Mythlorian

In Flames! Children of Bodom! Hypocrisy! Maak hier een soepje van, beetje peper in de reet, en je hebt Mythlorian! Deze Nederlandse band bestaat uit 4 jongens. Opgericht door de gebroeders Ewout en Boudewijn Pieters. Dit smeuïge kwartet van melodische death metal heeft laatst zijn tweede release, de EP, ‘The Cruelty Machine’ uitgebracht. Genoeg reden dus, om ze even stevig aan de tand te voelen. Na het concert in de 013 werd onder genot van een koud biertje het interview afgenomen.

Hoe is de band tot stand gekomen?

Ewout:’4 jaar geleden speelden Boudewijn en ik in een bandje, dat uiteindelijk uit elkaar viel. Toen kregen we ideeën om te vormen wat nu Mythlorian is. We wilden muziek spelen die we gewoon vet vinden, dat is melodische death metal. Bands als Children of Bodom en In Flames waren we helemaal gek van. Al bandjes kijkend hadden we tevens gemerkt, dat er eigenlijk weinig van die bands waren in Nederland. Het heeft vervolgens een aantal jaren geduurd om onze bezetting rond te krijgen. We hebben diverse drummers gehad, die maar voor een tijdje bleven om vervolgens geen tijd meer te hebben. Toen zijn we een beetje in de initiële fase blijven hangen. Tot 2004, toen hadden we eindelijk een vaste bezetting met een drummer die langer door kon gaan. Nummers die we toen al hadden geschreven hebben we opgenomen op een demo, genaamd ‘Shadowsun’. Deze hebben we in de zomer van 2004 opgenomen en uitgebracht. Toen ook de eerste shows pas gedaan. Een jaar later wilden we eigenlijk weer een nieuwe demo opnemen, want er was allemaal nieuw werk bijgekomen en de oude nummers waren niet meer wat we wilden uitstralen. Rond diezelfde tijd wilde onze drummer Rogier ermee stoppen, want hij had geen tijd meer en een vriendin in Argentinië.’
Tom:’Ja, dan weet je het wel.’

<!–[if !vml]–>EwoutEwout:’Dat kan je hem niet kwalijk nemen. Haha. Maar, toen wilde we dus de demo opnemen. Toen heeft Eelco van de Meer (Last Breath Denied, red.), hadden we een keer mee samengespeeld, de drumpartijen in een paar weken ingespeeld. Daar zijn we hem uiteraard heel erg dankbaar voor. Na de opnames stuitten we via een advertenties op Metalfan.nl op Tom, die toen had gereageerd. Het klikte meteen. We waren meteen verliefd.’
Ewout:’Tom kan precies dat brengen wat wij zochten. Op persoonlijk vlak klikte het ook hartstikke goed. Rond diezelfde tijd gaf Vincent, onze toenmalige gitarist, aan dat hij te druk was met zijn 2 bedrijfjes. Tot december kon hij het nog combineren, maar daarna had hij er gewoon geen tijd meer voor. Dus toen zijn we hard opzoek gegaan naar een vervanger. We kwamen Alexei tegen via een advertentie. Hij was de enige met dezelfde muzieksmaak, en die het ook kon spelen, dus er was eigenlijk geen concurrentie en het klikte meteen. We zijn erg tevreden over de bezetting zoals hij nu is, en de concerten lopen ook lekker. Na jaren ‘struggle’ zijn we heel blij dat we nu in de 013 staan, iets waar je toch van ‘droomt’.’

Waar komt de naam Mythlorian eigenlijk precies vandaan?
Ewout:‘Heel lang naar bandnamen zoeken, maar eigenlijk niks origineels of niet flauws gevonden. Ik zat een keer tv. te kijken, naar National Geographic, en toen hadden ze het over een klein plaatsje in Amerika dat Midlorien heette. Met een beetje letters husselen kwam ik op de naam Mythlorian. We zochten een naam die meteen een beeld gaf van de muziek.‘
Tom:’Het enige nadeel, dat iedereen de naam verkeerd speld.’

<!–[if !vml]–>Boudewijn<!–[endif]–>De vorige demo is uitverkocht (150 stuks). De huidige demo, The Cruelty Machine, is ons uitermate goed bevallen, hoe is de productie verlopen van deze demo ten opzichte van de oude?
Ewout:’Eigenlijk precies hetzelfde, zelfde plek, het is gewoon de plek waar wij repeteren. We kennen de producer, die heeft een klein studiootje in het oefenruimtecomplex. Hij was goedkoop maar goed, wij wilden voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. We hebben besproken wat er goed en fout ging de vorige keer.

En dat was?
Ewout:’Gewoon kleine dingetjes; Geluid van de gitaren. Inmiddels hadden we meer ervaring en was de muziek een stuk volwassener, dus de nummers zaten beter in elkaar, dat was toch altijd wel een speerpunt voor ons geweest.’
Boudewijn:’Geluidtechnische aangelegenheden.’
Tom: (met een knipoog) ‘Ik zat er nog niet bij he?’

Wie schrijven er mee aan de nummers, of doe jij het alleen?
Ewout:’De basisideeën komen voornamelijk van de gitaristen vandaan. Daarna wordt er gewoon met de band gekeken of het werkt.’
Tom:’Het geraamte komt inderdaad van de gitaristen vandaan, maar het totale plaatje komt van de band.’

Is er een achterliggende gedachte achter de huidige demo en de titel?
Ewout:’Ja, we zijn eigenlijk vlak na het verschijnen van de eerste demo een beetje gaan kijken naar een diepgang in het verhaal. Een setting waarin alle muziek plaats vindt. Uiteindelijk hebben we een setting gevonden waar ons oude en ons nieuwe werk in paste. Ook in de artwork komt dat dan weer terug.’

Mooi artwork trouwens, heeft één van jullie die gemaakt, of heb je iemand aangetrokken?

<!–[if !vml]–>Tom<!–[endif]–>‘Bianca van de Koppel,  vriendin van onze, inmiddels, ex-gitarist Vincent is afgestudeerd aan de Kunst Academie en heeft deze artwork gemaakt en doet het nog steeds.’
Tom:’Als ik er even in mag springen. Toen ik auditie deed bij hun zag ik meteen dat ze veel zorg besteedde aan het uiterlijk. Ook toen ik op hun website keek sprong het echt in het oog. Het geeft aan hoe de band naar zichzelf kijkt. Ook de artwork hoort bij het plaatje.’
Ewout:’De eerste indruk is het belangrijkste, dus we zorgen ervoor dat die goed overkomt. Door middel van bijvoorbeeld een digipack te maken proberen we de massa te ontstijgen…(Tom: *Op de achtergrond wordt Iron Maiden gedraaid* ’Maiden is, ik ga effe weg!’)’

Wat ons meteen opviel, Children of Bodom, wat vinden jullie daarvan?
‘Dat horen we van meerdere, maar wij zien meer In Flames terugkomen in onze muziek. Bepaalde aspecten doen je inderdaad wel aan Children of Bodom denken, maar dat geeft meteen ook aan hoe weinig bands er eigenlijk in Nederland zijn die zulke muziek maken. In principe is het een compliment, maar het is zeker niet zo dat we daar naar streven.’

Hoe zijn jullie op de titel van de demo gekomen?
‘Het nummer ‘The Cruelty Machine’ was al geschreven. De artwork werd daarna gemaakt en die paste eigenlijk goed bij het nummer, dat we deze titel hebben gekozen. Het kwam heel erg overeen met het beeld dat ik in mijn hoofd had. Het pakt meteen.’

Hebben de teksten nog een bepaald verband met elkaar?
‘Op zich hebben jullie een primeur. Dit heb ik bij de pers nog niet uit de doeken gedaan. Alle nummers en texten vinden plaats op een geconceptionaliseerde buitenaardse wereld. Een wereld ergens en ooit. De thematiek erachter is een volk dat daar leeft, maar onderdrukt door meer mechanischachtige creaturen. Hoe precies laten we nog in het midden, dat geeft ons namelijk uitwijk mogelijkheden naar volgende albums. Daarom staan er op de covers ook omgevingen die Mars-achtig aandoen, rood met veel stenen. In alle nummers komt daar een bepaalde ‘struggle’ tussen de twee volkeren terug. Heel veel verhalen kun je daarnaast parallel vertalen naar dingen uit het echte leven. Wat het geheel <!–[if !vml]–>Alexei<!–[endif]–>tegelijkertijd fictie en actuele non-fictie maakt. ‘
Tom:’Toen ik de teksten las, had ik meteen een Blade Runner gevoel. Dat sfeertje heeft het ook wel, een wereld die eigenlijk helemaal verziekt is.’

Hoe vonden jullie het optreden gaan?
Tom:’Het optreden ging lekker, het gaat natuurlijk om de sfeer in de zaal. En het belangrijkste is natuurlijk om het publiek mee te krijgen. Als het publiek het niet relaxed vindt merk je dat meteen. En voor zover ik het vanachter een drumstel kan beoordelen, verliep dat goed. En natuurlijk werd er veel Slayer geroepen, dat is natuurlijk altijd goed. Je moet gewoon je eigen show maken, of je nou voor 1 man speelt of voor 20.000. Helaas hebben we dat nog niet mogen meemaken…’
Boudewijn:’Als mensen naar je blijven kijken is er toch iets wat hun aandacht trekt. En dat was vandaag het geval.’

Wat zijn de toekomstplannen?
Ewout:’Als alles goed loopt willen we een album opnemen, maar dat is een kwestie van tijd en geld. We hebben geen label, het is tot nog toe eigen beheer. We proberen nu dan ook ons zoveel mogelijk in de picture te spelen. Er komen nog veel optredens op leuke podia aan. En op het moment zijn we nieuw materiaal aan het schrijven.’

Bedankt voor het interview!

Boudewijn Dekker
Mattijs Schipper

 Mythlorian Band