De Aardschok in Juni 2004

In de Aardschok van Juni 2004 lees je alles over:
VELVET REVOLVER, DevilDriver, AYREON, HORIZON, DEATH ANGEL, CHRIS CAFFERY, PLATITUDE, JORN LANDE, VISION DIVINE, NIGHTWISH, ATROCITY, THERION, LEAVES’ EYES, LABERINTO, JAMES MURPHY, ZAKK WYLDE, SLUMLORDS, BADLANDS, NEKROMANTIX, LAWSTREET 16, THE BONES , 100 DEMONS, BAD RELIGION, STORMLORD, DAMAGEPLAN, DISILLUSION, MAYHEM, HATE, RIBSPREADER, ABORTED, CHAOSBREED


VELVET REVOLVER

OLDTIMERS TERUG NAAR DE GARAGE

Robert Haagsma
Velvet Revolver; nieuwe band, oude gezichten. Terwijl zanger en brokkenpiloot Axl Rose het comeback-album van zijn band Guns N’ Roses maar bleef uitstellen, zaten zijn voormalige collega’s niet stil. Bassist Duff McKagan, gitarist Slash en drummer Matt Sorum richtten in 2002 Velvet Revolver op en versterkten zich met gitarist Dave Kushner (o.a. ex-Wasted Youth) en zanger Scott Weiland (ex-Stone Temple Pilots). Het debuut ‘Contraband’ verschijnt deze maand.


DevilDriver

De uitlaatgassen van

René Vanes
Is DevilDriver het spreekwoordelijke duveltje uit het doosje? Ja, maar met een overduidelijke voorgeschiedenis. Zonder het wel en wee van Coal Chamber zou zanger Dez Fafara namelijk nooit een doorstart met DevilDriver gemaakt hebben. De kleine, loyale Italiaan met de olifantenhuid heeft voor het eerst aan zichzelf gedacht. Voor de switch van Coal Chamber naar DevilDriver was moed en doorzettingsvermogen nodig. Met medewerking van de gitaristen Jeffrey Kendrick en Evan Pitts, bassist John Miller en drummer Johnny Boecklin heeft Dez het titelloze debuut uitgewerkt tot een brute verzameling van death-, grind- en black metal, geheel in de lijn van een cassette die hij ooit in 1996 van Pantera’s Phil Anselmo ontving.


AYREON

VAKMANSCHAP IS MEESTERSCHAP

Gerd Jan Vleugels
Wederom is multi-instrumentalist en alleskunner Arjen Anthony Lucassen erin geslaagd een meesterwerk af te leveren. Hoewel het in de eerste instantie niet de bedoeling was, heeft hij opnieuw een over twee CD’s verdeelde rockopera gemaakt. Een dubbelaar waarop Arjen’s brede muzieksmaak tot uiting komt, de muzikale contrasten scherper zijn uitgewerkt en wederom een keur aan topvocalisten zijn opwachting maakt. Bovendien is het tekstuele concept van ‘The Human Equation’ verrassend aards, hoewel Lucassen aan het einde van het werkstuk de luisteraar aardig op het verkeerde been zet.


HORIZON

GEZOCHT: NIEUWE ZANGER

Liselotte Hegt
Op een doordeweekse avond belt Aardschok met drummer Krissy Friedrich om de stand van zaken rondom zijn band Horizon door te nemen. Afgelopen maand kwam namelijk de tweede CD ‘Worlds Apart’ uit, die door onze hoofdredacteur werd beloond met een hoge waardering. Krissy is van Duitse afkomst, maar woont tegenwoordig in Frankrijk, alwaar hij een eigen studio runt. „Ik had eigenlijk niets bijzonders te doen in Duitsland en bovendien werk ik nu een stuk makkelijker samen met Patrick Hemer.” De drummer doelt hiermee op zijn Franse ‘partner in crime’, de gitarist en tijdelijke zanger van de band. Samen met hem heeft Krissy Horizon opgericht en beiden zijn zeer verheugd dat het debuut ‘The Sky’s The Limit’ in 2002 deuren voor hen heeft geopend.


DEATH ANGEL

DE KUNST VAN HET DOODGAAN

André Verhuysen
Dat Death Angel weer bestaat is natuurlijk al lang geen nieuws meer. De oplettende Aardschoklezer herinnert zich vast nog de coverstory die het heropgerichte Bay Area-vijftal in oktober 2002 ten deel viel. Of anders zag je Death Angel waarschijnlijk wel aan het werk tijdens Dynamo Open Air 2002 of een van de vele andere memorabele concerten die de band sindsdien in Nederland en België gaf. Onlangs werd de reünie definitief bezegeld met de release van het eerste studio-album in veertien jaar. Na ‘The Ultra-Violence’ (1987), ‘Frolic Through The Park’ (1988) en ‘Act III’ (1990) het vierde en wellicht beste Death Angel-album. Niet voor niets eindigde ‘The Art Of Dying’ met een straatlengte voorsprong op de eerste plaats van de Soundcheck in de vorige Aardschok. Alle reden dus om telefonisch bij te praten met gitarist en belangrijkste componist Rob Cavestany.


CHRIS CAFFERY

Faces Of War

Matthias Breusch
Gaat het vlaggeschip Savatage langzaam ten onder? We zouden er voor kunnen vrezen. De drie belangrijkste krachten van deze levende metal-legende werkten begin dit jaar elk aan verschillende albums, in plaats van samen te werken aan een nieuw Savatage-album. We zijn uitgenodigd door gitarist Christopher Caffery om hem tijdens de eindmix van zijn soloproject ‘Faces’ aan het werk te zien. Het album zal in september verschijnen, inclusief de bonus-CD ‘War’, samen goed voor bijna 160 minuten muziek. Grootste verrassing: Caffery fungeert ook als zanger. Geholpen door een goede productie brengt hij het er heel verdienstelijk van af.


PLATITUDE

Gerd Jan Vleugels
De Zweedse formatie Platitude debuteerde in 2003 bepaald niet onverdienstelijk met ‘Secrets Of Life’. De nieuwkomer aan het rockfirmament specialiseerde zich op het eerste album in progressieve en neoklassieke metal vol avontuur en melodie. Het tweede album ‘Nine’ laat echter een andere muzikale koers horen. De band komt duidelijk minder neoklassiek voor de dag, met compacter en aanstekelijker songmateriaal. Andreas Lindahl verklaart dat het volwassen klinkende album het resultaat is van een natuurlijke ontwikkeling en de band eindelijk muziek maakt die rechtstreeks uit het hart komt.


JORN LANDE

THE NEW VOICE OF ROCK

Gerd Jan Vleugels
Klassieke rockvocalisten als Ronnie James Dio, David Coverdale, Glenn Hughes en Joe Lynn Turner leken een uitstervend ras te worden, totdat Jorn Lande ten tonele verscheen. De Zweedse meesterzanger is gezegend met stembanden van goud, waarmee hij een traditie in stand houdt. Na eerder zijn medewerking te hebben verleend aan albums van onder andere Masterplan, Beyond Twilight en Ark werd onlangs Jorn’s derde soloplaat ‘Out To Every Nation’ gelanceerd, waarop de Noor wederom de sterren van de hemel zingt. Aardschok belde de vriendelijke frontman voor een onderhoudend gesprek.


VISION DIVINE

EEN FRISSE START

Gerd Jan Vleugels
Na de albums ‘Vision Divine’ (1999) en ‘Send Me An Angel’ (2002) te hebben uitgebracht is Vision Divine uitgegroeid tot een van de populairste metalbands van Italië. Op het derde album ‘Stream Of Consciousness’ wordt de muzikale lijn van de voorgangers vloeiend doorgetrokken, hoewel er een belangrijke bezettingswisseling heeft plaatsgevonden. Het management van zijn werkgever Rhapsody verbood frontman Fabio Lione zich nog langer te bezigen met zijprojecten. Met de komst van de geweldige zanger Michele Luppi hebben de Italianen zijn onverwachte vertrek echter ruimschoots opgevangen. Aan de lijn hangt Olaf Thörsen om tekst en uitleg te geven.


NIGHTWISH

EEN FINSE IDYLLE

Robert Haagsma
Nightwish was twee jaar geleden een van de diverse nieuwe rock- en metalbands die door de altijd opportunistische major-labels werd weggekaapt bij een onafhankelijke platenmaatschappij. Het huwelijk met Universal hield echter niet lang stand. Na één plaat, ‘Century Child’, vluchtte de Finse gothicband alweer terug in de vertrouwde armen van een indie; het Duitse kwaliteitslabel Nuclear Blast. Daar verschijnt dan ook binnenkort de vijfde studioplaat ‘Once’. Een gesprek over het Finse landschap, klassieke muziek, zakelijke problemen en de nieuwe studioplaat met zangeres Tarja Turunen.


ATROCITY

BRENGT DE MYTHE DER MYTHES

Anita Boel
Het Duitse Atrocity bestaat al bijna twintig jaar. Veel Aardschoklezers zullen de band kennen van het album ‘Work 80’ (met covers van popklassiekers uit de jaren tachtig). Deze CD leverde de formatie onder andere een plekje op Dynamo Open Air op. Het majorlabel Motor/Universal was er als de kippen bij om de band te tekenen en bracht in 2000 het album ‘Gemini’ uit. Vervolgens bleef het echter akelig stil rondom Atrocity. Anno 2004 zijn de heren gelukkig weer helemaal terug met het conceptalbum ‘Atlantis’. „‘Atlantis’ doet me geregeld denken aan een soundtrack van een film die nog gemaakt moet worden”, aldus gitarist Mathias Röderer. Samen met zanger Alexander Krull voorziet hij Aardschok van de nodige informatie.


THERION

GEFELICITEERD! EEN TWEELING!

Anita Boel
Therion is een band die zijn fans blijft verrassen. Na ruim vijftien jaar zou je wellicht verwachten dat de inspiratiebron is opgedroogd, maar niets is minder waar. Therion stroomt juist over van de ideeën en kon de nieuwe nummers niet eens op één album kwijt. Wat nu? Gitarist Christopher Johnsson kwam al snel met de oplossing. „Dan maken we er toch twee!” Nuclear Blast zag het plan wel zitten en dus zien zowel ‘Lemuria’ als ‘Sirius B’ op 24 mei het levenslicht. Spraakwaterval Johnsson licht graag het een en ander toe.


LEAVES’ EYES

DE NIEUWE BAND VAN LIV KRISTINE

Anita Boel
Zangeres Liv Kristine werd vorig jaar onverwacht uit Theatre Of Tragedy geschopt. Je kunt dan bij de pakken neer gaan zitten, maar dat was de op dat moment hoogzwangere blondine geenszins van plan. Ze ging direct aan de slag met haar nieuwe band Leaves’ Eyes. Twee uur nadat de opnames van het debuutalbum waren voltooid werd haar zoontje geboren. „Het voelt eigenlijk alsof ik op één dag twee kindjes heb gekregen”, vertelt Liv enthousiast aan de telefoon. „Het nieuwe album en Leon.”


LABERINTO

KOMT NAAR JE TOE DEZE ZOMER

Robbie Woning
Laberinto? Bestaat dat nog? Zeker! Na een korte afwezigheid is het Venezolaans/Amsterdamse metalatino-gezelschap weer helemaal terug. De band leverde eind vorig jaar met ‘Decada’ al een explosief nieuw album af, zette op het Amstelveense Headway-festival onlangs nog een spetterende show neer en zal deze zomer als speciale gast van Osdorp Posse zijn opwachting maken op diverse festivals. Wie het nieuwe album kent of zich de eerdere CD’s van de band nog herinnert, weet wat Laberinto aan de Osdorp Posse-shows zal toevoegen; vette groove-riffs, swingende percussie en heerlijk geflipte zangpartijen, en dat zijn exact de ingrediënten die ook de optredens van de band telkens weer zeer de moeite waard maken. Aardschok toog naar Laberinto’s stamkroeg The Last Waterhole en sprak met drummer Marco Toro Bernal, bassist Gregorio en zanger Raymundo Ceballos over de noodzakelijke rustpauze, het album ‘Decada’ en de bizarre omstandigheden waarin bands op hun pad naar roem soms belanden.


JAMES MURPHY

HET ULTIEME EERBETOON

Robbie Woning
Dit najaar zal onder de titel ‘Within The Mind – In Homage To The Musical Legacy Of Chuck Schuldiner’ een bijzonder Death tribute-album verschijnen. Waar de meeste hedendaagse tribute-CD’s een collage zijn van slechte covers door onbekende bands, werken aan het ‘Within The Mind’-project juist een groot aantal bekende en ervaren namen mee: voormalige Death-leden, collega’s uit andere extreme metalbands en zelfs muzikanten van Slipknot, Chimaira en Mudvayne, voor wie de muziek van de overleden Death-voorman Chuck Schuldiner vroeger een belangrijke inspiratiebron blijkt te zijn geweest.


ZAKK WYLDE

GITAARBEEST MET DUOBAAN

Robert Haagsma
De carrière van de Amerikaanse gitarist Zakk Wylde loopt over twee sporen. Hij is de vaste muzikale rechterhand van Ozzy Osbourne, als de zanger tenminste niet in het gips of anderszins in de kreukels ligt. En hij houdt er een bloeiend bestaan als soloartiest op na, hoewel de platen verschijnen met als etiket Black Label Society. Onlangs verscheen een nieuw hoofdstuk in dat succesverhaal; ‘Hangover Music’. Een passende titel, want het album bevat voor Wylde’s doen opvallend ingetogen rock. De enige klanken die tolerabel zijn na een nachtje hevig doorzakken.


SLUMLORDS

TERUG NAAR DE JAREN TACHTIG

Onno Cro-Mag
Slumlords uit Baltimore is niet zomaar een jonge hardcoreband die teruggrijpt op de stijl van de jaren tachtig. De muzikanten van Slumlords zijn namelijk opgegroeid in een tijd dat hardcore nog geen begrip was. Zanger Jeff was de frontman van de legendarische band Breakdown. Drummer Scotty zat in Stout, samen met bassist Doug, die ook nog in Next Step Up heeft gespeeld. Lord Dom, oprichter van de band, heeft gitaar gespeeld in Comin’ Correct, Wake up Cold en Murderer’s Row. We praten hier dus niet over een stel broekies. Eigenlijk is Slumlords een uit de hand gelopen grap en na twee succesvolle demo’s, die beide meer dan vijfduizend stuks verkochten, werd de naam Slumlords binnen de Europese en Amerikaanse scene steeds groter. Een deal met I Scream was dan ook vlug gesloten. Lord Dom verbaast zich nog steeds over alle commotie.


BADLANDS

Op weg naar internationale erkenning!

Onno Cro-Mag
Vanuit het niets zette Badlands met het album ‘False Gestures’ de punkscene op zijn kop. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in dit genre was de sound niet hard, maar bestond de CD uit pure luisterliedjes. Badlands was met geen enkele andere band te vergelijken en al vlug maakte men naam in Europa. De opvolger ‘Hands Of Time’ maakte duidelijk dat Badlands geen eendagsvlieg was. Zanger/gitarist Viktor Nefkens wist van geen ophouden en schreef begin dit jaar een compleet nieuw album, ‘The Killing Kind’, onlangs uitgekomen via Rebellion Records. De muzikale duizendpoot staat Aardschok te woord.


NEKROMANTIX

Onno Cro-Mag
2004 lijkt een topjaar te worden voor bands die rock, punk en psychobilly versmelten tot één sound. Het zat er al een beetje aan te komen, maar met het recente succes van Tiger Army, Mad Sin en Nekromantix lijkt het genre in een stroomversnelling te geraken. Nekromantix uit Denemarken is geen nieuwkomer. De meeste liefhebbers kennen de band van de vorige plaat ‘Return Of The Loving Dead’, de eerste voor het gerenommeerde Hellcat-label. Veel mensen weten echter niet dat er vijf CD’s aan voorafgingen. Het onlangs verschenen ‘Dead Girls Don’t Cry’ is dus al het zevende album. De Denen kopiëren absoluut niet klakkeloos de sound van cultbands als The Meteors of Guana Batz, maar zetten een sprankelend en gedurfd geluid neer. Bassist/zanger Kim Nekroman is een druk baasje. Net terug van een tournee met zijn andere band, The Horrorpops, moet hij alweer aan de bak met Nekromantix. Hij doet het echter graag, al was het alleen maar om zijn thuisland te ontvluchten.


LAWSTREET 16

LEEFT IN HET VERLEDEN

Onno Cro-Mag
Alain is niet alleen de frontman van Lawstreet 16, maar ook eigenaar van het cultlabel RPP Records. Inmiddels is hij al meer dan vijftien jaar actief in de hardcorescene. Met zijn oude band Out For Blood maakte hij furore in Europa. In 1997 stond deze band op bijna elk hardcorepodium. Met vrienden uit Brussel wilde hij echter een band oprichten als hommage aan bands als Warzone, Slapshot, Uniform Choice en Minor Threat. Lawstreet 16 was geboren. In juli 2001 kwam er een demo uit die direct veel losmaakte in de Brusselse scene. En onlangs is de debuut-CD ‘Off The Sidewalk’ verschenen die als een orkaan door de old school-scene blaast. De CD komt precies op tijd omdat dit soort platen de laatste jaren steeds zeldzamer wordt. Samen met bands als Dead Stop, Rise And Fall, Payback en Act Of Ignorance probeert Lawstreet 16 een comeback van ‘good old’ hardcore te bewerkstelligen. Alain is, hoewel hij inmiddels vader is, nog net zo gretig als tien jaar geleden.


THE BONES

ELKE DAG GENIETEN

Onno Cro-Mag
The Bones heeft in vrij korte tijd naam gemaakt en is inmiddels niet meer weg te denken uit de Europese punkscene. Onlangs verscheen de CD ‘Straight Flush Ghetto’, waarop men beter klinkt dan ooit. Zanger/gitarist Beef ‘Bonanza’ blijft nuchter onder het succes van The Bones. Tijdens een uitgebreide Europese toer, met onder andere Damnation, Die Hunns en Demented Are Go, maakt hij tijd vrij voor een gesprek met Aardschok.


100 DEMONS

Onno Cro-Mag
De debuut-CD ‘In The Eyes Of The Lord’ van 100 Demons was een krachtig metalcore-album. Een opgefokte versie van Crowbar was misschien nog de beste omschrijving. Sindsdien werd zanger Bruce Lebage vervangen door Pete Morcey, die 100 Demons van een totaal ander geluid voorzag. In plaats van schreeuwen kan Pete namelijk echt zingen. 100 Demons is hierdoor een totaal andere band geworden. Liefhebbers van Madball, Most Precious Blood, Hatebreed, Inhuman en Subzero kunnen niet om deze band heen. Pete Morcey is niet alleen de nieuwe zanger van 100 Demons, hij heeft ook alle teksten geschreven. Deze man is al jaren een cultfiguur, omdat hij frontman is geweest van de straatpunkband Forced Reality.


BAD RELIGION

HEEFT Niets aan kracht verloren!

Onno Cro-Mag
De naam Bad Religion mag met hoofdletters in de annalen van de Amerikaanse punkscene bijgeschreven worden. Bad Religion is een begrip, zeg maar gerust een instituut! Vanaf 1980 maakt het viertal al furore met een geheel eigen variant op punkrock, waarbij de zang van Greg Graffin centraal staat. Niet alleen muzikaal heeft men een eigen stijl ontwikkeld, gebaseerd op ongelofelijk pakkende refreinen, maar ook tekstueel blinkt men uit in intelligentie en eigenzinnigheid.


STORMLORD

DICHTTIMMEREN DIE HAP

Stephan Gebédi
Bij Italiaanse metal denken we meestal aan bombastische power metal met gillende zangers. Maar uitzonderingen bevestigen de regel en Stormlord is gelukkig zo’n uitzondering. De band speelt epische black metal. Desondanks wordt de muziek van Stormlord ook gekenmerkt door een bombastisch geluid en lijkt het bij deze band ook een dwangneurose om elk gaatje vakkundig dicht te timmeren. Over deze schijnbaar typisch Italiaanse eigenschap en de verbondenheid van metal met de roemruchte Italiaanse horrorscene, praat ik met zanger Cristriano Borchi.


DAMAGEPLAN

WHITE THRASH UIT TEXAS

Roman Hödl
Damageplan is de nieuwe Pantera. Dat is althans mijn indruk na het meermaals beluisteren van het zojuist verschenen debuut ‘New Found Power’. De Pantera-leden Dimebag Darrell (gitaar) en Vinnie Paul (drums) hadden er genoeg van nog langer te wachten op hun aan lager wal geraakte zanger. Ze kozen eieren voor hun geld en zochten nieuwe bandleden. Door de nieuwe band Damageplan te noemen maken ze meteen schoon schip. Aardschok belt met de heren in de VS, waar ze al sinds enkele weken live onderweg zijn. In plaats van gitarist Dimebag Darrell krijgt ondergetekende onverwacht zijn drummende broer Vinnie Paul aan de lijn.


DISILLUSION

ANTI-EASY LISTENING

Robert Haagsma
De complexiteit van Rush en Tool, gecombineerd met de agressie van Nile en Emperor, voorzien van invloeden uit folk en klassieke muziek… Het Duitse Disillusion is geen band die het zichzelf of zijn publiek eenvoudig maakt. En dan klokken twee van de zes songs ook nog eens boven het kwartier. Toch is het debuut ‘Back To The Times Of Splendor’ een van de meest meeslepende platen van de afgelopen maanden, gemaakt door een band waarvoor alleen het beste goed genoeg is. „Elk nummer moet een kunstwerkje zijn”, aldus zanger en multi-instrumentalist Vurtox.


MAYHEM

„Er is geen black metal-elite meer”

Leon van Rijnsbergen
Wanneer Aardschok een interview met het Noorse Mayhem aangeboden krijgt, is de band juist op toer gegaan door Europa. Mayhem is door de jaren heen van grote invloed geweest op een heleboel bands die black metal spelen. De band heeft bovendien de totale geschiedenis van het genre bepaald en overleefd. Mijn eerste vraag aan gitarist Blasphemer luidt; hoe vervelend is het voor jullie dat iedereen bij wijze van spreken over jullie schouders meekijkt?


HATE

„Het is de schuld van de paus!”

Stephan Gebédi
Zou het echt de schuld van de paus zijn dat er zoveel boze anti-christelijke death metalbands in Polen rondlopen? Volgens Adam The First Sinner, zanger/gitarist van Hate, in ieder geval wel. De band schopt alweer zo’n veertien jaar lang tegen heilige huisjes en lijkt met de nieuwe CD ‘Awakening Of The Liar’ eindelijk ook buiten de eigen landsgrenzen de verdiende erkenning te krijgen. Het heeft echter wel lang geduurd voor het zover was. Adam blikt terug.


RIBSPREADER

HONDERD PROCENT Zwedendood

Roman Hödl
Ribspreader is de nieuwe band rond de heren Rogga Johansson, Andreas Carlsson en Dan Swanö. Laatstgenoemde kennen we onder andere van Edge Of Sanity en Nightingale, maar ook van Arjen Lucassen’s Star One en uiteraard zijn eigen jaren zeventig-project. Tijdens de opnamen van Edge Of Sanity’s voorlopig laatste werk ‘Crimson II’ kwamen de heren elkaar in de studio tegen, waar tijdens een gezamenlijke zuipsessie besloten werd om de handen ineen te slaan voor een ouderwetse pot Zwedendood. Ondergetekende praat met Paganizer-mastermind Rogga over Ribspreader.


ABORTED

Mike Barbas
Vorig jaar werd de death/grindscene bruut wakker geschud door het geweldige ‘Goremageddon: The Saw And The Carnage Done’. Aangezien Aborted ook net een nieuwe MCD heeft uitgebracht en het alweer vier jaar geleden is dat Aardschok een interview deed, praten we bij met zanger Sven.


CHAOSBREED

,,Metal gaat over ballen, stront, neuken, dood en glorie”

Rob Broere
Vernieuwen is zeker niet hun missie. Het Finse Chaosbreed, dat vorige maand zijn indrukwekkende debuutalbum ‘Brutal’ op de wereld schopte, wil juist de power en sfeer van old school death metal terughalen. Doet de rest van de band dat omdat ze het gevoel hebben dat ze moeten afmaken waar ze ooit mee begonnen zijn, voor zanger Taneli Jarva is het een kwestie van nostalgie. „Ik had tien jaar niet de longen uit mijn lijf gebruld. Maar sinds ik in deze band zit voel ik me weer zestien.”