Metalavond in nieuwe zaal Purmerend, P3

De P3 is alweer een half jaar een begrip in Purmerend en omstreken, begin april dit jaar werd het nieuwe poppodium feestelijk geopend. Het gebouw heeft twee concertzalen (voor 650 en 250 bezoekers), een theaterzaal (116 zitplaatsen) en maarliefst vijf oefenstudio's. Vandaag kunnen de liefhebbers van stevige metal terecht in de kleine zaal van het gebouw. Voor slechts zeven euro krijgen we deze vrijdagavond drie Nederlandse bands voorgeschoteld: Enemy Ground, Blind Sight en 37 Stabwoundz. Gezien: vrijdag 22 september, kleine zaal P3 Purmerend.

Helaas wilt het nog niet echt lopen met de nieuwe zaal, de avond trekken toch niet zoveel mensen als dat er gehoopt werd. “Ey Purmerend, het mag dan misschien niet druk zijn, maar kom op! Break die shit!” beveelt zanger Pjotr van Gerwe. Hij is met zijn band Enemy Ground de eerste van vanavond. Hoewel het publiek niet zo intensief meedoet als dat de metal(core) band hoopte kunnen ze het wel waarderen. Pjort merkt het ook op, “mocht je die shit willen kopen, spreken ons straks dan even aan en dan regelen we dat. Het is in ieder geval niet duur, dat beloof ik!” Hoewel het erg rustig is is het door de vele lampen en de energieke show erg warm voor het vijftal. Tussen de nummers word er dan ook uitgebreid pauze gehouden voor een slokje water of om even met af te deppen met een handdoek. Meteen een mooi moment voor de zanger om telkens een praatje te houden over het komende nummer, de vraag is echter of het publiek wel geïnteresseerd is op welke plek de betreffende nummers staan op de demo. Naast nummers van deze demo krijgen we ook nummers te horen van hun komende full-lenght. Erg leuke frisse muziek die door veel meer mensen gehoord zou moeten worden!

Net als de andere bands van vandaag komen de trash metal jongens van Blind Sight uit het zuiden van Nederland. De lange reis heeft er voor gezorgd dat ze vandaag iets te laat aankwamen om nog een soundcheck te kunnen doen. Ze nemen hier dan ook uitgebreid de tijd voor, wanneer het viertal klaar is spreekt zanger/bassist Geert Kroes publiek aan. “Zou iedereen iets meer naar voren willen komen, laten we er een gezellig feest van maken! Iedereen alvast bedankt voor het komen, we hopen dat het voor iedereen een leuke avond word!” De band bestaat alweer zeven jaar, maar is nog niet echt doorgebroken in ons land, ze doen even vlug een check in de zaal: “Wie kent ons hier trouwens?” Wanneer je de handen van de bandleden en personeel niet meerekent valt het erg tegen. Ze maken meteen van het moment gebruik om wat reclame voor zichzelf te maken, “daar achterin de zaal kan je ons shirts of cd kopen!” Altijd een beetje jammer zulke reclame, wel moet ik toegeven dat ze doorzettingsvermogen hebben. Jezelf geven terwijl er weinig publiek is heeft blijkbaar resultaat, bij de laatste nummers staan er heel wat mensen te headbangen en moshen. Eindelijk gaat het los in Purmerend.

De afsluiter van deze vrijdagavond is 37 Stabwoundz. In tegenstelling tot de andere bands heeft deze slechts één gitarist, hieruit valt echt niks te concluderen. De vier jongens knallen als geen ander. Vandaag is een speciale dag voor de band verteld zanger Mike Scheijen, het is namelijk de release datum van hun nieuwe album A Heart Gone Black. We kunnen dan ook veel nummers van dit album verwachten in de live set, terwijl de releasepart pas over twee dagen is in Brunssum. De band heeft duidelijk veel plezier in het spelen van deze nieuwe nummers en maakt veel lol met de meegekomen roadies. Helaas zijn de sets vandaag erg kort en is het na een paar nummers alweer tijd voor de laatste. “We hebben nog één nummer te gaan, hoop dat jullie het een beetje naar jullie zin hebben gehad hier in de P3.” Wanneer deze is gespeeld is het nog afwachten op een toegift, de podiumbelichting blijft aan en de heren komen terug. Echter niet voor een toegift, maar om de instrumenten op te ruimen.

Na deze avond bewijst Nederland maar weer eens dat wij zeker niet onderdoen aan de andere landen. Helaas heeft niet iedereen dit door, bij drie bands als dit voor zo’n entreeprijs hoort het super vol te staan!

Officiële P3 website