Mindscan

Het uit Rotterdam afkomstige Mindscan timmert hard aan de weg!  Deze metalcore band maakt indruk! Toen ik de band live zag heb ik meteen contact met ze opgenomen, en nog geen week later plofte hun eerste EP 'Diagnosis' op mijn deurmat. Een zeer goed schijfje, moet ik zeggen. Wat opvalt aan de muziek, is dat er meerdere getalenteerde vocalisten in de band zitten. Live is het ook niet verkeerd. Gehuld in 'ziekenhuis-outfits', dat is weer eens wat anders als die zwarte kledij! Het oog wil natuurlijk ook wat, maar met deze vrouwtjes op het podium komt het oog helemaal niets tekort hoor. Tijd voor een gesprek met Mindscan dus, over de EP, de outfits en de aankomende langspeler!

 

Hoe is Mindscan bij elkaar gekomen?
Mandy en Tamara zijn met elkaar in contact gekomen via de drumster van Tamara's voormalige bandje. Na een keer jammen met z'n drieën haakte de drumster af. Via via kwamen we in contact met Nico die zich na een jamsessie bij de band voegde. Toen we een paar nummers geschreven hadden ontstond de behoefte aan een tweede gitarist, John bleek de aanvulling te zijn waar we naar opzoek waren.
Hoe komen jullie aan zoveel getalenteerde vocalisten?
Bedankt voor het compliment šŸ˜‰
Gewoon toeval, we hadden zo snel nadat we compleet waren een optreden staan, dat we geen tijd meer hadden om een zanger te zoeken. We zijn toen noodgedwongen zelf gaan experimenteren met zang. Dit beviel zo goed dat we niet meer opzoek zijn gegaan naar een losse zanger.
Wel hebben we allemaal zangles genomen om aan onze vocale capaciteiten te werken.
Hoe is 'Diagnosis EP' tot stand gekomen?
Op de EP staan de eerste vijf nummers die we geschreven hebben. Thuis hebben we de arrangementen uitgewerkt de gitaar- en baspartijen opgenomen. Vervolgens hebben we in de studio drums en zang opgenomen en de nummers afgemixt. De fotograaf van onze persfoto's ( Daniel Baggerman ) heeft ook het artwork van de EP verzorgd.
Het is overigens een tamelijk arbeidsintensief schijfje, we hebben de hele oplage zelf met de hand in elkaar gezet! ( 400 stuks! )
Wie bedacht de naam Mindscan?
Mandy heeft 'em, toen ze op vakantie was, letterlijk uitgekotst. We hadden al een waslijst met potentiële bandnamen, maar toen we via een smsje de naam Mindscan doorkregen wisten we gelijk dat 'em moest worden!
Wat bedoelen jullie er precies mee?
De naam is niet bedacht vanuit een bepaald concept of met een bepaalde betekenis in gedachten, tijdens het brainstormen over onze bandnaam bleek het op meerdere vlakken van toepassing te zijn.
Het is een mooie metafoor voor bijvoordeeld de  inhoud van onze teksten en onze maatschappij-kritische houding.
 Waarom dat 'ziekenhuis-imago'?
Toen we met onze bandnaam in gedachten aan het brainstormen waren over onze persfoto's kwamen we op het spontane idee om als broeders en zusters bij een scanapparaat in een ziekenhuis een photoshoot te doen. We hebben speciaal voor deze photoshoot outfits laten maken.
In deze besmettelijk witte outfits treden we regelmatig op, natuurlijk omdat we het leuk vinden maar ook om een statement te maken tegen de door zwarte kleding gedomineerde metalscene. šŸ˜‰
Zijn er al plannen voor een nieuwe EP of zelfs een langspeler?
Ja! Op dit moment zijn we druk bezig met de preproductie van onze eerste full-lenght die zoals het er nu naar uit ziet begin volgend jaar uit gaat komen op een Rotterdams label dat interesse heeft getoond.
Hoe gaat deze worden.
Meer twee- en driestemmige zang, meer dynamiek in nummers, nog betere productie en meer experimenten in de muziek.
Al nieuwe nummers klaarliggen?
 In ieder geval genoeg om een full-lenght op te nemen. Een gedeelte van deze nummers zijn al onderdeel van onze live set.