Sutekh (voorheen bekend als Oblivian Nightmare)

Een publieksprijs bij de Parel van de Betuwe, gestaan bij Appelpop waar het publiek letterlijk uit zijn dak ging, meerder optredens op hun lijstje en eindelijk een bassist. Wat heb je dan, vraag ik u? Oblivian Nightmare natuurlijk! Al eerder een demo recensie voor de Aardschok website, maar nu ook een exclusief interview met de Band na een mooi optreden in de twentietoe in Tiel! Brand maar los stelletje Metal Freaks!

Nou, laten we maar beginnen met de standaard vraag; Hoe is de band tot stand gekomen?

Maarten: “Helaas zijn wij ‘the founding fathers’ niet. Wilfred, Pascal en Jasper zijn eraan begonnen. Long ago… Met die formatie hebben ze één optreden gehad. Pascal had uiteindelijk zo iets van, ja, ik stop ermee.”Liewe: “Toen ben ik ervoor in de plaats gekomen. Ik ben dus de allereerste van de nieuwe formatie. En, David, die zat bij mij in de klas, die hebben we toen uitgenodigd en overtuigd om mee te doen. Met die formatie is de eerste Oblivian Nightmare Demo uitgebracht. Toen hebben we Maarten, die ook bij ons op school zat, uitgenodigd. Vanaf dat moment is er met nieuw materiaal een nieuwe weg ingeslagen. (Veel geswitched tussen leden he? Mattijs) Dat klopt. Het was niets, het bleef niets en toen was het in ene iets. En met Boudewijn natuurlijk de Climax bereikt he!? (Knipoog)”

Hebben jullie nu het gevoel dat het compleet is? Geen geswitch meer?

“Ja, ik denk ook niet dat er iemand tussen zit die denkt, ik wil het niet meer. Maarten: “Ik denk dat we nu een volledige sound maken, zoals het bedoeld is. Iedereen zei altijd wel je mist een bas, maar toen vond ik het nog niet een enorm gemis. Maar inderdaad, toen Boudewijn mee had gespeeld merkte je hetl meteen. Meer beuk erin!”

Vorig jaar heeft jullie band, weliswaar zonder Boudewijn nog, heel veel bereikt. Bijvoorbeeld Parel van de Betuwe?

Dat was echt heftig ja! Je groeit hier op en je hoort van de Parel en Appelpop. Dat zijn wel echt de dingen hier om het voor elkaar te krijgen. Om hier te bereiken. En dan zit je als bandje, oooh, Appelpop, dat is echt wel heftig.”Liewe: “Eigenlijk hebben we in heel korte tijd erg veel bereikt. Al onze doelen, die we wilden.”

Jullie hebben inderdaad, in die formatie, in korte tijd erg veel bereikt. Waardoor komt dat denken jullie?

Maarten: “Ik denk dan dat het kwam door de vijf redelijk jonge enthousiaste gasten die daar staan. En dat spat er vanaf. Zo van, wow, die gasten hebben er echt plezier in. Het is natuurlijk wel echt Metal wat voor de jury niet interessant over kan komen. Maar wel als enthousiaste gozers daar staan, daar kwamen we ver mee.

En Appelpop? Hoe was dat?

Allen: “Echt vet!”Maarten: “IJselijk lange soundcheck. Volle tent. Alles perfect, tot in de puntjes. Heerlijk spelen, dat was echt te snel voorbij. (Liewe: “Jammer dat het de begin van de avond was, mensen kwamen voor andere bands.”) Nou, het was alsnog een volle tent. Echt vol. Het was echt 7 uur ’s avonds en de hele tent stond vol. Dus dat was echt heel vet!”

Met het prijzengeld waren jullie met de nieuwe demo begonnen, toch?

“Heel tof. Het was na die Parel finale, we kregen dus een aardig bedrag, voor een beginnend bandje. Een paar weken daarna al kwam Johan met het nieuws dat we op Appelpop mochten spelen. “ Ik heb vijf demo’s nodig, voor Appelpop en andere festivals, die representatief zijn voor wat jullie nu zijn”. Toen bedachten wij nee eigenlijk niet; we zijn nu sneller, strakker, alles. En om dan toch een goede indruk achter te laten op Appelpop, besloten we een nieuwe demo te maken met het prijzengeld. We zijn dus eigenlijk meteen de studio ingedoken!”

Hoe verliep de productie daarvan?

“Snel en ik vond dat het vooral leerzaam was. Je komt daar in de studio en je denkt; ik speel het wel even. Maar zodra het compleet ontleed wordt, merk je pas hoe het precies in elkaar steekt en moet gaan steken. Je komt bij de opname erachter waar de eventuele fouten zitten en knelpunten zitten, zodat je weet wat je nog moet oplossen. Alles wordt even helemaal bloot gelegd, alle instrumenten worden individueel opgenomen. (Liewe: “Op het moment dat je het opneemt, staat alles eigenlijk vast. David: “Amen!”)

Hadden jullie verwachtingen tijdens het opnemen van deze demo?

Liewe: “De verwachtingen waren; beter geluid, beter inspelen, strakker, we hadden er meer tijd voor, dus ook  beter gemixt.Maarten: “Deze tweede demo is gewoon qua duidelijkheid van de instrumenten veel beter gelukt. Duidelijk hoorbaar.”

Hoe vonden jullie het optreden van vanavond gaan?

Allen: “De nieuwe bassist he!? Hahaha, heel goed!!”Maarten: “Je ziet gewoon dat Boudewijn er ook schik in heeft, dat doet de groep gewoon goed. En dat zie je bij de hele groep terug. Eigenlijk in de oefenruimte vanaf dat wij de hele tijd samen hebben zitten spelen, die hele middag daarna, had ik echt zo iets van; ja nou zit het goed in elkaar. Nu is het een volledige sound.”

Als ik kijk naar al jullie nummers en teksten, dan vraag ik mij echt af, waar halen jullie de inspiratie vandaan?

Maarten: “We zeggen allemaal Wilfred, maar eigenlijk doet Martin dat. Martin is de broer van Wilfred en die is helemaal into Mythology. Hij heeft ook allemaal Latijnse woorden boeken liggen. Wilfred komt er uiteindelijk mee. De teksten zelf die doet Wilfred wel, zo heeft ieder zijn eigen aandeel. Ik schrijf de gitaar stukken en David geeft het ritme aan. Dat is ook een sterk punt van onze band. Alles is goed onderverdeeld.(Wilfred komt binnen) We hadden het net over hoe jij de teksten eigenlijk schrijft.“Wilfred: “Eigenlijk hoor ik een ritme, dan krijg ik één zinnetje in mijn hoofd en daar borduur ik op voort. Er zit niet specifiek een verhaal aan vast. Dan krijg ik bijvoorbeeld een zin als Ripped Away in mijn hoofd, daar borduur ik dan een tekst op voort. Het gaat eigenlijk ook niet om de tekst bij Metal, het is niet zoals popmuziek waar het draait om de zanger. Het is duidelijk andersom. Het technische gedeelte weegt zwaarder dan de lyrics. Ik geef eigenlijk gewoon een aanvulling.”

Als laatste, wat is nu jullie toekomst perspectief met de band?

David: “Nou, het blijft natuurlijk een hobby. We doen het in de vrije tijd (Maarten: “Absoluut, lang leve de lol!”). En als we er uiteindelijk toch geld mee kunnen verdienen, met iets wat wij hartstikke leuk vinden, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Het belangrijkste vinden we ook dat we er plezier mee hebben, dat blijft belangrijk.”

Hartstikke bedankt voor het interview!

Sutekh

Homepage: http://www.sutekh.eu
Myspace:
http://www.myspace.com/sutekhmetal