Sterk’ (vrij vertaald ‘Maar sterk is de hand van god’). Zanger Jón Aldará vertelt er graag meer over.

Anita Boel   

HAMMER KING

KONING, KEIZER, ADMIRAAL

In de categorie kindermetal is de Duitse band Hammer King ondanks vijf albums altijd een beetje onder de radar gebleven. Een schrijnend gebrek aan optredens zal daar zeker debet aan zijn. Maar wees gewaarschuwd: Hammer King komt eindelijk naar je toe! En in de vorm van ‘König Und Kaiser’ is er nu een zesde langspeler. Ook dat nog. Aardschok videobelt erover met bandbaas/zanger/gitarist Patrick Füchs alias Titan Fox.

Renée van der Ster   

ACE FREHLEY

ONDER HOOGSPANNING

Tweeënzeventig jaar is hij inmiddels, de enige échte spaceman die ooit deel uitmaakte van KISS. Maar van een pensioen wil Paul Daniel ‘Ace’ Frehley niet weten. Integendeel, in februari verscheen ‘10.000 Volts’, zijn zesde soloalbum, de twee coverplaten die hij maakte niet eens meegerekend. De gitarist vertelt ons er graag over. En KISS? Ach…

André Verhuysen   

THE VISION BLEAK

DE KUNST VAN HET ONTHAASTEN

De Duitse meesters van de horrormetal laten eindelijk weer van zich horen. Na acht jaar wachten verschijnt ‘Weird Tales’, de opvolger van ‘The Unknown’. Het is bovendien exact twintig jaar na het uitkomen van het debuut ‘The Deathship Had A New Captain’. En The Vision Bleak weet na al die tijd nog steeds te verrassen ‘Weird Tales’ telt slechts één nummer. Uitdagend, meeslepend en zeer dynamisch. „Trends hebben we nooit gevolgd. We zijn altijd onszelf gebleven en doen enkel wat goed voelt. Dat was dit keer het creëren van één lange song, al was het even wachten op het juiste, creatieve moment”, aldus de sympathieke, muzikale alleskunner Markus ‘Schwadorf’ Stock, die samen met drummer Tobias ‘Konstanz’ Schönemann de tweemansfornatie vormt.

Anita Boel   

DEEP PURPLE

DE KLASSIEKER: ‘MACHINE HEAD’

Op 29 maart verschijnt er een deluxe ‘50th Anniversary’-boxset van het album ‘Machine Head’ van Deep Purple. Aanleiding om er aan de hand van Ian Gillan nog eens op terug te blikken. Aardschok belt de inmiddels 78-jarige zanger in zijn woonplaats in Portugal.

André Verhuysen   

MY DYING BRIDE

TRAGER MET DE TIJD

Decennialang bracht het Engelse My Dying Bride met redelijk consequente regelmaat een album uit. Elke twee à drie jaar zag een nieuwe release het levenslicht. De laatste tien jaar is dat schema noodgedwongen veranderd en is het tempo, geheel in stijl van de muziek, fors trager geworden. Binnenkort verschijnt ‘A Mortal Binding’. Maar liefst vier jaar na de voorganger ‘The Ghost Of Orion’. Gitarist Andrew Craighan vertelt wat daar aan voorafgegaan is en hoe het nieuwe album tot stand kwam.

Gerrit Mesker   

DISBELIEF

DE DRAAD WEER OPGEPAKT

Disbelief is een rots in de branding van de Duitse death metal: oerdegelijk, betrouwbaar en nimmer teleurstellend. Met ‘Killing Karma’ is het vijftal alweer toe aan album nummer drie sinds de regelmaat in de productie van de band even stokte vanwege een incomplete bezetting. Aardschok praat met Jagger; hij is sinds de oprichting van de band in 1990 de zanger en inmiddels het enige nog overgebleven oorspronkelijke bandlid.

Ype TVS   

BLAZE OF PERDITION

TERUG NAAR DE BASIS

Begin 2019 kondigde Blaze Of Perdition met trots aan dat het bij Metal Blade Records had getekend. Een jaar later kwam de vijfde langspeler ‘The Harrowing Of Hearts’ uit en zou de band door Europa gaan touren met Dodheimsgard, Bolzer en Matterhorn. Zoals bekend veegde de coronapandemie in één klap alle plannen van de hele (muziek)wereld van tafel. De Polen gingen echter niet bij de pakken neerzitten en hervonden via diverse projecten hun passie voor orthodoxe black metal. Aardschok nam contact op met vocalist Sonneillon om bij te praten.

Wouter Hommel   

INGESTED

WORKING CLASS DEATHCORE

De werkethiek van Ingested dwingt respect af. In achttien bestaansjaren bracht de Britse deathcoreband zeven albums uit. Ook is de groep non-stop on the road. De heren noemen 2023 hun beste jaar tot nu toe, met Amerikaanse, Europese en Australische tours met onder meer Lorna Shore, Cannibal Corpse, Archspire en Devourment. En dan was er ook nog tijd om een nieuw album te maken: ‘The Tide Of Death And Fractured Dreams’, en staat er een Europese headlinetour op het punt van beginnen. „Al het harde werk begint zijn vruchten af te werpen,” concludeert vocalist Jason Evans.

Wouter Dielesen   

SATANIC NORTH

OUDE VOSSEN NIEUWE STREKEN

Satanic North is het geesteskind van Petri Lindroos en Janne Parviainen, die je misschien kent van de Finse folkmetalband Ensiferum. Maar folk is het niet wat er op het titelloze debuut van de Finnen te horen is. Verre van zelfs. Gruizige black metal is wat deze ‘satanic panic’, zoals de band zichzelf graag omschrijft, maakt. Het hele plaatje klopt. Van de ruizige opnamekwaliteit en het duistere artwork, tot de corpsepaint en de boosaardige bijnamen. Petri Lindroos, die onder de onheilspellende naam IIT Caprae bas speelt en de achtergrondvocalen verzorgt in Satanic North, vertelt Aardschok over zijn nieuwe band.

Marlous de Jonge   

ABORTED

GORE GRIEZELBENDE

Sinds de oprichting van de band in 1995 is de bruutste band van de Lage Landen geëvolueerd van een puur Belgisch naar een internationaal gezelschap. De bruutse is Aborted echter nog steeds, getuige het nieuwe album ‘Vault Of Horrors’. Sven de Caluwé is vanaf dag één de kapitein op het schip, al wil hij daar zelf in alle bescheidenheid niets van weten. Binnenkort staat hij dertig jaar aan het roer.

André Verhuysen   

FOLTERKAMMER

PIJN IS FIJN

Folterkammer is een Amerikaans/Zwitsers/Frans ensemble. Het combineert black metal met elementen van barokmuziek, opera, jazz en klassiek tot een boeiende maar verontrustende mix. Op hun tweede album ‘Weibermacht’ put het internationale gezelschap qua inspiratie voornamelijk uit thema’s als BDSM (een vorm van sadomasochisme) en ‘female empowerment’. Na de vraag of gitarist en bandleider Zachary Ezrin (tevens Imperial Triumphant) zou willen voorstellen, steekt de New Yorker meteen van wal.

Wouter Hommel   

IRON MONKEY

ROESTVRIJ IJZER

Is Iron Monkey één van de meest onfortuinlijke bands op aarde? De sludgepioniers uit Nottingham brachten in de jaren negentig de albums ‘Iron Monkey’ en ‘Our Problem’ uit, maar na vijf jaar, een hoop interne ruzies en andere ellende implodeerde de band volledig. Als klap op de vuurpijl overleed in 2002 ook nog eens hun ontzagwekkende frontman Johnny Morrow. Welke Lovecraftiaanse entiteit Iron Monkey heeft gedoemd om in 2017 terug te komen weten we niet, maar zowel reünieplaat ‘9-13’ als gloednieuwe langspeler ‘Spleen & Goad’ zijn het resultaat van een problematische bevalling. Aardschok ging rond de tafel met zanger/gitarist Jim Rushby om over de moeizame totstandkoming ervan te kletsen.

Merijn Siben   

HEADBANGERS PARADE

9 MAART – KLOKGEBOUW – EINDHOVEN

Na een bijzonder geslaagde eerste editie van Headbangers Parade in januari 2023 kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Weliswaar niet in Den Bosch, zoals de vorige keer, maar in Eindhoven. Bijna 3500 bezoekers weten de weg naar het Klokgebouw te vinden, waaronder ook verscheidene Aardschokkers.

Sjak Roks & Merijn Siben   

INTO THE VOID

24 FEBRUARI – EFFENAAR – EINDHOVEN

Het van oorsprong Leeuwardse stoner-, sludge-, heavy psych- en doomfestival Into The Void streek begin 2023 voor het eerst neer in Eindhoven. Dat pakte zo goed uit dat de organisatie besloot voortaan twee edities per jaar te doen, één in de Friese hoofdstad en één in de Effenaar. Die laatste locatie biedt eind februari het podium aan twaalf bands. Die doen de grote en kleine zaal elf uur lang op hun grondvesten trillen. Zo’n elfhonderd bezoekers trillen mee en genieten van de goede organisatie, vette shows en een buitengewoon relaxte sfeer.

Wouter Dielesen & Marlous de Jonge