De Aardschok in Januari 2003

In de Aardschok van Januari 2003 lees je alles over:
AFFAIR, ASGAROTH, BIOHAZARD, BLACK HORIZON, BLOODBATH, Brutal Deluxe, CHILDREN OF BODOM, GIRLPOWER, DEFAULT, EXMORTEM, MARTY FRIEDMAN, GENIUS, KAMELOT, LACRIMAS PROFUNDERE, LOVED AND HATED, MADBALL , MALEVOLENT CREATION, MERIDIAN, MINISTRY, NO WARNING, NOVEMBRE, RENO DIVORCE, RIVER CITY REBELS, SAVATAGE, IRON MAIDEN, SYSTEM OF A DOWN, TECH 9, THERION


AFFAIR

PETER DE WINT: BELG IN DUITSE DIENST

Maarten van Mameren
Zanger Peter De Wint is inmiddels een oude rot in het vak. Hij belandde al op zeer jonge leeftijd in de muziekwereld als drummer en ontdekte pas later zijn passie en talent voor het zingen. Na achtereenvolgens Crossfire, Ostrogoth en Mystery is hij nu lid van de Duitse melodieuze rockband Affair waarvan onlangs het album ‘No Substitute’ verscheen. Tussendoor startte De Wint een tweede carrière als producer en geluidsman en werkte onder andere met grootheden als Harem Scarem en Glenn Hughes. De zanger staat Aardschok te woord vanuit zijn woonplaats Antwerpen.


ASGAROTH

„SPANJE IS MEER DAN ALLEEN STIERENVECHTEN, SIËSTA EN SANGRIA.”

Liselotte Hegt
Spanje loopt niet bepaald voorop als het gaat om metalbands, maar met de uiterst sfeervolle, symfonische black/death metalband Asgaroth zou daar best eens verandering in kunnen komen. Het viertal tekende onlangs een contract voor drie studioalbums bij het gerenommeerde label Peaceville en inmiddels is het tweede studioalbum ‘Red Shift’ als internationaal debuut uitgebracht. Alle reden dus om een kennismakingspraatje te maken met zanger/gitarist/toetsenist Christopher Baque-Wildman. Wanneer ik de telefoon op het afgesproken tijdstip opneem verwacht ik alles behalve een perfect Brits accent.


BIOHAZARD

HET HARDSTE ALBUM OOIT

Onno Cro-Mag
Biohazard heeft het de laatste jaren niet gemakkelijk gehad. Live wist de band in Europa zijn reputatie nog staande te houden met uitverkochte concerten, maar het aantal verkochte CD’s was dramatisch te noemen na topalbums als ‘Urban Discipline’ en ‘State Of The World Address’. Biohazard komt nu met het nieuwe album ‘Kill Or Be Killed’. De formatie is kwaad op de wereld en slaat ongelooflijk agressief en hard terug.


BLACK HORIZON

INDUSTRIAL TALENT UIT EIGEN LAND

Anita Boel
Nederland mag dan wel klein zijn, er gebeuren soms grootse dingen. Ditmaal is het de industrialband Black Horizon die met de debuut-CD ‘Infinity Of Chaos’ van zich doet spreken. Een uniek project dat vooral opvalt door de grote namen die aan het album hebben meegewerkt: producer Sascha Peth, Alain ‘Cometo’ Monod van The Young Gods en zangeres Helena Iren Michaelsen (ex-Trail Of Tears). Vooral door de bijdrage van laatstgenoemde weet Black Horizon zich te onderscheiden van zijn genregenoten. Het woord is aan Dr. No (zang, gitaar, programming).


BLOODBATH

DE WEDEROPSTANDING VAN DE ZWEEDSE DEATH METAL

Robbie Woning
Bloodbath is een Zweeds old school death metalproject, met Mike Åkerfeldt (Opeth), Anders Nyström en Jonas Renske (Katatonia) en Dan Swanö (Nightingale/Edge Of Sanity) als ‘all star cast’. Ruim twee jaar na de overweldigende ‘Breeding Death’-EP bracht de band onlangs zijn eerste volwaardige CD uit. En wat voor een CD… ‘Resurrection Through Carnage’ is door zijn geweldige songs, authentieke klank en brute karakter zonder twijfel een van de beste Zweedse death metalalbums aller tijden. En dat is natuurlijk bijzonder, binnen een genre dat al in 1991 zijn piek beleefde. „Nee, op een volledige CD van Bloodbath zal ik zeker niet van de partij zijn”, verzekerde de drukbezette Dan Swanö ondergetekende in 2000 na de release van Bloodbath’s EP. De producer/multi-instrumentalist had door zijn verschillende andere bands en zijn gezin helemaal geen tijd voor andere grote projecten. Toch is het dezelfde Swanö die twee jaar later opnieuw als woordvoerder optreedt en tevens de drijvende kracht achter de recente CD blijkt te zijn. Zijn eigenwijze bloed kroop blijkbaar eens ouderwets waar het niet gaan kon.


Brutal Deluxe

…They Rock

René Vanes
‘Mistah Kurz…He Dead’. Een vreemde titel voor een zeer goed ontvangen tweede CD van het Engelse trio Brutal Deluxe. Alhoewel, Engels? Chris Nunnikhoven blijkt een rasechte Hollandse metalhead, toevallig verzeild geraakt op Engelse bodem. Samen met Jon Clayton lijkt hij precies te weten welke kant het op moet met de band.


CHILDREN OF BODOM

STUDIO REPORT

Robbie Woning
Begin maart zal het vierde Children Of Bodom-album ‘Hate Crew Deathroll’ in de winkels liggen. Omdat onze Scandinavië-specialist Liselotte nog niet helemaal ontdooid was van haar recente bezoek aan Lapland, mocht ondergetekende op uitnodiging van Universal Music in Helsinki alvast het nieuwe C.O.B.-album gaan beluisteren. Interessant natuurlijk, al was het maar om te horen welke invloed het groeiende succes en de overstap naar een groot label op de muziek van de band rond zanger/gitarist Alexi Laiho hebben gehad.


GIRLPOWER

Anita Boel
Ze komen alle drie uit Nederland, vallen allemaal min of meer onder het immens populaire gothic metalgenre, en bovenal, ze hebben alle drie een dijk van een frontvrouw in hun midden. Natuurlijk hebben we het nu over Within Temptation, After Forever en Autumn. De populariteit van eerstgenoemde formatie is ongekend, maar After Forever en Autumn zijn inmiddels ook niet meer uit de scene weg te denken. Aardschok bracht de succesvolle zangeressen Sharon den Adel, Floor Jansen en Nienke de Jong bij elkaar voor een gezellig, boeiend onderhoud.


DEFAULT

Met dank aan Nickelback

Gerd Jan Vleugels
Hoewel de stilistische en geografische overeenkomsten in die richting wijzen, is het volgens Danny Craig niet terecht zijn band af te schilderen als een regelrechte Nickelback-kloon. Wel benadrukt de drummer van het Canadese Default de millionseller veel dank te zijn verschuldigd, omdat zijn wereldberoemde landgenoten de band onlangs mee op toer namen door Europa. Dat het debuutalbum in het thuisland en Amerika inmiddels de platina status heeft bereikt, is echter vooral te wijten aan het feit dat Default verdraaid aanstekelijke rockmuziek maakt.


EXMORTEM

DEENSE DEATH METAL

René Veerkamp
Vriend en vijand zijn het er over eens dat ‘Pestilence Empire’ van het Deense Exmortem tot een van de beste death metal-CD’s van het afgelopen jaar behoort. Hoewel Exmortem al bestaat sinds 1993, heeft het tot 2001 geduurd voordat de boel een beetje op gang kwam middels het ook al uitstekende album ‘Berzerker Legions’. Met twee prima CD’s op rij wordt het dus hoog tijd om de heren eens aan de tand te voelen. Aan de telefoon hebben we gitarist Sigtir.


MARTY FRIEDMAN

HET LEVEN NA MEGADETH

Robbie Woning
Begin volgend jaar verschijnt onder de titel ‘Music For Speeding’ een nieuwe CD van Marty Friedman. Het is alweer het vijfde soloalbum van de Amerikaanse gitarist en zijn eerste officiële levensteken sinds hij in januari 2000 onverwacht bij Megadeth vertrok. Onlangs was Marty even in Den Haag om op een drukbezochte gitaarclinic zijn nieuwe ‘signature’-versterker van het merk Crate te promoten. Eerder die dag sprak Aardschok in de kolossale muziekwinkel Rock Palace met Friedman over de komende CD, de onvermijdelijke split met Megadeth en zijn voorliefde voor softe pop en moderne rockmuziek.


GENIUS

Lang leve de rockopera!!

Martien Koolen
Rockopera’s zijn in! Denk maar eens aan het Leonardo-project van Trent Gardner, Nostradamus van Nikolo Kotzev of de Avantasia-albums. Nu is er dan ook een rockopera uit het land van de klassieke opera, namelijk Italië. Keyboarder Daniele Liverani (Empty Tremor) komt op de proppen met ‘Genius part 1’. Vanuit het mistige en koude Italië vertelt Daniele het volgende:


KAMELOT

DE ZOEKTOCHT NAAR EPICA

Liselotte Hegt
Twee Aardschokken terug vertelde gitarist Thomas Youngblood dat het nieuwe Kamelot-album ‘Epica’ in grote lijnen is gebaseerd op het boek ‘Faust’ van de schrijver en dichter Johann Wolfgang von Goethe, de Duitse Shakespeare van de achttiende eeuw. Net als ‘Faust’ beschrijft ‘Epica’ goed, kwaad, grote conflicten, affaires, zelfbeschouwing en zelfontdekking. Het zijn herkenbare thema’s die we door de ogen van drie hoofdpersonen beleven. Wanneer ik Roy Khan bel om meer uitleg over deze zware kost, benadrukt de Noorse zanger met klem dat het album niet als een boek gelezen moet worden. Volgens hem moet je het verhaal voelen via de muziek en de teksten die vele hints en verwijzingen herbergen waaraan je een eigen interpretatie kunt geven. Omdat natuurlijk niet iedereen bekend is met de literatuur van Goethe, bladeren we met Khan toch even in grote lijnen door de tekst heen.


LACRIMAS PROFUNDERE

GOED, BETER, BEST

Anita Boel
De Duitse gothic metalband Lacrimas Profundere blijft zich sterk ontwikkelen. Het album ‘Memorandum’ was al goed, de opvolger ‘Burning: A Wish’ nog beter en de nieuwe plaat ‘Fall, I Will Follow’ is simpelweg geweldig. De band heeft onder andere al twee tournees door Mexico achter de rug, waaronder een optreden met ons eigen Within Temptation en After Forever. Met het succes in eigen land lijkt het echter nog niet zo te vlotten. De broers Oliver (gitarist) en Christopher Nikolas (zang) praten Aardschok graag even bij.


LOVED AND HATED

HET PROJECT VAN AGNOSTIC FRONT-DRUMMER JIMMY COLLETTI

Onno Cro-Mag
Twee jaar geleden was ik totaal ondersteboven van de mini-CD ‘Camouflage’ van Loved And Hated. Jimmy Colletti is na het schrijven van het materiaal voor de Agnostic Front-CD ‘Dead Yuppies’ aan de slag gegaan met nummers voor Loved And Hated. Nadat het cultlabel GMM Records interesse toonde bracht men begin 2002 een bezoek aan de studio. De titelloze debuut-CD is nu een feit. Het album laat een mix van punk en hardcore horen die niet alleen verfrissend overkomt, maar ook nog eens aantoont dat deze combinatie zeer origineel kan klinken. Tijdens de Resistance-toer kreeg ik de kans even met Jimmy te praten over zijn liefde voor Loved And Hated.


MADBALL

DE TERUGKEER!

Onno Cro-Mag
Enkele maanden geleden gingen er geruchten dat Madball weer bij elkaar zou komen. Pas sinds enkele weken is de knoop daadwerkelijk doorgehakt en is Madball terug op aarde. Bassist Hoya Roc en zanger Freddy Cricien zijn de twee originele leden van Madball. Met Mitts (ex-Skarhead) op gitaar en Rigg Ross (ex-Hatebreed) op drums lijkt Madball een stabiele bandbezetting te hebben. De comeback kwam voor ondergetekende als een verrassing, omdat Hoya normaliter niet vlug terugkomt op een beslissing.


MALEVOLENT CREATION

THE WILL TO KILL – NIET TE STOPPEN!

Roman Hödl
Met ‘The Will To Kill’ heeft Malevolent Creation onlangs zijn alweer achtste studioalbum uitgebracht, dat wederom vol staat met snelle en brute death metal. Voor vernieuwingen moet men bij de van oorsprong New Yorkse band niet zijn. Men heeft namelijk niet voor niets zijn thuisbasis al ruim tien jaar geleden ingeruild voor het zuiden van Florida, van waaruit men de wereld met keiharde death metal bestookt. Van de oude bezetting is tegenwoordig alleen nog gitarist en bandbaas Phil Fasciana over. Hij is ervoor verantwoordelijk dat de band nog steeds bestaat, en tevens mijn zeer enthousiaste gesprekspartner inzake Malevolent Creation.


MERIDIAN

Leon van Rijnsbergen
Onlangs debuteerde de Zwitserse black metalband Meridian met ‘The Seventh Sun’. In mijn recensie van deze CD (Aardschok 11/2002) was ik zeer positief gestemd en ook een aantal maanden later staat dit album nog als een huis. Meridian laat op zijn debuut technisch vaardige, originele black metal horen, die qua stijl het dichtst in de buurt komt van de laatste twee wapenfeiten van Satyricon. Tijd om de band even aan de tand te voelen voor wat verdere achtergrondinformatie. Mijn vragen worden namens de band beantwoord door toetsenist Arwan.


MINISTRY

HERBOREN

Gerd Jan Vleugels
Ten tijde van ‘Dark Side Of The Spoon’ overwoog opperhoofd Al Jourgensen serieus Ministry te ontbinden omdat een jarenlange drugsverslaving hem op het randje van de afgrond deed belanceren. De markante voorman van de industrial-pioniers kreeg zijn leven gelukkig terug op de rails, overleefde een bijna dodelijke slangenbeet en bloeide creatief gezien op als in zijn beste dagen. Het nieuwe ‘Animositisomina’ toont aan dat de band die destijds een revolutie in metalland veroorzaakte nog lang niet is afgeschreven. Al Jourgensen: „Ik zie weer licht aan het eind van de tunnel, en het is dit keer niet de koplamp van een naderende trein.”


NO WARNING

POSITIEF INGESTELD

Onno Cro-Mag
No Warning uit Canada is een van de meest genoemde bands als het gaat om de toekomst van hardcore. Na een geslaagde mini-CD, een dik jaar geleden, betekent de debuut-CD ‘Ill Blood’ op Bridge Nine Records de absolute doorbraak. De band komt weliswaar uit Canada, maar wordt beschouwd als een hardcoreband met een typische NYHC old school inslag. Men wordt in één adem genoemd met grootheden als Madball en Cro-Mags. Zanger Ben Cook moet nog bijkomen na een uitputtende, maar geslaagde toer met Cro-Mags NYHC, maar staat Aardschok graag even te woord.


NOVEMBRE

SFEERVOLLE METAL UIT ITALIË

Anita Boel
Lacuna Coil heeft inmiddels overtuigend getoond waar kleine Italianen groot in kunnen zijn. Landgenoot Novembre weet dit enkel te onderstrepen. Na prima albums als ‘Classica’ en ‘Novembrine Waltz’ komt de band nu met het geweldige ‘Dreams d’Azur’ op de proppen. Geen nieuw album, maar het debuut ‘Wish I Could Dream It Again’ uit 1995 in een nieuw jasje. Aangezien de meesten dit eerste album niet in hun bezit zullen hebben, en door de uitstekende kwaliteit van de songs, valt dit initiatief echter alleen maar toe te juichen. Zanger/gitarist Carmelo Orlando geeft tekst en uitleg, maar stelt de band eerst netjes aan ons voor.


RENO DIVORCE

VOER VOOR DE SOCIAL DISTORTION-AANHANGER

Onno Cro-Mag
Liefhebbers van Social Distortion zullen flink op tilt zijn geslagen na het beluisteren van de CD ‘Naysayers And Yesmen’ van Reno Divorce. Dit gezelschap uit Denver (USA) klinkt niet alleen als Social Distortion ten tijde van albums als ‘Prison Bound’ en ‘Mommy’s Little Monster’, maar brengt ook eenzelfde dosis kwaliteit en passie. Zanger Brett Loveday is zelf niet zo blij met alle vergelijkingen tussen hem en Mike Ness (zanger Social Distortion) en vindt dat Reno Divorce wel degelijk een eigen gezicht heeft.


RIVER CITY REBELS

EEN NIEUW GEZICHT

Onno Cro-Mag
Het oude werk van River City Rebels kon ondergetekende niet echt bekoren. De verbazing was dan ook groot bij het horen van de nieuwe CD van River City Rebels. De plaat knalt als nooit tevoren en vooral zanger Dan’O Day (die voorheen alleen gitarist was) weet te overtuigen. Qua stijl zit men tussen Engelse en Amerikaanse oi! in en toont de band warempel nog een eigen smoelwerk ook. Rylan Perry (sax) vormt met Chris Hamm (gitaar) de nieuwe orde binnen River City Rebels. Eerstgenoemde is opgetogen over de lovende kritieken van het nieuw album.


SAVATAGE

Metal Mike
Deel 1 van het interview met Jon Oliva (Aardschok 11/2002) eindigde kort na het fatale ongeluk van Criss Oliva, dat bijna het einde van Savatage betekende. Een beoogd soloalbum van Jon, ingezongen door Zachary Stevens, deed het echter zo goed in Europa dat besloten werd om met Savatage door te gaan.


IRON MAIDEN

ROD SMALLWOOD – MEER DAN EEN MANAGER

Robert Haagsma
De schare fans van Iron Maiden kon onlangs weer eens diep in de buidel tasten. Kort voor de feestdagen verschenen tegelijkertijd de luxueuze box ‘Eddie’s Archive’ (met daarin drie dubbel-CD’s met concertopnamen en zeldzame songs, een genummerde stamboom van de band en een borrelglas) en de compilatie ‘Edward The Great’ met daarop de bekendste songs van Iron Maiden. De Britse rockers zelf genieten nog steeds van hun vakantie, vandaar dat een toelichting op dit alles ditmaal komt van de manager van het eerste uur Rod Smallwood.


SYSTEM OF A DOWN

GAAT DE ACCU OPLADEN

Stan Novak
System Of A Down behoort zonder twijfel tot dé succesverhalen van de afgelopen vijf jaar. Deze Armeense Amerikanen hebben sinds het verschijnen van het verpletterende en gelijknamige debuut in 1998 een ware bliksemcarrière doorgemaakt.


TECH 9

NIET KAPOT TE KRIJGEN

Onno Cro-Mag
Een van Nederlands oudste punk/hardcorebands heeft onlangs een nieuwe CD uitgebracht: ‘Devil In The Backseat’. Het klinkt cliché, maar dit vierde album is de meest evenwichtige en beste CD van Tech 9 tot nu toe. De mannen uit Eindhoven hebben geen spatje energie ingeleverd en het lijkt er juist op dat de kracht helemaal terug is. Tech 9 liet op zijn vorige CD ‘Last Line Of Defense’ al horen dat de roots van de band weer zijn herontdekt. Ditmaal zijn die oude punkroots zelfs nog aandrukkelijker aanwezig en lijkt de cirkel rond. Zanger Hein Hendriks is op het podium een energieke jakhals die de zaal altijd op zijn kop krijgt. Privé is hij een hardwerkende arbeider, vader en liefhebber van alles wat met wagens uit de jaren zestig te maken heeft.


THERION

15 JAAR THERION

Anita Boel
De symfonische gothic metalformatie Therion bestaat 15 jaar. Dit heuglijke feit werd onlangs gevierd met het uitbrengen van de live-CD ‘Live In Midgård’. Vorige maand namen we in Aardschok met bandbrein Christofer Johnsson deze dubbel-CD onder de loep. In dit tweede deel nemen we met de frontman de geschiedenis van Therion door.