PABLO DIABLO vs MR MAMA

Bij het begeleidend schrijven bij deze split-EP van PABLO DIABLO en MR MAMA vallen termen als "gezwollen nekaders", "explosief", "psychotische strot" en nog wat superlatieven. De CD is de eersteling van het nieuwe Belgische label Guru Gonorroe Records.

MR MAMA kennen we al van de bespreking van hun debuut "Fikkas" in de Aardschok van Mei 2005. Gitarist Roel is  ook de gitarist van PABLO DIABLO (en van SOLENOID, waar de meeste PABLO DIABLO leden ook in actief zijn). Al met al voldoende redenen om er eens voor te gaan zitten.

PABLO DIABLO

opent de cd met Pick Up The Phone. Vanaf de eerste tonen is het duidelijk: dit gaat full speed! Ze gaan in strak en uptempo van start en wisselen tijdig af met zware slepende delen.

De tweede track sluit er eigenlijk naadloos op aan; je hebt niet het idee dat er een nieuw nummer begint. Deze 2 lijken wel erg op elkaar, maar gelukkig dendert vervolgens "Time To Play" tegen mijn trommelvliezen. Dat klinkt weer heel anders, zwaard, en bevat een paar leuke verrassingen.

Ze vlammen nog 2 tracks door en bij vlagen vraag ik mij af hoe zanger/bassist Maarten zijn stembanden live ooit tot het einde van een show intact kan houden. Met regelmaat klinkt hij behoorlijk geforceerd, lekker rauw, maar op de planken, waar deze band toch vooral thuishoort, kan dat hem misschien in de problemen brengen. 

 

MR MAMA

klinkt meteen een stuk beheerster…. en aggressiever tegelijk. Vooral "I Will Kill You Motherfucker" imponeert. Intimideert! Na een korte shock scheurt er een dissonante gitaar door je een waarna de hele band zwaar over je heendondert.

Dit is zeker een band die je live moet zien. Vergelijkingen met Peter Pan's Speedrock liggen voor de  hand, maar ook de New Yorkse Punkmetal van bijvoorbeeld Biohazard  is bij deze band.
Wazige bassrifs die je aan Primus doen denken komen voorbij en zo weet MR MAMA 4 volle tracks lang te boeien.

 De laatste track, "Okapi 91", tsja, die zal wel een bedoeling hebben. Er wordt een sfeertje neergezet waarmee verwachtingen worden opgeroepen die niet waar worden gemaakt.  Jammer.

De 2de full-CD van MR MAMA staat gepland voor het einde van dit jaar. Dit voorproefje klinkt alvast veelbelovend; in Aardschok lees je vast meer als de volgende schijf verkrijgbaar is!

 

Score: 78/100