Blind Sight: “Het podium op en beuken! Gas erop.”

Zanger/Bassist Geert Kroes (26) en drummer Emile Schoenmakers kennen elkaar via een wederzijdse kennis ergens in 1994. “Gitarist Auke Visser kende ik van school en kwam in contact met ons toen hij hoorde dat wij een gitarist zochten. Gitarist Tommie Bonajo kenden we al een tijd van zijn vorige band sLiK, en die is een kleine twee jaar geleden bij ons komen spelen. Hij verving Mark, onze vorige gitarist. De passie voor metal was er niet echt meer en hij wilde ons niet in onze toekomst belemmeren. We zijn nog steeds goede vrienden. Hij is te horen op onze debuut EP “Lies in conviction”. Meer over het verleden en de toekomst verteld de zanger/bassist van de thrash metal band in het interview.

 

Hoe reageren je ouders nu je in een band zit?
Al onze ouders zijn altijd belachelijk supportive geweest. Of het nou ging om de aanschaf van een instrument, verzorgen van een repetitieruimte, vervoer naar repetities en optredens (toe we nog geen rijbewijzen hadden) ze hebben het allemaal met liefde en plezier gedaan. Niks dan respect hiervoor!

Waar en hoe vaak oefenen jullie?
In Linden (in de buurt van Cuijk/Nijmegen) Noord-Brabant. We repeteren 1 keer in de week, sinds kort op dinsdag. Voorheen was dat vrijdag, maar omdat we vaak op vrijdag spelen vielen de repetities te vaak in het water.

Wat was jullie grootste optreden?
Ons grootste optreden was samen met Hatebreed In de Live Music Hall in Keulen in Duistland. Dit voor ongeveer 1500 man. De reacties en opkomst zijn daar net als hier erg wisselend. De ene keer gaat het publiek helemaal los, en de andere keer staan ze gewoon aandachtig te luisteren. De ene keer volle bak en de andere keer een nagenoeg lege zaal.

Met welke band willen jullie absuluut niet vergelijken worden?
Tegenwoordig valt het wel mee, maar vroeger kregen we nog wel eens het predikaat nu-metal. Dat was denk ik makkelijker want men wist niet hoe ze onze stijl anders moesten noemen. Maar ja, waar is onze rapper, waar is onze scratcher? Het enige wat wij met nu-metal gemeen hadden waren melodieuze zanglijnen combineren met schreeuwen. Ik las een keer een reactie van iemand die een MP3 van ons had gehoord die ons een Ill Nino kloon noemde. Prima band hoor, maar ik zie de link niet..

Hoe kijk je terug naar jullie eerste optreden?
Het zullen er in totaal wel meer dan 250 zijn geweest. Van het kleinste kroegje, tot brakke kraakpanden tot supermooie kernpodia. Waar we ook optreden, het voelt nog altijd als een schoolreisje als we gaan.

Ons eerste optreden was in het Dorpje Zeeland. Daar was toen nog een alternatief danscafé. Tegenwoordig is dit een suffe disco. We speelde die avond bijna heel Burn My Eyes van Machine Head (vraag niet hoe… en met maar één gitarist, haha) en nummers van Pantera, Life of agony en meer van dat soort bands. We hadden wel een volle zaal doordat we de voorverkoop zelf hadden gedaan.

Valt het te combineren met je andere hobby’s/werkzaamheden?
Als het (werk of andere hobby’s) niet te combineren zou zijn zou ik het niet doen. Ik heb mijn vaste baan opgezegd om te kunnen touren. Ik doe nu shitty uitzendbaantjes, maar dit vind ik niet erg. Zolang ik maar 100% voor die band kan gaan. Dit geldt ook voor de rest. Studies zijn afgekapt, banen zijn misgelopen, maar we vinden het meer dan waard.

Wat zou je willen berijken met je band?
Er is zoveel wat we nog willen doen. Meer touren. Europa, Amerika, Japan. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken met onze muziek. Op de grote festivals spelen enz. Spelen met onze jeugdhelden Metallica, Machine Head, Sepultura, Life Of Agony. We laten het allemaal op ons afkomen, en we zien wel hoe ver we komen.

Wie schrijft de muziek/teksten in de band?
We schrijven sowieso als collectief. Er is niet één iemand die alles schrijft. De laatste tijd kunnen we individueel onze inspiratie erg makkelijk via de computer opnemen, met drums en al. Zo krijg je een erg goed idee van het eindproduct en kan je makkelijker bepalen of het bruikbaar is voor Blind Sight of niet. Zo komt iemand soms al met een compleet nummer de repetitieruimte in en hoeft het alleen nog maar uitgewerkt te worden. En soms hebben we alleen een stapel riffs en werken we die ouderwets tijdens een repetitie uit tot een nummer. Ik schrijf zelf de teksten.

 

 Wat maakt jullie anders dan anderen bands?
Ik denk dat we toch wel een unieke sound hebben. Zeker in Nederland. Tegenwoordig plaatsen ze ons steeds vaker in het metalcore hoekje. Hier kan ik me opzich wel in vinden, maar juist wat ‘metalcore’ nou ‘,etalcore maakt (Iron Maiden riffjes, stop-go chugga chugga riffs) doen wij niet. We doen gewoon ons ding en ik denk dat dit voor ons werkt.

Als je met iedereen zou mogen werken op een album. Welke artiesten zou je vragen?
Voor mij Phil Anselmo, James Hetfield of Robb Flynn (Layne Staley of Dimebag Darrel zijn helaas niet meer mogelijk). Dit zijn mijn jeugdhelden en als ik een van deze heren ooit eens zou kunnen strikken zou dat te gek zijn!

Hoe zijn jullie live shows het beste te omschrijven? En wat zijn de reacties die jullie krijgen?
Onze shows zijn energiek, spontaan en intens. Onze ‘moves’ zijn niet voorgeprogrammeerd. We knallen als bandleden uit enthousiasme regelmatig tegen mekaar op. “Kut, weer een hap uit m’n nieuwe gitaar..” De reacties zijn vaak te gek en mensen komen na de shows vaak naar ons toe om een praatje te maken, of een shirt/cd te kopen.

Stel dat jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club. De opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Het podium op en beuken! Gas erop. Dit hebben we best wel eens meegemaakt, maar het interesseert ons niet. Voor die paar mensen geven 110%, wij zien er de lol wel van in. En wie zijn er nou belangrijker dan de mensen achter de bar? Hahaha.

Hebben jullie nog tips voor andere bands die proberen door te breken?
Blijven doorgaan. Blijf als band zoeken naar je eigen sound, een sound waar je goed in bent. Stel je professioneel op, en werk hard. Als je goed bent zal het harde werken vroeg of laat beloond worden. Zorg dat je op je bandleden kan bouwen en zoek mensen waar je de komende 30 jaar nog mee zou willen samenwerken. Bands vallen te vaak uit elkaar doordat bandleden niet op een lijn liggen. Ons voordeel is dat we elkaar al zo lang kennen, dat we ook wel wat van elkaar kunnen vergen.

Bedankt voor dit interview!

Officiële thuispagina
Officiële MySpace