Elizium, Annatar en A New Dawn, 12.05.2007 in Musicon, Den Haag

Het is 12 mei en natuurlijk zit heel Nederland voor de televisie voor het Eurovisie songfestival. Niet dus! De Musicon is een klein zaaltje (meer een kroeg met een podium) vlak buiten het centrum van Den Haag en de omgeving van het Zuiderpark. De zaal bestaat al weer zo'n 8 jaar. Behalve de bar met podium zijn er ook oefenruimtes aanwezig. Het beste dat Den Haag te bieden heeft op muziekgebied heeft hier geoefend – denk maar aan bijvoorbeeld Anoek en Di-rect. Niet echt Aardschok materiaal maar zoveel harde bands komen er nu eenmaal niet uit Den Haag. Musicon organiseert ook elk jaar Kaderock, dat net als zijn grote broer Parkpop gratis is maar zich meer richt op locaal talent.

Vandaag staan er drie bands op het podium, de doom rockers van Elizium en de meer gothic metal gerichte bands Annater en A New Dawn

Elizium is de opener vandaag. Deze band komt uit Zoetermeer. De muziek van Elizium kan het beste omschreven worden als doom metal. Ze bestaan al sinds 1991 en dit is de eerste keer dat ik ze live zie spelen. Wat opvalt na een paar nummers is dat de muziek goed in elkaar zit. Bij veel bands in dit genre willen de nummers live veel op elkaar lijken – dat creëert een dreigende geluidsmuur maar betekend ook dat het moeilijk is om de aandacht van het publiek vast te houden. Elizium heeft genoeg variatie in hun muziek.

De bandleden blijven een beetje in de schaduw op het donkere podium en laten zanger / gitarist Peter Berends zijn ding doen, af en toe bijgestaan met de achtergrondzang van de andere gitarist Peter Röge. Elizium zet geen plechtige desolate sfeer neer als bijvoorbeeld Officium Triste en de zanger ziet er ook niet uit alsof ze hem speciaal voor deze gelegenheid van het kruis hebben gehaald (My Dying Bride vind ik trouwens een geweldige band) Ook door de praatjes tussen de nummer door blijft het licht verteerbaar en daardoor ligt  het treden niet zo zwaar op de ziel als bij andere doombands.

Overigens geeft Elizium in november 2 optredens in Zurich, Zwitserland en als ze daar net zo goed spelen als vandaag, dan hoeven we ons geen zorgen te maken over de reputatie van de vaderlandse metalscene in het buitenland.

Na een korte ombouwperiode is het de beurt van A New Dawn. De zaal begint nu ook vol te lopen met bezoekers.A New Dawn stond afgelopen donderdag nog op het podium in de Effenaar als opener van Battlelore. Vergeleken  met die moderne en grote zaal zal dit dus wel weer wennen zijn geweest. Achtergrondzangeres Josta is er vandaag niet bij en dat betekent dat bassiste Monica behalve de grunts ook de cleane achtergrondzang zal doen.

Wat bij A New Dawn altijd opvalt is dat de oprichter en voornaamste componist Elbert altijd bescheiden op zijn plekje op het podium blijft staan terwijl de rest zich kan uitleven. Vandaag speelt A New Dawn een nieuw nummer, 'Winter'. Het hoogtepunt van de set is altijd het complexe 'The Wisdom of Hindsight'. Zangeres Sanne is er sinds ik haar voor het eerst zag spelen op het Summer Darkness festival in 2004 met haar toenmalige band Slander erg op vooruit gegaan wat betreft haar podiumpresentatie en zang maar volgens de vrouwen in de zaal is de echte blikvanger van band bassiste Monica die als een stoere metalmaiden op het podium staat.

Drummer Peter (de derde Peter vandaag) zet een solide basis neer en samen met tweede gitarist van de band, Willem , zorgt Elbert ervoor dat het gitaarwerk op de voorgrond blijft. A New Dawn gebruikt namelijk geen synths en andere special effects om een sfeer te creëeren. Zo vaak hoor je geen gitaarsolos meer bij jonge bands en Gibson gitaren met double neck zijn ook zo goed als uitgestorven tegenwoordig.

Wat wel jammer is, en dat is niet de schuld van de bands zelf is het licht in de zaal. Er hangen alleen een paar gele en rode lampen en dat zorgt ervoor dat de podiumpresentatie van alle drie de bands er wat saai uitziet. Een paar gekleurde filters zouden een boel verbeteren. Het geluid is overigens wel perfekt, niet alleen bij de geluidtechnicus maar ook achterin bij de bar en voor het podium.

Tegen de tijd dat heel Europa weer dat Servië deze edite van het songfestival heeft gewonnen is het de beurt van Annatar. Annatar Speelt regelmatig in deze regio – een week later staan ze in de Dormibella in Leidschendam op nog geen vijf kilometer afstand. Gitarist / zanger Mischa heeft nog steeds last van een infektie aan zijn linkerhand waardoor het gitaarspelen moeilijk gaat. Bij de optredens van Annatar tijdens het Archeon Midwinter Fair was Sander zijn invaller maar die kon het spelen voor Annater niet meer combineren  met zijn eigen band. Vandaag zie ik dus voor het eerst Johan van Heusden aan het werk. Mischa speelt wel op een paar nummers gitaar maar concentreert zich verder meer op de zang. Gelukkig zijn hij en zangeres Madicken  beter op elkaar ingespeeld dan bijvoorbeeld Alex en Liv van Leaves'Eyes. Bij het optreden van die band in Zoetermeer moest Alex zo nodig door het zangwerk van zijn vrouw heen grunten. Erg Slordig.

Net als A New Dawn heeft Annatar veel live ervaring. Madicken, de zangeres kan met gemak in het rijtje Simone, Charlotte en Nienke gezet worden. Ik heb nog nooit een slecht optreden van Annatar gezien en ook deze keer stelt de band niet teleur.

Wat trouwens voor Annatar en A New Dawn geldt is dat hun muziek uit commerciele overwegingen (of is het gewoon luiheid) bij de Gothic word geplaatst – ze staan tenslotte beide op het podium van Summer Darkness dit jaar maar dat hun muziek niet zo poppy rock met een rouwrandje klinkt als bijvoorbeeld Sirenia of Poison Black. Ook suikerziekte patienten kunnen met een gerust hart langskomen want de muziek klinkt ook niet zo zoet als bij Within Temptation. En nu ik het toch over die band heb: is dat geen goede kandidaat voor het Eurovisie Songfestival van 2008?

Het was dus een geslaagde avond met bands die goed bij elkaar passen – iets waar programmeurs weleens wat meer aandacht mogen besteden met dit soort avonden.

Setlist van A New Dawn:

1 Veil of Charity

2 Victimless Tragedy

3 Descending

4 Darkness Falls

5 Kissed Goodbye

6 Winter

7 The Wisdom of Hindsight

8 Ascension