20 Jaar Aardschok
In januari 1986 verschijnt namelijk het februarinummer van Aardschok/Metal Hammer oftewel AMH 2/86. Van de oude vertrouwde Aardschok is niet veel overgebleven… De AMH is maar liefst 94 pagina’s dik, de oplage is vergroot naar 27.500 (!) stuks, ligt bij zo’n vijfduizend tijdschriftenwinkels, is grotendeels in kleur en heeft grote posters in het hart. Tot zover het goede nieuws.
De inhoud laat echter te wensen over. AMH wordt namelijk in Duitsland geproduceerd. Dus ook het zetwerk van de getypte Nederlandse artikelen wordt door een Duits zetbedrijf verwerkt. Honderden zetfouten sluipen daardoor de AMH in. Een euvel dat maar langzaamaan verholpen wordt. Wonder boven wonder verkoopt die eerste AMH 17.000 keer in Nederland. Wow, wat had Aardschok in z’n uppie kunnen bereiken als het een kapitaalkrachtige uitgever achter zich had gehad…
Zowel Aardschok als Metal Hammer onderschatten de hoeveelheid werk die de samenwerking met zich meebrengt. Voor het eerst voelen we de druk van de deadline. Vaak wordt er zestig uur achter elkaar gewerkt om de AMH op tijd klaar te hebben, met de nodige fouten als resultaat. De beloofde inhoudelijke vrijheid valt trouwens ook tegen. Doordat beide bladen diverse kleurenkaterns delen, moeten vaak stompzinnige Duitse artikelen vertaald worden. Artikelen van bands die in Nederland geen hond interesseert. De smaak van de Duitse en Nederlandse metalfan ligt duidelijk verder van elkaar dan verwacht.
Dit probleem wordt nog groter als een jaar later ook de Engelse Metal Hammer in het productieproces meegenomen wordt. Toch begint Aardschok langzaam maar zeker meer grip op de nieuwe situatie te krijgen. Alleen de kleurige lay-outs die in Duitsland vervaardigd worden zorgen er wel voor dat we in Nederland steeds ‘Kizz-artikelen’ voorgeschoteld krijgen omdat die gehaakte ‘s-jes’ in Duitsland niet gedrukt mogen worden.
De Aardschokdag raakt door constant afstel en uitstel in de vergetelheid. In AMH 6/86 kun je er echter weer iets over lezen. Op 20 april spelen in een uitverkocht Karregat namelijk Agent Steel, Helloween, Laaz Rockit, Avalon en headliner King Diamond, die z’n gelijknamige band voor het eerst laat optreden. Vooral Laaz Rockit laat op deze mini-Aardschokdag een uitstekende indruk achter en zal na dit optreden regelmatig Nederland aandoen voor een toer. Op de voorkant prijkt de spreuk ‘speciale niet-radioactieve uitgave!’. Dit als reactie op de kernramp in Tsjernobyl, waardoor West-Europa ook ’s nachts volop gloeit.
In het vakantienummer verschijnt voor het eerst de rubriek Black/Speed/Death/Thrash, waarin Thanatos-gitarist Stefan Gebédy de hardste bands van het metalgenre aan ons voorstelt. Een indicatie dat de hardrock in meerdere stromingen uiteen begint te vallen.
Door het dubbelnummer kan ondergetekende van een werkvakantie genieten. Na de 127 graden Fahrenheit tijdens het Texxas Jam festival in Dallas voert het snoepreisje me naar Metallica dat als support van de Ozzy Osbourne-toer voor het eerst in de grote arena’s van Amerika speelt. In Evansville zie ik James met z’n skateboard een heuvel afdalen. Een minuut later staat hij naast me met een pols waar een afgebroken bot doorheen steekt. De vakantiefoto’s staan in AMH 9/86.
Inmiddels wordt met Mojo Concerts weer aan een Aardschokdag gewerkt. 26 oktober 1986 is de datum en headliner Metallica zal vergezeld worden door Anthrax en Slayer. De Aardschokdag zal echter niet plaatsvinden, maar daarover dadelijk meer.
AMH 10/86 is een verrassing, vooral voor ons, vanwege het iets grotere formaat. Dat hadden die ‘rotmoffen’ ons wel even mogen meedelen . Dat blad past dus niet in de ‘oude’ AMH-enveloppen. Leuk als je die dan naar jouw vierduizend abonnees wilt sturen…
In het hart van het blad voor het eerst de Aardschokspecial; een 16 pagina’s tellend katern dat puur voor onze Nederlandse en Belgische lezers samengesteld wordt. Vandaar ook de nieuwe rubriek Liftend Door Hardrockend België door onze Belgische medewerker Alois Ooms.