De Aardschok in Juni 2003

In de Aardschok van Juni 2003 lees je alles over:
ABORTED, AFI, ARCH ENEMY, BETWEEN THE LINES, Callenish Circle, DEATH BY STEREO, DEFTONES, DROPKICK MURPHYS, DYING FETUS, EPICA, GOD DETHRONED, HARLEY’S WAR, HELENA IREN MICHAELSEN, IRON MAIDEN, M.O.D., MORS PRINCIPIUM EST, NEVERMORE, NUCLEAR ASSAULT, SEPULTURA, SOILWORK, STAR ONE, THERAPY?, TOMAHAWK, TURBONEGRO vs PETER PAN SPEEDROCK, TYPE O NEGATIVE


ABORTED

Leon van Rijnsbergen
Met ‘Goremageddon – The Saw And The Carnage Done’ hebben de Belgen van Aborted onlangs hun derde CD afgeleverd. Het laatste interview in Aardschok met deze death metal mannen dateert alweer van het jaar 2000, toen de split-single met Christ Denied net uit was. Allereerst verzoek ik zanger Sven om de lezer even bij te praten.


AFI

A FINANCIAL INCREASE

René Vanes
Het zal je maar gebeuren. Je bent goed en wel tien jaar aan het sappelen als punkrockband, verandert per album wat aan de te volgen koers en met je laatste plaat schiet je opeens als een raket door de Billboard Hot 100 en komt in de top 10 terecht. Zonder enige knieval. Wat moet je dan denken? Davey Havok, het charismatische ventje van drie turven hoog maakte het mee en kan eigenlijk de gehele situatie nog steeds niet bevatten.


ARCH ENEMY

SLEEPING WITH THE ENEMY

Robbie Woning
Sensatie, sensatie. Arch Enemy-gitarist Mike Amott ‘doet het’ met zangeres Angela Gossow. De relatie was eigenlijk al bekend, sinds de Duitse gruntster kort voor de opnames van de vorige CD ‘Wages Of Sin’ plotseling tot de Zweedse band toetrad, maar is na lang aandringen van met name Britse ‘kwaliteitsbladen’ inmiddels ook in een officieel persbericht bevestigd.


BETWEEN THE LINES

HET LEVEN IS HARDCORE

Onno Cro-Mag
Between The Lines is een old school hardcoreband, woonachtig onder de rook van Antwerpen en al sinds het midden van de jaren negentig actief. Na een single in 1998 op Funtime Records werd de naam wat bekender, maar sinds de split-CD met Against The Grain en de onlangs verschenen debuut-CD ‘Wake Up Call’ lijkt de naam pas echt gevestigd. Pieter is als zanger actief in Between The Lines, maar tevens organiseert hij concertjes in zijn woonplaats Brasschaat.


Callenish Circle

PIJN IS FIJN

Roman Hödl
Door keer op keer kwaliteit te bieden is Callenish Circle hard op weg naar de top van de internationale death/thrashscene. De band speelt deze zomer op menig festival, en de nieuwe CD ‘My Passion // Your Pain’ is het beste wat de Limburgse band in zijn tienjarig bestaan heeft opgenomen. Aardschok praat met zanger Patrick Savelkoul.


DEATH BY STEREO

LEKKER EIGENZINNIG

Onno Cro-Mag
Als je één band moet noemen die door een eigen stijl een vaste plaats in de hardcorescene heeft veroverd, dan is het Death By Stereo. De mix van punk, hardcore en metal is uniek. De nieuwe CD ‘Into The Valley Of Death’ is de bekroning voor het harde werk van de laatste vijf jaar. Death By Stereo heeft zich nooit iets aangetrokken van trends. Door de variatie in de sound heeft men een breed afzetgebied gecreëerd en de goede livereputatie wordt met de dag groter. Zanger Efrem Schulz is op het podium een maniak, maar aan de telefoon de rust zelve.


DEFTONES

HARDLOPERS ZIJN DOODLOPERS

Robert Haagsma
Deftones wordt vaak in één adem genoemd met Limp Bizkit, als de twee belangrijkste bands die in het voetspoor van Korn traden. Gedrieën legden ze de basis voor de huidige nu metalrage. Toch bestaat Deftones het langst van die drie: anno 2003 alweer vijftien jaar. Het kwartet uit Sacramento is overigens geen hardloper. In dat anderhalve decennium is de band nog maar toe aan CD nummer vier, eenvoudig ‘Deftones’ getiteld.


DROPKICK MURPHYS

HET BESTE MOET NOG KOMEN

Onno Cro-Mag
Het blijft een soort jongensboek. Het verhaal van Dropkick Murphys is een succesverhaal zoals je zelden nog tegenkomt in de punkwereld. „En het beste moet nog komen”, aldus de band. Het nieuwe album is na ‘Do Or Die’ de beste CD ooit en ondanks de aanwezigheid van enkele feestnummers ook de meest serieuze plaat van Dropkick Murphys. Pure punk, rock-’n-roll, folk en zelfs een schitterende ballad zijn de ingrediënten van ‘Blackout’. Zelf had ik mijn twijfels over de toekomst van deze mannen uit Boston, maar ‘Blackout’ neemt al deze twijfels weg. Dit album zal de band alleen nog groter maken. Zanger Al Barr was mijn gesprekspartner voorafgaand aan het optreden op Groezrock 2003.


DYING FETUS

NIET TE STOPPEN!

Stephan Gebédi
Het Amerikaanse Dying Fetus draait alweer zo’n twaalf jaar mee in de wereld van de brute death metal. Vanaf de derde CD ‘Killing On Adrenaline’ begint het balletje voor de band uit Maryland echt te rollen. De opvolger ‘Destroy The Opposition’ zet nieuwe maatstaven voor death metal en op de meest recente schijf zijn de handelsmerken van Dying Fetus – superstrakke, technische death metal met groovende passages en intelligente, maatschappijkritische teksten – verder geperfectioneerd. Een enigszins suf of wellicht vermoeid klinkende gitarist/bandleiderJohn Gallagher praat ons bij.


EPICA

DE NIEUWE NEDERLANDSE GOTHIC METALSENSATIE

Anita Boel
Zanger/gitarist/componist Mark Jansen sprak in de vorige Aardschok uitgebreid over zijn vertrek bij After Forever, de vorming van zijn nieuwe band en de problemen rond zangeres Helena Michaelsen. Samen met de nieuwe vocaliste Simone Simons en gitarist Ad Sluijter kijken we nu naar de toekomst van Epica.


GOD DETHRONED

Leon van Rijnsbergen
Het is alweer een aantal maanden geleden dat God Dethroned met het prachtige ‘Into The Lungs Of Hell’ op de proppen kwam. De plaat onderstreept eens te meer dat de band in Nederland op eenzame hoogte staat. Als God Dethroned op tweede paasdag een optreden verzorgt in 013, is dat voor Aardschok dan ook een mooie kans om Henri Sattler (zanger/gitarist) aan een vraaggesprek te onderwerpen.


HARLEY’S WAR

EEN NIEUWE TOEKOMST

Onno Cro-Mag
Al enkele jaren gingen er geruchten dat Harley Flanagan bezig was met een nieuwe band. Een jaar geleden dook de Cro-Mags-oprichter met vrienden twee dagen de studio in om zeven nieuwe songs op te nemen. Met muzikanten van ondermeer The Business, Agnostic Front, Warzone en Suicidal Tendencies zijn de songs een optelsom van old school hardcore en punk. Niet vernieuwend, maar voor de diehard liefhebber een must. Alles is superrauw opgenomen en het brengt je terug naar het begin van de jaren tachtig. Met de oprichting van Harley’s War zet Flanagan een streep onder het verleden van Cro-Mags.


HELENA IREN MICHAELSEN

TERUG MET IMPERIA EN ANGEL

Anita Boel
Enkele jaren geleden maakte de gothic metalscene kennis met Helena Iren Michaelsen. Het debuutalbum ‘Disclosure In Red’ van Trail Of Tears sloeg in als een bom. De samenwerking liep echter stuk, maar dat betekende zeker niet het einde van de carrière van deze geweldige zangeres. Ze verleende onder andere haar medewerking aan het Nederlandse industrial-project Black Horizon. Na een stukgelopen relatie met Sahara Dust is de vocaliste nu terug met maar liefst twee nieuwe projecten: Imperia en Angel.


IRON MAIDEN

STEVE HARRIS VERBAAL OVER DIGITAAL

Eric van den Hurk
Dat de heren van Iron Maiden na een welverdiende vakantie weer bij elkaar zijn gekomen en inmiddels de opnamen van een nieuw studioalbum achter de rug hebben, zullen de meesten wel weten. Later dit jaar geven we jullie alle ins en outs over het nieuwe album. Nu gaan we het vooral hebben over wat er in de afgelopen periode bij Iron Maiden achter de schermen allemaal gebeurd is. Speciaal daarvoor toog ondergetekende naar Maidenbaas Steve Harris in Londen.


M.O.D.

NIEUWE LEDEN, NIEUWE MUZIEK

Onno Cro-Mag
Als vanouds is er een hetze tegen de nieuwe CD van M.O.D. begonnen. De teksten van Billy Milano zorgen weer eens voor een ouderwetse rel waarvan de heer Milano zelf het middelpunt is. Twee jaar wachtten de liefhebbers op ‘The Rebel You Love To Hate’. Wie denkt dat het album klinkt zoals vroeger komt van een koude kermis thuis. De razendsnelle hardcore heeft plaatsgemaakt voor pure midtempo songs die qua stijl een combinatie van metal en hardcore vormen. Er staan in feite maar acht songs op deze CD, maar hij duurt langer dan het oude werk van S.O.D. en M.O.D. bij elkaar. Mijn eerste luisterbeurten zorgden niet voor euforie, maar nu ik het album al langer dan een maand in mijn bezit heb, is mijn mening veranderd. Songs als „Making Friends”, „Ass-Ghanistan”, „Rebel” en „Rage Against The Mac Machine” zijn superruige stukken crossover. Hoogste tijd voor een enerverend gesprek met ‘Mr. M.O.D.’: Billy Milano.


MORS PRINCIPIUM EST

Melodieus en Heavy!

Roman Hödl
Liefhebbers van technische en melodieuze deathmetal in de stijl van het oude Soilwork hebben er weer een band bij! Mors Principium Est is de naam van deze nog jonge Finse band, waarbij de getalenteerde musici het ook zonder veel inzet en de benodigde discipline nog erg ver zullen schoppen. Het opvallend sterke debuut ‘Inhumanity’ is namelijk van een wel erg zwaar kaliber, zeker als men bedenkt dat de gemiddelde leeftijd van de bandleden nog maar net iets boven de twintig jaar ligt. Aardschok heeft een gesprek met gitarist en initiator Jori Haukio.


NEVERMORE

NIEUW ALBUM IN AANTOCHT

Robbie Woning
Seattle, april 2003. Op slechts enkele kilometers van de studio waar Queensrÿche zijn nieuwe album opneemt (zie vorige Aardschok), werken de heren van Nevermore met producer Kelly Gray aan het vijfde album ‘Enemies Of Reality’. De opvolger van het succesvolle ‘Dead Heart In A Dead World’ stond oorspronkelijk al gepland voor de herfst van 2002, maar werd aanzienlijk vertraagd door problemen met de platenmaatschappij. Inmiddels zijn de opnames dan toch bijna voltooid en heeft de band, speciaal voor een luistersessie met een aantal Europese journalisten, alvast een ruwe mix van enkele songs gemaakt.


NUCLEAR ASSAULT

THRASHES AGAIN

Roman Hödl
Nuclear Assault is na de split van 1994 weer bij elkaar! Dit wordt gevierd middels diverse toers en de binnenkort te verschijnen liveplaat ‘Alive Again’. Net voor het laatste optreden van de veertien dagen durende No Mercy-toer heeft Aardschok in Tilburg een verhelderend gesprek met de niet meer zo heldere bassist Danny Lilker.


SEPULTURA

EEN NIEUW BEGIN VOOR

Robert Haagsma
Het vertrek van de Braziliaanse metalband Sepultura bij platenmaatschappij Roadrunner markeerde het einde van een lange en ooit zo vruchtbare relatie. Toch was die breuk misschien precies wat het kwartet nodig had, erkent gitarist Andreas Kisser achteraf. Op ‘Roorback’, de eerste plaat die Sepultura voor het nieuwe label Steamhammer/SPV aflevert, klinkt de band namelijk harder, feller en vooral compacter dan in de achterliggende jaren.


SOILWORK

EEN ODE AAN ANDERSDENKENDEN

Robbie Woning
‘Album van de maand’ in bijna alle Europese metalbladen en de complimenten van een veteraan als Rob Halford, die aan iedereen vertelt dat Soilwork een hele grote band zal worden. Het zijn zaken waar de jonge gitarist Peter Wichers ten tijde van het Soilwork-debuut ‘Steelbath Suicide’ (1998) alleen maar van droomde. Met de release van het geweldige ‘Figure Number Five’ lijkt een definitieve doorbraak voor de Zweedse band echter nog slechts een kwestie van tijd. Het vijfde Soilwork-album zal door de krachtige zangpartijen, de sterke composities, het uitmuntende muzikale spel en de speelse elektronische ondertoon opnieuw bij een breed publiek in de smaak vallen. Aardschok sprak met bandleider Peter Wichers over verleden, heden en toekomst.


STAR ONE

ARJEN LUCASSEN – EEN GELUKKIGE KLUIZENAAR

Robert Haagsma
Na de eerste successen van Ayreon werd de roep van platenmaatschappij en publiek om een tournee steeds luider. Arjen Anthony Lucassen zwoor echter nooit meer een voet op het concertpodium te zetten. Optredens vormden wat hem betreft een definitief afgesloten hoofdstuk. Toch ging de muzikant en componist vorig jaar overstag en stortte zich in een korte tournee van zeven shows, waarop hij nu terugblikt als een van zijn meest dierbare herinneringen.


THERAPY?

SLIMME DOORZETTERS

Robert Haagsma
In de tijd dat ‘Troublegum’ (1994) uitkwam werd Therapy? onthaald als de ideale kruising tussen Nirvana en Metallica. In muzikaal opzicht kwam de band inderdaad aardig in de buurt, maar wat betreft populariteit heeft het kwartet uit Ierland de belofte nooit helemaal ingelost. Zanger en gitarist Andy Cairns heeft het hoofd niet in de schoot gelegd, maar klinkt op de nieuwe studioplaat ‘High Anxiety’ juist optimistischer en strijdbaarder dan ooit. De band is blij met de bescheiden status, want iets is immers beter dan niets.


TOMAHAWK

BRUISENDE SUPERGROEP

Robert Haagsma
‘Mit Gas’ is de ietwat curieuze titel van de tweede plaat van het Amerikaanse kwartet Tomahawk. Het gaat hier om een zogenaamde supergroep: een band waarvan alle individuele leden een indrukwekkend verleden hebben. Tomahawk bestaat uit zanger Mike Patton (Fantômas, Mr. Bungle, Faith No More), gitarist Duane Dennison (Jesus Lizard), drummer John Stainer (Helmet) en bassist Kevin Rutmanis (Melvins, The Cows). De muziek op deze tweede plaat is precies wat je van dit stel kunt verwachten: intense heavy rock met een vreemd trekje.


TURBONEGRO vs PETER PAN SPEEDROCK

EINDHOVEN DEATHPUNK CITY IN AMSTERDAM

René Vanes
Turbonegro is na dik vier jaar weer terug. Althans, de Noren hebben zichzelf nieuw leven ingeblazen met ‘Scandinavian Leather’. Hoe gek het ook klinkt, het stoere Peter Pan Speedrock is zwaar onder de indruk van het losgeslagen Noorse rariteitenkabinet. In niets lijkt de Eindhovense band op het gloednieuwe album ‘Lucky Bastards’ op het wereldvreemde Turbonegro. Toch zijn beide bands bewonderaars van elkaar. We zetten Turbogitarist Euroboy aan tafel bij Piet van Elderen, Bart Nederhand en Bart Geevers van PPS voor een gezellig onderonsje en legden telefonisch contact met Turbonegro’s Chris Summers en Happy Tom. Uw gespreksleider is René Vanes.


TYPE O NEGATIVE

MAN (MUZIKANT, 41), ZOEKT KENNISMAKING MET VROUW (30 – 40)

Robert Haagsma
Wanneer in 1999 de matte en ongeïnspireerde CD ‘World Coming Down’ uitkomt lijkt het einde van Type O Negative slechts een kwestie van tijd. Zanger en bassist Peter Steele erkent nu dat hij inderdaad enkele zware jaren achter de rug heeft. En dat die ook in muzikaal opzicht een zware wissel op hem en zijn band trokken. De nieuwe CD mag dan ‘Life Is Killing Me’ heten, het is weer een ouderwets strijdbare, zwartgallige en vooral geestige CD van Peter Steele en zijn drie kompanen: Kenny Hickey (gitaar), Josh Silver (keyboards) en Johnny Kelly (drums). De muzikant ziet ook zelf weer het licht aan het eind van de tunnel. Het enige dat ontbreekt in zijn leven is een vrouw.