The Setup: “Voor hobby’s en enig ander sociaal leven is er helaas geen tijd.”

In België zijn ze reeds een gevestigde naam, maar The Setup doet in ons land (nog) niet veel belletjes rinkelen. Naar eigenzeggen is het vijftal opmerkelijk door hun aparte muziekstijl: “ik dat we een stijl van hardcore spelen die op dit moment door weinig andere Europese bands gespeeld wordt. We spelen de muziek die we zelf zouden opzetten. Verder is deze band voor iedereen; van pure hardcore kids tot emokids tot pure metalheads. Er zijn geen grenzen wat dat betreft en we voelen ons niet beter dan andere mensen.” Gitarist Andries Beckers (28) praat geeft uitgebreid antwoord op andere vragen over zijn band die hij voorgeschoteld krijgt.

 

Waar kennen jullie elkaar van?
Mezelf, Raf en onze eerste drummer Benjamin Buschgens speelden samen in de Belgische Hardcoreband Thumbs Down. Christophe Cooremans deed altijd onze merch en was bijgevolg en vriend. Dries Olemans zong toen voor de Belgische Hardcore/rock Band Circle waarmee we vaak samenspeelden en Serge Carriere is iemand die actieg was in de Belgische Mathcore band Minus 45 degrees en voorheen in Clouded. Beiden ook bands van bij ons in de buurt waardoor we elkaar a goed kenden.

Hebben jullie nog steeds dezelfde line-up als toen jullie begonnen?
Neen, onze eerste drummer Benjamin Buschgens speelt niet meer bij ons sinds mei 2006. Zijn werk en de band waren al langer niet meer te combineren waardoor Serge al vaker hem vervangen had. Met het oog op de nieuwe plaat en opkomende tours werd er dan beslist zonder hem verder te gaan. Het was dus geen grote verandering aangezien Serge al heel veel had meegespeeld. Niettemin vonden we het wel jammer aangezien benjamin een goede vriend was.

Hoe is het genre van jullie band het beste te omschrijven?
Metallic Hardcore die een mix wil zijn van de new school hardcore bands die mid jaren 90 furore maakte (Earth Crisis, Snapcase, Unbroken, 108) en de groove van de New York Hardcore (Killing Time, VOD, Cro Mags). Dit allemaal gecombineerd met invloeden van bands zoals Helmet, Quicksand enz…

Welke leeftijd ben je begonnen met muziek maken?
Ik ben begonnen met saxofoon spelen toen ik 9 jaar was. Heb dat tot mijn twintigste gedaan in orkesten en andere bandjes, daarna ben ik bas beginnen te spelen bij Thumbs Down en vanaf 2002 gitaar bij The Setup.

Hoe reageren je ouders nu je in een band zit?
Ze vinden het allemaal best. Ze zien ook dat we ons amuseren en daadwerkelijk op vele plaatsen spelen en redelijk succesvol zijn in wat we doen. Af en toe komen ze ook wel eens kijken, maar ik vermoed dat dat meer uit ouderliefde is dan uit liefde voor de muziek.

Waar en hoe vaak oefenen jullie?
We oefenen in een complex genaamd Music City in Antwerpen. We repeteren vooral veel als we nieuwe nummers moeten maken ( 3-4 –5 keer per week), maar daarbuiten spelen we meestal zoveel shows dat we eigenlijk niet repeteren. We hebben allemaal al heel wat ervaring opgedaan met andere bands waardoor we op dat punt wel weten wanneer het nodig is en wanneer niet.

Wat betekent de bandnaam?
The Setup is een nummer van de Amerikaanse band Unbroken waar we in het begin van de band veel inspiratie uit hebben gehaald, zowel muzikaal als tekstueel. Het is een nummer dat staat op hun klassieker Life, Love, Regret. We vonden het daarbij goed klinken.

Waar zouden jullie (nog een keer) graag willen staan?
Ik heb veel leuke herinneringen aan de AB in Brussel. Naar mijn mening een van de mooiste zalen in België, dus daar zou ik nog wel eens willen spelen. Verder zijn de Lintfabriek in Kontich en “den horizont” in Meerhout andere van mijn favoriete clubs.

Wat is leuker; Het Belgische of Nederlandse publiek?
Het Belgische publiek is voorlopig nog wel wat enthousiaster, maar we hebben inmiddels ook al wel een hele hoop in Nederland gedaan, dat het ons niet meer zoveel uitmaakt.

Met welke band willen jullie absoluut niet vergelijken worden?
Ik heb niet echt specifieke bands in mijn gedachten waarmee ik niet vergeleken wil worden, maar laten we zeggen dat we soms wel eens in de metalcore hoek geplaatst worden terwijl we dat hoegenaamd niet zijn. We halen invloeden uit de metal, maar we zijn in de eerste plaats nog steeds wel een hardcore band.

Bij jullie komende album komt ook een DVD, wat kunnen we op deze DVD verwachten.
Het zal vooral een ‘making of’ in de studio bevatten met wat interviews door de bandleden, aangevuld met wat live beelden en uiteraard de nodige onzin die we op tour gefilmd hebben. Een aantal fans hebben al beelden aangeleverd en er zit dus wel wat tussen!

Hoe kijk je terug naar jullie eerste optreden?
Ons eerste optreden was eigenlijk supergoed. Het was in Brugge en om een of andere reden was de sfeer daar erg bijzonder die avond, want het ontplofte daar wel en die show is lange tijd een van mijn favoriete shows geweest. Ondertussen zitten we toch al over de 230 shows op drie jaar tijd.

Stel dat de band niet op zo’n manier zou groeien als dat jullie gehoopt hadden. Zou je dan doorgaan en er vrede mee hebben?
Goede vraag: Om eerlijk te zijn ligt het antwoord hierop ergens in het midden. Deze band draait nog altijd om plezier en de kick van, ergens waar ook, je ding te komen doen en een goede show te spelen. Er is weinig geld te verdienen met dit soort van muziek, dus het draait vooral om de ervaring dan wat anders. Niettemin heb je in alles wat je doet wel een vorm van erkenning nodig of enige andere progressie die je de drive geeft om te blijven doorgaan. Het draait dus nog altijd om het plezier in de band, maar dat geldt dan ook voor het soort plezier/voldoening die je haalt uit het afleveren van goede platen en shows.

 
Wie schrijft de muziek/teksten in de band?
Ikzelf ben verantwoordelijk voor 90 procent van de muziek. Dries schrijft verder alle teksten. Het is niet dat die rolverdeling zo beslist is. Het is eerder zo gegroeid. Al van op de eerste repetitie had ik een sound voor ogen en kwam ik op de proppen met bijna alle nummers. De rest van de band past perfect in dat concept omdat ze natuurlijk hun eigen ding geven aan de nummers waardoor het toch weer als een band klinkt. Verder is Raf vooral verantwoordelijk voor alles wat met website en merchdesigns te maken heeft, waardoor het meeste binnen de band blijft.

Hebben jullie nog tips voor andere bands die proberen door te breken?
Niet opgeven en vooral dingen niet vanzelfsprekend nemen, want er zijn zoveel goede bands bezig die allemaal hard werken, dus je moet je verschil ergens proberen te halen. Probeer invloeden in je muziek te brengen, maar vergeet niet om net die eigen draai eraan te geven. Slechts weinigen kunnen vernieuwende dingen doen of nieuwe genres creëren, maar een eigen draai of eigen sound is wel iets dat haalbaar is. Bovendien veel repeteren tot het strak zit. Goede songs schrijven is iets dat je niet altijd kunt afdwingen, maar strak spelen is iets waarop je kan oefenen.

Valt het te combineren met je andere hobby’s/werkzaamheden?
Voor hobby’s en enig ander sociaal leven is er helaas geen tijd. Ook met het werk is het niet altijd gemakkelijk om over al altijd samen verlof op het werk te krijgen, maar zolang het lukt, blijven we dit doen. Ikzelf speel ook nog in een andere band “Diablo Blvd”. Verder breng ik samen met Dries ook nog platen uit van andere bands met ons labeltje Hypertension Records. Raf doet artwork/websites voor andere bands, net zoals Serge. Christophe coacht een jeugd voetbal team en Dries presenteert sinds kort op de Belgische Nationale zender Studio Brussel het punk en hardcore programma, dus het blijkt allemaal nog te kunnen.

Als je met iedereen zou mogen werken op een album. Welke artiesten zou je vragen?
Als het budget onbeperkt is, zou ik producergewijs mensen als Terry Date of Andy Sneap ons album wel eens willen zien mixen of producen. Jamey van Hatebreed mag ook altijd een nummer komen meezingen en verder mag Page Hamilton ons ook wel lessen in sound komen geven.

Stel dat jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club. De opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Zoiets is altijd een beetje jammer de momenten voor de show, maar van zodra we op dat podium staan, maakt dat niks meer uit. We hebben al zeker sommige van onze beste shows gespeeld als er bijna niemand stond, want uiteindelijk worden die shows even hard herinnerd, weliswaar door minder mensen maar als het goed is, gaat het ook rond.

Bedankt voor het interview!

Officiële thuispagina
Officiële MySpace