Bloodshot: “Merchandise is onze belangrijkste bron van inkomsten”

Via verschillende contacten is zes jaar geleden de band Bloodshot gevormt. Deze jongens maken een mix tussen death metal (six feet under, bolt thrower en obituary) en hardcore (hatebreed). In de jaren is de line-up is al vele malen veranderd, onlangs nog: “Soms moet je nu eenmaal harde beslissingen nemen wanneer je ziet dat de motivatie achteruit gaat bij iemand. Het belangrijkste is dan om gepaste vervangers te vinden!” zegt zanger Stef (34). In hun thuisland België had de band hun grootste optreden ooit, voor een festival of wereldtour is de zanger niet zo kritisch “zolang we het maar met ze kunnen vinden”.

 

Hoe reageren je ouders/vrienden nu je in een band zit?
Eigenlijk heeft dit niet zoveel veranderd, de meeste mensen die ik ken zitten zelf ook in de scène en die vinden het best wel cool, anderen die minder met muziek bezig laat het koud. Ze kenden me nu eenmaal van tevoren zonder die associaties met m’n muziekband en voor hun is er niets veranderd, voor mij ook niet trouwens.

Bloodshot heeft veel verschillende betekenissen: Een stripboek, een album van J. Geils Band en een platenmaatschappij. Wat betekend het voor jullie?
Voor mij is het een deel van mezelf, een uitdaging die me heel veel heeft geleerd, me heel veel goede momenten heeft gebracht alsook mindere momenten. Een ervaring die ik voor geen geld van de wereld had willen missen.

Jullie website is in het Engels, hopen jullie op een doorbraak in het buitenland?
Dit heeft niets te maken met het wachten op een doorbraak, leek me gewoon het gemakkelijkst. We zitten zelf al in de band met Franstalige Brusselaars, Nederlandstalige Brusselaars, een Nederlander en een Wit Rus en eigenlijk is de voertaal op repetitie ook Engels, vandaar!

Tevens een erg mooie website, is dat tegenwoordig belangrijk denkje?
Ik geloof nog steeds in het belang van een website, alhoewel je tegenwoordig niet kan ontkennen dat MySpace en consorten het beter doen en steeds maar in populariteit stijgen.

Hoewel jullie nog vrij underground zijn hebben jullie al eigen shirts, het moet erg cool zijn om andere mensen in deze te zien lopen. Van welke bands dragen jullie zelf shirts?
We hebben al zo’n zes jaar onze eigen shirts, het is belangrijk als band om een zekere visibiliteit te creëren. Laten zien dat je opvalt en iedereen weet dat het in de underground scène nodig is om merchandise te hebben, want het is (en blijft) je belangrijkste bron van inkomsten!

Hoe kijk je terug naar jullie eerste optreden?
Ik denk aan het feit dat ik heel zenuwachtig was en dat we op al die jaren heel veel hebben bijgeleerd. Wat denk ik heel normaal is wanneer je al honderden shows achter de rug hebt!

Stel dat de band niet op zo’n manier zou groeien als dat jullie gehoopt hadden. Zou je dan doorgaan en er vrede mee hebben?
We moeten afwachten waar we terecht zullen komen, ambities genoeg maar je weet nooit wat de toekomst voor je in petto heeft. Wanneer het tijd is om te stoppen dan is dat zo. We kunnen hier vrij nuchter over zijn en we zullen daar zeker vrede meenemen.

Wie schrijft de muziek/teksten in de band?
De muziek wordt eigenlijk door iedereen gecomponeerd, het is een wisselwerking waaraan iedereen deelneemt. De teksten liggen anders, die neem ik volledig voor mijn rekening. Je zoekt nu eenmaal naar de meest productieve manier van werken en voor ons gaat dit zo het beste.

Hebben jullie nog tips voor andere bands die proberen door te breken?
Blijven doorzetten en je omringen met de juiste muzikanten, daarmee bedoel ik dat ze niet enkel technisch goed moeten zijn. Maar dat ze ook moeten beschikken over de nodige motivatie. In een band die wil doorbreken moeten alle hoofden dezelfde richting uitkijken, iedereen moet op dezelfde golflengte zitten. Want anders loopt het vaak fout!

Stel dat het programma Idols kwam voor jonge “metal”bandjes, zouden jullie je hier voor opgeven?
Zeker niet, wij werken op onze manier en we hebben geen idiote televisieprogramma’s hiervoor nodig!

Stel dat jullie muziek gevraagd word voor een televisie commercial over de nieuwe Sultanakoeken, de reactie?
Hahahaha, dat zou pas een rare combinatie zijn, ik denk dat ruigere muziek veelal gebruikt wordt bij commercials van extreme sport artikelen. Je kan het tegenwoordig zo gek niet meer bedenken!

 

Wat maakt jullie anders dan anderen bands?
We hebben een aparte stijl door hardcore te mixen met deathmetal en dit met oldschool deathmetal, dat geeft ons een unieke sound vind ik. Eigenlijk is dit heel subjectief, dus luister zelf en oordeel zelf.

Zijn er al inkomsten en hoop je ooit ervan te kunnen leven?
Ik denk dat niet op de feiten mogen vooruit lopen, maar we moeten realistisch zijn, leven van hardcore/metalcore is zo moeilijk en maar voor weinig bands weggelegd. We nemen stap per stap en we zien wel waar we uitkomen! Zoals ik al zei, we zijn nuchtere mensen en blijven goed met onze twee voeten op de grond staan!

Stel dat jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club. De opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Een show is een show, het maakt niet uit voor hoeveel mensen we staan. We doen ons ding en proberen dit zo goed mogelijk te doen!

Nog een laatste quote/opmerking?
Check ons op onze website of MySpace en laat gerust weten wat je van ons vindt..

Officiële thuispagina
Officiële MySpace