Ghost Circus – Cycles

Iedereen die zegt dat een band op lange afstand niet werkt, moet Ghost Circus maar is luisteren. Dit duo bestaat uit Ronald Wahle uit Nederland en Chris Brown uit Tennessee, Amerika. Samen vormen ze de band Ghost Circus die sfeervolle Progressive Rock spelen. Na 2 jaar op afstand te hebben samengewerkt is er de eerste Cd tot stand gekomen, ‘Cycles’.

Dit pareltje bevat 9 nummers, met een totale speeltijd van 55 minuten, bevat alle ingredienten die je verwacht in Progressive Rock. Ze zijn naar eigen zeggen beinvloed door bands als Marillion, Porcupine Tree, Genesis en Pink Floyd. Dit is meer dan waar. Het is sfeervolle muziek die je zo nu en dan naar hogere sferen brengt.

Bij het luisteren blijkt al meteen dat we te maken hebben met een professionele band. Dat hoor je aan het geluid dat zeer goed gemixed is. De nummers zitten compositorisch ook sterk in elkaar, al is er wel een kanttekening bij te plaatsen. De stem van Chris Brown komt niet helemaal tot zijn recht in de wat lagere regionen.

De nummers worden door verschillende wendingen in de muziek interessant gehouden, evenals de solo’s die erg lekker klinken. Dat hoor je bijvoorbeeld erg goed in het nummer ‘Send/Return’, dit instrumentale nummer staat bol van de muzikale hoogstandjes. Daarnaast is op te merken dat de nummers erg verschillen in duur, ze lopen uiteen van 3 tot 9 minuten, en wat helemaal mooi is is dat dit nooit gaat vervelen. Wat zeker de vermelding waard is, is het over 2 nummers verspreidde epos ‘Mass Suggestion’.

Al met al is het een band die met volle overgave speelt. Je kan gewoon horen dat ze lol hebben in het samen muziek maken, ook al zit er een oceaan tussen. Wij zijn van mening dat ze nog jaren door mogen gaan met deze sfeervolle progressieve rock. Way to go!

90/100

http://www.ghostcircus.com