Nederbeton Metal festival in Emmen centrum! In Club/cafe De Zwetser

Emmen en Heavy Metal zijn twee uitersten. Niet dat er geen heavy metal-fans zijn in de gemeente, maar er wordt weinig of geen metal in de clubs of bars geprogrammeerd. Men “heult” liever met de “grote”menigte, of de “poen” (geld).

De liefde voor muziek is reeds lang vervlogen. Met muziek bedoel ik dan allerlei stijlen, waar de heavy metal, punk, alternatieve rock etc. maar een gedeelte is van de hedendaagse muziek. Sinds het doodbloeden van JC Blanco een aantal jaren geleden. Door een nieuwbouwplan in de buurt van Blanco ligt eigenlijk de jeugdsoos plat en de gemeente Emmen doet er weinig aan om in samenwerking met de club een nieuwe locatie te vinden, zodat er een onderdak komt voor de jeugd en dat er weer “fatsoenlijke” concerten gehouden kunnen gaan worden.

Dat de metal fans niet stil zitten in Emmen wordt me duidelijk door het verhaal van Patrick Dik. Patrick is in de gemeente Emmen al jaren bezig om concerten en festivals van de grond te krijgen, daarbij liep hij vaak tegen muren op. Welke bar, club of wie ook wil er een metal concert organiseren? Op kleine schaal werd er wel eens iets gedaan, maar een paar weken geleden kreeg hij een telefoontje van een bekende bar en club in het centrum van Emmen. De Zwetser is een zeer bekende “tent” in Emmen en deze zijn via, via bij Patrick gekomen met de vraag dat men graag een metal festival georganiseerd wilde hebben en dat Patrick de bands maar even moest gaan regelen etc.

Patrick werd helemaal enthousiast en is aan het werk gegaan. Binnen vier dagen had hij vier metal bands en het feest is in Emmen een feit!
Ik had een gesprek in het centrum van Emmen met: Patrick Dik en de twee organisatoren van de Zwetser: Paul Donker en Rian Borchers.

Hoe zijn jullie bij de Zwetser op het idee gekomen om een metal festival dat de titel Nederbeton mee heeft gekregen te gaan houden?

We wilden eigenlijk in Emmen eens wat anders organiseren. Er worden ook bij ons in de Zwetser wel van allerlei feesten georganiseerd. Maar niets waar echt de beuk in zit. Gewoon eens iets compleet anders. Dat wilden we graag. We dachten in eerste instantie aan punk en alternatieve rock bandjes etc. Maar dat zetten geen zoden aan de dijk. Het moest maar eens echte harde metal worden. Eens even de beuk erin, eens even laten zien dat we in Emmen geen “mietjes” zijn.

Kunnen jullie iets vertellen over de bands die er op treden?

Dan neemt Patrick het woord en zegt: ik zat in Belgie op een motor beurs en hoorde daar over de plannen van De Zwetser en werd “helemaal gek” ik ben er eigenlijk direct mee aan het werk gegaan om een aantal goede bands te vinden. Omdat er toch een beetje haast achter zat. Op zondag 27 mei op de eerste pinksterdag moet het gaan plaats vinden, dus heb ik snel een aantal bands weten te strikken voor het festival en de bands zijn zeer enthousiast. Ik kan wel honderd bands krijgen die alleen, maar willen optreden…
Geboekt zijn:

  • 25 Cigarettes (progressieve metal/hardrock)
  • Alliennation (Thrash/speed metal)
  • Iniuria (Death Metal)
  • The Embodiment (Thrash/Death Metal)

Allemaal gedegen metal bands.

Het festival wordt mede-georganiseerd door het rock-en metal radio station Radio Moonrock en het radio-programma Nederbeton. Nederbeton is een programma op de woensdag-avond tussen 20:00 en 22:00 met daarin aandacht voor de Nederlandsche metal scene. Op woensdagavond 16 mei komt de Death Metal formatie The Embodiment naar de studio en woensdag-avond 23 mei komen Alliennation naar de studio voor een interview.

Heeft dit festival een blijvende waarde voor de nabije toekomst? En is Emmen er klaar voor?

Patrick geeft een direct antwoord en zegt dat Emmen er al langer “klaar” voor is en dat het een feest gaat worden. Paul en Rian geven aan dat het toch zeker twee keer per jaar georganiseerd zou kunnen gaan worden. Voor de club is het natuurlijk belangrijk dat men “kiet” speelt. Maar dat zal best goed komen, denken we. Het streven is twee keer per jaar, en als het dan uit z’n voegen mocht groeien dan kunnen we altijd nog een open-air festival in Emmen gaan organiseren..De club heeft een capaciteit van 350 bezoekers en mocht de bar erbij worden gebruikt/getrokken dan kunnen er meer bezoekers naar binnen, maar al met al is het voor ons iets totaal nieuw en we zien wel wat het allemaal gaat worden..We laten het met enthousiasme op ons af komen en we verheugen ons op een avondje “beuken”… Okay mensen beuken dan maar op Zondag 27 mei 2007 (eerste pinksterdag) in hartje centrum Emmen in De Zwetser….Metal to the Metal! Hier alle informatie over het Nederbeton-metal festival en over de bands die er gaan optreden.

www.dezwetser.nl (agenda)

www.moonrock.nl (nieuws)