37 Stabwoundz: “Minder standaard dan een typische hardcore of metalband”

Bassist Remko Tielemans (26 jaar, ex-Isle of Man) is sinds januari 2006 de nieuwe, en alweer derde, bassist bij de metalband 37 Stabwoundz. De naam van deze band is afgeleid van de titel van een song van grindband Regurgitate, maar het viertal is echter beter te vergelijken met bands als Killswitch Engage en Hatebreed. Het nieuwste lid neemt de tijd om een paar vragen over zijn nieuwe band te beantwoorden.

Met welke leeftijd ben je begonnen met muziek maken?
Vanaf mijn achtste ben ik klassiek gitaar gaan spelen, op mijn 16e is daar elektrische gitaar bijgekomen en sinds mijn 18e heb ik daar ook de basgitaar aan toegevoegd. Dat instrument beviel me zo goed, dat ik in drie van de vier bands waarin ik gespeeld heb, de basgitaar ter handen heb genomen. Hiernaast drum ik ook zo af en toe.

In 2004 stonden jullie door het winnen van een wedstrijd op Pinkpop, hebben jullie veel te danken aan het festival?
Door het spelen op dit festival en het hele media gebeuren hieromheen hebben wij de mogelijkheid gehad om ons meer te profileren in het “mainstream” wereldje door de hierbij behorende media aandacht. Verder hebben we pop georienteerde zomerfestivals kunnen spelen waar we normaal niet zo snel geprogrammeerd zouden worden, omdat we dan te “harde” muziek spelen. In het underground circuit hebben we gewoon onze eigen weg bewandeld en hard hieraan gewerkt.

Willen jullie dan graag op popfestivals spelen en bekend worden in de mainstreamwereld?
Nee, dat is niet zozeer onze doelstelling. Mainstream popfestivals zijn echter wel erg leuk om te doen, aangezien je een groter en gevarieerder publiek bereikt. Zo kunnen mensen die normaal gesproken niet naar hardere muziek luisteren, toch hiermee in aanraking komen, en eventueel kan hierdoor wel hun interesse gewekt worden. Maar de doelen die we voor ons zelf stellen zijn voornamelijk gericht op het hardere muziek circuit.

De nieuwe release ‘A Heart Gone Black’ is nu net uit. Hoe was de release en zijn jullie tevreden?
We zijn blij dat het product er eindelijk is. We hebben enkele tegenslagen moeten verwerken waardoor de release is uitgesteld, maar 22 september jongsleden was het dan zover! We zijn erg tevreden hoe het uiteindelijke resultaat klinkt, welke we te danken hebben aan de remix die neergezet is door Tommie Bonajo, gitarist van Blind Sight.

Kun je iets vertellen over het opnameproces?
We hebben eerst alle songs opgenomen bij Tristone Studio's in Maastricht, maar de mix en master hebben we extern laten doen. Aangezien we al van Tommie's mix-kwaliteiten op de hoogte waren, en hij daarnaast een goede bekende van ons is, hebben we de mix bij hem neergelegd. De master is later gedaan door Peter van 't Riet in de Finetune Studio's in Soest.

Een nieuw nummer kunnen we beluisteren op jullie MySpace pagina, wat vinden jullie van deze nieuwe manier om je muziek aan de man te brengen?
Ik vind het persoonlijk een erg handige manier om je muziek snel aan de man te kunnen brengen. Updates kunnen altijd duidelijk gecommuniceerd worden, iets wat bij een gewone site toch enigszins moeilijk blijft. En het werkt, dat heeft reeds gebleken bij bands die dankzij Myspace doorgebroken zijn.

Wie schrijft de muziek/teksten in de band?
De muziek voor de aankomende nieuwe plaat ‘A Heart Gone Black’ is voornamelijk van de hand van Servé, aangevuld door de strakke drums van Roy. De teksten worden geschreven door zanger Mike. Ik zelf heb voor alle nummers, die al geschreven waren op het moment dat ik bij de band kwam, in twee maanden tijd basspartijen geschreven.

 

Het succes van een band hangt vaak af van de inzet en doorzettingsvermogen van de leden. Wat doen jullie eraan om bekend(er) te worden en werpt dit zijn vruchten af?
We proberen de band op allerlei mogelijke manieren te promoten. Via internet gebeurt dit o.a. met de eigen site, de Myspace site, en sites als PureVolume en Hxcmp3. Daarnaast posten we nieuws en optredens op messageboards en andere muziekgerelateerde sites. Zelf laten we merchandise maken in de vorm van shirts, hoodies, stickers etc.

Stel dat het programma Idols kwam voor jonge “metal”bandjes, zouden jullie je hier voor opgeven?
Ik zou niet zo snel aan zoiets meedoen, maar het programma zou ongetwijfeld dik scoren. Ik zou er wel naar kijken!

Wat maakt jullie anders dan anderen bands?
We proberen de muziek altijd naar een hoger niveau te brengen, en daarbinnen veelzijdig en vooral niet standaard te zijn. Ik denk dat wij het vooral moeten hebben van onze energieke live-show. Daarnaast is de muziek die we maken een mix tussen hc en metal, hierdoor bereiken we zowel een hardcore als een metal publiek. Voor beiden is de muziek echter minder standaard dan een typische hardcore band, of een typische metalband.

Valt het te combineren met je andere hobby’s/werkzaamheden?
Ik werk full-time als video-editor bij televisiezender Talpa. Ook gitarist Servé heeft een full-time baan, dat is natuurlijk strugglen, maar we bewaren al onze vrije dagen voor tours en optredens. Roy is onlangs afgestudeerd aan de Rockacademie, en Mike heeft een eigen grafisch ontwerpbureau en heeft tevens de layout van de nieuwe cd ontworpen, en is verantwoordelijk voor onze site.

Zijn er al inkomsten en hoop je ooit ervan te kunnen leven?
Het geld dat we verdienen met shows en merchandise wordt in een bandpot beheerd, zodat we hiervan weer nieuwe merch kunnen laten maken, en geld kunnen sparen voor volgende opnames e.d. Of we ooit puur van de band zullen kunnen leven is de vraag, maar een aardige zakcent bijverdienen is natuurlijk altijd mooi meegenomen

Stel dat jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club. De opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Alsnog keihard rocken en achteraf een pilsje pakken met de locals.

RegioReport van de Aardschok website is er om de underground van Nederland en België wat meer aandacht te geven. Welke band zouden we volgens jullie eens moeten gaan checken?
Human Demise, een erg goede hc band uit Eindhoven. Deze hardwerkende band heeft in korte tijd een goede naam en eigen stijl opgebouwd en gaan zeker een eind komen
Sparrow Falls, een nieuwe opkomende band uit het zuiden die melodieuze hardcore/rock speelt. Deze hebben reeds een drietal nummers opgenomen die te beluisteren op hun MySpace.

Nog een laatste quote/opmerking?
For those about to rock, we salute you!

Officiële thuispagina
Officiële MySpace