Aardschok juni 2024

In de Aardschok van juni 2024 lees je alles over:


Bestel hem hierBLACK COUNTRY COMMUNION

VRIJHEID, VOLWASSENHEID, VREDE

Op 14 juni verschijnt het vijfde studioalbum van Black Country Communion. Dat is zowel bewonderenswaardig als opmerkelijk. Bewonderenswaardig omdat de vier muzikanten er elk een drukke eigen carrière op na houden en opmerkelijk vanwege de vele hobbels die deze onvervalste supergroep in het vijftienjarig bestaan is tegengekomen. Hoe het ook zij, de heren Glenn Hughes, Joe Bonamassa, Jason Bonham en Derek Sherinian leveren met ‘V’ een ijzersterk BCC-album af. Aardschok wil er natuurlijk alles van weten en spreekt achtereenvolgens met gitarist Joe Bonamassa en zanger/bassist Glenn Hughes.

Stan Novak   

COBRA THE IMPALER

KARMA IS A BITCH

Twee jaar geleden meldde een nieuwe band zich aan het aardig volgepakte metalfront van België: Cobra The Impaler dropte met ‘Colossal Gods’ een bulldozer van een plaat. Progressieve groovemetal van de hand van gitarist Thijs ‘Tace’ De Cloedt, ook actief in Predatory Void en vroeger Aborted. Zijn nieuwe kindje is ‘Karma Collision’, een langspeler die de elementen van zijn voorganger nog meer verfijnd. Dit allemaal met expertise ingespeeld door drummer/producer Ace Zec, bassist/zanger Michélé De Feudis, frontman Manuel Remmerie en gitarist James Falk. Aardschok gaat rond de tafel met de altijd bezige Tace. Over de nieuwe plaat, de staat van de wereld en artificiële intelligentie.

Merijn Siben   

AXEL RUDI PELL

DU RIECHST SO GUT

Toen Aardschok een jaartje geleden de Duitse gitarist Axel Rudi Pell sprak naar aanleiding van zijn zesde ballads-album, vertelde hij dat hij al heel wat nieuwe ideeën en riffs voor het volgende reguliere album had. Dat verschijnt op 14 juni onder de titel ‘Risen Symbol’. Reden om nu alweer contact op te nemen met Herr Pell.

Sjak Roks   

WITHERFALL

GÉÉN POWER METAL

Als hij twintig jaar eerder geboren was, zou Jake Dreyer in de jaren tachtig zonder twijfel een deal hebben gekregen bij het befaamde Shrapnel-label om een spetterend instrumentaal album te maken. In de tijd waarin hij opgroeide, werden gitaarsolo’s in metal steeds schaarser, maar gelukkig mag je tegenwoordig weer laten horen wat je als snarenbeul in je mars hebt. Zijn talent spatte direct van Witherfalls debuutalbum uit 2017 af en op basis daarvan werd hij al snel ingelijfd bij Iced Earth, voordat die band een vroege dood stierf. Tegenwoordig is Witherfall de belangrijkste prioriteit voor Dreyer. Dat geldt ook voor zijn kompaan, zanger Joseph Michael, die tevens bij cultband Sanctuary aan de microfoon staat. Beide mannen schuiven online aan de praattafel om te vertellen over het gloednieuwe ‘Sounds Of The Forgotten’.

Diederick RR9660   

DEFECTS

MET HART EN ZIEL

Recht uit het hart, daar komt de muziek van het Britse Defects vandaan. Rauw, melodieus en met teksten die je raken. En dat is precies wat frontman Tony Maue wil. Aardschok spreekt met hem over het leven, trauma’s verwerken door middel van muziek en over het feit dat Defects eigenlijk slechts een zijproject had moeten zijn. Toch is er nu een heus debuutalbum: ‘Modern Error’.

Marlous de Jonge   

EVERGREY

DE SCHOONHEID VAN LEEGTE

De zon schijnt, de barbecue staat klaar op zijn terras en Tom S. Englund zit er uiterst relaxed bij. In niets lijkt dit tafereel een connectie te hebben met het nieuwe album ‘Theories Of Emptiness’ van zijn band Evergrey, dat draait om de grote leegte die iedereen in zijn leven wel eens ervaart. De 50-jarige zanger/gitarist is die leegte te boven gekomen en geniet nu van ‘sunny Sweden’.

Ivar De Koning   

SLASH

BLUES BROTHER

Volgend jaar mag de man met de onafscheidelijke hoge hoed en zonnebril weliswaar zestig kaarsjes uitblazen, maar ondertussen is hij drukker dan ooit. Sinds enkele jaren tourt hij weer met Guns N’ Roses en tussendoor maakt hij platen met Myles Kennedy en de Conspirators, waarmee hij momenteel ook de wereldwijde podia afstruint. Tussen al die bedrijven door heeft Slash ook nog ergens tijd gevonden om zijn langverwachte bluesalbum ‘Orgy Of The Damned’ te maken. Die prachtplaat is de aanleiding voor dit gesprek.

Jens Peters   

NESTOR

REBEL YELL

Met het in 2021 verschenen ‘Kids In A Ghost Town’ bracht de Zweedse AOR-band Nestor een uitstekend debuut op de markt. Deze wordt nu gevolgd door het eveneens erg sterke tweede album ‘Teenage Rebel’, dat de hoogtijdagen van de Zweedse melodieuze hardrockscene doet herleven. Een prima nieuwkomer dus, ware het niet dat Nestor al sinds 1989 actief is. Zanger Tobias Gustavsson legt uit hoe het zit.

Sjak Roks   

TERAMAZE

HET BEGIN ALS EINDE

De Australische progmetalformatie Teramaze tourt weinig, met als gevolg dat er veel tijd overblijft om te componeren. De vloed aan albumreleases – vijf stuks tussen 2019 en 2023 – valt dan ook te begrijpen. Dat de kwaliteit niet te lijden heeft onder de kwantiteit bewijst het elfde studioalbum ‘Eli: A Wonderful Fall From Grace’. Het is een zogenaamde ‘prequel’ en vertelt wat zich afspeelde in de periode vóór de gebeurtenissen die op ‘Her Halo’ (2015) en ‘Sorella Minore’ (2021) bezongen werden. Zanger/gitarist Dean Wells licht een en ander toe.

Metal Mike   

EVILDEAD

DE AANHOUDER WINT

Ofschoon EvilDead sinds 1987 drie indrukwekkende albums heeft uitgebracht, kon de thrash metalband nooit de stap zetten naar een groter publiek. De Californiërs hebben bovendien twee keer een langdurige pauze ingelast, wat hun bekendheid natuurlijk ook niet heeft bevorderd. Daarnaast bleek het behouden van een consistente lineup een behoorlijke uitdaging te zijn. Daardoor ziet nu pas het vierde album, getiteld ‘Toxic Grace’, het levenslicht. Gitarist en bandleider Juan Garcia vertelt over de uitdagingen waar EvilDead mee te maken heeft gehad, het nieuwe album en een klein beetje over zijn oude band Abattoir.

Gerrit Mesker   

OR NOT

DE BOOM EN DE APPEL

Bands met slechts twee leden komen niet veel voor, maar het is niet uitzonderlijk. Dat wordt het wel als het duo in kwestie bestaat uit vader en zoon. Helemaal zeldzaam is het als ze al het geld dat binnenkomt rechtstreeks doneren aan het goede doel. Dit is in het kort het verhaal van het debuut ‘Violence & Grace’ van OR NOT, een project van vader Dolf en zoon Daniël Blomhert. Aardschok spreekt met het familiebedrijf om meer te weten te komen over dit bijzondere project.

Horst Vonberg   

BLOODORN

HET BLOED KRUIPT…

Al jaren speelde de 34-jarige Franse gitarist Nils Courbaron (Sirenia, Dropdead Chaos) met het idee om een power metalband de wereld in te helpen. Je raadt het al: de pandemie bood daarvoor de perfecte gelegenheid. Hij vond medestrijders in drummer Michael Brush (Sirenia), bassist Saverio Ferraro (Freedom Call) en zanger Mike Livas (Silent Winter). Het debuut ‘Let The Fury Rise’ is zojuist verschenen.

Renée van der Ster   

Screenshot

HEAVY SOUNDS

GESCHIEDSCHRIJVING VAN EEN METALSTORM

Natuurlijk, op Graspop Metal Meeting en Dynamo Open Air hebben veel meer bands opgetreden, er zijn veel meer bezoekers geweest, er zijn veel meer verhalen over te vertellen. Maar Heavy Sound was de eerste in z’n soort. Een wegbereider voor talloze nakomelingen. En ook al heeft het maar drie jaar bestaan, van 1983 tot en met 1985, geen enkel metalfestival in de Benelux is zo legendarisch als Heavy Sound. Maar Heavy Sound kwam niet uit de lucht vallen, er ging heel veel aan vooraf. Daarover (en meer) gaat het boek ‘Heavy Sounds In The West’, dat op 12 juni verschijnt. Aardschok geeft je alvast een inkijkje.

André Verhuysen   

HELLBUTCHER

OUDE WIJN IN NIEUWE ZAKKEN

Zegt de naam Per Ola Arne Gustafsson je (n)iets? Wellicht ken je hem wel onder zijn artiestennaam Hellbutcher. Hij was de voorman van de band Nifelheim die er in 2022 de brui aan gaf. Onze vriend Hellbutcher wilde echter niet stil blijven zitten en presenteert de wereld nu zijn nieuwe speeltje, opererend onder zijn eigen pseudoniem. Het titelloze debuutalbum gaat muzikaal verder waar Nifelheim was gestopt. Hellbutcher staat dus voor een heerlijke mix van speed en black metal, van het type waarbij extremiteiten hand in hand gaan met melodie. Een nieuwe band met een debuutalbum vraagt natuurlijk om uitleg van de aanstichter des kwaads.

Wim Strijbosch   

DARKTHRONE

DE GOEDE OUDE TIJD

Hoe afgezaagd het ook mag klinken, het Noorse duo Darkthrone behoeft geen introductie meer. Al bijna vier decennia lang bestoken drummer/zanger Fenriz en gitarist/zanger Nocturno Culto de metalwereld immers met hun eigenwijze mix van black metal. Onlangs verscheen langspeler nummer 21 (!) met de naam ‘It Beckons Us All’. Aardschok videobelt met een behoorlijk spraakzame, lichtelijk chaotische en gortdroge Ted Skjellum alias Nocturno Culto. Leest u mee?

Wouter Hommel   

MY DILIGENCE

MUSCLES FROM BRUSSELS

My Diligence is ooit begonnen als stonerrockband en heeft de laatste jaren een bijzondere transformatie doorgaan. Op het album ‘The Matter, Form And Power’ (2022) hoorden we al een voorzichtige mix van post-metal, psych en sludge. Anno 2024 biedt het drietal op het nieuwe ‘DEATH.HORSES.BLACK.’ echter bikkelharde, meeslepende post-metal. We spreken drummer Gabriel Marlier, zanger/gitarist Cédric Fontaine en gitarist François Peeters (gitaar). Over Gojira, bevroren paarden en grootse ambities.

Merijn Siben   

ROCK HARD FESTIVAL

17 T/M 19 MEI – AMPHITHEATER – GELSENKIRCHEN (D)

Voor de eenentwintigste keer is het prachtige Amphitheater in Gelsenkirchen de plaats van handeling voor het jaarlijkse feestje dat wordt georganiseerd door onze collega’s van het Duitse metalmagazine Rock Hard. Het driedaagse festival vindt steevast plaats in het Pinksterweekend en je kunt er donder op zeggen dat het er niet droog blijft. Maar terwijl het in Nederland plaatselijk met bakken uit de hemel valt, blijft Rock Hard dit keer gespaard. Alleen op zondag regent het, maar heel veel stelt het niet voor. En ondanks het feit dat AC/DC op vrijdag zijn wereldtournee uitgerekend elders in Gelsenkirchen aftrapt, zijn de gebruikelijke zevenduizend bezoekers gewoon weer van de partij. Aardschok vanzelfsprekend ook.

Wim Strijbosch & Metal Mike   

ROADBURN

18 T/M 21 APRIL – DIVERSE LOCATIES – TILBURG

De afgelopen jaren was er een hoop te doen om Roadburn. Het van oorsprong stonergerelateerde festival maakte een transformatie door die veel fans van het oude uur tegen de borst stootte. Het experiment bleek echter geslaagd; Roadburn 2023 werd er dankzij veel muzikale ontdekkingen en een avontuurlijke affiche eentje voor de boeken. Dit jaar wordt daar nog een stapje verder in gezet, met ruimte voor darkfolk, noise, ambient en zelfs hiphop. Voor de ‘heavy’ liefhebber geen reden om te treuren, want er zitten meer metalkrenten in de Roadburn-pap dan vorig jaar. Genoeg voor Aardschok om uitgebreid verslag te doen.

Merijn Siben