De Aardschok in Juli 2004

In de Aardschok van Juli 2004 lees je alles over:
MOTÖRHEAD, RAMMSTEIN, DROWNING POOL, METAL CHURCH, DREAM EVIL, MINISTRY, EXCITER, W.A.S.P., Xystus, ASRAI, Kerry Livgren – Proto-KaW, RHAPSODY, MISSBEHAVIOUR, TIME REQUIEM, TILES, SAXON, DYNAMO OPEN AIR, ALABAMA THUNDERPUSSY, Frankenstein Drag Queens, Rapid Notion, MINDGRAB, US ROUGHNECKS, THE HEARTACHES, VICTIMS OF SOCIETY, BLOOD FOR BLOOD, BONECRUSHER, TIGER ARMY, INFINITED HATE, SUFFOCATION, HEARSE, OCCULT, VOMITORY, Conspiracy A.D., OFFICIUM TRISTE, KHANATE


MOTÖRHEAD

GEEN METAALMOEHEID VOOR MOTÖRHEAD

Robert Haagsma
De band bestaat bijna dertig jaar en Lemmy loopt tegen de zestig, maar van metaalmoeheid is bij Motörhead nog steeds geen sprake. Sterker, na een aantal magere jaren, waarin gezocht werd naar het juiste geluid en de juiste bezetting, is Motörhead alweer een hele tijd opvallend stabiel. Zowel op persoonlijk als muzikaal vlak. De nieuwe CD ‘Inferno’ is zelfs de sterkste sinds lange tijd en daar zijn de heren het zelf natuurlijk roerend mee eens. „Maar ik vind mijn laatste album altijd het beste”, aldus zanger en bassist Lemmy. „Dus mij moet je niet meer geloven.” Een gesprek in Los Angeles met de drie onverschrokken musketiers van de rock-‘n-roll.


RAMMSTEIN

Wolf-Rüdiger Mühlmann
Een jaar lang zat Duitslands meest succesvolle rockband Rammstein ondergedoken. De DVD ‘Lichtspielhaus’ zag eind vorig jaar dan wel het levenslicht, buiten dat was het erg stil rond Rammstein. Rustig was het allerminst, want de zes muzikanten waren hard aan het werk aan het vierde studioalbum, dat na de zomer verschijnt. Onze Duitse RockHard-collega Wolf-Rüdiger Mühlmann sprak met gitarist Paul Landers, en wilde van alles weten over het aanstaande album, de problemen binnen de band en de relatie met wereldkampioen boksen Wladimir Klitschko.


DROWNING POOL

DE TUNNEL EN HET LICHT

Gerd Jan Vleugels
Het Texaanse Drowning Pool maakte in 2001 een vliegende start, nadat de single „Bodies” door de Amerikaanse ether schalde. De band veroverde een stek op de bill van Ozzfest en de verkoopteller van het album ‘Sinner’ passeerde de magische grens van een miljoen. Een jaar later was het viertal een van de publiekstrekkers van datzelfde Ozzfest en had men zowel het thuisland als Europa plat getoerd. Op 14 augustus 2002 sloeg het noodlot echter op een gruwelijke manier toe. De sympathieke frontman Dave Williams werd op detigjarige leeftijd dood aangetroffen in de toerbus als gevolg van een hartziekte. Na een periode van rouw en onzekerheid vonden de drie overgebleven leden de kracht om met Jason ‘Gong’ Jones Drowning Pool voort te zetten. Bassist Stevie Benton staat Aardschok te woord.


METAL CHURCH

VOOR het zingen de kerk IN

Metal Mike
Metal Church was het laatste weekend van mei in Europa om naast het nieuwe album ‘The Weight Of The World’ ook een nieuwe line-up voor te stellen. Van de originele bezetting zijn alleen gitarist/zanger/producent/componist Kurdt Vanderhoof en drummer Kirk Arrington nog over. Nieuw zijn zanger Ronny Munroe, bassist Steve Unger en – surprise, surprise – Jay Reynolds, de voormalige Malice-gitarist die in een ver verleden de voorkant sierde van Aardschok 5 en De Nieuwe Aardschok 27. Vierentwintig uur voor het optreden op het RockHard-festival spreek ik de heren ‘backstage’.


DREAM EVIL

HAPPY HEAVY METAL

Robert Haagsma
Dream Evil goochelt op de derde CD in evenveel jaar opnieuw met de talloze clichés die de heavy metal rijk is. Zowel muzikaal als tekstueel. De Zweedse band doet dat echter met zoveel talent, ironie en souplesse, dat het resultaat een onweerstaanbare metalplaat is. Een album gemaakt door gelouterde ijzervreters als Snowy Shaw (drums), Fredrik Nordström (gitaar) en Gus G. (gitaar) kan natuurlijk ook nooit echt slecht zijn. Aardschok bladert met bassist Peter Stålfors door ‘The Book Of Heavy Metal’.


MINISTRY

Ministry doet het weer

René Vanes
Ministry, een gevleugelde bandnaam met vele pieken en dalen. Toch wegen de pieken die met bijvoorbeeld ‘Psalm 69’ werden bereikt nog steeds veel zwaarder dan de dalen van bijvoorbeeld ‘Filth Pig’. Hoofdverantwoordelijke van het wel en wee van het industriële beukcollectief is de workaholic en vrijbuiter met vele pseudoniemen; Alain Jourgensen, oftewel mister Buck Satan.


EXCITER

HET NIEUWE TESTAMENT VOLGENS JOHN RICCI

Robbie Woning
Onder de titel ‘The New Testament’ bracht de legendarische Canadese speed/power metalband Exciter vorige maand een 65 minuten durende compilatie van opnieuw opgenomen oud materiaal op de markt. De CD laat horen hoe de huidige bezetting van Exciter oude krakers als „Violence And Force”, „Heavy Metal Maniac” en „Stand Up And Fight” uitvoert en mag gerust als een verkapt ‘best of’-album worden beschouwd. Aardschok belde met bandleider John Ricci en sprak met de inmiddels 48-jarige gitarist over de jongste doorstart van zijn levenswerk Exciter


W.A.S.P.

Blackie Lawless: van shockrocker tot huisfilosoof

Robert Haagsma
Blackie Lawless is een kind van de jaren tachtig. Als het stralende middelpunt van de decadente muziekscene van Los Angeles ging hij met zijn band W.A.S.P. (jawel: We Are Sexual Perverts) verder waar anderen afhaakten. Tijdens optredens werd het publiek bekogeld met stukken rauw vlees en werden naakte meisjes overgoten met nepbloed. De shockrocker bezorgde zichzelf bovendien een spectaculaire aftrap door als eerste single ‘Animal (Fuck Like A Beast)’ uit te brengen. Heel burgerlijk Amerika stond op zijn achterste benen. Maar, zelfs de grootste viespeuk wordt ooit volwassen. Dus ook zijne Zwarte Wetteloosheid. De Amerikaanse zanger, bassist en componist ontworstelde zich definitief aan zijn puberteit met een heuse rockopera; ‘The Neon God’. Het is een tweeluik, waarvan later dit jaar het tweede deel verschijnt.


Xystus

Het wachten op morgen voorbij

Joost Boley
Een klein jaar heeft het debuut van de Brabantse symfonische power metalformatie Xystus liggen wachten op zijn release. Enkele maanden geleden veranderde de band plotseling van platenlabel en dat heeft het hele proces nog eens extra vertraagd, omdat het complete visuele plaatje, dat eigenlijk al helemaal gereed was, opnieuw werd ingekleurd. Het bandlogo, het oorspronkelijke hoesontwerp en de lay-out van het tekstboekje van ‘Receiving Tomorrow’ hebben daardoor een vrij radicale metamorfose ondergaan. Sinds eind mei ligt de plaat dan eindelijk in de winkel. In een gezellig bruin cafeetje in Den Bosch, de thuishaven van Xystus, sprak Aardschok met songschrijver/drummer/toetsenist Ivo van Dijk over het hoe en waarom.


ASRAI

„IK HEB ALTIJD HEEL ERG IN ONSZELF GELOOFD” (KARIN MOL)

Liselotte Hegt
Al sinds 1985 timmeren twee tweelingzussen, drumster Karin Mol en zangeres Margriet Mol, aan de weg. Ze begonnen met de Rotterdamse meidenband Twin No Twins, maar veranderden de bandnaam in Asrai toen de zaken serieuzere vormen begonnen aan te nemen. Nu, bijna twintig jaar later, heeft Asrai eindelijk een platencontract weten te bemachtigen voor hun tweede album ‘Touch In The Dark’. En terecht, want Asrai is een verademing binnen de Nederlandse gothic-stroming. De videoclip voor de eerste single „Pale Light” is regelmatig op The Box te zien en schopte het zelfs als ‘rock allert’ tot nummer twee in de chart. Gaat Asrai hetzelfde lot tegemoet als Within Temptation? De doorgewinterde en zeer sympathieke drumster Karin Mol acht het niet onwaarschijnlijk.


Kerry Livgren – Proto-KaW

All We Are Is Dust In The Wind

Joost Boley
Gevleugelde woorden uit de song waarmee Kansas in de jaren zeventig wereldfaam verwierf. Componist van deze klassieker is de inmiddels 55-jarige Kerry Livgren. Momenteel staat deze muzikale duizendpoot weer volop in de belangstelling met het heropgerichte Proto-Kaw (Indiaans voor pre-Kansas), ook wel Kansas II genoemd, de voorloper van de derde en definitieve Kansas line-up die korte tijd later de internationale doorbraak beleefde.


RHAPSODY

DE SPAGHETTISAGA VAN

Robert Haagsma
Rhapsody liet de afgelopen jaren horen hoeveel solo’s, orkesten en koren je kunt proppen in één enkele metalcompositie. Het Italiaanse barok-’n-roll-orkest zal de komende jaren bewijzen dat er altijd een overtreffende trap van ‘over the top’ is. Een voorproefje van dat offensief verschijnt deze zomer in de vorm van de MCD ‘The Dark Secret’. Eind september volgt de volledige studioplaat. Een gesprek met toetsenist en muzikaal brein Alex Staropoli.


MISSBEHAVIOUR

A COLLECTION OF FEMALE FRONTED METAL MUSIC

Anita Boel
Dat de metalwereld gedomineerd werd door mannen, is al lang verleden tijd. De vrouwen zijn enkele jaren geleden begonnen aan een ware opmars en lijken niet meer te stoppen. Dat we niet meer om deze metaldames heen kunnen, heeft Century Media goed begrepen. In de loop der jaren heeft de platenmaatschappij diverse bands getekend met een dame in de gelederen. Dat heeft het label geen windeiernen gelegd. Het metalpubliek heeft echte metalladies als Anneke van Giersbergen, Cristina Scabbia, Tarja Turunen en Angela Gossow in de armen gesloten. Op het verzamelalbum ‘Missbehaviour’ komen we ze allemaal tegen. Deze ‘collection of female fronted metal music’ bevat tevens een uitgebreide bonus-DVD.


TIME REQUIEM

Gerd Jan Vleugels
Met zijn vorige band Majestic bleek toetsenist Richard Andersson al een grote liefde te koesteren voor neoklassieke hardrock. In plaats van te kiezen voor een onzeker bestaan in Yngwie Malmsteen’s Rising Force richtte hij in 2001 – na het opheffen van Majestic – het vergelijkbare Time Requiem op. Het debuut heeft met ‘Inner Circle Of Reality’ inmiddels een opvolger gekregen waarop de keyboardwizard met een nieuwe veldbezetting aantreedt. Bovendien is tegelijkertijd de liveplaat ‘Unleased In Japan’ verschenen. Momenteel werkt de Zweed aan een tweede Space Odyssey-langspeler en overweegt hij een compilatie uit te brengen met nieuw opgenomen tracks uit het verleden.


TILES

More Than Meets The Eye

Joost Boley
Het is lang stil geweest rond de progressieve hardrockers van het Amerikaanse Tiles. ‘Window Dressing’, het nieuwe album, heeft maar liefst vijf jaar op zich laten wachten. Kwaliteit staat nog steeds hoog in het vaandel bij deze vier sympathieke heren en daarom is er alle reden voor Aardschok om deze band weer eens nader te introduceren. Een zwaar verkouden gitarist/componist/tekstschrijver Chris Herin vertelt, ondanks deze tijdelijke handicap, honderduit over zijn laatste geesteskindje.


SAXON

BRITS LEEUWENHART

Gerd Jan Vleugels
Hoewel een aantal leden van Saxon de pensioengerechtigde leeftijd dicht genaderd is, toont de veteranenclub nog geen enkele slijtage. Sterker nog, de laatste jaren beleeft het NWOBHM-icoon een tweede jeugd met enkele sterke albums als bewijs. Aardschok vloog met de nodige verwachtingen naar Engeland om de helft van het nieuwe album ‘Lion Heart’ te beluisteren en kwam tot de conclusie dat er een klassieker in de maak is. Het wordt voorlopig duimen draaien tot de release in september, maar frontman Biff Byford verzekert ons dat het overige materiaal van dezelfde hoge kwaliteit is.


DYNAMO OPEN AIR

5 juni – Goffertpark – Nijmegen


In de bijna eindeloze zoektocht naar een geschikt terrein strijkt de organisatie van Dynamo Open Air weer eens in Nijmegen neer, dat in 2000 ook al eens als speelplaats diende voor het uit de klauwen gegroeide feestje . Ruim 12.000 liefhebbers vinden de weg naar het schitterende Goffertpark om een vlekkeloos verlopend Dynamo 2004 mee te maken. Ofschoon het aanvankelijk nog een grauwe, regenachtige dag lijkt te worden, blijft het de hele dag kurkdroog. Sterker nog; laat op de middag klaart het als bij toverslag op en worden we zelfs getrakteerd op een heerlijk zomerzonnetje. Precies zoals de organisatie ons heeft beloofd. Onze verslaggevers ter plaatse zijn Alain Bogaert (AB), Stan Novak (SN), Stephan Gebédi (SG) en Anita Boel (A). Indien anders vermeld zijn de foto’s gemaakt door Silvy Roos en Werner Heinsman.


ALABAMA THUNDERPUSSY

Een hernieuwde eenheid

Stan Novak
Sinds 1996 baant Alabama Thunderpussy zich een weg door hardrock/metal-land en doet dat op een manier die kernmerkend is voor zo vele Amerikaanse bands; gedreven, volhardend en met onbegrensde passie. Deze maand verschijnt de vijfde plaat van de in Richmond, Virginia residerende formatie, ‘Fulton Hill’ getiteld. Zonder twijfel het sterkste wapenfeit tot dusver. Een reden voor Aardschok om bij te praten met gitarist van het eerste uur Erik Larson.


Frankenstein Drag Queens

Woensdag de dertiende

René Vanes
Wednesday 13, voorman van het eigenlijk opgeheven Frankenstein Drag Queens From Planet 13 en initiator van Murderdolls, doet van zich spreken middels een half soloproject, half compilatiealbum. Hij moet wat nu Joey Jordison weer op pad is om ‘Vol. 3 The Subliminal Verses’ van Slipknot te promoten.


Rapid Notion

Sterk exportproduct

René Vanes
Uit het niets leek deze Nederlandse band opeens zijn weg te vinden met de CD ‘Catapult Incisions’. Net als Face Tomorrow lijkt Rapid Notion zich te hebben vastgebeten in rock, hardcore, punk, gitaarrock en grunge en speelt de band in elke song een sterke troef uit; de vocalen van zanger Rai. Nederland heeft zijn eigen Far, zijn eigen Sparta, zijn eigen Tool en nu dus ook zijn eigen melodiemachine; Rapid Notion. Gitarist Mark licht het bandgeluid even toe.


MINDGRAB

BRENGT LEVEN IN DE BROUWERIJ

Onno Cro-Mag
De Duitse hardcorescene is uit een diep dal aan het kruipen. Na de gloriedagen in de jaren negentig is het een tijdlang vrij stil geweest. De laatste tijd brengen bands als Sidekick, Degradation, Settle The Score, Black Friday 29, Zero Mentality en Mindgrab weer wat leven in de brouwerij. De debuut-CD ‘Unlike You’ van Mindgrab is onlangs verschenen. Ik was verbaasd over de kwaliteit van deze voor mij totaal onbekende band. De sound klinkt bekend, maar men weet toch tussen alle trends door te glippen. Zanger Christian Bultman is positief over de toekomst van de Duitse hardcorescene.


US ROUGHNECKS

Onno Cro-Mag
Hellcat Records wordt geleid door Tim Armstrong van Rancid. De man bewijst al jaren een neus voor talent te hebben, maar vooral ook schijt te hebben aan trends in de punk en hardcore. Hij tekent bands die écht zijn. US Roughnecks bijvoorbeeld.


THE HEARTACHES

TOEGETREDEN TOT DE ELITE

Onno Cro-Mag
Uit België komt de punkband The Heartaches. Ze hebben zowel nationaal als internationaal toegeslagen. De debuut-CD ‘Lunacy & Devastation’ zorgde voor bewondering alom. Twee jaar na die CD keert men terug met het nieuwe album ‘Move On’. Ook deze plaat is geproduceerd door Kerry Martinez (US Bombs) en staat weer een trede hoger op de punkladder. Meer variatie en volwassener dan het oude materiaal. Het nummer „Colours Of The Flag” is zelfs een van de beste punksongs ooit gemaakt. The Heartaches voegt zich met deze nieuwe CD bij de elite van de punkscene.


VICTIMS OF SOCIETY

NIET KAPOT TE KRIJGEN

Onno Cro-Mag
De laatste vijftien jaar is het een komen en gaan van trends in de hardcorescene. Gelukkig zijn er nog steeds muzikanten die zich niets aantrekken van stijlen en trouw blijven aan hun idealen. Victims Of Society uit België is zo’n band die al jaren trouw blijft aan old school hardcore, geïnspireerd door namen als DRI, Bad Brains, Suicidal Tendencies en 7 Seconds. Nooit heeft men zich aangepast aan trends als emo-, metal- of punkcore. Toch is de nieuwe CD ‘…The Gloves Come Off’ veel gevarieerder dan de drie vorige albums. Er heeft een frisse wind door de band gewaaid, zonder daarbij de visie en kracht te verliezen. Drummer Dieter zegt dat het verschil in sound vooral te danken is aan de twee nieuwe gitaristen.


BLOOD FOR BLOOD

DE DUISTERE KANT VAN HET LEVEN

Onno Cro-Mag
Zelden is er een band geweest die de hardcorescene zo op zijn kop heeft gezet als Blood For Blood. Er bestaat ook geen hardcoreband die zó geliefd is bij een breed publiek. Metalheads, punkers, hardcorefans en rockliefhebbers, allemaal hebben ze Blood For Blood in de armen gesloten. De mix van allerlei stijlen en de realistische teksten zijn de wapens van deze donkere band uit Boston. Ook de nieuwe plaat ‘Serenity’ wordt weer goed ontvangen. Zanger Buddha is een gelukkig mens.


BONECRUSHER

NIET MEER TE STOPPEN

Onno Cro-Mag
In 2002 was Bonecrusher voor het laatst in Europa. Na de toer verliet zanger Raybo de band en leek Bonecrusher ten einde. Tot mijn verbazing verscheen in 2003 echter de mini-CD ‘The Good Life’ op het eigen label Class War Records. Drummer Noah Lysek bleek over een geweldige stem te beschikken en ook bassist Mike Kanel had een ideale stem voor Bonecrusher. Gitarist George Paras bleef in de band geloven en besloot te blijven. Tweede gitarist Kevin Grossman speelde al mee tijdens de ‘Working For Nothing’-CD en is tevens oprichter van de hardcoreband Straight Faced. Ditmaal heeft hij tijdens de opnames van de nieuwe CD ‘Tomorrow Is Too Late’ een belangrijke rol gespeeld en is hij nu vast bandlid van Bonecrusher geworden. Mike Kanel is altijd blijven geloven in Bonecrusher.


TIGER ARMY

TERUG UIT DE HEL

Onno Cro-Mag
Toen in 1999 de debuut-CD van Tiger Army verscheen had ook ondergetekende niet meteen in de gaten dat deze band heel groot zou gaan worden. De mix van punk en pure rockabilly was niet onaardig, maar ook niet wereldschokkend. Toch wist Tiger Army een plaats binnen de psychobilly- en punkscene te bemachtigen, mede door de ontelbare optredens met bands als Rancid, Dropkick Murphys en AFI. In 2002 verscheen het uitstekende tweede album ‘Power Of Moonlight’. De songs waren sterker geworden en wereldwijd vlogen de CD’s als warme broodjes over de toonbank. Toen sloeg echter het noodlot toe.


INFINITED HATE

Hate Van De Naald

Steven Smegma
Jongstleden april is in besloten kring Sinister begraven, toch ooit ‘Hollandsch Bruutschte’. Gelukkig is de één zijn ‘death’ de ander zijn ‘breath’, want sideproject Infinited Hate kreeg door dit sterfgeval ineens voldoende zuurstof om door te groeien tot een serieuze band! Over het hoe en waarom gingen we bij meneer en mevrouw Kloosterwaard op de koffie…


SUFFOCATION

HEEFT NOG STEEDS VEEL TE BIEDEN!

Stephan Gebédi
Suffocation is terug! De mede-grondleggers van de brute US death metal brengen zo’n kleine tien jaar na hun laatste volledige studioalbum ‘Pierced From Within’ een nieuwe kraker uit in de vorm van ‘Souls To Deny’.


HEARSE

BORN TO BE WILDE

Robert Haagsma
Zanger Johan Liiva stortte zich na zijn noodgedwongen vertrek uit Arch Enemy op diverse nieuwe, muzikale avonturen. Daar is er nu nog maar één van over: Hearse, waarvan onlangs de tweede CD ‘Armageddon Mon Amour’ verscheen. Over die plaat, zijn passie voor classic rock en de onweerstaanbare charmes van zangeres Kim Wilde, een gesprek met een van de muzikale breinen achter Hearse: slagwerker Max Thornell.


OCCULT

Stephan Gebédi
Met ‘Elegy For The Weak’ heeft het Limburgse Occult zijn beste CD tot nu toe uitgebracht. De nummers zijn ontdaan van alle overbodige franje en zijn daardoor knapperige hapklare brokken voor doorgewinterde thrashers geworden. Fans van met name (de oude) Kreator en Slayer moeten deze schijf dan ook zeker in huis halen. Het heeft echter nogal lang geduurd voordat Occult’s nieuwe schijf eindelijk verkrijgbaar was. Frontman Maurice Swinkels legt uit wat er sinds de opnames van de CD allemaal is gebeurd.


VOMITORY

GEEN ENKEL COMPROMIS

Robbie Woning
Muzikale groei, natuurlijke ontwikkeling… Het Zweedse Vomitory heeft sinds 1989 altijd een broertje dood gehad aan de excuses waarmee bands na verloop van jaren hun muzikale koerswijzigingen proberen goed te praten. ,,We spelen death metal zoals die hoort te klinken”, stelt drummer Tobias Gustafsson beslist. „Geen stijlvreemde invloeden, geen rock-‘n-roll-fratsen en geen softe momenten.” Een lovenswaardige houding, waarvan de band uit Karlstad de laatste jaren eindelijk de vruchten begint te plukken. Na een aanvankelijke opmars via het obscure Witchhunt Records en de Nederlandse labels Fadeless en Hammerheart, werd de band in 2000 door Metal Blade opgepikt. Vomitory toerde met Cannibal Corpse, mocht zijn albums ‘Revelation Nausea’ en ‘Blood Rapture’ op de No Mercy- en X-Mass Fest-tournees promoten en was dit voorjaar alweer voor de derde keer in de Tilburgse 013 te bewonderen. Aardschok sprak na afloop van de toer met drummer Tobias over de logische muzikale koers van Vomitory, het uitstekende nieuwe album ‘Primal Massacre’ en de ‘allstar’ death metalband God Among Insects.


Conspiracy A.D.

„Als je death metal speelt, verlies je geld”

Rob Broere
Eigenlijk is Davide Sacco niet zo’n metalhead. Vroeger was hij hardcorefan en tegenwoordig zijn Depeche Mode, The Cure, gothic en donkere elektronica helemaal zijn ding. Maar als de zanger van het Italiaanse Conspiracy A.D. zijn gedachten laat gaan over de wereld en de mensheid, wordt hij kwaad en komen er doodsreutels uit zijn strot. Maak kennis met een verlegen, maar bevlogen jongeman, die vorige maand met zijn band een verpletterend debuut uitbracht: ‘Humanity=Destruction – The End Is Near’.


OFFICIUM TRISTE

NEERLANDS HOOP IN DOOMY DAGEN

Robbie Woning
Het Rotterdamse Officium Triste heeft zich de laatste jaren heel onopvallend tot een veelbelovende doom metalband met internationale potentie ontwikkeld. Het nieuwe album ‘Reason’ vormt de voorlopige bekroning van tien jaar noeste underground-arbeid. Het is een prachtig album vol melancholieke sferen, traag voortschrijdende tempo’s, vertwijfelde schorre grunts en een overdaad aan treurige melodielijnen. Van de voorspelbare vergelijking met My Dying Bride ligt Officium Triste volgens zanger Pim Blankenstein geen seconde wakker. „De Yorkshire-bands van het Peaceville-label zijn altijd een belangrijke invloed voor ons geweest. My Dying Bride is de enige doomband die voor uitverkochte zalen speelt. Mogelijk heeft een deel van hun fans ook wel interesse in muzikaal vergelijkbare bands.”


KHANATE

De wereld van de trillende snaar

Martijn Busink
De belangrijkste ontwikkeling binnen de doom metal van de laatste jaren is het verschijnsel ‘drone’ doom. Zo traag dat het bijna abstract wordt met veel aandacht voor ‘bijverschijnselen’ als feedback en resonantie. Deze schijnbare details vormen een soort muzikale microcosmos die echter een groots en imposant geluid meekrijgen. Eén van de belangrijkste krachten binnen die tak is onmiskenbaar Stephen O’Malley die middels Sunn0))) en Khanate doom metal een nieuwe impuls heeft gegeven. In een oude fabriekshal, Las Palmas in Rotterdam, spreek ik de band die verder bestaat uit James Plotkin (basgitaar en processing), Alan Dubin (vokills) en Tim Wyskida (drums).