De Aardschok in Juli 2002

In de Aardschok van Juli 2002 lees je alles over:
101 SOUTH , 36 CRAZYFISTS, AMARAN, ARACHNES, BAD COMPANY, BEYOND THE EMBRACE, DARKANE, DEGRADATION, DESTRÖYER 666, DISSENTER, DREADLOCK PUSSY, ENGINE, FLAW, FREEDOM CALL, H20, HIGH ON FIRE, IN FLAMES, KILLSWITCH ENGAGE, MANOWAR, THE MIGHTY MIGHTY BOSSTONES, MINISTRY, MUSHROOMHEAD, NINNGHIZHIDDA, NO USE FOR A NAME, OTEP, OZZFEST 2002, PAPA ROACH, PINKPOP, RITUAL CARNAGE, SALIVA, EEN SOUNDTRACK VAN DE MANNEN VAN SEPULTURA, SIRENIA, SLAYER, SMELLS LIKE TEEN SPIRIT IV, SOULFLY, TERROR 2000, THE DEAL, ON FIRE, VADER, WARHAMMER, W.A.S.P.


101 SOUTH

DE CARRIERE VAN ROGER SCOTT CRAIG

André Methorst
Roger Scott Craig is voor velen een onbekende. Toch draait deze toetsenist al een dikke dertig jaar mee in de muziekwereld. In de vorige Aardschok kon je al een interview lezen met Roger (en Larry Greene) naar aanleiding van de nieuwe Harlan Cage-CD. Onlangs verscheen het nieuwe album van Roger’s andere project 101 South (‘Roll Of The Dice’), een van de beste AOR-CD’s van de laatste jaren. In vogelvlucht doorlopen we het leven van Roger, en dan wordt duidelijk dat deze man een indrukwekkende carrière achter de rug heeft.


36 CRAZYFISTS

DE ALASKA-OREGON CONNECTIE

Gerd Jan Vleugels
Alaska is niet bepaald een plek die bekend staat om zijn vele talentvolle nu metalbands. Gekenmerkt door een ijzig klimaat en weinig daglicht bezigt een deel van de bevolking zich nog steeds met het fokken van rendieren. Niettemin heeft de stad Anchorage het verrassende 36 Crazyfists voortgebracht, vernoemd naar de uit 1972 stammende film met in de hoofdrol Jackie Chan. Vijf jaar geleden verhuisde de band echter naar Portland in de hoop wat meer te kunnen optreden. Via zanger Steev Esquivel van Skinlab kwam de band in contact met Roadrunner dat de band uit de anonimiteit haalde. Zanger Brock vertelt.


AMARAN

BRUTE METAL MET EEN SOFT RANDJE

Anita Boel
Het Franse Listenable Records is duidelijk zijn horizon aan het verbreden. Bracht het label ons enkele maanden geleden nog het debuut van Pale Forest, ditmaal is het de uit Denemarken afkomstige band Amaran waarmee Listenable ons weet te verrassen. Geen snoeihard, extreem Veerkamp-materiaal, maar muziek die vooral de vrouwelijke Aardschok-Soundcheckers bleek aan te spreken. Tijd voor een klein telefonisch onderhoud met gitarist Kari Kainulainen.


ARACHNES

‘DE MENSHEID MOET NOG EEN HOOP LEREN’

Liselotte Hegt
De broertjes Enzo (zang) en Frank (gitaar) Caruso zijn het creatieve brein achter het Italiaanse Arachnes. Vorige maand bracht het duo samen met hun maten Paolo Giani (bas) en Jaco (drums) de derde langspeler ‘Apocalypse’ uit. Nu lijken Italië en power metal met neoklassieke franje tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van huis uit zijn de Italianen natuurlijk opgegroeid in een neoklassieke cultuur en die tierelantijntjes sijpelen overdadig door in allerhande kunstvormen. Pracht en praal of niet, Enzo is uiterst tevreden met het nieuwe album en de huidige situatie waarin de band verkeert.


BAD COMPANY

PAUL RODGERS IN GOED GEZELSCHAP

Robert Haagsma
Eind mei verscheen de Bad Company live-CD ‘Merchants Of Cool’, die inmiddels gezelschap heeft gekregen van een DVD met dezelfde titel. De documenten, met daarop alle klassiekers van Bad Company, laten horen dat Paul Rodgers nog altijd over een van de mooiste stemmen in de hardrock beschikt. De zanger zit dan ook nog vol plannen. „Ik kom tijd te kort om al mijn ambities te verwezenlijken.”


BEYOND THE EMBRACE

FANS IN HART EN NIEREN

Liselotte Hegt
Je bent amper twintig en je begint je eerste bandje. Nadat je al je spaarcenten in rook ziet opgaan en alle hoop hebt opgegeven, omdat geen enkele platenbaas op de tevergeefs in veelvoud rondgestuurde ‘press kit’ reageert, wandelt geheel onverwachts een afgevaardigde van Metal Blade binnen. De man is onder de indruk en voordat je er erg in hebt, heb je toch nog een platencontract op zak en ligt twee jaar na oprichting je eerste CD wereldwijd in de winkels. Het is een natte jongensdroom die voor Shawn Gallagher, zanger/toetsenist van het Amerikaanse Beyond The Embrace, is uitgekomen.


DARKANE

STUDIOREPORT

Roman Hödl
Een select groepje journalisten heeft een week na het Ozzfest-gebeuren in Nijmegen de eer om naar Helsingborg in Zweden af te reizen, om daar naar de nieuwe CD van Darkane te luisteren. De opnames voor dit alweer derde album zijn zojuist afgesloten. Op gitarist Klas Ideberg na, die als geluidsman voor Soilwork in Amerika onderweg is, zijn alle bandleden persoonlijk aanwezig om de eerste reacties van de internationale pers te peilen. Er heerst een relaxte sfeer, en onder het genot van een natje en een droogje kunnen alle aanwezigen naar de nieuwe CD van Darkane luisteren. Het album draagt de titel ‘Expanding Senses’ en komt halverwege augustus uit.


DEGRADATION

BRENGT DUITSE SCENE WEER TOT LEVEN

Onno Cro-Mag
Het is de laatste jaren rustig geweest in de Duitse hardcorescene. Nog maar zelden kwam er een aardige CD bovendrijven. Het tij lijkt echter te keren in 2002, want bands als Repulse, Sidekick en het geweldige Degradation maken indruk. Vooral het album van laatstgenoemde, ‘Homeward Bound’, is een brok graniet en al weken een van mijn favoriete bands. Vergelijkingen met Judge en Slapshot lijken gedateerd, maar het is zeker bevredigend dat deze band die stijl van hardcore overtuigend weet neer te zetten. Een gesprek met gitarist Ingo.


DESTRÖYER 666

OVERAL EN NERGENS

Roman Hödl
Onlangs verscheen met ‘Cold Steel … For An Iron Age’ de alweer derde CD van het Australische Deströyer 666. De band rond ex-Bestial Warlust bandlid K.K. Warslut is ruim een jaar geleden naar Europa verkast en is nu, na even in Duitsland te hebben gebivakkeerd, in Nederland komen wonen om zijn metalen kruistocht voort te zetten. Het verkondigen van de nihilistische boodschap lukt aardig, want de band heeft de afgelopen maanden op bijna alle belangrijke concerten en festivals gestaan. Even bijpraten met zanger Keith over het ontstaan van de nieuwe CD en over wat andere belangrijke zaken is dus wel op zijn plaats.


DISSENTER

ONTSTAAN DOOR EEN KERNRAMP!?

Stephan Gebédi
Aan de constante stroom van kwaliteits-death metalbands uit Polen lijkt maar geen einde te komen. Ik vroeg aan Dissenter-drummer Mlody wat de Poolse kindertjes tegenwoordig te eten krijgen… death metalvitamines of zo? Of worden ze soms op school gedwongen een death metalband op te richten? Mlody kwam met een andere verklaring op de proppen.


DREADLOCK PUSSY

ZONNIGE ZONDE

Gerd Jan Vleugels
Het debuut ‘Sharp Instead’ betekende een onverwachte doorbraak voor het uit Roermond afkomstige Dreadlock Pussy. Tot grote verrassing van de bandleden zelf groeide de Limburgse formatie uit tot de eerste Nederlandse nu metalband van formaat. Op de vorig jaar verschenen EP ‘Middles’ gaf Dreadlock Pussy blijk van een enorme groei in compositorisch en productioneel opzicht. De overgangsplaat bleek een voorbode van wat nog komen ging, want met de nieuwe langspeler ‘Tsumi’ komt de formatie nog diverser en gerijpter voor de dag. In deze Aardschok het eerste deel van het gesprek dat ondergetekende met zanger Pat en gitarist bART had.


ENGINE

MEER TEXTUUR EN DIVERSITEIT

Liselotte Hegt
Engine, het hobbybandje van Fates Warning-frontman Ray Alder en Agent Steel-gitarist Bernie Versailles maakte in 1999 een klapper van een debuut. De muziek stond haaks op wat de heren in hun dagelijkse muzikale leven fabriceerden, maar hun moderne, groovy metal klonk als een dijk. Het optreden tijdens D.O.A. later dat jaar bevestigde dat er interesse in Engine was, echter vanwege andere verplichtingen glipte de band al snel naar de achtergrond. Het is nu drie jaar later, wanneer de heren met de langverwachte opvolger aankomen, alleen heeft ‘Superholic’ op het eerste gehoor toch niet die impact die het gelijknamige debuut wel had. Het is echter een kwestie van doorzettingsvermogen, waarna het album begint te groeien en er zich vervolgens toch hele puike nummers ontvouwen. Spreekbuis Bernie Versailles is het daar mee eens.


FLAW

EERLIJKHEID EN BOERENSLIMHEID UIT KENTUCKY

René Vanes
Louisville, Kentucky telt eigenlijk voor geen meter mee op de muzikale rockkaart. En op het gebied van weldenkende, slimme en eerlijke muzikanten, kom je in de Amerikaanse cowboy- en boerenstaat al helemaal in je eentje te staan. Er zijn echter altijd uitzonderingen op de stringente regel. Flaw is er zo een.


FREEDOM CALL

HET EINDE VAN DE TARAGON

Liselotte Hegt
Met het nieuwe, derde album ‘Eternity’ komt er een einde aan de fantasiereeks Taragon, een spannend verzinsel van Freedom Call. Op het debuut ‘Stairway To Fairyland’ (1999) introduceerde deze Duitse formatie op bombastische wijze de overlevenden van de eens zo bloeiende Taragon-bevolking, die in complete armoede waren achtergebleven na overmeestering door de krijgsmacht van de duisternis. Er volgt een zoektocht naar een nieuw land, dat eindigt bij de poorten van ‘Fairyland’, hun nieuwe wereld. Ondanks dat zanger/gitarist Chris Bay tijdens dit interview benadrukt dat het verhalende aspect op de tweede plaats staat, voltrekken er zich de meest fantasierijke avonturen, met uitgewerkte personages, decors, een held en een slechterik op de plaatwerken van deze relatief jonge groep. Op het tweede album ‘Crystal Empire’ (2000) ontketent zich ook nog een heftige speurtocht naar en een strijd om de vier ‘Ogen van de Wereld’, ofwel stenen die samen bijzondere magische krachten bezitten en de vinder tot de heerser van de wereld maakt. Op dergelijke ingrediënten kan natuurlijk eindeloos worden voortgeborduurd, maar Freedom Call heeft besloten om aan dit hoofdstuk een einde te breien.


H20

EUROPA BLIJFT BELANGRIJK

Onno Cro-Mag
Het is een tijdje stil geweest rondom H2O. Dat ligt vooral aan het feit dat het laatste album ‘Go’ nooit echt is uitgebracht in Europa. Natuurlijk heeft de ware liefhebber de CD inmiddels bemachtigd via internet of via import, maar het blijft een apart verhaal dat die CD via Mercury nooit voor een normale prijs in de winkel heeft gelegen. De band maakt deel uit van de Deconstruction toer. Na het optreden midden op de bill (tot mijn verbazing) pakt zanger Toby Morse gretig de kans om zijn Europese fans het een en ander uit te leggen.


HIGH ON FIRE

EEN TRIO OP OORLOGSPAD

Stan Novak
Het uit de Bay Area afkomstige High On Fire heeft aan de term power trio een nieuwe dimensie gegeven. Luister maar eens naar de twee albums ‘The Art Of Self Defense’ en ‘Surrounded By Thieves’ die vrij recent uitkwamen. De bulderende mix van black, thrash en doom metal laat namelijk weinig aan de verbeelding over. Dit trio is duidelijk op oorlogspad en heeft slechts een enkele missie; het prediken van echte metal.


IN FLAMES

STUDIO REPORT

Robbie Woning
Vraag: hebben wij trek om in Gothenburg al vast het nieuwe album van In Flames te komen beluisteren? Antwoord: natuurlijk! We zijn tenslotte zeer benieuwd in welke richting de bekendste Zweedse melodieuze death metalband zich sinds het album ‘Clayman’ (2000) heeft ontwikkeld. Gaat de opvolger ‘Reroute To Remain’ opnieuw toegankelijker klinken of heeft de band aan de vooravond van de Amerikaanse toer met Slayer en Soulfly toch weer voor een hardere, meer agressieve benadering gekozen? Aardschok vloog naar Zweden en brengt verslag uit.


KILLSWITCH ENGAGE

METAL MET DIEPGANG

Roman Hödl
Het Amerikaanse Killswitch Engage heeft vorige maand met haar CD ‘Alive Or Just Breathing’ een dijk van een plaat afgeleverd. Op dit moment wordt door vrijwel de gehele Europese pers het album met veel lof ontvangen. Niet zo verwonderlijk, want de vijf mannen uit de staat Massachusetts creëren op hun tweede langspeler een explosief muzikaal mengsel van thrash, hardcore en nu metal, dat met kop en schouders boven een hoop andere releases uitsteekt. Omdat de band vernieuwend bezig is en bij ons voor de meesten nog een onbeschreven blad, volgt hier een interview met zanger Jesse Leach.


MANOWAR

NIET KAPOT TE KRIJGEN!!!

Onno Cro-Mag
Als je over Manowar praat dan ontmoet je voor- en tegenstanders. De voorstanders zijn vanaf het begin fanatiek fan. Zij kunnen hun hart weer ophalen bij het geweldige, nieuwe studioalbum ‘Warriors Of The World’. De tegenstander moet echter niets hebben van de clichéboodschap en het imago van Manowar en kan weinig met de ‘true metal’ van deze grootheid uit de metalgeschiedenis. Ondanks de kritiek gaat Manowar zonder schroom weer heftig te keer op deze nieuwe CD, alhoewel de band met songs als „Nessun Dorma” en „An American Trilogy” een ander geluid laat horen.


THE MIGHTY MIGHTY BOSSTONES

NORMAAL GEBLEVEN

Onno Cro-Mag
In 1991 is in Boston iets moois geboren. Uit de resten van de hardcore-acts SSD en GangGreen ontstaat The Mighty Mighty Bosstones. De mix tussen hardcore, punk en ska slaat in als een bom. Al vlug maakt de act naam in de undergroundscene van Boston. Binnen enkele jaren wordt het virus verspreid en na wat singles op Taang Records lijkt het succes van deze 7-koppige formatie niet meer te stoppen. Na een spetterend optreden in 013 in Tilburg spreek ik met frontman Dicky Barret die later gezelschap krijgt van medeoprichter Joe Gittleman, de voormalige GangGreen-bassist.


MINISTRY

„IK HEB WEKEN IN EEN KOGELVRIJ VEST RONDGELOPEN!”

Robert Haagsma
Onlangs gaf de Amerikaanse band Ministry een welkom teken van leven in de vorm van de live-CD en DVD ‘Sphinctour’, die tegelijkertijd op 8 april verschenen. De schijfjes bieden een verslag van de wereldtournee van 1996. Ministry trad zestig keer op in elf verschillende landen ter promotie van het ‘Filth Pig’-album.


MUSHROOMHEAD

DE SCHADUWKANT VAN INTELLIGENTIE

René Vanes
Wie niet beter weet, heeft zijn conclusie al klaarliggen: het uit Cleveland afkomstige Mushroomhead is de commerciële ‘bandwagonjumper’ op het succes van Slipknot. Gooi wat mensen in een groep, maskers op en doorraggen maar. Zo eenvoudig ligt het niet, althans niet bij Mushroomhead. Tijdens een hectische dag backstage op het Ozzfest in Nijmegen legt drummer Skinny uit hoe de achtkoppige band in elkaar steekt.


NINNGHIZHIDDA

ONVERGETELIJK

Anita Boel
Het meest ongrijpbare aan de Duitse formatie Ninnghizhidda is waarschijnlijk de bandnaam. De melodieuze black metal op het nieuwe album ‘Demigod’ is namelijk zeer toegankelijk en ook de teksten spreken voor zich. De CD zal vooral bij fans van Dimmu Borgir en Samael gretig aftrek vinden. Aardschok voelt gitarist Patrick K. aan de tand.


NO USE FOR A NAME

EEN CONSTANTE FACTOR

Onno Cro-Mag
Een van de meest constante West-Coast punkbands is absoluut No Use For A Name. Ik heb de heren nog nooit op een slecht album kunnen betrappen. Ook ditmaal is het nieuwe album ‘Hard Rock Bottom’ prima. Voor gitarist Dave Nassie (ex-Infectious Grooves en Suicidal Tendencies) is dit het eerste studioalbum. Hij stapte in de band nadat het vorige album ‘More Betterness!’ uitkwam. Hij had de zware taak om Chris Sifflet op te volgen die bij Foo Fighters ging spelen. Dave nam met de band wel al het vorig jaar uitgebrachte live-abum op, maar ‘Hard Rock Bottom’ betekent pas de echte vuurproef voor Dave. Dit is absoluut het meest gevarieerde album tot nu toe met snelle punksongs, mid-tempo songs en zelfs een Sinead O’ Connor-cover („This Is A Rebel Song”). NUFAN is opgericht in 1987 en het is knap dat hij nog steeds een van de betere bands binnen dit genre is. Een interview met Dave Nassie.


OTEP

SOLVE ET COAGULA

Gerd Jan Vleugels
Otep is een nieuwe loot aan de nu metalstam en heeft zijn wortels in het zonnige Los Angeles. De relatief nieuwe band bedient zich van een geluid dat alles behalve zonnig klinkt, en is opgebouwd rond frontvrouw Otep. De grommende, gruntende en krijsende zangeres kanaliseert haar pijn, boosheid, frustratie en hoop binnen de vaak massieve en dynamische muziek. Met het eerste album ‘Sevas Tra’ op zak is de band niet alleen verzekerd van een stek op Ozzfest, maar brengt het dankzij de gitzwarte, poëtische lyriek van Otep aanzienlijke tekstuele diepgang aan in het genre.


OZZFEST 2002


De geruchten dat Ozzfest naar Nederland zou komen deden al enige jaren de ronde. Op 1 juni 2002 was het dan eindelijk zover. De allereerste Ozzfest op Nederlandse bodem, in het Goffertpark in Nijmegen. Naast enkele gevestigde namen natuurlijk een groot aantal bands van de toekomst. Tussen 18.000 toeschouwers is bijna de voltallige Aardschok-redactie aanwezig om interviews af te nemen en verslag uit te brengen: Rene Vanes (RV), Alain Bogaert (AB-1), Anita Boel (AB-2), Stephan Gebédi (SG), Liselotte Hegt (LH), Roman Hödl (RH), Gerd Jan Vleugels (GJV) en Stan Novak (SN). Ralf Collaris (RC), Barbara Meihuizen (BM) en Werner Heinsman (WH) zijn verantwoordelijk voor de plaatjes.


PAPA ROACH

ACHTBAANRIT

Gerd Jan Vleugels
Hoewel het Amerikaanse Papa Roach in een vorig leven al de basis legde voor zijn huidige status, brak de band met ‘Infest’ door naar het grote publiek. Dat eerste album voor een major platenmaatschappij was goed voor ruim drie miljoen verkochte exemplaren, waarmee Papa Roach uitgroeide tot de grotere rockbands van Amerika. Tijdens de succesvolle Ozzfest-toer van vorig jaar werden de eerste contouren van de opvolger ‘Lovehatetragedy’ al zichtbaar, waarop de band wederom blijk geeft dat de song centraal staat. Drummer David Buckner vertelt tijdens de clubtoer in Illinois over de wilde achtbaanrit waarin het kwartet terecht kwam, en hoe Papa Roach het succes wist te relativeren om tot het sterke nieuwe album ‘Lovehatetragedy’ te komen.


PINKPOP


Pinkpop biedt dit jaar weer genoeg interessante bands om de aandacht van Aardschok te trekken. De redacteuren Stan Novak (SN), Martien Koolen (MK) en Anita Boel (AB) en fotograaf Ralf Collaris (RC) brengen het pinksterweekend dan ook door op het terrein Megaland in Landgraaf om voor jullie een verslag in elkaar te draaien. Een weekend met veel zon, bier en roze hoedjes.


RITUAL CARNAGE

TIJD VOOR EEN DOORBRAAK

René Veerkamp
Met ‘The Birth Of Tragedy’ heeft het Japanse Ritual Carnage alweer een uitstekende thrash metal-CD afgeleverd en dat is inmiddels al weer de derde op rij. Vrijwel overal wordt het album goed ontvangen en het platenlabel Osmose gelooft er ook helemaal in. Kortom het wordt nu toch wel eens tijd voor een doorbraak naar een breder publiek. Of dat allemaal gaat lukken is de vraag, want volgens bandwoordvoerder Danny zijn het vooral vooroordelen en uitingen van racisme die de band parten spelen.


SALIVA

DE AMBITIES VAN JOSEY SCOTT

Robert Haagsma
Wordt 2002 het jaar van Saliva? Alles hangt af van de tweede CD die de Amerikaanse band onder de rook van het plaatsje Woodstock aan het opnemen is. Zanger Josey Scott heeft goede hoop, maar koestert zich ook met de wetenschap dat hij meerdere ijzers in het vuur heeft. Linksom of rechtsom, hij zal het maken.


EEN SOUNDTRACK VAN DE MANNEN VAN SEPULTURA

Robert Haagsma
Een nieuwe CD van Sepultura zal nog even op zich laten wachten. Wel verscheen onlangs voor het eerst buiten Brazilië, via de Nederlandse platenmaatschappij Mascot, de filmmuziek van ‘No Coracâo Dos Deuses’, met een belangrijke bijdrage van drummer Igor Cavalera en gitarist Andreas Kisser. Over die prachtige soundtrack, maar ook over Sepultura en de relatie met zijn broer Max een gesprek met Igor Cavalera. „Of ik ooit nog met hem zou willen samenwerken? Ik sluit niets uit. Ik denk eerlijk gezegd van wel.”


SIRENIA

ER IS LEVEN NA DE DOOD

ANITA BOEL
Wat doe je als je uit een succesvolle band als Tristania wordt getrapt? Bij de pakken neer gaan zitten of keihard terugslaan? Zanger/gitarist Morten Veland koos voor het laatste, en met succes. Twee maanden geleden bracht hij met zijn nieuwe band Sirenia het geweldige debuut ‘At Sixes And Sevens’ uit.


SLAYER

NOG STEEDS KEIHARD DE BESTE!!!

Stephan Gebédi
Over de vraag of ik zin had om Slayer te interviewen op Ozzfest 2002, hoefde ondergetekende natuurlijk niet lang na te denken. Het komt natuurlijk niet elke dag voor dat je de kans krijgt je ultieme metalhelden te spreken. Ofschoon het gesprek reeds eerder op de dag gepland was, kreeg ik pas tijdens het optreden van Tool de kans om met frontman Tom Araya van gedachten te wisselen.


SMELLS LIKE TEEN SPIRIT IV

Stephan Gebédi
Dit is alweer de vierde in de reeks van ‘Smells Like Team Spirit’–CD’s waarop het Nederlandse Displeased Records je voor een zacht prijsje (3 euro met de bon uit deze Aardschok, 5 euro zonder bon) gedurende 74 minuten laat kennismaken met 19 bands uit de voornamelijk extreme metalgenres.


SOULFLY

EEN, TWEE, DRIE

Gerd Jan Vleugels
Met de terugkeer van drummer Roy Mayorga op het oude nest is Soulfly volgens eigen zeggen weer compleet, en heeft bandleider Max het zelfvertrouwen gehad zelf de productie voor zijn rekening te nemen. Hoewel Soulfly op het nieuwe album ‘3’ vooral omschreven kan worden als solide en minder experimenteel, blijken Max en consorten wederom buiten de reeds platgetreden muzikale paden te wandelen. Of het voldoende is om zijn roemruchte Sepultura-verleden te vergeten en of Soulfly hiermee aansluiting vindt bij de metalen wereldtop, zal echter moeten blijken.


TERROR 2000

ZUIPEN EN LEKKER BEUKEN

Robbie Woning
Met het voortdurend aan Slayer, de betere Destruction en de oude Whiplash herinnerende ‘Faster Disaster’ bewees Terror 2000 vorige maand definitief meer te zijn dan een simpel zijproject van een stel verveelde Zweedse muzikanten. Het superstrakke tweede album van de hobbyband van zanger Björn Strid (Soilwork) en gitarist Klas Ideberg (Darkane, The Defaced) klinkt doordachter dan zijn voorganger ‘Slaughterhouse Supremacy’ en laat bovendien een eenduidiger muzikale koers horen. Aangezien de twee beroemdste Terror 2000-leden eind mei al weer in het voorprogramma van Hypocrisy door Amerika toeren, is het kersverse drummer Erik Thyselius die Terror 2000 aan Aardschok mag voorstellen. Ook zijn eigen band Contrucdead komt in het gesprek kort aan bod.


THE DEAL

GEEN BEPERKINGEN

Onno Cro-Mag
Een dik jaar geleden werd ik opgeschrikt door een mini-CD van de Belgische band The Deal. Het album kwam ongelooflijk professioneel over. Onlangs is de nieuwe mini-CD ‘Pretty Words, Better Days’ verschenen en de zes songs op deze CD zetten The Deal weer een treetje hoger op de ladder. Zanger Bjorn is klaar voor de toekomst


ON FIRE

NIEUWE NAAM, NIEUWE SOUND

Onno Cro-Mag
De band On Fire is geen nieuwe Nederlandse hardcoreformatie, maar de bandnaam Antcow is sinds kort veranderd in On Fire. Via Buttkick Records is een zeer aanstekelijk album verschenen onder de titel ‘Dreaming, Not Dying’. Men combineert allerlei stijlen tot een geluid en mag met trots een van de talentvolste bands van Nederland worden genoemd. Gitarist Gijs is niet alleen lid van de band On Fire, maar tevens eigenaar van Buttkick Records en programmeur van concerten bij De Pul in Uden. Een bezig baasje binnen hardcore dus.


VADER

MÉÉR DAN DEATH METAL

Stephan Gebédi
In zijn recensie van de nieuwe Vader-CD ‘Revelations’ gaf collega Veerkamp aan dat er weinig veranderd was bij Vader en dat de band wederom gewoon een steengoede death metalschijf heeft afgeleverd. Ook Metal Blade verkoopt het nieuwste Vader-product als ‘another intense lesson in pure fuckin’ death metal’, maar persoonlijk vind ik dat er wel degelijk een aantal afwijkende en avontuurlijke nummers op ‘Revelations’ staan. Ik vroeg zanger/gitarist Peter of hij zich in dat statement kan vinden.


WARHAMMER

OVERLEDEN

Roman Hödl
Na zes jaar ploeteren verscheen vorige maand met ‘Curse Of The Absolute Eclipse’ de vierde en tevens laatste CD van Warhammer. De band, die zich als doel heeft gesteld om de stijl van de Zwitserse cultband Hellhammer consequent verder te ontwikkelen, is tijdens de opnames van zijn laatste CD namelijk aan interne conflicten overleden. Aardschok vraagt Warhammer-mastermind Frank Krynojewski om de gebeurtenissen van de afgelopen maanden eens rustig toe te lichten.


W.A.S.P.

MUZIEK OM BIJ TE DODEN

Robert Haagsma
De fatale datum 11 september 2001 dreunt nog steeds na, ook in de wereld van de heavy metal. De terroristische aanslagen in New York en Washington inspireerden zanger, gitarist en toetsenist Blackie Lawless tot misschien wel zijn meest boze plaat tot nu toe: ‘Dying For The World’. Het vrijblijvende shockeren heeft hij achter zich gelaten. De frontman van W.A.S.P. werd vorig jaar ingehaald door de realiteit. Het resultaat: een dodelijke plaat. „Het mes ligt nu op tafel.”