Fuelblooded: “Ik neem nooit genoegen met minder dan wat erin zit.”

De melodieuze death metal Fuelblooded (Carcass, Arch Enemy) bestaat sinds 2002 en wilt absoluut niet meer vergelijken worden met Sacramental Sachem. Dit was de orginele bandnaam, maar doordat de line-up en de muziekstijl helemaal om werd gegooid werd ook deze veranderd. Voor de leden is het frustrerend om in iedere review, interview en dergelijke die bandnaam weer terug te zien. Ook worden ze de vergelijking met het Deense Mercenary erg zat. Dat ze ondanks misplaatste vergelijkingen succesvol zijn is een feit, zo mochten ze openen voor Arch Enemy een tijdje geleden in hun thuisbasis Eindhoven (Effenaar). Gitaristen Michiel Rutten (27) en Danny Tunker (32) nemen de tijd om wat andere vragen over hun band te beantwoorden.

 

Waar zouden jullie graag willen staan?
Wacken Open Air, Graspop, Party San, Summer Breeze, With Full Force, Waldrock, dat zijn lijken me wel leuke festivals om eens te staan. Oh, en ik wil ook wel eens meedoen met Gigantour (een soort Ozzfest door Megadeth's Dave Mustaine). Ook zou meegaan als support op de laatste van Iron Maiden tour ooit niet verkeerd zijn. Dat moet ons toch een paar zieltjes kunnen opleveren. Of Metallica, die mogen ons ook meenemen. Ach, ik sta overal voor open, er zijn zoveel gave bands die een publiek trekken dat ons ook zou kunnen waarderen.

Jullie website is in het Engels, hopen jullie op een doorbraak in het buitenland?
Doorbraak is denk ik een groot woord. Engels is een Wereldtaal (een taal die z.g.a. iedereen spreekt en verstaat) en staat al gauw een stuk professioneler. Er komen trouwens ook veel reacties uit het buitenland.

Tevens een erg mooie website, is dat tegenwoordig belangrijk denkje?
Het is in mijn ogen heel belangrijk, ja. Anders weten mensen je gewoon niet snel meer te vinden. Dat de site mooi is, komt omdat we het serieus aanpakken. We hebben de beste webmistress die er is, dan is een mooie en functionele site geen toeval meer. Onze MySpace site is in dezelfde stijl gemaakt, wat het geheel heel herkenbaar maakt. Daarbij moet je tegenwoordig ook echt een MySpace site hebben.

Een nieuwe zanger, spelen jullie nog wel de oude nummers en hoe worden deze op gepakt?
We spelen inderdaad nog wel de oude nummers en die worden heel goed opgepakt door het publiek. Onze nieuwe zanger Peter heeft de kans om zijn stempel te drukken op ons materiaal als we aan de volgende cd gaan werken. Een aantal nummers hiervoor zijn al geschreven. Maar voor de liveshows zullen we voorlopig blijven putten uit het materiaal van onze cd Inflict the Inevitable, aangevuld met wat covers en een enkel ouder nummer.

Hoe kijk je terug naar jullie eerste optreden?
Het eerste optreden met de band was ergens in Nijmegen. Ik bekeek het zoals alle andere optredens die ik doe; luchtig. Het was niet echt een heel speciale gebeurtenis in mijn ogen. Ik hoop wel dat er nog veel speciale optredens zullen komen. Ik denk dat we met Fuelblooded een show of 40 á 50 hebben gedaan.

Stel dat de band niet op zo’n manier zou groeien als dat jullie gehoopt hadden. Zou je dan doorgaan en er vrede mee hebben?
Nee, ik neem nooit genoegen met minder dan wat erin zit. Als het niet beter kan, zoeken we manieren om nieuwe groei mogelijk te maken. Of we stoppen er mee. Maar geloof me, het kan altijd beter.

Wie schrijft de muziek/teksten in de band?
Michiel schrijft het leeuwendeel van de muziek en ook teksten. Dat is denk ik altijd zo geweest. We zullen kijken hoe de verdeling op de volgende plaat is!

Het succes van een band hangt vaak af van de inzet en doorzettingsvermogen van de leden. Wat doen jullie eraan om bekend(er) te worden en werpt dit zijn vruchten af?
Veel optreden, 100% geven, goeie nummers schrijven, werken aan een nog sterkere podiumpresentatie, cd’s sturen naar zalen, etc. Daarnaast zoveel mogelijk promotie maken voor jezelf via de eigen website, via nieuwssites, via MySpace en alle andere kanalen die we kunnen benutten. Contacten leggen met ezines bijvoorbeeld, om te kijken of we een interview kunnen doen. Altijd handig. Natuurlijk werkt dat zijn vruchten af, maar zoiets gaat nooit van de ene op de andere dag.

 

 

Stel dat het programma Idols kwam voor jonge “metal”bandjes, zouden jullie je hier voor opgeven?
Dat hangt ervan af. Ik zelf neem een programma als Idols niet serieus, vooral omdat de ‘artiesten’ die daarin winnen uiteindelijk niks bereiken en na het volgende seizoen eigenlijk alweer vergeten zijn. Dit zal op zich in de natuur van dit soort programma’s liggen, maar van mij hoeft dat niet zo. Mocht dit in zo’n metalband programma ook zo zijn, dan zullen we er denk ik niet aan mee doen.

Stel dat jullie muziek gevraagd word voor een televisie commercial over de nieuwe Sultanakoeken, de reactie?
Doen. Noemen we ons nummer ‘Measure Swords’ gewoon ‘Measure Sultana’. Of ‘Inflict The Inedible: Sultana’. Ik zie het al helemaal voor me.

Je bent geboekt door een zaal en zodra je backstage komt blijkt het in jullie kleedkamer een rotzooi te zijn. Lege bierblikjes, lege zakken chips etc. Hoe reageer je?
De enige harde eis die we hebben is dat we normaal behandeld worden. Als we in de zooi van de vorige avond terecht komen, is dat niet meteen een enorm probleem. Een beetje vuiligheid zijn we wel gewend. Maar laten we zeggen dat we niet tot aan onze enkels in de pis willen staan. En er moeten ook volle blikken, flessen en zakken chips zijn natuurlijk! Anders zijn we weg haha.

Willen jullie nog een speciale boodschap/gevoel overbrengen met jullie muziek/live shows?
Met onze liveshow willen we uitsluitend proberen het publiek zo goed mogelijk te vermaken. Met onze muziek willen we hoofden laten schudden. We denken wel na over onze teksten en de inhoud daarvan, het moet wel ergens over gaan. Maar iedereen moet voor zich uitmaken of er enige waarde voor hem/haar in zit. Onze live shows zijn energiek en strak. Goeie nummers gespeeld door goeie muzikanten. De band staat er niet bij als een stel aardappelzakken, dus je krijgt ook nog wat te zien.

Stel dat jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club. De opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
In feite spelen we al niet gratis. Maar even uitgaande van dit scenario: we zouden er even professioneel zijn als in een grote arena. Proberen die paar mensen alsnog mee te krijgen, goed te spelen en er toch lol in hebben.

RegioReport van de Aardschok website is er om de underground van Nederland en België wat meer aandacht te geven. Welke band zouden we volgens jullie eens moeten gaan checken?
Detonation, omdat het een te gekke band is.

Nog een laatste quote/opmerking?
Bedankt voor het interview!

Officiële thuispagina
Officiële MySpace