1987 – 1988

20 Jaar Aardschok

Als AMH 11/87 uitkomt zijn de positieve veranderingen al merkbaar. De omslag is van dikker papier en de Schokkende Bijlage zit niet meer in de AMH. De Aardschok-artikelen zijn nu door het hele blad verspreid en in het hart zit een 16-pagina special over Metallica, geheel door Aardschok samengesteld. Daarnaast zal Michel van de Moosdijk in loondienst bij AMH komen werken, de eerste bezoldigde Aardschokker. Metal Hammer Engeland gaat in de nieuwe situatie tweewekelijks verschijnen (om de concurrentie met Kerrang! aan te kunnen). AMH wil dat ook wel, maar houdt dat precies één maand vol. Vandaar dat er in 1987 13 AMH’s verschijnen. Daarna gaat AMH weer over op zijn normale schema.
Een voordeel is wel dat AMH wat lay-outs aangaat, nu maandelijks uit twee geproduceerde (Engelse) tijdschriften kan kiezen en steeds minder inmenging van Metal Hammer-collegae hoeft te dulden.

In AMH 13/87 duikt voor het eerst Onno Cro-Mag in Aardschok op. Hij komt de redactie binnen om de steeds groter wordende groep hardcorefreaks die AMH lezen van informatie te voorzien. Hij zal in de loop der tijd uitgroeien tot dé kenner van die muzieksoort en is het aanspreekpunt voor alle Amerikaanse hardcoreacts, die iets in Europa op poten willen zetten.

Cover AMH1287 [54 kb] Cover AMH1387 [55 kb] Cover AMH0188 [63 kb]

In AMH 1/88 hebben we voor het eerst een abonnementen-actie, waar je voor vijf gulden extra een elpee als bonus ontvangt. Ook nieuw is Gerd Jan Vleugels, om vooral de AOR-bands te bespreken. Hij krijgt zelfs zijn eigen rubriek: A.O.R./Pomp/Mel. HR-corner.

AMH 4/88 heeft Queensrÿche op de voorkant, de band heeft in de Wisseloord studio’s de laatste hand gelegd aan zijn meesterwerk ‘Operation: Mindcrime’ en dat moet immers beloond worden.
De voorkanten van AMH worden trouwens steeds mooier. Een op zijn kop geplaatste foto van Laaz Rockit-gitarist Phil Kettner siert AMH 5/88, terwijl de voorkant van 6/88 met Kerry King daarna door vier andere Metal Hammer-landen zal worden overgenomen, evenals de Anthrax-special.

Cover AMH0288 [66 kb] Cover AMH0388 [60 kb] Cover AMH0488 [63 kb] Cover AMH0588 [54 kb] Cover AMH0688 [62 kb] Cover AMH0788 [61 kb]

In mei kent Nederland één van de hardste weken: op 23 mei Dynamo Open Air met onder andere Savatage en Laaz Rockit en op 29 mei de Aardschokdag met onder andere Megadeth en Testament. Beide festivals staan besproken in AMH 7-8/88. De Maiden-foto op de voorkant staat ook op de dan inmiddels zesde editie van Aardschok-America. Een gedeeltelijk vertaalde uitgave van AMH, aangevuld met vele Amerikaanse artikelen. Aardschok-America houdt het echter maar een kleine twee jaar vol. De strijd tegen de PMRC (‘this is the magazine of the devil’), de maffia (‘we want a 20% cut of your business’) en de te dunne financiële basis (in Amerika krijg je pas na 56 weken je geld uit je tijdschriftendistributie) zijn daar de belangrijkste oorzaken van.

Cover AMH0988 [53 kb] Cover AMH1088 [66 kb]

In AMH 10/88 een verslag van de voetbalwedstrijd tussen AMH en Iron Maiden, die door laatstgenoemde nipt met 15-3 wordt gewonnen. Onno, Dré en Mike zien groen en geel voor de ogen. Hadden we maar niet die reusachtige Schnitzel met friet drie kwartier voor de wedstrijd naar binnen moeten werken.
Deze maand ook een special over het Monsters Of Rock-festival dat voor het eerst (en laatst) op 4 september voor dertigduizend hardrockfans in het Tilburgse Willem II stadion plaatsvindt.