Ceremony of Opposites

Een redelijk ontvangen demo maar de concerten doen het hem pas echt! Na het Metal Matinee, in de 013, als voorprogramma van Mythlorian, zijn we de backstage ruimte in gedoken met de jongens (en dame) van Ceremony of Opposites, versterkt door ‘het Manusje-Van-Alles’ die het interview ‘kracht’ bij zette. Daar wilden we toch even het fijne weten van deze, naar eigen zeggen, Melodic Death Metal band. Uiteindelijk werden het kort, maar krachtige, antwoorden.


<!–[if !vml]–><!–[endif]–>Vertel is in het kort hoe de band is tot stand gekomen?
Pascal:’Ik speelde in een band. Toen ik daar mee gestopt was wilde ik eigenlijk wel weer een nieuw bandje beginnen. Op een gegeven moment ontmoette ik As en die was erg enthousiast om mee te doen. Tijdens een After Forever weekend ontmoette we daar Marcel, hij speelde toen nog drums. We vroegen of hij ons wilde versterken in de band. Vanaf dat moment waren we een drie-mansband. Op een gegeven moment switchen we van drummer, en ging Marcel over op zang en gitaar. Maar we kwamen er al snel achter dat de drummer die we toen hadden, niet op een lijn zat met onze muzieksmaak. Deze hebben we tactisch de band uitgezet, waarna we een half jaar zonder drummer hebben gespeeld. Na het plaatsen van verschillende advertenties stuitten we op Sander, onze huidige drummer. Het klikte eigenlijk meteen en niet lang daarna volgde al het eerste optreden.’

Vanwaar de switch tussen de naam ‘Caligatio’ en ‘Ceremony of Opposites’?
As:’Er was sowieso al een band die Caligatio heette, en daarnaast vonden we dat de naam niet meer bij onze muziek paste.’

Ja, want jullie spelen naar eigen zeggen Melodic Death Metal, maar in verschillende recensies wordt geschreven van Doom Metal. Hoe denken jullie daarover?
‘We spelen meestal een set van een half uur. Daar kunnen we niet alles in kwijt, waardoor mensen al gauw maar één kant van ons zien. Als we langer de tijd zouden hebben, zouden de mensen die de recensies schrijven waarschijnlijk een andere mening hebben over onze muzieksmaak.’

Ceremony of OppositesEven over de demo. Was de geboorte van de demo een zware bevalling of ging het juist van een leien dakje?
We hebben in één dag alles opgenomen, en in één dag alles afgemixt. Dus dat ging vrij makkelijk. Of het stress opleverde? Nee, helemaal niet. De producer wist precies wat wij voor een sound wilde, daarom ging het allemaal zo snel. We zijn er erg tevreden over.’

Over de sound gesproken, welke bands beïnvloeden jullie sound?
Marcel:’Ieder heeft natuurlijk zijn persoonlijke invloeden die we laten terugkomen, maar de laatste tijd worden we vooral vergeleken met Amorphis, meer de oude periode dan. Ook een beetje Amon Amarth de laatste tijd.’

Dan komen we op de plannen voor de toekomst!
‘Een echte CD opnemen! We hebben onze definitieve stijl gevonden en willen dat toch zo snel mogelijk vastleggen op een album. Op de demo komt het namelijk over dat we een stijl zoeken, wat ook op dat moment speelde.’

<!–[if !vml]–>Ceremony of Opposites<!–[endif]–>Als laatste punt willen we het even hebben over de clean zang van Marcel. Er is daar behoorlijk wat kritiek op geleverd, gaan jullie nog wat met die kritiek doen?
‘De richting die we toch op willen gaan is Melodic Death Metal, clean zang hoort daar niet echt bij. Ik weet ook zelf dat ik beter ben in grunts en screams. Daar wil ik mij ook meer op focussen. Net zoals je vanavond kon horen hebben we eigenlijk maar 1 nummer gespeeld dat clean zang bevatte. De resterende nummers waren allemaal met grunts.’
Manusje-van-alles:’Je moet natuurlijk niet vergeten dat de band nog erg nieuw is en de demo in korte tijd is opgenomen, net nadat Sander er bij was gekomen. De demo is eigenlijk gebruikt ter promotie en om gigs te krijgen. Wat je nu ziet gebeuren is dat de band zich gaat evalueren. We nemen de so called ‘ijselijke zang’ van Marcel ook met een korreltje zout. We zien er de lol wel van in. ’