Days of Demise – Bloodhunt

Het is ondertussen al twee jaar geleden sinds Days of Demise de demo "Bloodhunt" op het publiek losliet. Sindsdien zijn wel al enkele wijzigingen aangebracht binnen de band. Steven Logie (ex-Aborted) die op deze demo met zijn rauwe grunts een meerwaarde bood, heeft nu plaatsgenomen achter de drums. Cis Vansteenberghe vervangt hem nu als zanger. Of deze line-up even goed klinkt als de vorige gaan we pas weten wanneer Days of Demise hun nieuwe demo uitbrengt.

Deze demo gaat van start met de titeltrack 'bloodhunt'. DIt nummer begint mysterieus, maar vloeit vlotjes over in een catchy riff. Al snel hoor je dat dit geen doordeweeks power of heavy metal nummer is. De catchy riffs worden namelijk gecombineerd met rauwe en diepe grunts. Zoals de titel van het nummer doet vermoeden, gaat de tekst over een wraakactie waarbij aardig wat bloed moet vloeien. Erg vernieuwend is deze tekst niet, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de muziek en de grunts die de tekst wel een gepaste tint geven.

Na 'bloodhunt' volgt een instrumentale intro voor het nummer 'unscarred'. Deze intro zorgt voor een passend rustpunt tussen deze brute songs. 'Unscarred' heeft een zwaardere gitaarsound waardoor dit nummer erg duister klinkt. Opmerkelijk in dit nummer zijn de screams die Steven Logie laat horen. Deze screams vormen een perfecte afwisseling op de diepe grunts. Ongeveer in de helft valt het nummer stil om een soort klaagzang in te leiden. Hierop zingt Steven met cleane vocals waarin de bedoelde gevoelens duidelijk te horen zijn. Maar lang duurt dit niet, al vlug gaan de vocals over in rauwe grunts die de frustratie van de tekst perfect weerspiegelen.

 Het laatste nummer, 'The Gate Of Your Truth', start rustig en melodieus, maar samen met de duistere cleane zang wordt een slepend ritme ingezet die de hulpeloosheid van de lyrics perfect wergeeft.  Na enige tijd lijkt de frustratie echter niet meer te houden en barst het nummer open in schrille screams ondersteunt door een melodieus ritme. Geleidelijk aan, met af en toe een rustpunt ertussen, drijft men het tempo van het nummer op om te eindigen met snelle hakkende riffs en rauwe grunts.

 Zoals u waarschijnlijk al merkt in de beschrijving biedt dit album voldoende afwisseling. Hierdoor is het erg moeilijk om Days of Demise in een vakje te stoppen. Melodieuze death metal zal waarschijnlijk het dichtst in de buurt liggen, maar er zijn talrijke invloeden uit andere genres aanwezig. De kwaliteit van deze demo is tamelijk goed, jammergenoeg zijn de vocals wel een stuk luider opgenomen dan de rest van de muziek. Dit zorgde ervoor dat 'Bloodhunt' bij mij enkele keren moest worden afgespeeld alvorens ik er de pracht kon van inzien. Maar wie van grunts houdt zal er al zeer vlug mee weg zijn.

Nu maar wachten op de volgende demo of een live-optreden om te zien of ze deze prestatie kunnen evenaren of overtreffen met de nieuwe line-up.

 verdere informatie: www.daysofdemise.tk

nummers:

1. Bloodhunt
2. Intermission
3. Unscarred
4. The Gate Of Your Truth

Score: 8/10