VLAMROCK-Genk (B) 26 augustus 2006

Dit jaar de 5de editie van Vlamrock.Vlam staat voor: VERY LOUD ALTERNATIVE MUSIC.Voor mij aanleiding om een kijkje te gaan nemen.De website geeft veel informatie over de bands en praktische zaken.Er zullen 27 bands en 4DJ's optreden op 3 podia.Er is zelfs een festivalcamping!

Domper is wel dat headliner Behemoth de avond vóór het festival moet afhaken omdat drummer Inferno zijn enkel heeft verzwikt. 

Het festival heeft 2 buitenpodia en 1 binnenpodium,op de buitenpodia zijn hoofdzakelijk punk- en hardcorebands geprogrammeerd. Mijn verslag heeft betrekking op het binnenpodium met hoofdzakelijk deathmetal-bands.

Het festival geeft me bij binnenkomst al een gezellige indruk, met publiek in de leeftijd tussen 15 en 45 jaar. 

De eerste band die ik zie is FUNGUS INC. ,een Belgische band die een Amerikaans cowboy-sfeertje probeert te creeeren met wat strobalen en opa met jachtgeweer in een schommelstoel,de metal ligt lekker in het gehoor maar het publiek reageert niet echt enthousiast.

SUHRIM  is de volgende band.Een van de oudste metalbands van  Belgie met nogal wat personeelswisselingen.Muzikaal doet de band me in ieder geval aan Nile denken: soms worden de logge,zware metalen tot een brij en vraag je je af waar het aan ligt.

                                                                                      DEADSOIL                                

En zeer  aangename verrassing is de Duitse band DEADSOIL.Zij zorgen voor een zeer energiek optreden waar m.i. het publiek te mat reageert,want zeker  zanger Friedrich Weber ,met een geweldige stem maakt  het een perfect optreden.Na hun optreden de cd gekocht en de sticker op het doosje bevestigt het een en ander: for fans of Trivium,the Haunted ,Unearth and Bury Your Dead.

Een andere Duitse band, DEADLOCK , krijgt het publiek wel in beweging.Maar naar mijn mening is het geluid, wat over het algemeen vrij hard maar goed is, tijdens hun optreden wat minder. De band laat verder een goede act zien.

AMEN RA  geeft blijkbaar de voorkeur aan in het donker te spelen,afgezien van enkele kleine TL's op de vloer.De band roept bij mij direct de naam Tool op,en jawel de zanger staat het overgrote  deel van het optreden met zijn rug naar het publiek. De muziek bestaat uit lang uitgesponnen nummers die je liever enkele keren wilt horen voordat je een oordeel geeft.Al met al een indrukwekkend optreden.

                                 PANCHRYSIA           

 Om voor BEHEMOTH  toch nog een vervanger te kunnen presenteren is te elfder ure PANCHRYSIA gevraagd.Ik moet zeggen dat ik wel genoten heb,niet alleen van hun strakke set,ze noemen het zelf modern black-metal.Maar vooral ook van de podiumpresentatie,alle bandleden zijn geschminkt en zanger Zahrim  heeft zelfs zijn kale schedel door de schminkdoos gerold.Deze Zahrim  maakt op mij  een charismatische indruk en als dit de black-metal van de toekomst is,wil ik er wel meer van horen ,en het aanwezige publiek ook!! 

                                                                                                                     IN-QUEST  

Het programma loopt behoorlijk uit,dus besluit ik dat IN-QUEST mijn laatste band wordt die ik bekijk.Ik heb de band nu 4 keer gezien,de vorige keer was op Graspop 2006,daar mochten ze op zondag  het spits afbijten.Het  optreden van vanavond wordt voor mij ,en ook voor veel  Belgen, het hoogtepunt van de dag.Het publiek heeft eindelijk in de gaten dat crowdsurfen en stagediven  toegestaan is,en zo geschiede.Het optreden zelf is in mijn ogen af.De band  speelt nog steeds met  een  vervangende gitarist voor Jan Geenen die de band ( tijdelijk?)  heeft verlaten. In de wir war van metal-bands hoor je dat IN-QUEST meer een eigen,herkenbare, sound heeft en dat is wat deze band zo anders maakt.In oktober zijn ze weer in mijn regio en dan ga ik ze weer bekijken,beluisteren en fotograferen! 

Tot slot:ik heb een leuke middag en avond gehad in As bij Genk.Goede muziek,goed geluid,juiste publiek en een lekkere pint.