De Aardschok in Augustus / September 2000

In de Aardschok van Augustus / September 2000 lees je alles over:
ROB HALFORD, SLAYER, GAMMA RAY, THE GATHERING, SOULFLY, KING DIAMOND, FATES WARNING, GRASPOP, WÂLDROCK, BOSPOP


ROB HALFORD


Michael Jackson, het Amerikaanse wonder van de plastische chirurgie, kroonde zichzelf ooit tot de King of Pop. Rob Halford, ook al geen voorbeeld van vleesgeworden valse bescheidenheid, heeft zichzelf inmiddels uitgeroepen tot God of Metal. Wie zijn wij – eenvoudige stervelingen – om hem die Goddelijke status te betwisten? Hij is een zanger met een zeldzaam charisma en beschikt over de meest herkenbare stem uit de heavy metal. Bovendien is zijn oude band Judas Priest de grote inspiratiebron voor de honderden power metalbands die op dit moment hengelen naar erkenning en onsterfelijkheid. Na jaren wat rondgedwaald te hebben is Zijne Kaalhoofdigheid weer terug aan het front, met – gok ik voorzichtig – de metalplaat van het jaar 2000: ‘Resurrection’. Aardschok sprak met hem over die nieuwe CD, maar viste ook naar de kansen op zijn terugkeer naar Judas Priest. En dat leverde enkele verrassende uitspraken op.


SLAYER


Het was oorspronkelijk de bedoeling dat boven dit artikel de kop ‘Alles over de nieuwe CD!’ zou prijken. Een doel dat dit voorjaar al gerust kon worden bijgesteld tot ‘Nieuw album in aantocht’. Kort voor de optredens op Graspop en Wâldrock werd bekend dat zelfs de aangekondigde release in oktober 2000 er niet meer inzat. Een ieder die de carrière van Slayer heeft gevolgd, weet dat de Amerikaanse thrashband in het verleden wel eens vaker op zich heeft laten wachten. Ook de release van voorgaande albums liep telkens een flinke vertraging op en de band keek daarbij zelden op een paar maanden. Desondanks ben ik weer enigszins verbaasd als gitarist Kerry King backstage op Wâldrock zonder blikken of blozen bevestigt dat Slayer inderdaad pas één nummer helemaal klaar heeft en dat een nieuw album dan ook zeker niet voor februari 2001 (!) het levenslicht zal zien. Onder het motto ‘Motörhead begint toch pas over twintig minuten’, is de achter ijsmuts en diepzwarte baard verscholen gitarist graag bereid om een stel hardnekkige geruchten rond zijn band te ontzenuwen.


GAMMA RAY


De Duitse band Gamma Ray timmert dit jaar precies een vol decennium aan de weg. En dat moet natuurlijk gevierd worden. Maar hoe, vroeg de baas van de band, Kai Hansen, zich een tijdje geleden af. Een live-CD? Daar was er al een van. Een verzamel-CD? Dat vond de gitarist toch ook wat voorspelbaar. Na enig piekeren kwam Kai Hansen op het idee om een compilatie samen te stellen bestaande uit grotendeels opnieuw opgenomen Gamma Ray-nummers. De plaat kwam heel democratisch tot stand: fans konden via internet stemmen over de nummers die op de dubbel-CD terecht moesten komen. Het resultaat, ‘Blast From The Past’, oogt en klinkt prachtig.


THE GATHERING


The Gathering kwam met het vorige studio-album ‘How To Measure A Planet’ magertjes door de soundcheck en werd in het algemeen stevig door de mangel gehaald. Dat het nieuwe juweeltje ‘If_Then_Else’ vorige maand op de eerste plaats van onze soundcheck belandde is een regelrechte revanche te noemen. “Een stunt! Vooral omdat toen gesuggereerd werd dat The Gathering misschien niet meer besproken moest worden, omdat zelfs een K’s Choice nog harder klinkt. Daar moeten sommige mensen nu maar eens over nadenken”, is de reactie van drummer Hans Rutten. Op het kantoor van distributeur Suburban heb ik een moment van bezinning met de praatlustige drummer, zangeres Anneke van Giersbergen en bassist Hugo Prinsen Geerligs.


SOULFLY


‘Primitive’ heet de tweede van Soulfly, een album waarop Max en consorten teruggrijpen naar het primitieve van ‘Roots’. Een album waarop de band experimenteert met verschillende stijlen, zoals reggae, pop, hiphop en R&B. Een album geproduceerd door Toby Wright en waarop een groot aantal vrienden van de partij zijn, zoals Chino Moreno (Deftones), Sean Lennon, Tom Araya (Slayer), Corey Taylor (Slipknot), Grady Avenall (Will Haven) en zelfs drie rappers. Met opgeheven hoofd vertelt Max Cavalera dat muzikale veranderingen noodzakelijk waren en precies in het strijdplan pasten wat hij voor ogen had. Met een aangepaste line-up is Soulfly klaar voor het volgende gevecht.


KING DIAMOND


Hoe neem je de telefoon op, als je artiestennaam ‘King Diamond’ is? De Deense zanger ging dat probleem acht jaar geleden handig uit de weg, toen hij zich, ongetwijfeld om totaal andere redenen, voorgoed in Dallas, Texas vestigde. Immers, in Engelstalige landen beantwoordt men een rinkelende telefoon doorgaans met een vragend ‘Hello?’, zodat King de vraag of ik inderdaad de legendarische King Diamond-zanger aan de lijn heb, vervolgens alleen nog maar met een schools ‘Yes, speaking!’ hoeft te beantwoorden. We bellen de jarenlange, ooit eenzame voorvechter van de corpse paint natuurlijk, om meer te weten te komen over zijn gloednieuwe solo-album ‘House Of God’. Een CD waarvan de Europese muziekpers terecht roept dat het de beste King Diamond-CD sinds jaren is.


FATES WARNING


Tussen het briljante ‘A Pleasant Shade Of Gray’ en het nieuwe, uitstekende album ‘Disconnected’ zit een gapend gat van drie jaar. Een periode waarin enkele bandleden wel afzonderlijk van zich lieten horen. Zanger Ray Alder en bassist Joey Vera gooiden ziel en zaligheid in hun project Engine, terwijl bandleider/gitarist Jim Matheos rustig zijn tweede solo-CD ‘Away With Words’ in elkaar knutselde.


GRASPOP


Nog nooit liepen er zoveel mensen met de enige, echte, blauwe Graspop-geteste Aardschok-poncho over het terrein van dit gezellige, Belgische festival. Alhoewel, vorig jaar liet de regen zich ook al van zijn beste kant zien. Echter, met zo’n fantastische line-up als dit jaar maakt een drupje regen meer of minder ook niet meer uit. Maar liefst 19.000 bezoekers trotseerden het slechte weer en trokken naar Dessel, waaronder natuurlijk een flinke Aardschok-delegatie: de redacteuren René Veerkamp (RV), Eric van den Hurk (EvdH), Robbie Woning (RW), Ron van Hal (RvH), Alain Bo-gaert (AB), Dennis Verboven (DV), Anita Luderer (AL) en Onno Cro-Mag (OC) en de fotografen Stefan Schipper (SS), Ralf Collaris (RC) en Pascal Meulenberg (PM).


WÂLDROCK


“Dit jaar is het de tiende keer datWâldrock zich op de harde muziek stort.De eerste drie edities van dit festival, dat in 1988 voor het eerst werd gehouden, kenden een brede programmering van vooral Nederlandse bands. Maar het aantal toeschouwers was maar niet boven de 1500 uit te tillen. Tot de organisatie in 1991 besloot om het roer om te gooien. Met de Braziliaanse band Sepultura als hoofdact slaagde dat ook nog”, constateerde de Leeuwarden Courant in de bijlage van 29 juni jl. tot zijn grote verbazing. Als doorgewinterde hardrockfans kunnen wij dat natuurlijk wel begrijpen. Ook dit jaar zijn we weer met zo’n achtduizend gelijkgezinden op het festival afgekomen. Evenals vorig jaar probeert de regen roet in het eten te gooien, maar de weergoden is het geenszins gelukt om ons Friese feestje te verpesten. Robbie Woning (RW) en Arold Pietersma (AP) doen verslag. Silvy Roos is verantwoordelijk voor de plaatjes.


BOSPOP


De line-up van deze twintigste editie van Bospop heeft menig rock- en metalfan er toe gezet om naar Weert af te reizen. Ondanks het feit dat ZZ Top en Fates Warning verstek moesten laten gaan (en het regende voor de verandering ook weer eens), hebben we ons prima vermaakt met de bands die wel naar Limburg zijn gekomen. Wij waren natuurlijk ook aanwezig om verslag te doen. Martien Koolen (MK) en Anita Luderer (AL) namen het hoofdpodium voor hun rekening, Liselotte Hegt (LH) droeg de zorg voor de rocktent. De plaatjes komen ditmaal van Ralf Collaris (rocktent) en Silvy Roos (hoofdpodium).