Zone: “Rijk word je niet van metal, tenzij je in Metallica zit.”

Vrienden van de middelbare school en de kroeg maken samen moderne metal in de stijl van bands als Fear Factory en Chimaira, maar met op new wave geïnspireerde melodieuze passages. Het Utrechtse Zone doet dit zelfs er goed wat resulteerde in optredens in zalen als Tivoli en Melkweg, “maar het meest memorabele optreden is toch waarschijnlijk wel onze cd-presentatie in Stairway To Heaven in Utrecht, waar meer dan 350 man écht alleen voor ons kwam en het dak eraf beukte”. Vinden gitaristen Ditmar Henkel (23) en Jelmer Krauwer (24). Toch dromen ze van meer. “Er zijn de laatste jaren veel mooie podia bijgekomen waar we wel eens zouden willen spelen, zoals de nieuwe Effenaar, Paard van Troje, de Mezz en natuurlijk de 013 waar we dolgraag zouden spelen.” In het interview met de Aardschok vertellen de twee meer over de toekomst en het verleden van de band.

 

Wat betekent de bandnaam?
‘The Zone’ is de psychologische benaming voor een gemoedstoestand waarbij je zo geconcentreerd bent dat je je volledig kan afsluiten van de buitenwereld. Soortgelijke concentratie vind je ook bij dingen als Zen en martial arts.

Hebben jullie nog steeds dezelfde line-up als toen jullie begonnen?
Nee, mede door de line-up veranderingen is het in 2005 en 2006 een beetje stil geweest De line-up wisselingen die we gehad hebben, zijn vooral het gevolg geweest van de groei die we met de band hebben doorgemaakt. Onze oorspronkelijke gitarist had niet de bedoeling om er de tijd en moeite in te steken om mee te kunnen komen, dus na verloop van tijd ging dat niet meer.

Na zijn vertrek hebben we vrij snel een nieuwe gitarist aangenomen, maar dat bleek muzikaal en persoonlijk geen passende combinatie te zijn. Vervolgens hebben we een tijd met een gitarist gespeeld, maar ongeveer een jaar later hebben we in Jelmer alsnog een geschikte gitarist gevonden, zowel muzikaal als persoonlijk. Het kutte aan al die line-up wisselingen is wel dat deze veranderingen erg veel tijd kosten. Daardoor hebben we de afgelopen anderhalf jaar erg weinig opgetreden helaas. Aan de andere kant kan je je als band door al die tijd die je in de oefenruimte doorbrengt wel muzikaal meer ontwikkelen.

Hoe kijk je terug naar jullie eerste optreden?
Ditmar: Volgens mij zaten wij allebei toen nog niet bij de band, dus eigenlijk zou ik dat niet weten. Aan de andere kant, als je terugkijkt op hoe we toen waren en hoe we nu zijn kan je wel zien dat we flink gegroeid zijn, mag ook wel na 50 optredens.
Jelmer: Mijn eerste optreden met Zone moet nog komen, ik kijk er nu al naar uit.

Kenden jullie de band al voordat jullie erin zaten?
Ditmar: Ik leerde Zone kennen toen ik de band zag in het voorprogramma van Dimension Seven, hoewel de muziek toen nog volledig anders was, was ik erg onder de indruk van de groove van de band. Toen ik hoorde dat ze een nieuwe gitarist nodig hadden heb ik gelijk contact gezocht.

Stel dat de band niet op zo’n manier zou groeien als dat jullie gehoopt hadden. Zou je dan doorgaan en er vrede mee hebben?
Jelmer: Wat mij betreft is het maken van goede muziek de belangrijkste motivatie om in een band te spelen. Groei op muzikaal gebied is een vereiste, anders vind ik er niks aan. Als het op muzikaal gebied goed zit, maar het grote succes uitblijft is dat voor mij geen probleem en ga ik gewoon door. Neemt niet weg dat je op een gegeven moment gewoon te oud bent om in een band te spelen en jezelf alleen maar belachelijk maakt door met je kalende kop en bierbuik op een podium rond te rennen voor vijf man in een jongerencentrum. Ik heb het van dichtbij gezien en het lijkt me een nare manier om oud te worden.

Met welke band(s) zouden jullie graag willen touren?
Ditmar: Ik ben ooit een keer een avond wezen zuipen met MachineHead, dat was een flinke training voor de lever, dus het zou zeker tof zijn om nog wat bij te trainen.

Welke platenmaatschappij zou jullie moeten tekenen en waarom?
Jelmer: Iedere platenmaatschappij die de kosten van het opnameproces en een goede producer wil betalen mag ons tekenen. Op voorwaarde dat we volledige creatieve vrijheid krijgen natuurlijk. Waarom? Omdat we met de juiste middelen onze sound optimaal tot z’n recht kunnen laten komen.

Regelen jullie de optredens zelf of benaderen de zalen jullie ook?
Ditmar: Het is een beetje half om half, soms bellen we zelf, maar vaak worden we ook gebeld als een programmeur ons gezien heeft bij een andere show.

Wat is er zo leuk aan om in een/deze band te zitten?
Ditmar: Het blijft natuurlijk lekker om naar een concert of een festival te gaan en bijna altijd wel weer mensen in een Zone t-shirt te zien rondlopen, dat geeft stiekem toch altijd wel weer een kick.
Jelmer: In een band zitten in het algemeen betekent vaak gratis drank, wat ook een goed ding is.

Naast gratis drank nog andere backstage must haves?
Ditmar: M&M’s op kleur gesorteerd, een fitnessruimte, West-Polynesisch mineraalwater en veertig blote wijven, anders kan ik me echt niet fatsoenlijk op de show voorbereiden.

Wat maakt jullie anders dan andere bands?
Ditmar: Wat ons onderscheidt van andere metalbands is dat we voor metalbegrippen erg catchy liedjes hebben met redelijk veel pop en rockinvloeden.
Jelmer: En het wordt alleen maar erger.

Hoe reageren de diehard metalfans op de catchy metal songs?
Ditmar: Wisselend, maar goed, de vastgeroeste metalheads die niet open staan voor andere muziek zijn dan ook niet echt het publiek waar we op mikken hoor.

Hoevaak in de week zien jullie elkaar?
Ditmar: Regelmatig, behalve het oefenen gaan Jelmer en ik bijvoorbeeld ook vaak songs schrijven en nieuwe nummers demo-en. Maar daarnaast zien we elkaar ook wel vaak, met uitgaan enzo.

 

Is er al een demo op komst?
Ditmar: Voor de laatste EP ‘Conflict’ hebben we allemaal geld bij elkaar gelegd om de cd te kunnen bekostigen, maar we hebben een hoop kunnen besparen door zoveel mogelijk zelf te doen. Jelmer en ik hebben allebei veel ervaring met ProTools en we hebben een aantal microfoons kunnen lenen van vrienden. Hierdoor konden we opname van de gitaren, bassen en zang en de editing allemaal zelf doen. Het grootste voordeel daaraan is dat we een stuk minder tijdsdruk hadden en echt de puntjes op i konden zetten. De volgende release wordt waarschijnlijk onze eerste echte full length, we zijn inmiddels druk aan het schrijven aan nieuw materiaal, ik denk dat we nu zo’n 6 nummers af hebben en dat er een stuk of 4 anderen binnenkort af zijn.

Zijn er überhaupt al inkomsten en hoop je ooit ervan te kunnen leven?
Ditmar: Rijk word je niet van metal, tenzij je in Metallica zit. Aan de andere kant, als ik de kans zou krijgen om full-time met muziek bezig te zijn, zou ik die kans met twee handen aanpakken.
Jelmer: Ik denk dat het een kwestie wordt van die kans zelf creeren… Door hard werken en 100% inzet.

Willen jullie nog een speciale boodschap/gevoel overbrengen met jullie muziek/live shows?
Ditmar: Die boodschap kom je wel achter als je onze plaat achterstevoren afspeelt.

Stel dat jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club. De opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Jelmer: Ook als je voor vijf man speelt mag je nog wel je best doen om de beste show neer te zetten die je in je hebt. Sterker nog, als die paar mensen merken dat je je speciaal voor hun staat uit te sloven waarderen ze het alleen maar meer. En misschien vertellen ze hun vrienden wel over die band die ze gezien hebben en staat de volgende keer dat je speelt die tent vol. Daarnaast zou ik een mental note maken om niet meer in die club te komen spelen want blijkbaar hebben ze hun promotie niet goed op orde.

Bedankt voor het interview!

Officiële thuispagina
Officiële MySpace
ProCulture