Viral: “Veel bier mogen drinken op koste van de tent waar je speelt.”

Ronald, Oran en Barry begonnen drie jaar geleden de heavy rock/hardrock band Viral. Dit geïnspireerd door bands als Therapy?, Nirvana, Black Sabbath en Deep purple. Alle drie zijn 24 jaar oud en komen uit verschillende steden in Zuid-Holland. Barry en Oran kennen elkaar al zo’n beetje hun hele leven en hebben al eens eerder in een band gezeten genaamd Unbred. Nadat deze zijn ze opzoek gegaan naar een drummer om een nieuwe band te beginnen. Deze werd gevonden in Ronald, hij heeft simpelweg gereageerd op een advertentie op het internet. Als trio heeft de band al tegen de dertig optredens gedaan en hebben niemand minder dan hun moeders als grootste fans. Een goed moment voor Aardschok om alle drie eens te spreken.

 

 

 

Op jullie website kunnen we heel wat muziek gratis downloaden, jullie hebben niks tegen downloaden?
Nee, wij hebben niks tegen downloaden. Hoe meer mensen onze muziek luisteren, hoe beter. If you can’t beat them, join them!”

Wat was jullie grootste optreden ooit?
Dat was in de Bibelot te Dordrecht in het kader van “De kleine prijs van Dordt”. Ik denk dat er iets van 400 man waren, maar ik heb ze niet exact geteld. Hiernaast zijn optredens op festivals als Lowlands, Pinkpop, Bospop, Roskilde, Rock am Ring etc. een grote droom.

In het tourschema zie ik ook een paar shows in het buitenland. Hoe zijn jullie aan de contacten daar gekomen en hoe waren de reacties van het publiek?
Het eerste optreden in België is gekomen door een advertentie waarin stond dat er bands werden gezocht voor een festival, er was alleen vergeten bij te vermelden dat dit in België plaatsvond. Maar dit was voor ons geen probleem om daar te spelen. De mensen daar waren relax, maar een groot nadeel was dat het hoog zomer was (lees: bloedheet) en een binnenfestival, hierdoor bleven helaas veel mensen liever buiten. Surfen, surfen en nog eens surfen.”

Hoe kijk je terug naar jullie eerste optreden?
Wat een stel sukkels waren we toen! Het eerste optreden leek helemaal nergens op, nu lijkt het overigens nog steeds nergens op, maar de reacties worden in ieder geval steeds positiever. Inmiddels hebben we 26 optredens gedaan, ook staan er nog een aantal optredens in de planning. Deze worden meestal geregeld door Barry of Ronald, gelukkig gebeurd het ook steeds vaker dat we zelf benaderd worden door programmeurs.

Het succes van een band hangt vaak af van de inzet en doorzettingsvermogen van de leden. Wat doen jullie eraan om bekend(er) te worden en werpt dit zijn vruchten af?
We doen er zoveel mogelijk aan, dus veel optredens proberen te krijgen, demo’s verkopen enz. Overal waar we spelen willen we een goede indruk achterlaten. Als in januari de nieuwe demo er is gaan we ook platenmaatschappijen benaderen. Daarnaast is ons grootste doel gewoon lekker muziek maken en mensen proberen aan te steken met ons enthousiasme en hier en daar wel lijntjes proberen uit te gooien. Het begint een beetje te rollen.

 

 

Stel dat het programma Idols kwam voor jonge alternatieve bandjes, zouden jullie je hier voor opgeven?
Ligt aan de voorwaarden die eraan verbonden zijn. Wij schrijven graag onze eigen muziek, als dat niet meer kan zou ik niet mee willen doen. Als we zelf zeggenschap en de rechten mogen blijven behouden over onze muziek, natuurlijk waarom niet!?

Wat is er zo leuk aan om in een/deze band te zitten?
Het is kei-gezellig en je ziet nog eens wat zaaltjes en cafe’s, en je ontmoet leuke mensen. Muziek maken vind ik het leukste wat er is. Er is weinig zo lekker dan muziek maken met andere mensen, lekker de muziek als uitlaatklep gebruiken! De voordelen zijn vaak veel bier mogen drinken op koste van de tent waar je speelt.

Is er al een demo/cd gemaakt?
We hebben al twee keer in de studio gezeten en volgend jaar gaan we weer een keer. Het budget halen we uit de opbrengsten van de band. Deze inkomsten zijn helaas erg weinig, het zou leuk zijn om er van te kunnen leven.

Hoe zijn jullie live shows het beste te omschrijven?
Een optreden van ons is energiek en hard en we krijgen zelfs al regelmatig huwelijksaanzoeken, geintje. De reacties zijn over het algemeen lovend vooral van mensen die van de soort muziek houden die we spelen, maar ook mensen die zich niet in de muziek kunnen vinden, vinden de optredens vaak erg energiek en goed uitgevoerd.

Stel dat jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club. De opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Ook dan moet er gebeukt worden! Het zou jammer zijn, maar daar laten we ons niet door beïnvloeden. We zorgen ervoor dat ook die paar metalheads een kickass optreden te krijgen. Al staan we voor drie mensen te spelen, dan nog zullen we alles geven. Je komt er om te spelen dus dat doe je dan ook!

RegioReport van de Aardschok website is er om de underground van Nederland en België wat meer aandacht te geven. Welke band zouden we volgens jullie eens moeten gaan checken?
BSE is een grappig, hard en energiek band. Ook is X-pozed uit België een tip, daar hebben we nu twee keer mee gespeeld en beide keren speelden ze rete strak en de muziek is gewoon goed.

Nog een laatste quote/opmerking?
Ronald: Ik zou wel eens op de maan willen spelen.
Barry: We don’t care if we’re going to hell cause we’ve been there and we‘ve been treated well!
Oran: Live like a rocker! You die like a motherrocker!

Officiële thuispagina
Officiële MySpace