De Aardschok in Juni 2002

In de Aardschok van Juni 2002 lees je alles over:
AL PITRELLI, ARGY BARGY, AUTONOMY, BLUDGEON, .CALIBRE, JEFF CANNATA, COAL CHAMBER, CORNERSTONE, DEATH THREAT, DIABOLICAL, RONNIE JAMES DIO, DREAM EVIL, ELEGY, EVERON, FLOGGIN MOLLY, STRUNG OUT, GODDESS OF DESIRE, HALFORD, HARLAN CAGE, KORN, MASTODON, METALIUM, MORIFADE, NEPHASTH, NU METAL 2002, OCCULT, PENUMBRA, PITCHSHIFTER, PLACE OF SKULLS, PRIMAL FEAR, RADIO69, RAGE, ROSE TATTOO, SCARVE, SOIL, SUSPERIA, THE SPADES, THOUGHT RIOT, TO ELYSIUM, UNLEASHED, VOMITORY, WICKED SENSATION, WOLF, ZIMMERSHOLE


AL PITRELLI

DE ‘NIEUWE’ GITARIST VAN SAVATAGE

Robbie Woning
Na een kortstondige carrière als opvolger van Marty Friedman bij Megadeth, speelt gitarist Al Pitrelli intussen weer gewoon bij zijn vorige werkgever Savatage. Aardschok sprak met de New Yorkse muzikant over het plotselinge einde van Megadeth, de geblesseerde arm van Dave Mustaine en de toekomstplannen van de werklustige meneer Pitrelli zelf.


ARGY BARGY

SCHUDT ENGELAND WAKKER

Onno Cro-Mag
De naam Argy Bargy is afkomstig van een song van de legendarische punkband Cock Sparrer. Ook niet zo vreemd als je weet dat Cock Sparrer-gitarist Daryl Smith zo’n acht jaar geleden samen met zanger Jon Richards deze band begon. Nadat er vijf jaar geleden een geslaagd debuut uitkwam onder de naam ‘Drink, Drugs And Thugs’ werd het hoog tijd voor een opvolger. Captain Oi Records heeft dan ook onlangs de tweede CD ‘Songs From The Streets’ uitgebracht. Het heeft dus even geduurd, maar het wachten wordt beloond met een stevig potje originele oi-punk. Zanger Jon is opgelucht.


AUTONOMY

Gerd Jan Vleugels
Een verrassende nieuwkomer aan het Britse nu metalfront is het uit Daventry afkomstige Autonomy. Met twee frontmannen in de gelederen en een prima debuut op zak heeft de band nog niet de populariteit van collega’s Lost Prophet, Defenestration en Raging Speedhorn. Maar het piepjonge vijftal heeft bewezen een band voor de toekomst te zijn. Gitarist Matt Cosentino stelt Autonomy voor.


BLUDGEON

…EN ZE LEEFDEN NOG LANG EN GELUKKIG

René Veerkamp
Een fabeltje: Na ongeveer tien jaar vrij onopgemerkt te blijven met je thrash metalband denk je dat een platendeal er voor jouw band niet in zit. Maar dan gebeuren er rare dingen. Terwijl je met je maten op de bank zit te bespreken hoe goed dat Slayer-concert vorige week wel niet was, gaat de telefoon en heb je iemand aan de lijn die zegt dat hij Joey DeMaio van Manowar en Magic Circle Music is en dat hij je band graag wil tekenen. Als je dan een paar weken later in je eigen huiskamer een optreden staat te verzorgen waar ene Brian Slagel van Metal Blade Records speciaal voor over is komen vliegen, dan moet je effe knijpen om zeker te weten dat je niet aan het dromen bent. Fabeltje? Marc Duca van de Amerikaanse thrash metalband Bludgeon is het overkomen en hij is het nog écht niet zat om de wonderlijke historie van de band nog een keer aan Aardschok te vertellen.


.CALIBRE

DE NIEUWE FACEDOWN

Alain Bogaert
Ontstaan uit de as van hardcoreband Facedown lijkt er voor het Belgische .Calibre een mooie toekomst weggelegd. De tittelloze debuutsingle veroorzaakte in België een lichte aardschok, Radiostation Studio Brussel evenals muziekzender TMF gaven dit pareltje overvloedige aandacht en ook de nieuwe single ‘Karma’ gaat die weg op. Als ik mijn geld zou moeten zetten op één Belgische band die het potentieel heeft om de nodige potten te breken, zowel nationaal als internationaal, dan opteer ik resoluut voor deze band. In afwachting van de volledige CD had ik een gesprek met zanger Daniel en gitarist Niko.


JEFF CANNATA

Maarten van Mameren
De muzikale loopbaan van Jeff Cannata begon in de jaren zeventig met de progressieve rockband Jasper Wrath. In 1983 verscheen vervolgens de magistrale AOR-plaat ‘Arcangel’ waarna nog twee platen onder de naam Cannata het levenslicht zagen. Sinds 1993 bleef het akelig stil rond deze getalenteerde zanger en multi-instrumentalist tot onlangs ‘Tamorok’ uitkwam, waarop zeven nieuwe Cannata-tracks te horen zijn. Volgens Jeff zal het dit keer echter niet zo lang duren voor we weer iets van hem horen, want een volledig nieuw album is in de maak.


COAL CHAMBER

WAAR BOOSHEID TOE LEIDT – COAL CHAMBER’S ‘DARK DAYS’

René Vanes
Coal Chamber schopt woest om zich heen met de langverwachte opvolger van ‘Chamber Music’. Het kwartet uit Los Angeles is in strikte zin niet echt veel van zijn huidige koers afgeweken. Het heeft alleen na intensieve tournees en veel te veel opschmuck ingezien dat het allemaal simpeler en effectiever kan. Zonder daarbij acht te slaan op ouderwetse Korn-vergelijkingen en een huidig nu metallabel. Voor het eerst sinds het bestaan van de band is er geen nadruk gelegd op uiterlijkheden, op gimmicks en op verwachtingspatronen. Met ‘Dark Days’ keert Coal Chamber terug naar eenvoudige woede-aanvallen op doordreinende drum- en baspatronen. Met het verschil dat het plezier maken bovenaan op het verlanglijstje staat en dat eventuele successen bewust in herinnering achterblijven.


CORNERSTONE

OPWINDENDE ROCKMUZIEK

Liselotte Hegt
Na negen jaar toeren en albums opnemen, besloot Royal Hunt een kleine drie jaar geleden een welverdiende pauze in te lassen. Echter niet alle bandleden gingen meteen op hun luie krent zitten. Snarenplukker Steen Morgensen bijvoorbeeld, greep deze gelegenheid aan om op eigen kracht een album te schrijven en te produceren. Nadat de Deen in 2000 het debuut ‘Arrival’ uitbracht onder de bandnaam Cornerstone, bleken zijn tijdloze, catchy rocksongs in no-time een succes.


DEATH THREAT

TERUG NAAR DE ROOTS VAN HARDCORE

Onno Cro-Mag
Death Threat wordt in 1997 opgericht in Connecticut door ondermeer ex-leden van Hatebreed en zanger Aaron. In 1998 verschijnt de debuut-CD ‘Last Dayz’ via Stillborn Records, het label van Jamey Hatebreed. In 2000 wordt de opvolger ‘Peace & Security’ op Triple Crown Records uitgebracht. Na deze CD stapt drummer Jamie op en ook gitarist CJ verdwijnt uit de band. Op dat moment speelt bassist Steve al in de band, een drummer wordt gevonden in Wes en een gitarist in Bill. Deze jongens zorgen voor een frisse wind in de formatie. Na tournees met onder andere American Nightmare en Carry On door Amerika worden er nieuwe nummers geschreven. De succesvolle Unity-toer door Europa met The Distillers en AF is een geweldige ervaring. Na die toer duikt men The Outpost studio in en wordt het derde album ‘For God & Government’ opgenomen, dat in Europa door I Scream Records wordt uitgebracht. Zanger Aaron is gelukkig met zijn nieuwe band en het nieuwe album.


DIABOLICAL

LUI EN PERFECTIONISTISCH

Roman Hödl
Met de tweede volledige CD ‘A Thousand Deaths’ nestelt het nog vrij jonge Diabolical zich tussen de gevestigde namen op de Europese death metalkaart. Net voordat de band aan zijn eerste Europese toer met onder andere Amon Amarth, Vomitory en ons eigen Callenish Circle begint, spreek ik slaggitarist Vidar W. over de laatste stand van zaken.


RONNIE JAMES DIO

VAN A TOT Z

Liselotte Hegt
Ronnie James Dio is een topmuzikant die al ruim vijfenveertig jaar in het vak zit, inmiddels een royale discografie op zijn naam heeft staan en de wereld al menigmaal heeft bereisd. Hij is een levende rocklegende die de klappen van de zweep kent. Tja, wat moet je een levenswijze man van dit kaliber, die al ontelbare interviewsessies achter de rug heeft, nog vragen? Iedere keer maar weer die standaardvragen en hetzelfde promotiepraatje. Het zal hem z’n neus uitkomen. Maar wat vindt Mr. Dio nu werkelijk belangrijk en fascinerend in het leven? Aardschok schotelt de rockzanger een aantal niet voor de hand liggende items voor, waaronder natuurlijk ook de happenings rond het nieuwe album ‘Killing The Dragon’.


DREAM EVIL

UITSTEL, GEEN AFSTEL

Gerd Jan Vleugels
Met een zeer melodieuze combinatie van power metal en hardrock mag Dream Evil met recht een verrassende nieuwkomer genoemd worden. Het is producer Fredrik Nordström (Hammerfall, In Flames, Dimmu Borgir, Spiritual Beggars) die tijdens een vakantie in Griekenland gitarist Gus G. tegen het lijf loopt. Enige tijd later is Fredrik’s eerste professionele band een feit en kan er begonnen worden aan het schrijven en opnemen van het prima debuut ‘DragonSlayer’. Nordström stelt Dream Evil aan ons voor en bekent al geruime tijd met dit idee te hebben rondgelopen.


ELEGY

‘ELKE CD IS WEER EEN DEBUUT’

Robert Haagsma
De liefde in al haar facetten is het thema van de nieuwe CD van Elegy: ‘Principles Of Pain’. Het is verder een ouderwets goede plaat van de Nederlandse band die, ondanks een nogal magere erkenning in eigen land, stug doorgaat. ,,Zolang een platenmaatschappij bereid is in ons te investeren en er een publiek voor ons is blijven we bestaan’’, aldus de vastbesloten bassist Martin Helmantel.


EVERON

BRUG VAN VLEES

Gerd Jan Vleugels
Everon-opperhoofd Philipps besloot een mobiele studio in zijn huis te bouwen om aan de opvolger van ‘Fantasma’ te werken. Omdat een deel van het songmateriaal stilistisch afweek van het gangbare Everon-werk werd besloten twee albums uit te brengen. Als eerste is ‘Bridge’ verschenen dat in de lijn ligt van de voorgaande albums van de Duitse progrockband. Binnen enkele maanden zal ‘Flesh’ het levenslicht aanschouwen: een relatief ingetogen langspeler waarop Everon iets orkestraler voor de dag komt. Olive Philipps staat Aardschok in onderstaand interview te woord.


FLOGGIN MOLLY

IERS TALENT UIT AMERIKA

Onno Cro-Mag
Ik voel aan mijn water wanneer een band groot gaat worden. Sinds ik het album ‘Drunken Lullabies’ in mijn bezit heb, bekruipt mij het beklemmende gevoel dat deze act niet te stoppen valt. Tot mijn verbazing kwam ik er achter dat Floggin Molly in 2000 al een debuut-CD heeft uitgebracht onder de naam ‘Swagger’, eveneens een zeer aanstekelijk plaatje. Oprichter Dave King verhuisde tien jaar geleden vanuit Ierland naar Los Angeles. Hij richtte daar, vijf jaar later, samen met enkele vrienden die hij had ontmoet in zijn favoriete Ierse pub op Fairfax Boulevard, de band Floggin Molly op. De stijl van Floggin Molly kun je het best omschrijven als een punkuitvoering van The Pogues. Na succesvolle toers door Amerika komt de band nu als onderdeel van de Degradation-toer naar Europa. De sneltrein is niet meer te stoppen.


STRUNG OUT

WEET TE OVERLEVEN

Onno Cro-Mag
Na de hoogtijdagen met bands als NoFx, Lagwagon, Pennywise, No Use For A Name en Strung Out, heeft de melodieuze punkrock de laatste jaren een flinke klap gekregen. Laatstgenoemde band is qua sound altijd een buitenbeentje binnen het genre geweest. Onlangs verscheen de nieuwe CD ‘An American Paradox’. De band heeft, na heel wat voorgaande releases, daarmee zijn beste album tot nu toe afgeleverd. Dat verdient respect en daarom een onderhoud met zanger Jason.


GODDESS OF DESIRE

ZET DE STRIJD VOORT

Anita Boel
Was het drie jaar geleden nog collega René Veerkamp die bezoek kreeg van Goddess Of Desire, ditmaal zitten zanger/bassist Count August en gitarist/zanger Lord Arydon bij ondergetekende op de bank. We voeren een gezellig gesprek over (uiteraard) het nieuwe album ‘Conquerors Divine’. Toch kent de conversatie helaas ook minder vrolijke momenten wanneer onder meer het auto-ongeluk in Duitsland en het vertrek bij Metal Blade ter sprake komen.


HALFORD

STEMBANDEN VAN ROESTVRIJ STAAL

Robert Haagsma
De voormalige frontman van Judas Priest heeft Abraham inmiddels in de ogen gekeken, maar wil van opgeven niet weten. ‘Crucible’ is de titel van de nieuwe plaat die Halford onder eigen naam loslaat op het trouwe heavy metallegioen. Als het aan hem ligt gaat hij bovendien nog jaren door. „Net zolang tot mijn stem het begeeft.” De uiterst sympathieke zanger streek onlangs neer in Brussel om te praten over zijn heden, verleden en toekomst. En over literatuur. Steekwoorden bepaalden de route waarlangs het gesprek ons voerde.


HARLAN CAGE

THE AOR PREACHERS

André Methorst
De laatste zes jaren kan Harlan Cage betiteld worden als het vlaggenschip van de AOR. Onlangs verscheen op het nieuwe Atenzia Records de fantastische vierde CD. Net als de drie voorgangers is dit album gevuld met perfecte AOR op een ‘high level’. Zanger/gitarist Larry Greene en keyboardspeler/zanger Roger Scott Craig zijn de stuwende kracht achter ‘Temple Of Tears’. Aardschok sprak met deze twee symphatieke heren. Een gesprek waarin Fortune, de nieuwe CD, de muziekindustrie en andere zaken de revue passeren.


KORN

FRONTMAN JONATHAN DAVIS SPREEKT

Alain Bogaert
Begin april vlieg ik, op uitnodiging van Sony Nederland, naar Los Angeles voor een exclusief interview met Jonathan Davis, frontman van Korn. Met een vijfde CD op komst, Jonathan’s intensieve medewerking aan de ‘Queen Of The Damned’-soundtrack en het vroegtijdig ‘lekken’ van de nieuwe schijf op een New York’s radiostation ontbreekt het me allerminst aan gespreksstof. Ik neem me voor om, nu ik eindelijk de kans heb, de talloze geruchten die in verband met Korn op het internet circuleren eens bevestigd of ontkracht te zien.


MASTODON

EEN GOED GELEIDE MISSIE IN EXTREMEN

René Vanes
Je zou verwachten dat oudgedienden van Lethargy en Today Is The Day na verloop van tijd verstandiger zouden zijn geworden en fysiek meer opgebrand zouden zijn. De helft klopt. Verstandig zijn ze, zelfrespecterend ook, maar fysiek helemaal op? Nee, integendeel, Mastodon, het viermanschap uit Atlanta koppelt op de tweede CD ‘Remission’ hydracore, stoner, Bay Area-, grind- en death metal zo strak en naadloos aan elkaar dat de hardrock- en metalencyclopedie woorden tekort schiet. Mastodon is niet voor één gat te vangen getuige de support act-tournees voor zowel Queens Of The Stone Age, Eyehategod, Morbid Angel als Cannibal Corpse.


METALIUM

WERKT SAMEN MET FANS

Liselotte Hegt
Het komt steeds vaker voor dat platenmaatschappijen recensies en stukken tekst van journalisten gebruiken als biografie voor hun handelswaren. Zo ook Massacre, dat het nieuwe album ‘Hero Nation – Chapter Three’ van Metalium aanprijst aan de hand van een lovende recensie van Rock Hard-journalist Jan Jaedike. Volgens mijn Duitse collega heeft Metalium met dit derde deel van de Metalian-kroniek een nieuw niveau bereikt, zowel in tekstueel als in muzikaal opzicht. Wanneer ik Lars Ratz, bassist, producer en geestelijk vader van deze Duitse power metalband, deze uitspraak voorleg, beaamt de muzikant volmondig dat Metalium inderdaad nieuwe terreinen heeft verkend.


MORIFADE

NON-FICTIEVE POWER METAL

Gerd Jan Vleugels
Eén album en twee miniplaten is het Zweedse Morifade inmiddels onderweg, en onlangs is het voorlopige hoogtepunt ‘Imaginarium’ verschenen. Voornaamste verschillen met de vorige langspeler ‘Possession Of Power’ zijn behalve het agressievere en meer evenwichtige songmateriaal, een tekstuele ommezwaai. Was het Zweedse zestal voorheen nog aan te duiden als een typische power metalband met middeleeuwse fantasy-teksten, tegenwoordig bedient Morifade zich voornamelijk van non-fictieve lyriek. Zanger Stefan Petersson laat zijn licht schijnen over de huidige stand van zaken.


NEPHASTH

EEN INTERNATIONALE AANVAL

Stephan Gebédi
Onlangs kreeg ik via via de debuut-CD van het Braziliaanse Nephasth in mijn bezit. Een CD die alweer een tijdje geleden werd uitgebracht, maar zeker niet aan de aandacht van de death metalgemeenschap voorbij mag gaan. Ik vroeg me af hoe een Braziliaanse band trouwens aan een Deens label (Mighty Music) en een Poolse manager (Mariusz Kmiolek-Massive Management, o.a. Vader) komt?


NU METAL 2002

Gerd Jan Vleugels
In 2000 verscheen onder de alleszeggende titelde ‘Nu Metal 2000’-compilatie via Zomba. Twee jaar later brengt het label de opvolger ‘Nu Metal 2002’ uit met dertien tracks van bekende en minder bekende namen uit het razend populaire genre. Voor slechts €4,50 kun je in het bezit komen van deze verzamel-CD.


OCCULT

NIET STUK TE KRIJGEN!

Stephan Gebédi
Occult is al jaren een gevestigde waarde in de Nederlandse metalscene. De band was nooit het ‘snoepje van de week’ in de bladen of bij de platenmaatschappijen, maar heeft zich in de loop der jaren op eigen kracht ontwikkeld tot een heftige thrash metalband. Zonder hulp van buitenaf heeft de formatie zich door allerlei tegenslagen en bezettingswijzigingen heen geworsteld. Na het verschijnen van de nieuwe CD ‘Rage To Revenge’, verloor de band zelfs zangeres Rachel, maar ook deze klap is Occult alweer te boven gekomen. Ik vroeg zanger Maurice of haar vertrek kwam als een donderslag bij heldere hemel of dat hij de bui al langer zag hangen.


PENUMBRA

VALLEN EN OPSTAAN

Anita Boel
Het Franse Penumbra laat in 1999 voor het eerst iets van zich horen middels de debuut-CD ‘Emanate’. Een geweldig album dat mij tot in het diepste van mijn ziel weet te raken. Maar dan begint het lange wachten. Waar blijft in godsnaam de opvolger en waarom volgen er geen optredens? Onbegrijpelijk! Of toch niet? Gitarist Néo (ging voorheen nog door het leven als Julien Portret) levert ons de logische verklaringen. Wat goed is komt snel, maar soms duurt het gewoon even wat langer.


PITCHSHIFTER

‘WIJ ZIJN OKÉ!’

Robert Haagsma
De cirkel is weer rond. Pitchshifter debuteerde in 1991 met de CD ‘Industrial’, de gloednieuwe plaat heet ‘P.S.I.’, oftewel ‘Pitchshifter Industries’. Het album doorbreekt een lange periode van zelfgekozen rust. „We zitten nu in een heel positieve fase.”


PLACE OF SKULLS

EEN SPIRITUELE ZOEKTOCHT

Stan Novak
Zanger/gitarist Victor Griffin (40) van het Amerikaanse doomtrio Place Of Skulls klinkt vermoeid als hij de telefoon opneemt. De vermoeidheid maakt echter plaats voor enthousiasme als de positieve ontwikkeling van zijn band ter sprake komt.


PRIMAL FEAR

PLUKT DE VRUCHTEN

Roman Hödl
Op de alweer vierde Primal Fear-CD ‘Black Sun’ volgt de band van zanger Ralf Scheepers en bassist Mat Sinner steeds meer een eigen stijl, en verrast zowel vriend als vijand met een hoogwaardig geproduceerde CD vol uitstekende metalnummers. Zelfs de deelnemers aan de Aardschok-soundcheck, die wel eens metaalmoeheid wordt verweten, konden prima met dit conceptalbum overweg. De band eindigde in onze vorige uitgave met een tweede plaats vlak achter Arjen Lucassen’s ‘Space Metal’-CD. Het gaat de band dus voor de wind. De sympathieke Primal Fear-bassist Matthias Lasch (alias Mat Sinner) is aangenaam verrast als hij dit goede nieuws hoort.


RADIO69

NIET ZOMAAR EEN ZWEEDS PUNKBANDJE

Onno Cro-Mag
Twee jaar geleden verscheen de CD ‘Hearts Minds & Memories’ van de Zweedse band Radio69. Toen was ik al onder de indruk van het gebodene, maar de nieuwe CD ‘Reality Punk’ doet er nog een schepje bovenop. Het album is in mijn ogen en oren een van de beste punk CD’s van de laatste jaren. Als je idolaat bent van de debuut-CD ‘Do Or Die’ van Dropkick Murphys, dan is dit jouw band. Een ongelooflijke prestatie van deze talentvolle act die maar eens snel naar de Benelux moet komen voor wat optredens. Gitarist en oprichter Anders lijkt een tevreden muzikant.


RAGE

VAN TEUTONENKAPEL TOT INTERNATIONALE METALBAND

Robbie Woning
Na de line-upproblemen rond het album ‘Ghosts’ is het Duitse power metalgezelschap Rage inmiddels weer een hechte band. De titel van het nieuwste album ‘Unity’ komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen. Volgens bandleider Peter ‘Peavy’ Wagner zijn de huidige companen Mike Terrana (drums) en Victor Smolski (gitaar) zelfs de meest fanatieke en betrokken muzikanten met wie hij ooit heeft gespeeld. Aardschok sprak met Peavy over de vlotte totstandkoming van het nieuwe album, de gelijkwaardige taakverdeling binnen de band en Rage’s pionierswerk in landen als Rusland en Korea.


ROSE TATTOO

ROCK-‘N-ROLL MET EEN ARBEIDERSHART

Onno Cro-Mag
Zo’n twee jaar geleden kwam de cultband Rose Tattoo naar Europa om wat optredens te doen en die waren zeer succesvol. Ook de toer met Böhse Onkelz door Duitsland was een groot succes en de clubtoer die volgde was een feest voor band en publiek. De mannen leken herboren. Ondanks de gemiddelde leeftijd van dik 50 jaar spatte er meer energie van het podium af dan bij menig jong bandje. Het is inmiddels mei 2002 en zomaar uit het niets komt na 18 jaar een nieuw studioalbum mijn brievenbus binnenvallen. Tijdens de luisterbeurten moet ik me af en toe in mijn arm knijpen, het is alsof ik droom. Ben ik terug in de begin jaren tachtig toen Rose Tattoo mijn hart veroverde met platen als ‘Assault And Battery’, ‘Rose Tattoo’ en ‘Scarred For Life’?


SCARVE

ZIJN TIJD VER VOORUIT

Roman Hödl
Ook op zijn tweede CD ‘Luminiferous’ speelt de Franse band Scarve zeer experimentele new age death metal. Deze progressieve en tevens zeer technische en snelle vorm van metal is niet voor iedereen makkelijk te verhapstukken en valt al helemaal niet in een hokje te plaatsen. Waar de band dan wel voor staat probeert ondergetekende via een kort gesprek met de Belgische drummer Dirk Verbeuren te achterhalen.


SOIL

MODERNE TRADITIES

Gerd Jan Vleugels
Chicago heeft zich in het verleden bewezen als broedplaats voor talentvolle rockbands. Met namen als Styx en Smashing Pumpkins verwierf de in de staat Illinois gelegen stad zich een plekje op de wereldkaart. In de harde sector waren het de industriële metallers Ministry en recentelijk Disturbed die van zich deden spreken. Inmiddels is er een nieuwe generatie bands opgestaan waarvan No One, Five Pointe O, From Zero en Soil de beste papieren bezitten om door te stromen naar de subtop van de metaldivisie. Bassist Tim King en gitarist Shaun stellen laatstgenoemde belofte voor.


SUSPERIA

EEN GEVAL APART

Stephan Gebédi
Bij de bespreking van de tweede Susperia-CD ‘Vindication’ had ik nogal moeite om de muziek van deze band te omschrijven en te categoriseren. Ik hoopte daarom dat het muzikale brein achter Susperia, gitarist Cyrus die de band aanvankelijk onder de naam Seven Sins samen met ex-Dimmu Borgir-drummer Tjodalv heeft opgericht, me hierbij enigszins zou kunnen helpen. Helaas zijn de antwoorden van Cyrus nogal kortaf en nietszeggend. Ik begin met de vraag hoe Cyrus de muziek van Susperia zelf omschrijft.


THE SPADES

PUNKROCK UIT DE GOOT

Gerd Jan Vleugels
Deels vernoemd naar de gelijknamige band uit de jaren zestig, begon het uit Eindhoven afkomstige The Spades onder de noemer The Wank-A-Lots. De ruige, ranzige en explosieve muziek op het debuut ‘Learnin’ The Hard Way’ is minstens zo opvallend als het negroïde uiterlijk van de vijf bandleden. De van een Nederlandse kolonie afkomstige oprichters Denvis Wankalot (zang) en Dick Spade (bas) recruteerden bij een plaatselijk asielzoekerscentrum drie muzikanten voor hun band. Beïnvloed door New Yorkse punkrock, het werk van Motörhead, het keiharde straatleven in de Eindhovense ghetto’s en het in de bajes bestudeerde werk van moslim dr. Elijay Muhammed, behoort The Spades in één klap tot de leukste groepen van Nederland. Bassist Dick Spade belt met Aardschok.


THOUGHT RIOT

WEDEROM NIEUW PUNKTALENT

Onno Cro-Mag
De punk- en hardcorescene blijft vooral leuk omdat er zoveel nieuwe, talentvolle bandjes opstaan. De aanwas van interessante nieuwkomers is de laatste jaren enorm groot. Toen ik een dikke maand geleden de debuut-CD van de Amerikaanse act Thought Riot beluisterde was ik weer eens totaal verkocht. Qua stijl zou dit Thought Riot precies tussen geweldige bands als AFI en Good Riddance passen. Eigenzinnig, en met een zanger die met zijn stem alle kanten op kan gaan. Soms is hij zeer melodieus en dan weer schreeuwt Mark Riot zijn longen uit zijn lijf. ‘Shattered Mirror Syndrome’ is het visitekaartje van deze nieuwe act die de komende jaren flink van zich zal laten horen.


TO ELYSIUM

GEWOON LEKKER SPELEN

Anita Boel
Je hebt een bepaald doel voor ogen, je zoekt vervolgens de juiste muzikanten om je plan te realiseren, brengt een CD uit en voordat je het weet hangt Aardschok aan de lijn voor een interview. Dit is simpel gezegd de levensloop van de Nederlandse gothic death metalband To Elysium tot nu toe. Samen met de sympathieke zanger Rein Doze, ook bekend van Seraphique, gaat Aardschok wat dieper op de zaken in.


UNLEASHED

„ZO GEMAKKELIJK KOMT DE WERELD NIET VAN ONS AF”

Roman Hödl
Nadat in 1988 de legendarische Zweedse death metalband Nihilist werd opgedoekt, en de andere leden middels Entombed hun weg vervolgden, besloot zanger/bassist Johnny Hedlund om zijn eigen band Unleashed op te richten. Dit was achteraf gezien voor geen van de betrokkenen een slechte beslissing, want zowel Entombed als Unleashed doen het veertien jaar na dato nog uitstekend. Op de alweer zesde studio-CD ‘Hell’s Unleashed’ mengt de band de sfeer van de eerste twee albums met de stijl van zijn latere CD’s, waardoor zowel fans van het oude- als het nieuwere werk tevreden zullen zijn. Frontman Johnny staat dan ook te popelen om zijn verhaal uit de doeken te doen.


VOMITORY

MEER DAN TEVREDEN

René Veerkamp
Vanaf het moment dat het Zweedse Vomitory vertrok bij het kleine Fadeless Records en tekende bij het grote Metal Blade is het steeds stapje voor stapje beter gegaan met de band. De formatie is een stuk bekender geworden dankzij de betere distributiekanalen van Metal Blade en ook wat betreft live-optredens heeft de band niets te klagen gehad. Er werd uitgebreid getoerd met Cannibal Corpse en tevens een aantal optredens gedaan tijdens de No Mercy en X-mas festivals. Op het moment dat dit interview wordt afgenomen, staat men op het punt om samen met Amon Amarth op pad te gaan. Met ‘Blood Rapture’ heeft het Zweedse Vomitory opnieuw een uitstekende death metal-CD afgeleverd waar geen enkele liefhebber van een stevige partij death metal zich een buil aan zal vallen. Aan gitarist Urban stel ik de vraag hoe de zaken er momenteel voor staan en of de samenwerking met Metal Blade nog naar tevredenheid verloopt?


WICKED SENSATION

EEN NIEUWE BLADZIJDE IN HET BOEK VAN ROBERT SOETERBOEK

Robert Haagsma
De Rotterdamse zanger Robert Soeterboek heeft zijn sporen ruimschoots achtergelaten in de Nederlandse hardrock. Zijn nieuwste muzikale avontuur heet Wicked Sensation, een in Duitsland gevestigde band. Eerder dit jaar verscheen de sterke debuutplaat ‘Reflected’. Het is zijn belangrijkste klus op dit moment, maar de getalenteerde zanger staat altijd open voor nieuwe dingen. „Ik hoop ooit nog eens toe te kunnen treden tot een echte topband.”


WOLF

ODE AAN DE KLASSIEKERS

Metal Mike
Een van mijn favoriete albums van de afgelopen maanden is ‘Black Wings’, het tweede album van het Zweedse Wolf. Origineel is de muziek alsoluut niet, maar als je een fan bent van de hardste, oude nummers van Priest en Maiden, moet je dit album beslist eens gaan beluisteren. Zanger/gitarist Nicolas Olsson stelt de band aan ons voor.


ZIMMERSHOLE

METALEN EERBETOON MET HUMOR

Gerd Jan Vleugels
Vernoemd naar het achterwerk van collega en vriend Dean Zimmer, wordt het Canadese Zimmershole ontdekt door niemand minder dan Devin Townsend. De workaholic tekent de band voor zijn eigen label en staat het kwartet productioneel bij in de studio. Zimmershole’s muziek is even eigenzinnig als herkenbaar en heeft als belangrijk ingrediënt knotsgekke, ironische humor. Zanger Chris Valago vertelt aan Aardschok dat goede metal uit het hart moet komen en alle bestaande hokjes omver moet beuken.