1986 – 1987

20 Jaar Aardschok

Het verslag van het eerste Dynamo Open Air-festival komt er met één pagina maar bekaaid vanaf. Het artikel van Crimson Glory moet enkele minuten voor de deadline aangepast worden, omdat de bandleden opeens besloten hebben om met maskers op te gaan treden. Met Typ-X worden hun gezichten wit gemaakt…
De Aardschokdag wordt enkele weken van tevoren afgelast. Bij een ongeluk met de toerbus van Metallica op 27 september in Scandinavië komt de bassist van de headliner, Cliff Burton, om het leven.

Positief voor de hardrockers is dat we er weer een hardrockprogramma bij hebben: Vara’s Vuurwerk met ‘hardrockfan’ bij uitstek Henk Westbroek, zanger van het Goede Doel. Het programma zal trouwens na twee jaar uit de ether verdwijnen.

Eerder dan verwacht, namelijk op 8 februari 1987 is er dan toch de Aardschokdag. Metallica (met nieuweling Newsted), Anthrax, Metal Church, Crimson Glory, Laaz Rockit en Celtic Frost spelen in de Vee, eh…., IJsselhal.. Een uitgebreid verslag met reusachtige poster staat in AMH 3/87.

Cover AMH0187 [58 kb] Cover AMH0287 [55 kb] Cover AMH0387 [63 kb] Cover AMH0487 [62 kb]

In AMH 4/87 staat een verslag van het Aardschokfeest. Ferry Bovet heeft zowat alle Nederlandse hardrockmuzikanten naar Den Haag gelokt om aan een jamsessie mee te doen. In de poppoll beslist Metallica de tweestrijd met Iron Maiden voor het eerst in zijn voordeel.

Op 27 maart is Aardschok samen met zo’n 150 hardrockfans in het stadhuis van Eindhoven aanwezig, alwaar de gemeente een besluit moet nemen of een tweede Dynamo Open Air-festival georganiseerd mag worden. Het resultaat zal bekend zijn. Het verslag staat in AMH 5/87, waarin ook een tegoedbon staat, om de op dat moment onbekende band Tesla met korting in het Amsterdamse Paradiso te kunnen bekijken. Op de Texxas Jam ben ik getuige van het eerste Whitesnake-optreden met ‘onze’ Adje Vandenberg, het begin van een ongelofelijke zegereeks van die groep.

In het zomernummer van AMH, 112 pagina’s dik, staat een verslag van het tweede DOA-festival, met Testament en Stryper als kopstukken.
In AMH 10/87 een twee pagina’s vullende lijst met alle hardrock-albums die op CD verschenen zijn! Langzaam maar zeker verdringt de CD het vinyl. Maar het zal nog tot mei 1991 duren eerdat Aardschok bij de albumbesprekingen het woord ceedee naast elpee zet. De ‘Garage Days Re-Revisited-EP’ van Metallica haalt plaats 54 in de Tros Top 100. Een teken dat die groep onze muziek ook commercieel tot een succes kan brengen.

Cover AMH0587 [62 kb] Cover AMH0687 [65 kb] Cover AMH0787 [64 kb] Cover AMH0987 [62 kb] Cover AMH1087 [61 kb]

Op de achtergrond raakt de Duitse uitgever van Metal Hammer, Jürgen Wigginghaus, in de problemen. Door diverse foute investeringen gaat de Duitse Metal Hammer namelijk zowat failliet. Een grote Zwitserse uitgever koopt de schulden af en sluit een vijf jaar durend contract. Metal Hammer kan op de oude voet verder gaan. Jürgen houdt wel het recht om z’n buitenlandse tijdschriften – naast de Engelse Metal Hammer zijn er inmiddels een Griekse, Poolse, Franse, Italiaanse, en Russische versie – te blijven produceren. De nieuwe situatie betekent dat Aardschok een nieuw contract met Metal Hammer moet afsluiten.