In de Aardschok van maart 2007 lees je alles over:

In de Aardschok van maart 2007 lees je alles over:

 
 ICE T — TYPE O NEGATIVE — SAXON — WITHIN TEMPTATION — VOLBEAT — MANOWAR — SIRENIA — TRAIL OF TEARS — THRESHOLD — DOMINICI — HAREM SCAREM — MASTERPLAN — THE POODLES — ALMAH — FU MANCHU — ALABAMA THUNDERPUSSY – EL GUAPO STUNTTEAM — EYELESS — HEIDEROOSJES — THE BRIGGS — JUSTICE — HEARTFELT — ZERO MENTALITY — ONLY CRIME — CHIMAIRA — FEAR MY THOUGHTS — DESTRUCTION — HACRIDE — MORS PRINCIPIUM EST — DEMIURG — ROTTING CHRIST — IMPIOUS — HATESPHERE —

 

 

 

 

 

 

 

 

ICE T
VAN PUBER TOT ROCKGOD
Wat?! Een rapper in Aardschok? Ice-T is echter niet zomaar een rapper. Naast zijn solocarrière wist hij namelijk ook naam te maken met zijn metalband Body Count. De vriendelijke man, 49 jaar geleden geboren in het getto van Los Angeles, heeft de afgelopen jaren de helft van zijn band begraven zien worden, maar bracht desondanks in 2006 twee nieuwe albums uit (zowel solo als met Body Count). Kortom: een legendarische artiest, die het absoluut verdient om ondervraagd te worden voor Van Puber Tot Rockgod.

TYPE O NEGATIVE
POSITIEVE ZWARTKIJKERS
Je kunt de klok er op gelijk zetten; iedere vier jaar verschijnt er een nieuw album van Type O Negative. Eind maart is het weer zover, dan verrijken de vier zwartgalligen uit Brooklyn de wereld met ‘Dead Again’. Kort door de bocht is Type O Negative’s zesde studioplaat een soort optelsom van het beste van de twee voorgaande albums; ‘World Coming Down’ (1999) en ‘Life Is Killing Me’ (2003), zowel muzikaal als tekstueel. Verrassingen zijn er weinig of geen, te vertellen valt er des te meer. Aardschok toog naar Los Angeles om drie van de vier heren aan de tand te voelen.

SAXON
IN EEN SPAGAAT
De Britse metalband Saxon kan in eigen land al jaren geen potten meer breken. Als het aan de almachtige concertpromotor Harvey Goldsmith ligt, komt daar echter snel verandering in. Met een trendy remix van het nummer „If I Was You” moet een heel nieuw publiek bereikt worden. De trouwe fans kunnen terecht bij de nieuwe CD ‘The Inner Sanctum’, die – gelukkig! – een vertrouwde dosis ‘heavy metal thunder’ bevat. Denkt Saxon echt weer hip te worden?

WITHIN TEMPTATION
PASSIE EN AMBITIE
Het succes van Within Temptation lijkt het resultaat van een goed doordacht meesterplan. De band is echter de eerste om dat te relativeren. „Wat we doen, voeren we simpelweg zo mooi mogelijk uit”, aldus zangeres Sharon den Adel. Toch slaat de band ook in 2007 de vleugels verder uit. De nieuwe CD ‘The Heart Of Everything’ komt namelijk wereldwijd uit.

VOLBEAT
OERKRACHT UIT DENEMARKEN
Toen in 2004 Volbeats debuutalbum ‘The Strength/The Sound/The Songs’ verscheen, viel direct de geweldige mix van stijlen op. De machtige gitaarsound deed denken aan Black Sabbath en Metallica, maar toch klonk het nét weer iets anders dan veel doorsnee metalbands. De ongelooflijke sterke zang van Michael Poulsen (tevens gitarist) gaf Volbeat bovendien een extra duwtje in de rug. Er viel geen stempel op de band te drukken, want met het grootste gemak werden harde metalsongs afgewisseld met pure rock-’n-rollnummers. De plaat werd een groot succes – in het Duitse RockHard werd hij bijvoorbeeld CD van de maand – maar opvallend genoeg scoorde het album in Aardschok niet bijster hoog. Hopelijk wordt de nieuwe CD ‘Rock The Rebel/Metal The Devil’ hier meer op juiste waarde geschat. Poulsen, mijn gesprekspartner, is een van de betere zangers van dit moment, en zijn band zou wel eens kunnen doorstoten tot de Europese top.

MANOWAR
ODE AAN DE GODEN
Het duurde vijf lange jaren, maar in maart ziet dan toch eindelijk de nieuwe studioplaat van Manowar het levenslicht: ‘Gods Of War’. Het is het eerste conceptalbum in een beoogde reeks epossen over goden uit vervlogen tijden. Het vormt bovendien de aftrap voor een tournee die, aldus de band, spectaculairder zal zijn dan ooit. Zanger Eric Adams over die nieuwe CD, de aanstaande tournee en zijn favoriete vrijetijdsbesteding.

SIRENIA
TOE AAN VERANDERING
Een nieuw label, een nieuwe zangeres, een nieuw geluid. Het Noorse Sirenia heeft met ‘Nine Destinies And A Downfall’ een verrassend goed album afgeleverd. Nog nooit klonk de band van ex-Tristania-frontman Morten Veland zo fris. Geen langdradige, bombastische nummers van tien minuten of langer meer, maar pakkende songs met kop en staart. Zal het Veland en zijn collega’s dan eindelijk lukken om echt door te breken?

TRAIL OF TEARS
IN ZWAAR WEER
Stel, je maakt samen met je band het beste album uit je carrière. Vol vertrouwen zie je de toekomst tegemoet, want hiermee kan gescoord gaan worden. Maar dan, twee maanden voor de officiële release, laten al je bandmaten je in de steek. Je hebt weliswaar een dijk van een album op zak, maar staat er ineens alleen voor. Het lijkt een akelige nachtmerrie, maar voor Trail Of Tears-zanger Ronny Thorsen werd het de bittere waarheid. „Het waren echt mijn beste vrienden, en dan word je juist door hen bedonderd. Dat doet ontzettend veel pijn.”

THRESHOLD
VINDT ZICHZELF OPNIEUW UIT.
Vooruitlopend op de release van nieuwe albums bedenken platenmaatschappijen vaak allerlei plannen om zoveel mogelijk aandacht te krijgen. Zo kan het dus gebeuren dat medio januari een select gezelschap wordt verzameld in het zuiden van Duitsland om daar voor het eerst kennis te maken met ‘Dead Reckoning’, de nieuwe release van de Engelse progmetalformatie Threshold.

DOMINICI
CHARLIE’S COMEBACK
Hij is terug! Charlie Dominici, de man die zong op Dream Theaters debuutalbum ‘When Dream And Day Unite’ (1989), laat zijn stem weer eens horen. En dat doet hij eigenlijk nog beter dan voorheen. Met het verrassend sterke ‘O3, A Trilogy – Part 2’, een album vol progressieve metal, begint Dominici overtuigend aan een tweede muzikaal leven. Een opvallende comeback van een bijna vergeten zanger.

HAREM SCAREM
TERUG NAAR DE ROOTS
Met het onlangs uitgebrachte album ‘Human Nature’, keert Harem Scarem terug naar de stijl van de eerste albums ‘Harem Scarem’ (1991) en ‘Mood Swings’ (1993), die anno 2007 nog steeds als ware AOR-klassiekers worden bestempeld. Daarbij is dit schijfje (met uitzondering van Japan) in eigen beheer uitgekomen en denkt de band, die in zijn zeventienjarige bestaan ruim één miljoen albums verkocht, nog steeds niet aan stoppen. Reden om een gesprek aan te gaan met gitarist Pete Lesperance, die samen met zanger Harry Hess de band oprichtte en tevens door zijn unieke gitaarspel van onschatbare waarde is gebleken.

MASTERPLAN
Het Masterplan achter Masterplan
De term supergroep is de laatste jaren nogal in onbruik geraakt. Maar toen de twee ex-Helloween-leden Roland Grapow en Uli Kusch in 2002 samen met superzanger Jorn Lande de band Masterplan formeerden, werd de term geheel terecht weer eens uit de kast gehaald. Masterplan bracht tot nu toe twee uiterst solide albums uit, die het meer dan verdiend alle twee tot CD Van De Maand schopten in Aardschok. En het derde, kortweg ‘MK II’ getiteld, staat op punt van verschijnen. 2006 is echter een bewogen jaar geweest voor Masterplan. Er ging van alles mis, of toch niet?

THE POODLES
GEEN GRAP!
Zweden is in de ban van The Poodles, een melodieuze hardrockband die ooit begon als een simpel coverbandje. Totdat zanger Jakob Samuel werd benaderd om het stevige, pakkende rocknummer „Night Of Passion” te vertolken tijdens de Zweedse voorrondes van het Eurovisie-songfestival in 2006. De line-up werd onmiddellijk vervangen door gerenommeerde muzikanten, afkomstig uit Lion’s Share, Talisman, Midnight Sun en Zan Clan. The Poodles wervelde als een ware sensatie door de voorrondes heen. Hoewel de band uiteindelijk nipt werd verslagen door oudgediende Carola Häggkvist, is het succes er sindsdien niet minder om. Bassist Pontus Egberg staat Aardschok hierover graag te woord.

EDU FALASCHI’S ALMAH
Edu Falaschi timmert alweer een hele tijd aardig aan de weg met de Braziliaanse metalband Angra. De zanger schreef echter ook veel nummers die hij niet voor zijn broodheer kon gebruiken. ,,Simpelweg vanwege de stijl van de band’’, verklaart hij aan Aardschok. Daarom besloot hij een soloalbum te maken met de hulp van bekende bevriende muzikanten. Oude ideeën werden weer van stal gehaald, maar Edu schreef ook nieuw materiaal. ,,Omdat ik merkte dat Almah een eigen stijl begon te krijgen’’, aldus Falaschi.

FU MANCHU
WEET VAN GEEN OPHOUDEN!
Nu het tiende studioalbum ‘We Must Obey’ op punt van uitkomen staat, is Fu Manchu wederom de koffers aan het pakken. Er moet namelijk geld worden verdiend en de enige manier voor Fu Manchu om dat te bewerkstelligen is door zoveel mogelijk te toeren. Van hoge verkoopcijfers heeft de formatie uit Californië het nooit moeten hebben en dat zal ook niet snel veranderen. Fu Manchu kent zijn plaats en heeft daar vrede mee. En aangezien het podium de plaats is waar de band zich het best thuis voelt zul je ze niet horen klagen als er opnieuw duizenden air- en roadmiles voor de boeg staan.

ALABAMA THUNDERPUSSY
HARD EN HEAVY MET SOUL EN MELODIE
Alabama Thunderpussy gaat al tien jaar compromisloos zijn eigen weg. De van oorsprong rauwe en agressieve stoner/sludge is de afgelopen vijf jaar echter geëvolueerd richting melodieuze maar heftig beukende hardrock. Deze koerswijziging werd voor het eerst geëtaleerd op het ‘Fulton Hill’-album uit 2005. Op het gloednieuwe ‘Open Fire’ wordt die lijn verder doorgetrokken en dat levert meteen het beste album uit de historie van de band op. Drummer Bryan Cox hangt vanuit Richmond, in de staat Virginia aan de lijn en toont zich een zeer gewillige gesprekspartner die beretrots is op het meesterwerkje dat zijn band zojuist heeft afgeleverd.

EL GUAPO STUNTTEAM
PRETENTIELOOS VERMAAK
Met het album ‘Battles Across The Stereo Spectrum’ uit 2005 wist El Guapo Stuntteam een stevige voet aan de grond te krijgen in het clubcircuit. De energieke liveshows, met Captain Catastrophy als regelmatig terugkerende gimmick, hebben daar zeker toe bijgedragen. De sympathieke Belgen hebben dus een reputatie hoog te houden, maar alles wijst erop dat het voorlopig wel goed zit. Met ‘Accusation Blues’ heeft het zestal namelijk een overtuigend nieuw album uitgebracht en ook de concertagenda loopt weer aardig vol. Ondergetekende spreekt de band op de avond van de CD-presentatie in het Muziekodroom te Hasselt. Aan tafel zit gitarist/zanger Cedric.

EYELESS
YABBA-DABBA-DOO!
Hacride-gitarist Adrien Grousset benoemt elders in deze Aardschok Eyeless als een van de betere Franse metalbands. Het is flink spitten om tussen alle troep in de Franse metalscene interessante bands te vinden, maar Eyeless vormt inderdaad een positieve uitzondering. Het tweede album ‘The Game Of Fear’ is dan ook een prima metalcoreplaat. Aardschok belt met zanger Fred voor een korte introductie.

HEIDEROOSJES
GEEN STANDAARD LAMME MUZIKANTEN
De Heideroosjes staat bekend om zijn kritische, hedendaagse en toch vaak humoristische nummers. De binnenkort te verschijnen achtste plaat ‘Chapter Eight, The Golden State’ zal dan ook niet teleurstellen. Met een nieuwe producer, hulp van Motörhead-voorman Lemmy en Ignite-zanger Zoli Teglas, en achttien jaar ervaring moet je ook heel veel fout doen om het te verpesten. Zanger Marco Roelofs en gitarist Frank vertellen wat er allemaal is gebeurd.

THE BRIGGS
TOTALE OMMEKEER!
De broertjes Joey en Jason LaRocca vormen samen de kern van The Briggs, en nemen beiden zowel de gitaar als de microfoon ter hand. Gezamenlijk richtten ze eind jaren negentig The Briggs op. Duane Peters (U.S. Bombs) tekende de band voor zijn Disaster-label, en het debuutalbum ‘Numbers’ sloeg goed aan in de punkscene. De band bracht twee jaar geleden via Side One Dummy de MCD ‘Leaving The Ways’ uit. De harde punksound van het debuut was daarop ingeruild voor een meer melodieuze koers. Dat The Briggs inmiddels een topper in het genre is, blijkt wel uit het album ‘Back To Higher Ground’, dat eind vorig jaar uitkwam. Joey is blij met alle positieve kritieken, want hij geeft eerlijk toe toch wel in spanning te hebben gezeten hoe de oude fans erop zouden reageren.

JUSTICE
EIGENZINNIG!
Het Belgische Justice werd in 2003 opgericht uit onvrede over de toenmalige hardcorescene. Het werd dankzij het opvallende debuutalbum ‘Elephant Skin’ direct een band met een eigen smoel. Eind vorig jaar verschanste de band zich drie weken in een studio in New York om samen met hardcoregoeroe Don Fury (Judge, Gorilla Biscuits, Warzone) te werken aan het nieuwe album ‘Escapades’. Het resultaat is verbluffend, maar zal bij oude fans de wenkbrauwen doen fronsen. Deze Justice heeft qua sound namelijk niets meer te maken met de Justice uit 2003. Het album heeft dan ook flink wat luisterbeurten nodig om te overtuigen, maar of de doorsnee hardcoreliefhebber daar de tijd voor neemt valt te betwijfelen. Aardschok spreekt erover met zanger Switch.

HEARTFELT
TALENT VAN EIGEN BODEM
Het is voor een band erg belangrijk om geduld te hebben. Na een geslaagde MCD heeft het Brabantse Heartfelt eerst twee jaar lang live gespeeld en nummers geschreven, en nam het pas daarna het debuutalbum ‘Take It Or Leave It’ op. Het eindresultaat, een dynamische mix van old school-hardcore en punk, is ronduit verbluffend. Heartfelt is een band die de komende jaren een belangrijke rol kan gaan spelen in de wederopstanding van de Nederlandse hardcorescene, iets waar zanger Arold volop in gelooft.

ZERO MENTALITY
GEEN BELEMMERINGEN
Zero Mentality, afkomstig uit het Duitse Ruhrgebied, is typisch zo’n band die zich de wet niet laat voorschrijven. De band werd in 2004 opgericht door zanger Ben en gitarist André, en is vooral beïnvloed door Merauder, Cro-Mags en Madball. Toch wilden de mannen die bands niet klakkeloos imiteren, maar de sound breder en interessanter maken door middel van rock- en punkinvloeden. Het debuutalbum ‘In Fear Of Forever’ was al een gevarieerde hardcoreplaat, en kreeg niets dan lof vanuit de hele wereld. Zero Mentality werd door de vele optredens sterker en volwassener, wat goed te horen is op de tweede CD ‘Invite Your Soul’. Ditmaal is er nóg meer variatie aanwezig, en zijn de rock- en punkinvloeden nóg herkenbaarder geworden. Ben hoopt dat de vernieuwde sound een nog breder publiek zal aantrekken.

ONLY CRIME
BLOEDSERIEUS
Toen Russ Rankin (zanger Good Riddance) en Aaron Dalbec (gitarist Bane/Converge) tijdens een gezamenlijke tournee besloten samen een nieuw project te beginnen, was het nooit hun bedoeling dat Only Crime een serieuze band zou worden. In 2004 werd samen met drummer/producer Bill Stevenson (All/Descendents) en de gebroeders Blair, te weten Zach (gitarist Hagfish/Armstrong/GWAR) en Doni (bassist Hagfish/Armstrong), het debuutalbum ‘To The Nines’ opgenomen, dat tot ieders verbazing insloeg als een bom. Bovendien groeide Only Crime live al snel uit tot een ware sensatie. Onlangs werd de opvolger ‘Virulence’ uitgebracht, en is de uit de hand gelopen grap bloedserieus geworden. Doni is dan ook opgetogen over de nieuwe plaat.

CHIMAIRA
NUCLEAIRE WEGRENNER
Voor het uit Cleveland afkomstige Chimaira wordt 2007 een spannend jaar. Het zeskoppige monster heeft namelijk niet alleen platenmaatschappij Roadrunner ingeruild voor Nuclear Blast (Ferret in Amerika), maar verwelkomt ook drummer Andols Herrick terug in de band. Bovendien komt het met ‘Resurrection’ met een album op de proppen waar nog lang over zal worden nagesproken.

FEAR MY THOUGHTS
DE METALCORE ONTGROEID
Terwijl in veel Europese landen Amerikaanse bands als Killswitch Engage en Lamb Of God als de belangrijkste nieuwe metalhelden worden gezien, doen bij onze oosterburen vooral de nieuwe, eigen metalbands het erg goed doet. Met groepen als Caliban, Maroon en Heaven Shall Burn heeft de Duitse scene er de laatste jaren een totaal nieuwe dimensie bij gekregen en brengen shows van relatief onbekende, keiharde metalcorebands soms grote aantallen bezoekers op de been. Ook Fear My Thoughts uit Freiburg mag inmiddels gerust tot de voorhoede van de nieuwe Duitse metalgolf worden gerekend. De band leverde vorig jaar onder de titel ‘Hell Sweet Hell’ al een succesvol album af en zal met het onlangs verschenen ‘Vulcanus’ ook zeker buiten Duitsland gaan scoren. Aardschok spreekt met gitarist Patrick Hagman over de opmars van zijn band en kan dat, omdat de muzikant met een Groningse dame getrouwd is, voor een deel ‘gewoon’ in het Nederlands doen.

DESTRUCTION
Onder de noemer ‘Thrash Anthems’ bracht Destruction in januari een soort ‘best of’-album uit, vol met oude krakers die opnieuw zijn opgenomen. Bovendien staan er ook nog twee gloednieuwe nummers op. Aardschok sprak er kort over met zanger/bassist Schmier.

HACRIDE
ONUITROEIBARE PARASIET
Hoewel de metalscene in Frankrijk al jarenlang weinig tot niets voorstelt, zie je af en toe een band met kop en schouders boven al die simpele nu metal(core)bandjes uitsteken. Hacride bijvoorbeeld, dat een sterk tweede album met Meshuggah-achtige alternatieve metal afleverde, ‘Amoeba’ getiteld. Gitarist/songschrijver Adrien Grousset legt Aardschok uit hoe de korte geschiedenis van de band eruit ziet.

MORS PRINCIPIUM EST
GEMENGDE GEVOELENS
Het zijn roerige tijden voor het Finse Mors Principium Est. Gitarist Jori Haukio, die alle drie albums voor de band bij elkaar pende, hield het plotseling voor gezien. Daarnaast moeten de mannen binnenkort beslissen waar ze een nieuw contract gaan tekenen, want de deal met Listenable is na drie albums ingelost. Verder legt zanger Ville Viljanen Aardschok uit waarom zijn band nog steeds nauwelijks optreedt. En o ja, er is ook nog een nieuw album, ‘Liberation = Termination’ getiteld.

DEMIURG
WORDT VERVOLGD
De naam Demiurg zal veel death metalliefhebbers niets zeggen, maar gitarist/zanger/songschrijver Rogga Johansson kenden we natuurlijk al van bands als Paganizer, Carve en Ribspreader, en natuurlijk ook als de stem van Edge Of Sanity’s meesterwerk ‘Crimson II’. Met Dan Swanö op drums is ‘Breath Of The Demiurg’ een heerlijke ouderwetse death metalplaat geworden, die vanwege de lichte moderne invloeden echter nergens gedateerd aandoet. Aardschok praat met meesterbrein Johansson over zijn nieuwe band.

ROTTING CHRIST
GRIEKSE BLACK METAL-IKONEN
Van de eens zo roemruchte Griekse black metalscene is Rotting Christ eigenlijk de enige band die ons nog met enige regelmaat nieuwe albums voorschotelt en Europese tournees onderneemt. Met hun nieuwe, alweer tiende album ‘Theogonia’ hebben gitarist/zanger Sakis en consorten een ijzersterke CD op zak. Vlak voor het begin van een Europese tournee heeft Sakis dan ook het nodige te melden. Na een aantal bezettingswijzigingen is de huidige line-up, verder gevormd door drummer Themis, bassist Andreas en gitarist George, die er na voorganger ‘Sanctus Diavolus’ bij kwam, alweer enkele jaren bij elkaar. We vragen Sakis daarom allereerst of ‘Theogonia’ meer het resultaat van teamwork is dan de vorige CD.

IMPIOUS
GODDELOZE MOORDEN
Impious is voor de echte death metalliefhebber al jarenlang een begrip, zeker sinds de band eind 2004 zijn eerste album voor Metal Blade (‘Hellucinate’) afleverde. Wie dacht dat Impious daarom veilig op dezelfde weg verder zou gaan, komt voor een flinke verrassing te staan. De vijfde langspeler ‘Holy Murder Masquerade’ is namelijk een heus conceptalbum geworden, over een psychopaat die zijn eigen familie uitmoordt in naam van God.

HATESPHERE
De nieuwe Hatesphere-plaat is zo goed als af en heeft de titel ‘Serpent Smiles And Killer Eyes’ meegekregen. Omdat de gebruikelijke luistersessies meestal behoorlijk voorspelbaar zijn en Hatesphere een echte liveband is, hebben de mannen rond frontman Jacob Bredahl besloten de nieuwe CD live aan de Europese pers voor te stellen.