De Aardschok in Juli 2003

In de Aardschok van Juli 2003 lees je alles over:
AGENT STEEL, ALCHEMIST, BACKFIRE!, BATTLELORE, BORN FROM PAIN, Brian McDonald, Carpathian Forest, Cryptopsy, THE DEFACED, DIRTY WATER, ENSLAVED, Fields Of Rock, FIREBIRD, FU MANCHU, GREEN CARNATION, HELLOWEEN, METALLICA, KILLER, KING’S X, THE KOVENANT, LANA LANE, LION MUSIC, LIVE, LOST HORIZON, LUCA TURILLI, MARILYN MANSON, MINDSTAB, Mörk Gryning, NASUM, THE REAL McKENZIES, ROCKHARD FESTIVAL, Silverchair, Soulreaper, SPINESHANK, SUPERFLY 69, MICHAEL VESCERA, SWEDEN ROCK, THE QUILL, TOMMY DENANDER, XYZ, CHIMAIRA, GOOD RIDDANCE, THE GENERATORS


AGENT STEEL

DE TERUGKEER VAN EEN LEGENDE

Robbie Woning
Naast de nodige op geld beluste reüniebands, zijn er ook groepen die de draad vooral weer oppakken om gemiste kansen uit het verleden goed te maken. Het heropgerichte Agent Steel mag tot deze laatste categorie gerekend worden. De band uit Californië behoorde midden jaren tachtig tot de voorhoede van de later zeer populaire thrashstroming, maar bestond niet lang genoeg om zich verder te kunnen ontwikkelen en de vruchten van zijn eigen muzikale pionierswerk te plukken. De redenen voor de split zijn altijd onduidelijk gebleven, maar zeker is dat ego-problemen en de ongezonde UFO-fascinatie van zanger/bandleider John Cyriis er alles mee te maken hadden. Als Cyriis in 1986 de band naar Florida verhuist, omdat hij dichter bij de mysterieuze Bermuda Driehoek wil wonen, blijven de geestelijk wat stabielere muzikanten liever in Californië achter. Cyriis probeert Agent Steel dan nog voort te zetten met een totaal nieuwe bezetting, maar eind jaren tachtig verdwijnt de band vrij geruisloos van het toneel.


ALCHEMIST

SFEERMAKERS UIT AUSTRALIË

Robbie Woning
Een van de grootste verrassingen is deze maand zonder twijfel het album ‘Austral Alien’ van het Australische Alchemist. Een sfeervolle, hedendaagse metalband die in eigen land al sinds de vroege jaren negentig aan de weg timmert, maar in de rest van de wereld nog nauwelijks enige bekendheid geniet. En dat is jammer, want Alchemist maakt spannende en originele muziek, die fans van bands als Opeth, Amorphis, Fear Factory en de betere VoiVod zeker zal aanspreken. Gelukkig is de band inmiddels opgepikt door Relapse, dat kort voor de release van ‘Austral Alien’ ook het uit 2000 stammende ‘Organasm’ nog eens op de markt heeft gebracht. Naar aanleiding van beide releases sprak Aardschok met zanger/gitarist/toetsenist Adam Agius.


BACKFIRE!

DE OMMEKEER

Onno Cro-Mag
Backfire! is terug met een nieuw album. ‘Change The Game’ staat bol van agressie, emoties en frustraties. De band verschuilt zich niet, maar toont het gevoel van een bokser die knockout is geslagen, maar daarna sterker terugkomt. Het is na de MCD ‘The War Starts Here’ een tijd rustig geweest rondom Backfire! Als er nieuws was, dan was het negatief. Verhalen over drugsgebruik werden opgeblazen. Zanger Pat had volgens de roddels al drie keer levenslang moeten hebben. De band zat niet lekker in zijn vel. Er was een ommekeer nodig om Backfire! te redden. De droom van de band om een CD in hartje New York op te nemen is uitgekomen. Het album is opgenomen in The Atomic Studio en geproduceerd door hardcorelegendes Mike Dijan (Breakdown) en Matt Henderson (ex-Madball). Gastzangers Billy (Biohazard) en Freddy (Madball) zijn ook niet de minsten. Als bonus krijgt de luisteraar een onvergetelijk liveoptreden in CBGB’S. Backfire! heeft het licht gezien en gaat de komende jaren vol aan de bak om iedereen te overtuigen dat de grondlegger van de Eurocore-scene nog steeds de beste hardcoreband uit Europa is. Zanger Pat en gitarist Wyb weten dat het komende jaar het belangrijkste wordt voor de band. Ze zijn klaar om die strijd aan te gaan.


BATTLELORE

EEN ODE AAN TOLKIEN

Anita Boel
Je bent verknocht aan de werken van Tolkien, maar kan nergens die enorme passie voor de schrijver in kwijt. Dan richt je toch gewoon een band op die enkel en alleen om je grootste liefhebberij draait. Dat is zo ongeveer de gedachtengang geweest van gitarist Jyri Vahvanen (inderdaad, uit Finland) toen hij in 1999 samen met basgitarist Miika Kokkola Battlelore oprichtte. Zijn liefde voor Tolkien heeft hij in deze band versmolten met zijn andere passie; symfonische, folkachtige fantasy metal.


BORN FROM PAIN

DE BELONING

Onno Cro-Mag
Born From Pain is een van de meest opzienbarende hardcorebands van de laatste jaren. In heel Europa is de band razend populair, maar ook in Amerika is Born From Pain een begrip aan het worden. Het is dan ook slechts een kwestie van tijd voor het nieuwe album ‘Sands Of Time’ ook daar zal uitkomen. De nieuwe plaat zal voor opluchting zorgen in het Born From Pain-kamp. Vanaf heden zal men niet alleen meer spreken van een van de beste livebands, want ook op plaat komt Born From Pain tegenwoordig ontzettend doeltreffend en volwassen over. Oprichter Rob (ex-Feeding The Fire, zang) is bassist van Born From Pain en hij schrijft ook alle teksten. Op een benauwde voorjaarsavond zit Rob vermoeid maar tevreden tegenover ondergetekende. Hij maakt de balans op van zes jaar hard werken.


Brian McDonald

MELODIEUZE Klassieker

André Methorst
Brian McDonald bracht onlangs zijn derde soloalbum uit ‘Voyage’ genaamd: een perfecte combinatie van melodieuze rock met klassieke en progressieve elementen. Niet vreemd als je weet dat deze man klassiek onderlegd is en daarbij een enorme liefde heeft voor zijn vak. Volgens hem is dat dé basis geweest van zijn huidige werk. Aardschok wilde hier meer over weten en zocht contact met deze multi-instrumentalist en zanger.


Carpathian Forest

„Van nature ben ik een pessimist, dat voorkomt teleurstellingen.”

Leon van Rijnsbergen
De laatste plaat van Carpathian Forest, ‘Defending The Throne Of Evil’, is al een tijdje uit. De Noorse black metalband slaat op deze plaat keihard terug, nadat voorganger ‘Morbid Fascinations Of Death’ een lichte teleurstelling was. Vorig jaar werd nog wel het overzichtsalbum ‘We Are Going To Hell For This – A Decade Of Perversion’ uitgebracht, maar met het nieuwe werk bewijst Carpathian Forest ook anno 2003 nog steeds tot het beste te behoren dat Noorwegen op dit gebied te bieden heeft. Aan het woord is bandleider Nattefrost (zang, gitaar).


Cryptopsy

LEEFT NOG STEEDS

Leon van Rijnsbergen
Onlangs verscheen van de brute Canadese death metalband Cryptopsy de eerste live-CD in het tienjarig bestaan. ‘None So Live’ geeft een goed overzicht van het werk van Cryptopsy en is voor de onwetenden onder ons een mooie introductie met de band. Het valt echter nog te bezien of deze CD ook voor de fans een must is. Nieuwe nummers bevat de CD namelijk niet en er zullen vast mensen zijn die liever naar het studiowerk luisteren. Aardschok hing aan de lijn met zanger Martin Lacroix, voor wie deze live-plaat het eerste wapenfeit is op CD. Allereerst stellen we hem de vraag waarom er gekozen is voor een live-album. Het gesprek komt wat stroef op gang.


THE DEFACED

EEN HOBBYBAND LOOPT UIT DE HAND

Robbie Woning
En de goede Zweedse metal blijft maar komen… Met het volwassen ‘Karma In Black’ bewees de melodieuze thrashband The Defaced onlangs definitief meer te zijn dan een hobbyband van Soilwork- en Darkane-leden. The Defaced is sinds zijn debuut ‘Domination Commence’ muzikaal enorm gegroeid, permitteert zich met succes wat uitstapjes naar hedendaagse Amerikaanse metal, maar blijft dankzij zijn extreme roots wel altijd erg integer klinken. Aardschok belde met gitarist/bandleider Mattias Svensson, die de nieuwste CD graag van enig commentaar voorziet.


DIRTY WATER

DE VOORTZETTING VAN DUCKY BOYS?

Onno Cro-Mag
Af en toe krijg je van die CD’s binnen die veel indruk maken. Bijvoorbeeld die van Dirty Water. De zeven songs op de debuut-CD bezorgen me kippenvel. De mix van pure rock en punk maakt een verpletterende indruk. Als je ziet waar de muzikanten vandaan komen, is dat ook niet zo gek. Zanger Mark Lind (ex-Ducky Boys, Sinners And Saints), gitarist/zanger Andrew Maurillo (ex-River City Rebels), bassist John Davidian (ex-The Trouble) en drummer Jason Messina (ex-Ducky Boys, Sinners And Saints) zijn de muzikanten van Dirty Water. Mark Lind is de broer van Rob Lind (Blood For Blood). Beide broers zitten dus in Sinners And Saints. Mark Lind is een druk bezet muzikant die met Dirty Water in korte tijd zeer populair geworden is in de Boston-scene.


ENSLAVED

Leon van Rijnsbergen
Het uit de Noorse black metalscene afkomstige Enslaved is al sinds de oprichting in 1991 een innovatieve band. Begin jaren negentig gebruikt de band als één van de eerste viking metal-elementen en we kunnen stellen dat de eigen stijl die hiermee ontstaat tot aan het eind van de eeuw wordt gehandhaafd. Met ‘Mardraum’ wordt het nieuwe millennium op futuristische wijze ingeluid. Die plaat is avontuurlijker dan al het werk van Enslaved tot dan toe. Hoewel de viking black metal van weleer nog steeds aanwezig is, laat de band zich ook van een verrassende, psychedelische kant horen. Net als op voorganger ‘Monumension’ combineert Enslaved op het onlangs verschenen ‘Below The Lights’ deze stijlen tot een spannend geheel. Aardschok praat bij met oprichter Ivar Pedersen.


Fields Of Rock


Het Nijmeegse Goffertpark begint de laatste jaren bekend terrein te worden voor hardrockminnend Nederland. Na Dynamo Open Air (2000) en Ozzfest (2002) was het dit jaar de beurt aan Fields Of Rock om zijn tenten op te slaan op Gelderse bodem. De namen mogen dan verschillen, maar de opzet van alle drie de feestjes is grotendeels hetzelfde; drie podia met een kwalitatief hoogstaand aanbod aan representatieve bands van alle soorten en smaken in het heavy genre. Daarvan één podium, Locals Only, speciaal voor talentvolle Nederlandse bands die op deze manier een unieke kans krijgen zich bij een groot publiek in de kijker te spelen. Maar liefst 40.000 mensen wisten de weg naar Nijmegen te vinden en zij hadden weinig reden tot klagen. Oké, de wachttijd bij de muntverkoop verbrak alle records (twee uur was geen uitzondering!), de prijzen van eten en drinken waren astronomisch en de kwaliteit van het gebodene weer uiterst miserabel. Maar kijken we daar nog van op? Afgezien van de cateringsperikelen was Fields Of Rock echter een bijzonder geslaagd evenement. Het weer was ongelofelijk, de programmering divers en eigentijds, en de sfeer uitermate ontspannen. Aardschok werd vertegenwoordigd door de schrijvers Stan Novak, Metal Mike, Alain Bogaert, René Vanes en Gerd Jan Vleugels, en de fotografen Werner Heinsman en Stefan Schipper.


FIREBIRD

Een tweede muzikantenleven

Stan Novak
Wie de band hoort zal moeilijk kunnen bevatten dat Firebird’s gitarist met zijn bluesy inslag dezelfde is als degene die een jaar of tien geleden de wereld bestookte met de meest misselijkmakende death metalriffs. Het is echter wel degelijk voormalig Napalm Death- en Carcass-snarenplukker Bill Steer die hier van zich doet spreken. De iets oudere rocker zal ermee weglopen, maar bij koppige metalheads zal de ooit grenzeloze adoratie verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het is een gegeven dat de 33-jarige Brit zelf maar al te goed onderkent. Vanuit Parijs is hij graag bereid om te vertellen hoe het allemaal zo ver is gekomen.


FU MANCHU

Op zoek naar de perfecte balans

Stan Novak
Fu Manchu bestaat tien jaar en met ‘Go For It – Live’ verschijnt binnenkort de eerste liveplaat van het energieke viertal uit Californië. Het is een dubbelalbum, waarvan de opnames gemaakt zijn tijdens de ‘California Crossing’-toer die de band over de hele wereld voerde. Zanger/gitarist Scott Hill hangt aan de lijn om een en ander uit de doeken te doen en tevens een tipje van de sluier op te lichten omtrent het nieuwe studioalbum dat, als alles volgens plan verloopt, begin volgend jaar zal verschijnen.


GREEN CARNATION

VERWACHT HET ONVERWACHTE

Robert Haagsma
Gitarist, tekstschrijver en componist Tchort van Green Carnation, is geen man die zich laat leiden door vooroordelen. In het midden van de jaren negentig maakte hij deel uit van de beruchte Noorse black metalformatie Emperor. Hij zit nu in een band waar ook de toetsenist van A-Ha deel van uit maakt. Inderdaad, dat poptrio van „Take On Me”. „Mij maakt het niet uit waarmee de muzikanten hun brood verdienen, als ze maar goed zijn”, reageert de nuchtere Noor. Onlangs verscheen de derde CD ‘A Blessing In Disguise’ van Green Carnation.


HELLOWEEN

Albert Wienen
Op een regenachtige avond in mei wordt ik gebeld door een verkouden Michael Weikath die net vanuit Tenerife in Düsseldorf is geland. Voordat ik de eerste vraag kan stellen vraagt Michael mij wat ik van Helloween vind. Ik antwoord hem dat in mijn optiek Helloween sinds de beide ‘Keeper Of The Seven Keys’-CD’s een beetje de weg kwijt is. Tot mijn grote verbazing deelt Weikath mijn mening. „Het is eigenlijk fout gegaan bij ‘Pink Bubbles Go Ape’,” verzucht Weikath. „Wij hebben de kenmerkende Helloween-sound verloochend. Ik heb geprobeerd om bij de nummers die ik schreef deze elementen te behouden, maar op de rest van de nummers klonken we niet meer als Helloween.”


METALLICA

Gerd Jan Vleugels / Metal Mike
In Aardschok 5/2003 bezocht Aardschok HQ, het hoofdkwartier van Metallica. We spraken daar met Lars Ulrich, Rob Trujillo, Bob Rock en zelfs ‘peetvader’ Phil Towle. Toen eind mei James Hetfield en Kirk Hammett de vaderlandse pers toespraken vanuit het Amstel hotel in hartje Amsterdam, was Aardschok er natuurlijk ook bij. Enkele dagen voor de start van de Europese festivaltoer gingen Gerd Jan Vleugels en Metal Mike bij de heren op de koffie.


KILLER

Alain Bogaert
Zoals collega Verhuysen in het voorwoord van de vorige Aardschok al aanstipte beleeft ‘traditionele’ hardrock een serieuze heropleving. En als het regent in Parijs, dan druppelt het in…Vosselaar, waar ik Paul ‘Shorty’ Van Camp ontmoet, sinds jaar en dag boegbeeld van het Belgische Killer. Aanleiding van ons gesprek is de release van een nieuwe CD, dertien jaar nadat ‘Fatal Attraction’, het laatste wapenfeit van de band, verscheen.


KING’S X

OUD WERK IN NIEUW JASJE

Robert Haagsma
‘Black Like Sunday’ is de titel van de nieuwe studioplaat van de Amerikaanse rockband King’s X. Hoewel nieuw in dit verband een tamelijk betrekkelijk begrip is. De veertien songs die op het schijfje prijken stammen allemaal uit de vroege jaren van het trio, toen het zich zelfs nog met andere bandnamen tooide. Er had zich in die periode bovendien nog geen platenmaatschappij gemeld. Volgens zanger en bassist Doug Pinnick is dit nog maar het begin van de grote schoonmaak, want zijn archief bevat nog veel meer pareltjes die nooit eerder het levenslicht zagen.


THE KOVENANT

WE ZULLEN NOOIT EEN POPBAND WORDEN

Robbie Woning
Positieve óf negatieve berichten… Van een beetje controverse is nog nooit een band slechter geworden. Ook het Noorse The Kovenant zal ongetwijfeld op lange termijn alleen maar profiteren van de omstreden ‘poppy’ klank van zijn nieuwste album ‘SETI’. Een CD die nog gewaagder en toegankelijker klinkt dan het elektronische ‘Animatronic’, waarmee de band rond zanger Lex Icon en gitarist Psy Coma zich drie jaar geleden al behoorlijk van zijn fans uit de tijd van het melodieuze black metalalbum ‘Nexus Polaris’ vervreemdde. Ondanks de gemengde reacties op ‘SETI’ ziet Psy Coma de toekomst vol vertrouwen tegemoet.


LANA LANE

COVERS COLLECTION

Liselotte Hegt
Voor wie bekend is met de albums van Lana Lane, weet dat deze ‘Queen of Symphonic Rock’ regelmatig covers heeft opgenomen. En of het nu Elton John’s „Goodbye Yellow Brick Road” of Marillion’s klassieker „Seasons End” is, Lana en haar ‘partner in crime’ Erik Norlander weten er altijd weer iets bijzonders van te maken. Het onlangs uitgebrachte ‘Covers Collection’, een puur coveralbum, lijkt daarom een logische stap in de carrière van Lana Lane. Echter, de zangeres meldt vanuit haar woonplaats Los Angeles dat deze ‘special collection’ uitgave vooral een broodnodig rustpunt betekent.


LION MUSIC

OP ACHTERGRONDMUZIEK ZIT NIEMAND TE WACHTEN

Robbie Woning
Alex Masi, Randy Coven, Arabesque, Kelly Simonz, Tony MacAlpine, Richie Kotzen, Mike Terrana, Chris Poland, Takara… Het Finse Lion Music begint langzamerhand een toevluchtsoord te worden voor miskend muzikaal talent in rapmetal-dagen. De website laat geen twijfel bestaan over de label-filosofie: Lion biedt een alternatief voor de ‘shitty’ rockmuziek die momenteel de markt domineert. In een tijd dat marktwaarde en imago belangrijker zijn dan muzikaal talent, wil Lion een kwaliteitslabel zijn, met getalenteerde muzikanten en goede songwriters. Duidelijke taal, waaruit kan worden opgemaakt dat Lion Music de liefde voor muziek hoger in het vaandel heeft staan dan het verdienen van een paar snelle euro’s. Een prima argument om het jonge Finse label eens nader te belichten. Aardschok belde met oprichter Lasse Mattsson.


LIVE

DOWN TO EARTH

Gerd Jan Vleugels
Zanger/songschrijver Ed Kowalczyk staat weer met beide benen stevig op de grond, de albumtitel ‘Birds Of Prey’ ten spijt. Na het trouwe publiek jarenlang bestookt te hebben met existentiële vragen en vage antwoorden is er een einde gekomen aan het oeverloze gezweef. Het recente vaderschap van de voorman heeft ervoor gezorgd dat de zingende shamaan niet langer verstrikt zit in het web van zijn eigen filosofische overpeinzingen. Volgens gitarist Patrick Dahlheimer heeft Live zich daardoor niet alleen tekstueel hervonden, maar keert de band op de nieuwe schijf ook terug naar zijn rockroots.


LOST HORIZON

EEN PRIKKELING VOOR ALLE ZINTUIGEN

Liselotte Hegt
Lost Horizon is een band met een positieve levensfilosofie en wereldverbeterende idealen. De jonge, Zweedse bandleden willen namelijk niet alleen maar goede muziek maken, maar tegelijkertijd een helpende hand bieden aan degenen die in het diepste gat van het leven zijn gevallen en hulpeloos in het donker ronddolen. Mensen die last hebben van schuld en angst, omdat ze het slachtoffer zijn van extreme negatieve krachten, zoals misleiding, leugens, corruptie, verwarring, indoctrinatie en zelfdestructie. Drummer Preternatural Transmogrifyer, alias Christian Nyguist, verklaart nader.


LUCA TURILLI

Gerd Jan Vleugels
De gitarist/songschrijver Luca Turilli wordt op 5 mei 1972 geboren in het Italiaanse Trieste. Dankzij zijn klassiek geschoolde vader leert Luca piano en fluit te spelen, maar pas op zijn zestiende pakt hij de gitaar op. De liefhebber van klassieke componisten als Vivaldi, Bach en Paganini en schrijvers van filmmuziek zoals Jerry Goldsmith, Danny Elfman en Basil Poledouris richt in 1995 de belangrijkste metalband van Italië op: Rhapsody. Vier jaar later verschijnt zijn solodebuut ‘King Of The Nordic Twilight’, dat vorig jaar werd opgevolgd door ‘Prophet Of The Last Eclipse’. Aardschok belde naar Italië om de laatste stand van zaken met Turilli door te nemen.


MARILYN MANSON

TUSSEN MUZIEK EN IMAGO

Robert Haagsma
De titel van de gloednieuwe CD van Marilyn Manson, ‘The Golden Age Of Grotesque’, is een verwijzing naar zowel het Hollywood als het Berlijn van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Een turbulente periode, die volgens de zanger veel parallellen vertoont met de huidige tijd. De Amerikaanse shockrocker bouwde daar ook een heel nieuwe show omheen, die onlangs te zien was tijdens het Fields Of Rock festival in Nijmegen. Terwijl in 1997 tijdens Dynamo Open Air hem de graspollen nog om de oren vlogen, bleek hij anno 2003 een geaccepteerde ster. Is dat voor de rasprovocateur iets om zich zorgen over te maken?


MINDSTAB

GRENZELOZE AMBITIE

Robert Haagsma
Mindstab is een van de meest veelbelovende metalbands die België op dit moment rijk is. Alleen, wie blijk geeft van zijn ambitie ondervindt ook tegenstand, weet het vijftal inmiddels. Onlangs verscheen de tweede CD ‘Say Anything…’, een pleidooi voor communicatie tussen mensen. „Zorg dat je een mening hebt en dat je die kunt uiten.”


Mörk Gryning

PIECES OF REVOLUTION!

Roman Hödl
Binnenkort waait er een frisse wind door de black metalscene! Het Zweedse Mörk Gryning brengt begin juli namelijk zijn vierde CD ‘Pieces Of Primal Expressionism’ uit. Hiermee zal de groep, die al jaren een cultstatus geniet, in één klap ook een breder publiek bereiken. Nu is ‘vernieuwing’ misschien een vies woord voor menig verstokte metalfan, maar volgens mij kan juist dit genre wel wat ‘vers’ bloed gebruiken. Ondergetekende vloog vorige maand naar Stockholm, om daar zanger/gitarist en tekstschrijver Jonas Berndt (alias Goth Gorgon) over zijn mysterieuze band aan de tand te voelen.


NASUM

DE EUROPESE GRINDCORE RUKT OP

Robbie Woning
Hoewel Zweden sinds het succes van Entombed en In Flames vooral te boek staat als leverancier van goede death metal, wordt er in dat land ook uitstekende grindcore gemaakt. Bands als Regurgitate en Nasum hebben Zweden de laatste jaren stevig op de internationale grindcore-kaart geplaatst en zijn door hun meedogenloze muzikale aanpak inmiddels tot toonaangevende bands in het genre uitgegroeid. Nasum bracht vorige maand onder de titel ‘Helvete’ een heerlijk brutaal en ultravet nieuw album uit, dat zowel in Europa als de Verenigde Staten lovend werd ontvangen. Een goede aanleiding om de band eens nader voor te stellen. Gesprekpartner is drummer Anders Jakobsson.


THE REAL McKENZIES

SCHOTTEN IN CANADA

Onno Cro-Mag
Zoals veel Amerikaanse bands van Ierse afkomst pure Ierse folk vermengen met punkrock – denk aan Flogging Molly en Dropkick Murphys – zo mixen The Real McKenzies Schotse Keltische muziek met pure punk. Als je denkt dat deze zuiplappen deze stijl pas sinds kort hanteren, dan heb je het mis. Al lang voordat bovengenoemde bands furore maakten, waren The Real McKenzies al bezig hun eigen stijl te verkondigen. In plaatsen als Vancouver en Toronto zijn The Real McKenzies al jaren pure culthelden. De veertigjarige Paul McKenzie staat in de startblokken om het derde album te promoten.


ROCKHARD FESTIVAL


Duitslands grootste metalmagazine RockHard bestaat twintig jaar, en dat moet gevierd worden! RockHard heeft het dan ook groots aangepakt, en voor deze eenmalige gelegenheid maar liefst zestien internationaal bekende topbands weten te strikken. Het gebeuren vindt plaats in het amfitheater van Gelsenkirchen, waar twee dagen lang alles in het werk wordt gesteld om het de bezoeker zo aangenaam mogelijk te maken. De enige smetten zijn het afhaken van Death Angel (de zanger heeft stemproblemen) en Bolt Thrower (Dave Ingram’s vrouw moet bevallen). De vervangers zijn Arch Enemy en Sodom. Roman Hödl en Metal Mike waren namens Aardschok aanwezig om verslag te doen van het eerste zwaar metalen open air van dit jaar!


Silverchair

Miriam Derksen
Na lang wachten is het er toch nog van gekomen: Silverchair ‘on tour’. De gezondheidsproblemen van frontman/songwriter Daniël Johns zijn achter de rug, een steengoede CD is op de markt gebracht en de langverwachte ‘Across The Night’-toer, ter ere van het album ‘Diorama’ is van start gegaan. Voor de toekomst heeft de band ook nog het een en ander in petto. Drummer Ben Gillies vertelt onder andere over de ‘comeback’, het volgende album, het gerucht dat Silverchair het einde zou naderen en projecten naast Silverchair.


Soulreaper

een geslaagde comeback!

Stephan Gebédi
Na het heengaan van Dissection laten twee voormalige leden van die band, Tobias R. Kjellgren en Johan Norman, onder de naam Soulreaper in het jaar 2000 weer iets van zich horen. ‘Written In Blood’ is een sterke CD waarop de Morbid Angel-invloeden weliswaar duidelijk hoorbaar zijn, maar die ook een onmiskenbaar Europees karakter heeft. Daarna horen we een tijdlang helemaal niets meer van deze talentvolle band. Drie lange jaren later verschijnt dan toch eindelijk de opvolger. Met ‘Life Erazer’ brengt Soulreaper een van de sterkste death metal-CD’s van de afgelopen maanden uit. Drummer Tobias R. Kjellgren legt uit waarom er zo’n lange pauze tussen de eerste en tweede CD zat…


SPINESHANK

ZELFDESTRUCTIE VOORKOMEN

Gerd Jan Vleugels
Het met ‘Strictly Diesel’ debuterende Spineshank is gestaag doorgegroeid tot een volwassen band met een eigen sound. Het prima ‘The Height Of Callousness’ – in thuisland Amerika goed voor 200.000 verkochte exemplaren – bezorgde het kwartet in 2001 een plek op de bill van Ozzfest en toers met Disturbed en Mudvayne. Met het dynamische en afwisselende ‘Self Destructive Pattern’ maakt Spineshank een goede kans de status van undergroundband te ontstijgen. Gitarist Mike Sarkysian vertelt Aardschok dat er liefst anderhalf jaar werk in het album is gaan zitten.


SUPERFLY 69

EEN STAP VERDER

Anita Boel
Het debuutalbum ‘Sing It With A Smile’ toverde bij menig liefhebber van melodieuze hardrock een glimlach op het gezicht. Ook de opvolger ‘Dummy Of The Day’ wekt bij deze doelgroep positieve gevoelens op. Het Duitse Superfly 69 is er wederom in geslaagd een divers, smakelijk en goed lopend rockalbum af te leveren. Aardschok krijgt de opgewekte bassist/producer Bony aan de telefoon. Met veel enthousiasme praat hij over zijn nieuwste kindje ‘Dummy Of The Day’.


MICHAEL VESCERA

Gerd Jan Vleugels
De Amerikaanse zanger Michael Vescera heeft een aanzienlijke staat van dienst. Ooit begonnen in de metalband Obsession – een nieuw album in de toekomst sluit hij niet uit – stond de zanger twee studioalbums en een liveplaat lang achter de microfoon bij het Japanse Loudness. Na twee albums te hebben meegeschreven en ingezongen bij de Zweedse gitaarheld Yngwie Malmsteen concentreerde hij zich vooral op een solocarrière, bood tussendoor zijn diensten aan bij Reign Of Terror en werd steeds vaker in de studio gesignaleerd als producer van derden. Onlangs verscheen Vescera’s derde soloschijf ‘The Alter’, waarop de vocalist wederom samenwerkt met een aantal gerespecteerde muzikanten.


SWEDEN ROCK

6,7 en 8 juni – Sölvesborg – Zweden

Stan Novak
Geen Pinkpop voor ondergetekende dit jaar, maar een lang weekend Zweden, Sölvesborg om precies te zijn, alwaar voor de twaalfde maal Sweden Rock plaatsvindt. Niet bepaald iets om rouwig om te zijn want het ‘feel good’-programma is op maat gesneden voor liefhebbers van klassieke hardrock en metal. Met namen als Whitesnake, Budgie, Y&T en Twisted Sister (om er maar een paar te noemen) valt dit festival zeker niet als vooruitstrevend te classificeren, maar de gevarieerde line-up alsmede de puike organisatie maakt het verblijf uiterst aangenaam. Daar verandert zelfs de hoge alcoholprijs (een dikke 4 euro voor een halve liter bier) niets aan. Het prachtige weer, de goed te belopen locaties en het formidabele publiek zijn echter de broodnodige factoren die ertoe bijdragen dat het geheel tot een goed en waardig einde wordt gebracht. Van de dikke vijftig bands, die verdeeld over vier podia optreden, zullen er uiteindelijk een dertigtal de Aardschok-test ondergaan. Ziehier het relaas.


THE QUILL

HET JAAR VAN DE WAARHEID

Robert Haagsma
De Zweedse rockband The Quill is al jarenlang een onopvallend voorttuffende middenklasser. Het kwartet is tot de slotsom gekomen dat 2003 het jaar van de Grote Stap Voorwaarts moet worden. Wat daarbij moet gaan helpen zijn een nieuwe producer, een nieuw management en een deels vernieuwd geluid. De nieuwe CD ligt waarschijnlijk eind augustus in de winkel. Een verslag vanuit de studio in het Zweedse Üppsala. „Dit is onze vierde CD. Wij zijn er in geslaagd om in al die jaren niets op te steken wat betreft studiotechniek. Knap hè?”


TOMMY DENANDER

WHO IS TOMMY?

André Methorst
Tommy Denander is in de wereld van de AOR/westcoast een alom gerespecteerd en veelgevraagd sessiemuzikant, songwriter en producer. Aan meer dan vijhonderd (!) albums heeft hij zijn medewerking verleend en elke dag komen er talrijke verzoeken binnen. Steeds is hij in meerdere projecten actief. De keerzijde van het verhaal is dat de Zweed door het vele werk, maar ook vanwege de door hem zelf opgelegde hoge werkdruk, op het randje van de dood heeft gebalanceerd. Naar aanleiding van zijn tweede Radioactive-project ‘Yeah’ en zijn grote bijdrage aan Jim Jidhed’s soloalbum ‘Full Circle’ is het de hoogste tijd om Tommy beter te leren kennen. Een diepgaand gesprek met dit vriendelijke natuurtalent die ondanks zijn ‘rising star’-status vooral een gewoon mens wil blijven.


XYZ

HET ABC VAN XYZ

André Methorst
Dat het balletje ooit raar kan rollen in de wereld van sex, drugs en rock-‘n-roll heeft ook XYZ-zanger Terry Ilous aan den lijve ondervonden. Eind jaren tachtig nog vol in de picture in vooral Amerika, maar ook in de rest van de wereld, om vervolgens een aantal jaren later na het uiteenvallen van XYZ zo’n beetje in de goot te belanden. Uiteindelijk was er dan toch een lichtje aan het einde van de tunnel en door hard te werken en een beetje geluk is Ilous er zelfs in geslaagd om weer een CD uit te brengen met een door hem opnieuw geformeerd XYZ! Dit donkere, enigszins depressief klinkende schijfje heeft de titel ‘Letter To God’ meegekregen, en is opgedragen aan zijn vorig jaar overleden zoon.


CHIMAIRA

WOEDE ALS DRIJFVEER

Gerd Jan Vleugels
Na een debuutalbum te hebben uitgebracht in eigen beheer werd het uit afkomstige Chimaira onder hoede genomen door Roadrunner. Met ‘Pass Out Of Existence‘ wist het zestal zich aardig in de kijker te spelen en hoewel de schijf geen bestseller werd, toerde de band vrijwel non-stop. Het nieuwe ‘The Impossibility Of Reason’ is een ongegeneerd harde plaat geworden. Zanger Mark Hunter praat op een zonnige vrijdag in Tilburg – de Amerikanen doen samen met Spineshank Europa aan voor een korte toer – met veel passie over de schijf en legt uit dat metal leeft als nooit te voren.


GOOD RIDDANCE

ALTIJD KWALITEIT

Onno Cro-Mag
Onder leiding van Bill Stevenson (Black Flag, Descendents) is Good Riddance begin 2003 de studio ingegaan om de CD ‘Bound By Ties Of Blood And Affection’ op te nemen. Het resultaat is verbluffend. Good Riddance klinkt nog net zo energiek als in zijn beginjaren. Het nieuwe album is een van de betere albums uit de rijke historie van deze punkband. Russ Rankin is een van de beste zangers in het genre en daarbij een aimabel persoon die altijd met beide benen op de grond is blijven staan.


THE GENERATORS

„OOIT ZAL HET respect wel komen”

Onno Cro-Mag
Eigenlijk is het schandalig dat een van de beste punkrockbands uit Amerika pas in 2003 de waardering krijgt die het verdient. Albums als ‘Burning Ambition’ en ‘Tyranny’ waren al overweldigend en op het nieuwe album ‘Excess…’ is de lat nog hoger gelegd. The Generators valt vooral op door zijn eigen sound en het vakmanschap van de muzikanten. Zanger Doug Dagger en drummer Dirty Ernie waren, voordat The Generators bestond, al lid van de cultband Schleprock die ooit nog een deal had met een major. Zanger Doug is met zijn 38 jaar al eeuwen actief in de punkscene van Los Angeles. Na onlangs een toer te hebben gecanceld komt de band in september alsnog naar Europa om het fenomenale nieuwe album te promoten. Zanger Doug is na veel tegenslagen klaar om de wereld te veroveren.