Peter Pan Speedrock, Een Natte Droom

PETER PAN SPEEDROCK staat bekend als Nederland's hardstwerkende band. Deze reputatie is vooral te danken aan de meer dan 150 optredens die ze gemiddeld per jaar spelen. Nu hebben ze na bijna tien jaar raggen eindelijk een DVD uitgebracht. 'Speedfreak Manifesto' werd begin december feestelijk gepresenteerd in het Klokgebouw op het allereerste 'Speedfest', een mini-festival dat door PPSR zelf was georganiseerd.

FEEST

Het is een grijze december dag. De druppels beginnen zelfs al te vallen. Bij het Klokgebouw in Eindhoven blijven mensen echter aanstromen. Hier wordt vandaag het feest van Peter Pan gehouden. De poorten zijn nog niet geopend, dus gaan de feestgangers rusteloos in de rij staan. Heel Europa lijkt vertegenwoordigt op de parkeerplaats. Belgische, Duitse en zelfs Zweedse en Tjechische auto's zijn even prominent als de geel-zwart genummerborde Nederlandse vierwielers.

Het publiek lijkt zelfs nog veelzijdiger. Hanenkammen en bakkebaarden zijn er in overvloed, maar daar tussendoor zijn ook de met legerjassen en kisten geklede stoners te zien. De regen is voor de psychobilly fans waarschijnlijk de grootste zorg. Hun gelakte, geverfde en omhooggestoken haarstijlen lijken uit 'Grease' gehaald, maar lijden zwaar onder het constante druppelbombardement.

De poorten openen laat. Dat dit al een teken voor de toekomst is heeft men op dat moment nog niet door. Het is natuurlijk moeilijk om een grootschalig feest te organiseren, vooral de eerste keer kan er wat misgaan. De vraag is dan of het de bedoeling is om mensen zo lang buiten te laten wachten dat ze optredens gaan missen.

De mensen die al binnen zijn hebben gelukkig helemaal niet door wat er zich buiten afspeelt. Zij genieten al lang van de eerste bands. De grote zaal is voor deze optredens nog niet half vol. Als je er binnenloopt zie je twee podia. Één daarvan staat langs de verre muur, terwijl de andere langs de rechtermuur is gezet. Hierdoor kunnen de groepen zich met een rap tempo afwisselen. Wanneer de ene afloopt kan de volgende namelijk op het andere podium gelijk beginnen. Er staat ook een scherm in een hoek weggewerkt waar de nieuwe DVD geluidsloos op wordt vertoond.

De openingsbands zetten gelijk de toon voor de avond. Hoewel er nog niet veel publiek is, weten de musici wat er wel staat mee te sleuren in de feeststemming. Zo klinken BAD PREACHERS helemaal niet slecht, dreunt TECH-9 als vanouds en is iedereen onder de indruk van een instrumentaal nummer van BANG BANG BAZOOKA.

Als NASHVILLE PUSSY hun show begint is de zaal bijna vol. Zij benutten als eerste de mogelijkheid voor een lichtshow. Met het nummer 'Going Down' krijgen ze mede hierdoor het hele publiek op de been. EL GUAPO STUNTTEAM krijgt hierna het onmogelijke  voor elkaar door nog meer mensen de zaal in te lokken met een perfecte liveset. Vooral een ellenlange solo van de gitarist, waarbij er theatraal zweet van zijn voorhoofd wordt geveegt door de bassist, grijpt de aandacht van de bezoekers. Jammer genoeg is er geen pyrotechnisch spectakel met Captain Catastrophy.

Toch zit iedereen tijdens deze optredens te wachten op PETER PAN SPEEDROCK. Tegen het einde van EL GUAPO staat er ook niemand meer direct naar hun te kijken. PPSR bestormt het podium geheel in de goede sfeer. Bartmans is als Sinterklaas verkleed en Dikke Dennis is zijn Piet. Het optreden is er één zoals Peter Pan altijd geeft. De fans kunnen  er dan ook niet genoeg van krijgen. Zij vinden het dus niet leuk wanneer de show stopt en DEMENTED ARE GO de baton moet overnemen. Ze klagen natuurlijk niet te lang, vooral omdat het helemaal geen slechte muziek is, maar ook omdat THE EXPLOITED de avond nog moet afsluiten.

SPEEDFREAK MANIFESTO

Een DVD uitbrengen doe je niet zomaar. Denk aan je eigen situatie, je eigen leven. Is daar een film van te maken? Kan je dat zelf? Kan je daarnaast een klein festival organiseren om dat schijfje te presenteren? Ik in ieder geval niet. PPSR zanger/gitarist Peter van Elderen en bassist Bart Geevers kunnen er wel over praten. Zij hebben met de band net deze prestatie verricht en blijven daarnaast altijd weer verder kijken.

Na tien jaar spelen en optreden werd het tijd dat er een DVD uitkomt. Dat het zo lang heeft geduurt heeft een goede reden: "We wilden geen vodje afleveren," aldus Bart
"Negentig procent van alle muziek DVD's is vreselijk om aan te zetten," zegt Peter.
"Het is altijd zoeken naar de extra's," valt Bart hem bij,  
"wij beginnen gelijk bij de extra's."
"Dan hebben we daarbj de extra extra's," vervolgt Peter, "eigenlijk hadden we ze ook echt zo moeten noemen." Dit laatste is met een glimlach gericht aan Bart.

Eigenlijk is er daarnaast niet zoveel over de DVD te zeggen. Het is de geschiedenis van PETER PAN SPEEDROCK. Veel belangijker is de toekomst. Zo laten ze weten al met een nieuwe album bezig te zijn: "In februari gaan we weer naar Zweden om bij Tomas Skogsberg de nummer op te nemen," zegt Peter, "We weten op dit moment ook niet meer dan dat. We hebben nog geen naam voor de CD. We hebben wel al veel teksten en ongeveer de helft van de nummers. In januari weten we meer."

"Ja we gaan weer naar dezelfde varkensstal," lacht Bart, "maar deze keer wel korter. Toomas wilt namelijk alleen maar mixen. Hij zegt zelf dat hij precies weet wat wij willen. Hij zegt ook dat het niet meer zo erg is als de laatste keer. Hij heeft ons met de vorige CD niet teleurgesteld, dus we vertrouwen hem deze keer ook."

Veel fans zullen zich nu gaan afvragen hoe dat nieuwe album dan gaat klinken. Het antwoord van Bart is wat dat betreft simpel: "Net als de vorige, maar beter."
"Onze muziek wordt altijd beter," zegt Peter.
"Bij veel bands is de eerste plaat goed, maar de daaropvolgende schijfjes worden alleen maar slechter," erkend Bart, "Wij zijn precies andersom."

Het is vanzelfsprekend dat het niet uitmaakt hoeveel platen PPSR uitbrengt. Het is een live band en zal er altijd één blijven: "Iedereen om ons heen zegt dat, en wij vinden precies hetzelfde. Live spelen is onze core business, zoals ze dat zeggen," aldus Pete"We spelen ongeveer 150 optredens per jaar, en zitten nu op driekwart van het totale aantal optredens van The Ramones. Het feit dat er ook zoveel mensen naar Speedfest zijn gekomen bevestigd onze ideeën," zegt Bart, "volgend jaar zal er dus weer een Speedfest komen. We hebben zelf al gepraat over het slopen van een binnenmuur in het Klokgebouw. Dan kunnen er gelijk 2000 meer mensen in. Wie weet komt er ooit nog een Speedfest Open Air."